Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Attiny2313 si cristal 20Mhz

nickrvl

Postări Recomandate

inca o idee :functie de ce frecventa are setat controlerul inclusiv viteza programarii e influentata. Astfel la 20MHz portul LPT e posibil sa nu faca fata la viteza respectiva si comunicarea sa nu fie ok. De exemplu cand programatorul meu usbasp este setat din jumperul din schema lui pe Fast, controlerul conectat nu raspunde daca el e setat intern pe 1MHz. Trebuie sa pui programatoru pe Slow, pun controleru pe internal 8, si abia apoi raspunde ok la programarea fast. Duda aia a ta de programator e posibil sa aibe probleme din cauza asta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nickrvl

23

• fratello

9

• srdjan

7

• XAN77

4

Top autori în acest subiect

inca o idee :functie de ce frecventa are setat controlerul inclusiv viteza programarii e influentata. Astfel la 20MHz portul LPT e posibil sa nu faca fata la viteza respectiva si comunicarea sa nu fie ok. De exemplu cand programatorul meu usbasp este setat din jumperul din schema lui pe Fast, controlerul conectat nu raspunde daca el e setat intern pe 1MHz. Trebuie sa pui programatoru pe Slow, pun controleru pe internal 8, si abia apoi raspunde ok la programarea fast. Duda aia a ta de programator e posibil sa aibe probleme din cauza asta.

Inca un motiv sa-mi schimb "duda", atunci cel putin mai elimin un semn de intrebare.Cu rugaminte, da-mi si mie proiectul tau de programator pe USB pentru ca am zis, e testat de tine si stiu ca e in regula, daca nu incerc sa ma descurc pe net, numa bine.
Link spre comentariu

eu am facut programatorul usbasp de pe fischl.de . In arhiva se afla proiectu meu eagle, care, daca ar fi sa-l fac din nou, l-as mai aranja...Pe schema si cablaj nu se afla zenerele de 3,3 de pe liniile de dadte ale usb-ului, initial mergea asa ca aveam desktop, dar la laptop nu a mai vrut fara ele si am facut o modificare a cablajului care il aveam, nu am facut altul. Despre usb asp e topic si s-a tot vorbit, cred ca si acolo am pus poze etc.

Link spre comentariu

eu am facut programatorul usbasp de pe fischl.de . In arhiva se afla proiectu meu eagle, care, daca ar fi sa-l fac din nou, l-as mai aranja...Pe schema si cablaj nu se afla zenerele de 3,3 de pe liniile de dadte ale usb-ului, initial mergea asa ca aveam desktop, dar la laptop nu a mai vrut fara ele si am facut o modificare a cablajului care il aveam, nu am facut altul. Despre usb asp e topic si s-a tot vorbit, cred ca si acolo am pus poze etc.

Exact la asta ma refeream, acest subiect sa mai discutat insa micile chichite le stie numai cine sa confruntat cu ele. Zenerele se pun pe pinii MCU banuiesc adica ca in poza? Ca doar n-o sa stabilizam USB-ul... De 3.3V? Ma asteptam de 5V, in sfirsit e bine de stiut si asa o sa fie urmatorul meu programator.E2.jpg[/attachment]
Link spre comentariu

cu zenerele vad ca te-ai prins. Nu este compatibil cu bascomAVR, dar exista multe softuri care lucreaza cu el si care au interfata la fusebiti ca la bascomavr. Eu lucrez cu Progisp pe care il gasesti pe topicul cu usbasp. Ar mai fi o varianta de programator aproape identica dpdv hardware; este de complexitate si componente identica, difera foarte putin, hex-ul fiind evident altul, iar programatorul reiesit nu va fi usbasp ci avr910, firmware-ul respectiv introduce un COM virtual in PC pe care se afla avr910 care reprezinta oarecum un standard atmel, fiind recunoscut de mai multe compilatoare. Eu mi-am transformat chiar al meu usbasp in avr910, nu am avut prea multe modificari de facut, dar nu m-a impresionat si l-am lasat ca usbasp, am avut eu impresia ca e mai rapid asta.

Link spre comentariu

cu zenerele vad ca te-ai prins. Nu este compatibil cu bascomAVR, dar exista multe softuri care lucreaza cu el si care au interfata la fusebiti ca la bascomavr. Eu lucrez cu Progisp pe care il gasesti pe topicul cu usbasp. Ar mai fi o varianta de programator aproape identica dpdv hardware; este de complexitate si componente identica, difera foarte putin, hex-ul fiind evident altul, iar programatorul reiesit nu va fi usbasp ci avr910, firmware-ul respectiv introduce un COM virtual in PC pe care se afla avr910 care reprezinta oarecum un standard atmel, fiind recunoscut de mai multe compilatoare. Eu mi-am transformat chiar al meu usbasp in avr910, nu am avut prea multe modificari de facut, dar nu m-a impresionat si l-am lasat ca usbasp, am avut eu impresia ca e mai rapid asta.

E bine de stiut si asta cu AVR910 insa mai intii USBasp-ul dupa mai vedem. Multumesc frumos pentru toate...
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

intentionez sa-mi fac cadou de craciun (probabil cu intarziere) un atstk500 de la mama lui. in timpul liber o sa ma ocup si de colegii forumisti care au adunat avr-uri blocate... sa le fac un serviciu in ceea ce priveste deblocarea lor. daca mai creste lista de uC pagubite da-mi de stire... poate merita un drum pana la posta si taxele de expediere.

am pus azi comanda la stk500. sper sa-mi vina in 7-10 zile :101 abia astept sa pun mana pe el :freaza:
Link spre comentariu

am pus azi comanda la stk500. sper sa-mi vina in 7-10 zile :101 abia astept sa pun mana pe el

Sint curios si eu , sa pui detalii dupa ce il "descosi" un pic.RoGeorge a reusit sa puna cristal de 20 pe un Atmel de 16, hiiimmm, eu nu am reusit nici pe unul dedicat pe 20.Acum mi-au sosit piesele pentru un UsbAsp, sa vedem daca astfel pot sa programez "beleaua" mea.
Link spre comentariu

inainte sa ma conving de investitie am citit recenzii ale stk-ului scrise pe avrfreaks. asta m-a convins sa il iau iar acum mi s-a aratat ocazia ca la viena am iesit mai ieftin cu sarbatorile decat ma asteptam. daca tot mi-ati cerut o sa-mi dau si eu cu parerea desi pot sa spun ca il cunosc deja inainte sa pun mana pt ca i-am studiat documentatia.

Link spre comentariu

a ajuns stk500 pe mana mea. vreau sa spun ca e foarte bine facut. e clar sa se lucreaza mult mai usor/rapid/curat cu el. tre sa mai vina in 2-3 zile un breadboard mare. din pacate au inceput colocviile si se apropie sesiunea; pe langa asta am mai promis azi si la un prieten ca-i fac un soft de evidenta la magazin. oricum odata ce am terminat cu obligatiile ma apuc de joaca :freaza:

Link spre comentariu

Sfinte D-zeule si Maica precista, minune Dumnezeiasca se intimpla, am reusit sa readuc la viata 8 din cele 10 MCU blocate :rgtrwgtre , nici nu va imaginati ce lupte seculare care au durat vre-o saptamina sau dat pe aceasta tema. Insa bucuria cea mai mare nu e ca am reusit deblocarea ci ca am confirmarea ca nu sint chiar atit de IDIOT :inger (parerea mea), problema era ori cu programatorul (acela simplu cu citeva rezistente) ori ca faceam programarea direct in montaj, urmeaza sa depistez cauza precisa mai tirziu. Cert e ca am facut un nou programator si anume acela al lui Danzup cu CI 74LS244 pe care omu` zice ca-l foloseste de ceva ani si cu ajutorul unor cristale de 16, 20 si 24Mhz si chiar cu degetele puse pe picioarele acestora, au inviat. Uhhh, cu acest programator le invirt acu cum vreau eu, cu cristal fara cristal cu divide clock si fara, fara nici o problema.Urmeaza sa desfac din nou frecventmetru si sa-i bag acu un Mc corect programat.Acu mai am doua Attiny si doua Atmega blocate cu vechiul programator si carora nu reusesc sa le fac nimicSrdjan, ce soft de programare folosesti cu acel STK500, are el unu` anume?Este pe USB? merge mai rapid? baga si tu amanunte, si poate si o poza...

Link spre comentariu

programez direct din avrstudio si e pe serial comanda dar de acolo se ocupa uC onboard pt programarea target-ului. poate programa atat in socket cat si in circuit toata seria avr pe 8-biti atat paralel cat si serial atat high voltage cat si normal.n-am avut ocazia sa programez un soft mai mare de 4k dar a mers repede... cca 4s chiar daca la baud 9600 ar trebui sa fie 9.6kbps... oricum cred ca si 32k de flash nu cred ca dureaza mai mult de 6 secunde

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Are cineva desenul cablajului pentru frecventmetrul in discutie?

Pai il pun eu daca tot l-am facut, sper sa si ajute, l-am facut cum mi-a trebuit mie....[attachment=2]sch.pdf[/attachment][attachment=1]cablaj normal.pdf[/attachment][attachment=0]cablaj mirror.pdf[/attachment]Cind am facut acest proiect i-mi amintesc ca mi-a mincat ficatii asa ca mai spun inca o data, cu programator pe portul paralel din acela simplu cu rezistente nu am reusit sa-l programez, am facut un alt programator cu CI care la rezolvat din prima. In rest merge bine si sint multumit de el....Acum cred ca ar fi bine ca titlul topicului sa fie modificat in "Frecventmetru 2MHz cu Attiny2313".
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări