Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplif.audio pentru pc alimentat direct din sursa-zgomot

Den

Postări Recomandate

Amplificator audio pentru pc alimentat direct din sursa-inlaturare zgomote

Am observat ca multi se blocheaza cu vestitul zgomot provenit din asa zisa "bucla de masa".

In momentul cand alimentam un amplificator din sursa pc-ului si folosim ca sursa de semnal placa de sunet,in general apar mari probleme cu zgomotul care vine din "masa".

Unde este problema?

Eu personal am avut mult de furca cu acest zgomot,eram chiar gata sa abandonez si sa-i trag o sursa de curent separata..Am mai dat o sansa..

Intradevar este foarte zgomotos un pc.Primul lucru care l-am facut a fost sa scot placa de sunet(creative) si sa o studiez umpic.Ce mi-a sarit imediat in ochi a fost lipsa condesatoarelor de filtrare pe alimentare.

Din amintiri nici in cd-rom,nici pe placa de baza/placa video nu sunt cine stie ce condensatori pe alimentare.Problema mai apare cu "masa" care o are placa de sunet si "masa" care o are amplificatorul.Acum depinde la fiecare de constructia placii de sunet si de tipul sursei de alimentare.

Primul lucru care l-am facut a fost sa pun o dioda pe alimentare(+).Intradevar o mare parte din zgomot dispare.Surpriza apare cand introducem un condensator de filtrare inainte de dioda..zgomotul reapare in forta.

In general la astfel de amplificatoare folosim circuite integrate folosite pentru uz auto care se pot alimenta direct din sursa pc-ului la 12 volti (galben-negru).

Ne place sa bagam pe alimentare condensatori cat mai mari de filtrare desi* ,in majoritatea cazurilor nu este nevoie.De fapt intr-un pc acest lucru nu ajuta la nimic,din contra.

In momentul cand am inlaturat condensatorul de filtrare (3000yf/24v) a venit si minunea..90% din zgomot dispare.In general unul de 100yf e arhisuficient pt. a preintampina eventuale oscilatii.

Mai ramane restul de zgomot care poate foarte bine sa apara de la un cablaj mai prost facut.

Majoritatea ci de putere pt 12V au in general un "gain" foarte mare,astfel ca este deosebit de util un mic "atenuator" pe intare.Ori tocmai acest filtru(vezi poza) se ocupa si de restul de "zgomot".

In fapt se poate construi in orice mod pcb-ul,chiar si in stilul barbar in care l-am facut eu(poza).In prezent amplificatorul functioneaza neasteptat de bine,asa ca l-am pastrat asa cum a iesit din teste.A avut loc in unitatea de floppy :d.

E legat pe o pereche de Telefunken TLX-1.Exceptional sunetul la cati ani are in spate finalul..

Sursa: http://ludens.cl/Electron/audioamps/ta8215.html

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Den

4

• thefirstdj

1

• Mihai85

1

Top autori în acest subiect

Asa am crezut si eu prima oara,dar zgomotul ala tot vine..fie prin masa fie prin semnal.Cea mai sigura metoda e un condensator foarte mic pe alimentare,o bucla mai mica in sistem :)) In orice caz,fenta merge foarte bine..chiar acum am testat 3 tda-uri pe 5.1 si merg impecabil.Nu se mai aude absolut nimic nici cu capul in difuzoare.

Link spre comentariu

Explica mai pe larg faza cu puntea.

Exista 3 moduri prin care scapi de zgomot

1.Si cel mai important.Condensator de filtrare inexistent sau de valoare cat mai mica pe ramura de alimentare(max100yf)

2.Decuplarea masei aproximativ cum apare aici ; http://ludens.cl/Electron/audioamps/ta8215.html

3.Un atenuator ..care oricum este necesar din cauza gainului foarte mare pe care il are c.i-ul.

Eu am folosit 1 si 3.Numarul 3 la mine a fost necesar din cauza constructiei proaste a pcb-ului,iar sunetul de bruiaj ramas fara el se putea neglija linistit.Eu am atenuat destul de mult ca am un nivel destul de ridicat la placa de sunet.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări