Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculul puterii active, reactive conform conditiilor

Vizitator Vitakie

Postări Recomandate

Vizitator Vitakie

Salut! Am la baza 3 transformatoare de curent cu ajutorul caruia pot masusa curentul sumar din fiecare faza, deci cum as putea determina curentul activ, reactiv in fiecare faza pentru a determina in cele din urma cos fi. Care ar fi modelul matematic avind tensiunea si curentul sumar (vectorial) din fiecare faza? Daca ma poate ajuta cineva ... !!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mitescu

2

• EmyRulz

2

• bassbox

1

Vizitator mugur_brasov

Da, cu respect iti spun. Nu stiu cum te te-ai gandit sa pui asemenea intrebari pe forum.

Incearca sa citesti putina teorie, te poate ajuta. Eu te pot ajuta cu raspunsuri la intrebari relevante.

Curentul activ? reactiv? te rog gandesti -te inainte sa pui asemena intrebari te forum?

Ca sa te lamuresc putin iti pot spune ca exista energie activa, reactiva, aparenta si deformanta.

- puterea activa, [P = U*I*cosfi];

- puterea reactiva, [Q=U*I*sinfi];

- puterea aparenta, [s= U*I];

- cosfi reprezita factorul de putere, iar din elemente minime de matematica pot sati spun ca:

cosfi = cateta alaturata / ipotenuza, iar:

ai catete intr-un tringhi dreptunghic 1 cateta mica se noteaza cu Q

2 cateta mijlocie se noteaza cu P

3 cateta mare sau ipotenuza este S

Link spre comentariu
Vizitator Vitakie

nu trebuie sa-mi dai lectie de matematica, imi sunt cunoscute micile teorii referitor la calculul puterii active, reactive, deformante ceea ce prezinta madia patratica a patratelor puterii active si reactive... problema consta in practica... curentul afisat de 3 transformatoare de curent, ca urmare trebuie sa deduc factorul de putere cos fi, avind la baza doar curentul activ, deci daca ar fi sa compar cu un triunghi cunosc doar o cateta, mai cunosc si tensiunea de linie sau de faza care divferenta e cu radical din 3 stiu bine.. Daca au realizat cineva aplicatii practice in acest domeniu, va rog afisati.. fara prea multe replici

Link spre comentariu

1.Nu exista curenti sau tensiuni active/reactive, doar puteri active/reactive.2. Daca vrei sa masori factorul de putere in lumea reala si cu sarcini reale, formula cu cos fi NU este corecta! Acea formula se aplica doar in cazul in care legile de variatie ale tesiunii si curentului sunt perfect sinusoidale, pe cand in realitate avem distorsiuni armonice si curenti care nu sunt neaparat sinusoidali. Corect este sa calculezi raportul intre puterea activa si puterea aparenta. Puterea aparenta este Irms*Urms(trebuie masurate cu aparate true RMS, care sa calculeze valoarea pt orice forma de unda). Puterea activa este mai greu de masurat(ea este integrala in timp a produsului U(t)*I(t) unde legea de variatie a lui U si I nu este neaparat sinus perfect, deci trebuie ceva procesare de semnal aici).

Link spre comentariu
Vizitator Vitakie

merci de raspunsuri... p/u cei ce n-au inteles de ce 3 transformatoare de curent, masor curentul sumar din fiecare faza, iar de nu cunosc unii ce inseamna curent sumar, sau vector sumar a doi vectori, activi, reactivi, desi mai poste fi si curent de compensare capacitiv, nu mai postati da nu aveti idee... multumesc pentru raspunsuri calificate

Link spre comentariu

Acum chiar ca m-am iritat!Lumea incearca sa te ajute sa intelegi despre ce este vorba si tu ce incerci?Unul din acestia tocmai ti-a explicat :

Nu exista curenti sau tensiuni active/reactive, doar puteri active/reactive.

Hai sa lamurim problemele: - in primul rand invata sa scrii corect- in al doilea rand , nu incerca sa jignesti pe cei ce doresc sa te ajute- in al treilea rand , de data asta tehnic : puterea reactiva, pe scurt, se datoreaza sarcinilor inductive din retea. Sarcinile inductive creaza un defazaj intre curent si tensiune. Daca tu ai ca date de intrare numai curentii, fata de cine vrei sa masori defazajul?. Suma vectoriala a curentilor pe cele trei faze , in cel mai bun caz iti da dezechilibru de faza. Tot cum spunea cineva pe forum : Pune mana si invata si dupa aceea ce nu intelegi , intreaba. Si daca tot intrebi, intreaba respectuos !E clar ?
Link spre comentariu

merci de raspunsuri... p/u cei ce n-au inteles de ce 3 transformatoare de curent, masor curentul sumar din fiecare faza, iar de nu cunosc unii ce inseamna curent sumar, sau vector sumar a doi vectori, activi, reactivi, desi mai poste fi si curent de compensare capacitiv, nu mai postati da nu aveti idee... multumesc pentru raspunsuri calificate

Deci, in regim sinusoidal si doar atunci, putem intr-adevar reprezenta curentul fazorial(sau vectorial) si sa il descompunem in 2 componente, cea in faza cu tesniunea si ce in opozitie de faza, si sa le numim sa zicem curent activ si reactiv(personal nu prea am intalnit denumirea) dar pentru a face asta trebuie sa ne raportam la tensiune. Asa curentul singur, de sine statator(vazut pe un osciloscop sa zicem) nu poate avea caracter activ sau reactiv, cum nici tensiunea singura nu are asa ceva, ea doar variaza in timp. Relatia dintre ele(a.k.a puterea sau energia ca astea ne intereseaza) au caracter activ sau reactiv, si asta se vede simplu deoarece constatam ca valorile curentului si tensiunii RMS inmultite nu sunt egale cu cata putere se consuma(si de vina pt treaba asta sunt acumulatoarele de energie, inductantele si capacitatile si formele de variatie ale tensiunii si curentului).Mai mult, daca curentul nu mai are forma sinusoidala, toata treaba cade, deoarece nu mai poate fi reprezentat vectorial. Iar in realitate, 90% din consumatori au curenti de forme din cele mai variate(doar becurile, resourile si mai stiu eu ce sarcini simple trag curenti sinusoidali). Or pe noi tocmai in aceste situatii ne intereseaza sa masuram corect factorul de putere. Cu alte cuvinte, principiul cu care ai plecat la drum in rezolvarea probleme are mari sansa sa iti ofere rezultate departe de realitate.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări