sebi_c Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Bine! Parca cineva intreba si de PP. Scuze, "coane"! Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Exceptional subiect ! De ceva timp studiez tot ceea ce este comun in schemele unor producatori de renume in domeniu HI-FI , solutii tehnice mai vechi sau mai noi cu rezultate celebre( Quad , Studer/Revox , etc... ) inca neloviti de marketing-ul care impune profit cu orice pret ( fiind firme vechi dar inovatoare ce au impus standarde interne , proprii....tuturor firmelor de profil de pe glob ) dar si particularitati , si au in comun reactia negativa aplicata fiecarui etaj in parte pentru linearizare locala in detrimentul amplificarii etajului in discutie ( cu rezerva de decibeli necesara ) si aplicarea unei reactii generale mici pentru stabilitate generala si un castig convenabil cu rezultatele descrise de user-ul VALDERAMA caruia trebuie sa-i fim recunoscatori pt acest superb curs extra-condensat de reactie negativa aplicata Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Prin aplicarea reactiei globale , din pacate se obtine o inrautatire a parametrilor dinamici prin marire timpului de crestere ( practic prin aplecarea frontului crescator vizibil pe osciloscop la testarea cu semnal dreptunghiular ) se considera un amplificator foarte bun atunci cand timpul de crestere este de maxim 700 nanosecunde si bun intre 0.7milisecunde si maxim 2,5 milisecunde si acceptabil pana in 4 milisecunde ! Asta este , urechea nu minte ! Se poate compensa oarecum acceptabil numai cu reactie negativa globala in curent ,nu in tensiune iar de preferat fara reactie negativa totala ! Va urez succes in constructii de calitate Link spre comentariu
sebi_c Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Prin aplicarea reactiei globale , din pacate se obtine o inrautatire a parametrilor dinamici prin marire timpului de crestere ( practic prin aplecarea frontului crescator vizibil pe osciloscop la testarea cu semnal dreptunghiular ) se considera un amplificator foarte bun atunci cand timpul de crestere este de maxim 700 nanosecunde si bun intre 0.7milisecunde si maxim 2,5 milisecunde si acceptabil pana in 4 milisecunde ! Asta este , urechea nu minte ! Se poate compensa oarecum acceptabil numai cu reactie negativa globala in curent ,nu in tensiune iar de preferat fara reactie negativa totala ! Va urez succes in constructii de calitateHmm, 700nS inseamna cam 2 MHz sus! Si ce tensiune ar trebui sa ridice in timpul asta? Eu am reusit la GU50_PA cam 10uS timp de ridicare la putere 100W (0 la 20V, dreptunghi). Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Hmm, 700nS inseamna cam 2 MHz sus! Si ce tensiune ar trebui sa ridice in timpul asta? Eu am reusit la GU50_PA cam 10uS timp de ridicare la putere 100W (0 la 20V, dreptunghi).M_am uitat si eu acum pe oscilograma ta cu 20khz dreptunghiular din prima pagina a postului tau( o perioada complecta 50us ,cinci diviziuni orizontale) ai cresterea realizata chiar pe mai putin de o diviziune orizontala chiar sub 10uF probabil 7-8 micro_secunde este destul de bine nu_ti fa nici un fel de problema.Practic ai o crestere de 2V/us chiar ceva mai buna probabil 2,5V/us.Acum, nu stiu cit ai in acea oscilograma intre paliere ?, am presupus 20V,daca ai 40V intre paliere cresterea este de 5V/us si mai bine, tu stii cit ai acolo la 20khz intre paliere ?,nu pot sa i_mi dau seama din butonul(comutator y,potentiometru etc) de amplificare Y si nu stiu poate ai si sonda cu atenuare ?,tu stii ce e acolo pe y !nu se poate stabili amplitudinea din poza(imagine) !?.Tot ce am spus poate fi luat cu titlu de supozitie...,-Ce facem in schimb cu reactiile negative la finala RN2 si RN3(botezate) din prezentarea mea ? ,se scimba ceva in bine si cit ? raspunsul trafului in aceasta topologie(configuratie) se imbunatateste sau nu ?...ETC...? Link spre comentariu
iulidan2 Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Multumesc si eu lui valderama pentru aceasta excelenta prezentare a reactiei negative la SE. Tare bine ar fi daca si alte topicuri, ar aborda subiectele atat concret; topicul asta merita listat si facuta o carte.Nu renunt la rugamintea de a se aborda subiectul si pentru PP. Link spre comentariu
sebi_c Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Hmm, 700nS inseamna cam 2 MHz sus! Si ce tensiune ar trebui sa ridice in timpul asta? Eu am reusit la GU50_PA cam 10uS timp de ridicare la putere 100W (0 la 20V, dreptunghi).M_am uitat si eu acum pe oscilograma ta cu 20khz dreptunghiular din prima pagina a postului tau( o perioada complecta .... ,se scimba ceva in bine si cit ? raspunsul trafului in aceasta topologie(configuratie) se imbunatateste sau nu ?...ETC...?Referitor la timpul de ridicare, cel mai bine se vede la semnal dreptunghiular, acolo am masurat cu baza de timp pe 20us si se poate vedea ca 20V se ridica in mai putin de 10uS. Ar trebui sa fac o lupare de timp pentru exactitate, dar pt mine e destul slew rate-ul respectiv. Totusi 700nS(0.7uS) este excesiv! Asta ar presupune o banda de trecere destul de mare (peste 2MHz).RN2, este o reactie destul de cunoscuta si care afecteaza numai etajul final. Raportul Rrecatie/Ranod_prefinala este variabil si determina gradul de reactie. In afara de aceasta reactie de curent alternativ se introduce si o componenta continua suplimentara in anodul prefinalei care necesita reconsiderarea curentului prin acest tub (trebuie micsorata Rcatod). Este extrem de benefica daca nu exista reactie globala si daca este vorba de clasa A SE (se stie ca acesta determina asimetria sinusului la iesire). Ceea ce am observat eu este ca liniarizeaza caracteristica de transfer a etajului final mai ales in cazul tuburilor care nu sunt prea liniare. Acest lucru cred ca este extrem de util la SE. De asemeni am vazut ca unii o utilizeaza cand nu aplica reactie globala. Bineinteles, are si implicatii negative la timpul de stabilizare a curentului prin tubul final. Ca orice reactie, trebuie aleasa convenabil. Reactia RN3 nu o cunosc in detaliu. Trebuie sa fac o simulare sa-mi dau seama mai bine. Subliniez ca mi se pare destul de complexa, pt ca interfereaza cu reactia globala. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Domnule ce nu inteleg cind spui 20V te referi banuiesc la tensiune efectiva sinus, daca luam in consideratie un semnal dreptunghiular efectiv de 20v asta ar insemna 40Vvv (de la un palier la altul) deci timpul de crestere din 0V la un palier sau altul ar fi pe jumatate pt ca mai avem si o axa o semialternanta pozitiva si una negativa ca_i sinus sau dreptunghi... egal ?Astfel cresterea ar fi de 40V in timp de mai putin de 10us conform diagramei cu 20KHz si semnal dreptunghiular...,Va mai intreb...? definiti dumnezeului aia 20V ca stiu ce vorbiti....Sint 20V sau 40V de la un palier la altul in cazul semnalului dreptunghiular ?!?!.....E una sa am 2-2,5V/us si alta sa am 4-5V/us, practic raspunsul la dreapta(fregvente superioare) se dubleaza ca banda... Link spre comentariu
sebi_c Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Domnule ce nu inteleg cind spui 20V te referi banuiesc la tensiune efectiva sinus, daca luam in consideratie un semnal dreptunghiular efectiv de 20v asta ar insemna 40Vvv (de la un palier la altul) deci timpul de crestere din 0V la un palier sau altul ar fi pe jumatate pt ca mai avem si o axa o semialternanta pozitiva si una negativa ca_i sinus sau dreptunghi... egal ?Astfel cresterea ar fi de 40V in timp de mai putin de 10us conform diagramei cu 20KHz si semnal dreptunghiular...,Va mai intreb...? definiti dumnezeului aia 20V ca stiu ce vorbiti....Sint 20V sau 40V de la un palier la altul in cazul semnalului dreptunghiular ?!?!.....Corect cum spuneti! 20V este de la zero la 20, adica jumatate din 40Vvv. Ca e sinus sau altceva, eu zic ca asta e amplitudinea. Eu sunt putin mai larg in aprecieri, mi-e frica sa ma bag prea jos. Altfel observatia dvs este mai adevarata. Acum ca ati adus vorba de asta, spuneti ceva de 700nS, este 700nS/V?. Atunci 0.7uS*20V=14uS la 20V, sau 28uS la 40V. Parca asa ar suna mai bine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Domnule nu stiu ?... ca cele 700ns NU SINT ASOCIATE , dar daca ar fi sa ma raportez intuitiv la ceva... pot insemna 25-50V/us,nu fac altceva decit o speculatie...,daca intelegeti ? ma rog putem sa zicem(justifica) speculatia presupunem ca timpul dumneavoastra de crestere ar fi de 700ns(0,7us) pt 40V cea ce inseamna ca intro micro-secunda ar putea atinge aprox 50V si astfel ar deveni viteza de crestere de 50V/us,cred ca asta a vrut sa spuna,Valabil de altfel dar pt semiconductori, integrate,etc-in audio_ poate fi considerat ca avem o viteza buna de crestere 50V/us in cazul semiconductorilor...amin.Cu tuburile care ies prin traf(se adapteaza impedanta prin transformator de iesire) e o alta poveste pe care o stiu putini sau din ce in ce mai putini.In concluzie am spus si nu fac altceva decit sa ma repet ,-Viteza dumneavoastra de crestere este foarte buna pt configuratia data...amin. Domnule tuburile atig lejer 200V/us,...dar nu si trafurile.Daca facem un AO(amplificator operational) cu tuburi ordinare se pisa pe cele mai grozave AO cu semiconductori deosebiti..., din pct de vedere al vitezei...,scuze pt expresie !Din aceasta cauza si indragesc tuburile in audio !,am lucrat cu semiconductori de mi sa acrit...etc.M_am intors la "prima iubire" tuburi electronice... PS.Banuiesc ca acum ne_m inteles ? aveti cred 5V/us... sau daca vreti 7-8-9us pt o crestere de 40V...cam asta ar fi... Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 MEA CULPA ! Dintr-o regretabila eroare nu am terminat ceea ce am inceput , si am generat cateva intrebari , si sper sa rezolv problema . Maxim 700nanosecunde/+/-50V reprezinta un amplificator exceptional ( sarcina rezistiva corespunzatoare ) asa sustine Borbely , extrem de greu de realizat pentru ca asa cum bine a remarcat user-ul VALDERAMA putini ( mai ) stiu cat de mult strica ( integreaza ) trafo out . De aici si diferenta de calitate a sunetului amplificat de amplificatoare diferite ca solutii tehnice dpdv al reactiilor si trafo out . Oricum rezultatele nu pot fi omologate decat daca generatorul are sub 350nanosecunde timpul de crestere ! Ca sa stiti cum stati puteti evalua un bun amplificator solidstate si cel la care doriti sa-i optimizati reactiile locale si globala , sigur puteti obtine rezultate respectabile ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Maxim 700nanosecunde/+/-50V reprezinta un amplificator exceptional .... Oricum rezultatele nu pot fi omologate decat daca generatorul are sub 350nanosecunde timpul de crestere !...Cu alte cuvinte dorim sa analizam o presupusa viteza de crestere 50V/us sa zic,ce implica asta ? sa am generator care sa dispuna de o viteza de crestere de minim 100V/us(cam greu nu avem pe acasa,cel putin eu) si mai implica ceva daca discutam de osciloscop...CE VITEZA TREBUIE SA AIVA AMPLIFICATORUL DE Y ? astfel incit determinarea vitezei de crestere sa fie oarecum REALA !Asa ca aceasta determinare in conditii domestice ca sa nu zic altfel nu prea este facila(posibila)!....pentru acest nivel al vitezei de crestere.Asa ca cel putin ar trebui sa va asigurati ca aveti bine compensat y_cul si sondele apoi sa aveti (eventual confectionati)un generator care sa furnizeze semnal dreptunghiular pe la 20khz sa zicem cu tranzitia aproape invizibila sau asa cum arata ea acum la 1KHz sa o avem la 20Khz(ca tranzitie ma refer,sa fie aproape invizibila pe osciloscop) daca am fi intr_o astfel de situatie hai sa zicem ca am putea vorbi cumva de 10-20V/us ZIC.PS.Dar pina sa ajungem sa masuram viteza de cresrere eu zic sa fim multumiti sa obtinem un sunet decent bine conturat cu bas si inalte bine definite cu cit mai putine corectii de ton sau mai bine deloc,fara distorsiuni percepltibile cu o separatie si distinctie cit mai clara a instrumentelor,dinamica cit mai mare(apropo dinamica nu poate fi mai mare decit raportul semnal-zgomot),intr_un cuvint sunetul obtinut sa impresioneze si sa existe o diferenta mai mult decit clara(diferenta sa fie foarte perceptibila) in raport cu o scula comerciala... Link spre comentariu
hpavictor Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Generator Wienn stabilizat cu bec cu incandescenta ,frecventa variabila din condesator variabil dublu ,urmat de un trigerSCHMIT iar pe iesire divizor de precizie , totul pe tuburi.... Hmmm , parca HP era mama si tata lor , in vremurile adevarate , demult apuse , dar si versatesterul Dvoastra sta bine fata de gunoaiele de azi , cand a plecat din IEMI sigur avea sub 500nanosecunde ,iar amp de Y la osciloscoapele de 75MHz au in teorie 1200V/microSecunda , ca au imbatranit componentele si necesita o recalibrare ( unde ? cine ? ) stim... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Ar fi extrem de utila si interesanta o metoda de calcul in ceea ce priveste noul factor de amplificare al unui etaj final SE caruia ii aplicam o reactie negativa din catod, prin condensator, pe secundarul trafului de iesire. Sau un calcul pt o reactie anod-anod, etc. Bineinteles considerand parametrii tuburilor raportul de transformare, si tot tacamul. Ar "scurta" mult experimentarile "dupa ureche"! Link spre comentariu
sebi_c Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 MEA CULPA ! Dintr-o regretabila eroare nu am terminat ceea ce am inceput , si am generat cateva intrebari , si sper sa rezolv problema . Maxim 700nanosecunde/+/-50V reprezinta un amplificator exceptional ( sarcina rezistiva corespunzatoare ) asa sustine Borbely , extrem de greu de realizat pentru ca asa cum bine a remarcat user-ul VALDERAMA putini ( mai ) stiu cat de mult strica ( integreaza ) trafo out . De aici si diferenta de calitate a sunetului amplificat de amplificatoare diferite ca solutii tehnice dpdv al reactiilor si trafo out . Oricum rezultatele nu pot fi omologate decat daca generatorul are sub 350nanosecunde timpul de crestere ! Ca sa stiti cum stati puteti evalua un bun amplificator solidstate si cel la care doriti sa-i optimizati reactiile locale si globala , sigur puteti obtine rezultate respectabile !Ceva nu e in regula! Nu e chestiunea de scule, daca ne gandim ca ne uitam la semnale cu time delay de 10nS (in sistemele mele digitale folosesc CPLD si microcontrollere la 100MHz). Dar daca te gandesti ca un comparator banal are delay de 1uS si timpul de ridicare poate fi si de 500nS la 5V trebuie sa te gandesti ca amplificatorul asta e supertare. Numai vorbesc ca un comparator rapid ridica in 10nS 5V, iarasi ma gandesc ca ceva e...Dupa parerea mea, un amplificator cu banda de cel putin 2MHz, probabil ca ar ridica 50V in 750nS (probabil ca pe 4 ohm, 625W in dreptunghi, tare!). Frecventa de test ar trebui sa fie in loc de 1KHz, probabil 100KHz. S-ar putea ca un amplificator video de putere mare sa o poata face bine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum