Vizitator ocostel Postat Noiembrie 12, 2009 Partajează Postat Noiembrie 12, 2009 Salut,Am un laptop Toshiba Tecra A10-11J .De la un timp nu-mi mai merge comunicatia pe mufa seriala (DB9) .Dau sa ma conectez ,la diferite dispozitive si sta ,se gandeste si la urma imi zice ca nu reuseste sa comunice. Driverele imi arata ca-s instalate, am incercat mai multe versiuni de drivere si tot nimic.Cine poate sa-mi zica e problema hardware sau software ? Link spre comentariu
Mikrosha Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 auzi...incearca urmatorul test.Intra in Hyper Terminal (adica start>programs>accesories>communication>Hyper Terminal). Viteza, paritatea, nr de biti de stop nu conteaza, da-i flow control sa fie pe "none". Leaga liniile de TX si RX impreuna, adica pinii 2 si 3 de la seriala.Scrie ceva in Hyper Terminal, vezi daca apare. Daca nu da nici o eroare la deschiderea portului, si totusi nu apare nimic, e posibil sa fie ars transceiverul de linie, adica integratul care se leaga la UART si face conversia de tensiune pentru standardul EIA232.Astept sa-mi zici cum merge.Inca o idee, daca vrei sa afli daca linia de TX merge, fara nici un intrument specializat, poti sa iei niste casti, tii degetul pe partea metalica de masa a jack-ului, si cu varful atingi pinul 3. In Hyper Terminal cu o viteza de 300-9600 ti apasat pe o tasta si vezi daca auzi ceva in casca. Si ca sa elimini orice posibilitate c-ar fi problema din soft/driver, incearca-n DOS. Fa un stick/discheta butabil, pe care bagi un terminal de MS-DOS (de exemplu QMODEM), booteza-n DOS, ruleaza QTERM si fa acelas test. Link spre comentariu
Vizitator ocostel Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Am incercat amandoua variante :- am conectat pinii 2 si 3 impreuna ,am deschis Hyper terminal ,dau sa tastez ceva ...dar nu-mi apare nimic pe ecran(fereastra Hyper terminal); scot strapul dintre pinii 2 si 3 si tot nu-mi apare ceva cand tastez.- am luat o pereche de casti am atins cu degetul masa jack-ului si cu varful mufei jack am atins pinul 3 ,in fereastra Hyper terminal ,am tastat ceva sau am tinut apasata o tasta si nu se auzea nimic in casca (am facut testul asta in windows , nu m-am mai complicat in DOS).Am facut aceleasi teste pe un desktop si am observat diferentele :- la primul test, cand atingeam pinul 3 se auzea un bazait, iar cand apasam o tasta se auzea un "pacait"- la al 2 lea test ,facand strap intre 2 si 3 ,tastand ceva imi aparea pe ecran in Hyper terminal; cum luam strapul cum nu-mi mai aparea ce tastam.Deci sa inteleg ca e problema hardware ,adica trebuie sa schimb placa de baza ca sa-mi mearga seriala (cred ca integratul cu pricina nu se schimba asa usor avand vreo 100 si ceva de picioare ,sau interventia costa si nu garanteaza reusita) ?Daca e asa cum presupun eu ,zi-mi si mie din ce cauza s-ar fi dus; sau nu ar fi trebuit sa aiba vreo protectie in caz de scurtcircuit sau incarcare electrostatica ? Link spre comentariu
Mikrosha Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Totusi s-ar putea sa fie lipitura mufei "sparta" pe placa. Daca misti de mufa face vreo diferenta? Pune voltmetrul, intre 5 si 3, ce indica? DOAR DACA indica zero, pune-l pe ohmmetru. Daca indica infinit pe ohmmetru, s-ar putea sa fie lipitura sparta. (daca n-ai voltmetru baga un LED). Daca vrei mai poti testa linia RX. Daca primeste, macar stim sigur ca din pacate TX e arsa... Daca nu primeste, ma gandesc ca nu s-or fi ars 2 linii simultan...cred. Pentru asta leaga 2 fire de la desktop asadesktop pin 5 --- laptop pin 5 (GND) (SE LEAGA PRIMA!!)desktop pin 3 (TX) ---> laptop pin 2 (RX)Seteaza din amandoua in Hyper Terminal acelas tip de transmisie, cum ai facut pana acum. Scrie pe Desktop si vezi daca apare le laptop.Este adevarat ca transceiverii de seriala sunt protejati la scurt circuit, si in anumita masura si la descarcari electrostatice. Eu mi-am ars seriala la PC cand conectam la el un dispozitiv impamantat, iar PC-ul nu era impamantat, ci dadea puternic la masa (120V pe voltmetru). La conectare, daca masa face contact prima nu este o problema. Daca insa alt pin face contact inaintea masei, pe acesta apare o diferenta de potential foarte mare (100-200V) care il arde sigur. Pentru a nu risca in continuare, am legat carcasa calculatorului si masa perifericului cu un fir suficient de gros (am folosit o tresa). Alta solutie ar fi fost sa folosesc priza shuko pentru a face masa comuna si a reduce la zero acest risc. Incearca totusi si din DOS...Sau verifica in Device manager daca nu cumva portul a fost asignat unui port virtual, modem, direct cable connection, bluetooth etc. Cat despre integrat...nu stiu cum e la calculatoarele moderne. Eu am un pentium 3, si transceiverul de linie (2 x GD75232, capsula SOIC de 20 de pini, relativ usor de schimbat cu letconul) este separat de cipul Super I/O. Nu cunosc tendintzele, dar nu cred c-au bagat si transceiverul de linie in Super I/O. Totusi cel mai simplu, ai putea sa cumperi un adaptor USB-RS232. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum