ratza Postat Noiembrie 12, 2009 Partajează Postat Noiembrie 12, 2009 am ajuns la 90 grade cu un radiator destul de mare, dar dupa vreo oraAmice, cipul ?la oscileaz? în draci! Nu are cum s? mearg? a?a de fierbinte.Dac? vrei calitate ?i claritate, arunc?-?i TDA-urile la gunoi ?i ori î?i faci un amplif cu componente discrete, ori alegi un cip mai bun.De curios, r?spunde-mi ?i mie:1. Cum ob?ii tu 1,5kW ?i în ce difuzor bagi atît? La 70 de grade mai disipi doar 50W pentru c? intr? în ac?iune protec?ia termic? (100W cu 10% distorsiuni, marf?). Hai s? zicem c?-l bagi la ghea?? ?i reu?e?ti s? sco?i 70W, mai mult nu prea ai cum, c? nu e rail to rail.2. Ce surs? de alimentare ai? Un amplif de 1,5kW ar avea nevoie de o surs? cam de 2,5kW. Curentul prin trasee ar fi de peste 35A, ai idee cît de late trebuie f?cute traseele ?i de regulile pentru proiectarea unui cablaj pentru a?a curen?i?3. S? zicem c? reu?e?ti s? sco?i en?pe kilowa?i. Ai v?zut vreodat? o rezisten?? de re?ou de 500W mergînd? Cam asta se va întîmpla ?i cu difuzorul t?u. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 12, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2009 Ua eu am ajuns la 120 grade si inc amai functiona si protectia sia facut datoria! OF OF cu copiii astia!Ce destepti se cred uni, hahaha, ua tu sti ce este un TDA? eu cred ca nu sti, priveste imaginea de mai jos cu protectia, haha, esti varza prietene, mai lasama'n ...... ce draq ca nus singurul care scot 700W cu 8 TDA care vin 4 paralel puse in punte cu alte 4 in paralel, OF OF ce inseamna oameni astia care nu stiu ce este TDA, si daca vreis a sti TDA da clasa multor amp pe transiztori, asa ca mai lasama si nu mai vb ce nu sti.............. Si mai citeste ca acest TDA scoate max 120W cu 10% distorsiuni si 100W sacoti linistit cu putin peste 1%, ua mai pune in practica TDA si os a vezi ce surpize o sa ai , dar respecta schema si alimentarea ce sa mai zic de preu bun si fire ecranate cu filtraj bun, sa vezi ce fidelitate are , esti varza , ianafar de tranzistori nu sti altceva decat sa subestimezi TDA care este simplu de folosit de facut si mult mai fiabil decat anumiti amplifuri pe tranzistori.Amp este unu stereo , in totoal 16Ci , 8 pe canal cum am zis mai sus, sursaa este una in comutatie pana la 3,5KW si difurile sunt 4x350W RMS diful eminence cate 2 in paralel de 8ohm pe fiecare canal, asa ca mai tineti pliscul si stai sa vezi cand pun filmari sa le cac nasul la toti care subestimeaza TDA, cand mai vad electronicsti ........... care stie multe si defapt nu stie nimic, inafar de amp pe transitori care au facut si distorsiona din toate incheeturile si zice " ce belea se aude e facut de mine uaaoo" hahahahah, ma faceti sa rad, eu am cerut ajutoprul multora ca sa ma conving ca nu min si ca sustin ceva ce este adevarat nu ce zici tu domnule, daca nu ma crezi vezi ca e un subiect TDA parel punte si vezi ce a resuit ICEMAN ca dupa schema lui am facut si eu si am ajuns la aceleasi performante. Mai citeste inainte sa te lauzi cu vorbele care nu le cunosti, mai scos din sarite si le cer scuze adminilor si moderatorilor de pe aces forum care au fost si mai sunt de nota 10+ in fata mea, dar tu sincer te adaug pe lista neagra de increzut , ca voi ati inventat amp pe tranzistori si TDA sunt chinezari de 10 bani care scot 0.00000001 W PMPO pe un dif de 1000GW, daca ai auzit de asa ceva sau TW! , of of mam saturat sa cer sfaturi si sa se trezeasca unul ca tine sa imi strice ziua! esti varza :ras:La 70 grade intra protectia ...... Link spre comentariu
yo9hnf Postat Noiembrie 12, 2009 Partajează Postat Noiembrie 12, 2009 Ok....nu=i frumos....OFF TOPIC : Pararea mea, nu dati cu bata....o capsula de genul TDA7294 (repet, e doar parerea mea) nu cred ca poate disipa atata putere termica pe un radiator mare, avand in vedere suprafata metalica de care dispune (radiatorul intern). Adica mi se pare prea mica capsula pt puterea de 100W. Parerea mea. Link spre comentariu
Stefan Postat Noiembrie 12, 2009 Partajează Postat Noiembrie 12, 2009 Cilibiu mai bine vezi ce e cu zgomotul ala de la ventilator. atata timp cat ai un amplif cu TDA7293 alimentat de la o sursa de PC - e bine sa nu faci afirmatii gresite si pripite. peste ceva timp o sa treci la integrate mai "emancipate" LM/STK, la mosfeti, si la diferite clase de finali. daca vrei calitate nu alegi un TDA (doar daca vrei pret alegi tda-ul) ci faci un amplificator pe tranzistoare sau ... pe tuburi (daca iti da mana) hai sa discutam despre un singur integrat: http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 3sqq3y.pdf deci mai vedem datele de catalog? despre ce vorbiti? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 12, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2009 Da ai foarte mare dreptate stefan in legatura cu tuburile ca sunt cel mi fidele din prezent, cel putin asa le consider dar asta nu inseamna ca nu am ajuns la 90-120grade cu TDA7293, serios am avut aceasta temperatura pe un radiator maricel nu gluma, dar fara racire suplimentara, doar radiatorul , la volum 50% am ajuns la 90 grade , in full load am ajus la 120 grade si a urcat pana a intrat in protectie, "SERIOS NU GLUMESC", deci eu spun ce am patit , ce rost avea sa va mint! In schimb cea ce nu este bine la 7293 este protectia la scurt, am probato intentionat si sa ars din prima la un scurt pe o lita de fir in o atingere! nu tinut scurt! in schimb 7294 este mult mai bun, am avut amp in scurt timp de apropae 1 zi adik in ore sa zic asa cam in jur de 10 ore dar la volum max 10%, nu miam dat seama de ce se incalzea radiatorul mai tare decat ceilalti numa a doua zi cand am vrut sa conectez subwooferul si am vazut firele in scurt, a rezistat si a mers normal in continuare, ca concluzie 7294 este mai bun la protecti de scurt fata de 7293, dar daca vreti puteri mai mari aleg 7293 daca vreau protecti multe si putere pana in 150W aleg 7294 puse in punte 2 tda, sincer cam vibrau pantaloni pe mine cu 4 amp punte cu cate 2 tda in punte, adik 4 canale de 150W, pe 4 boxe de 200W, si traf de 700W care a scos fum in 20 minute, a topit si ceara din el, cred ca de pe sarme ca dupa aceasta experienta trafu mergea aiurea si se si incalzea angro, cred ca se scurcicuitase litele in el. Sincer TDA-ul scoate destula calitate pentru LEI care dai pe el si piesele putine! care un amp pe tranzistori costa mai mult ca TDA si e si mai complicat de facut.INCA O DATA MULTE SCUZE FATA DE ADMINIS I MODERATORI, MULTE SCUZE PENTRU ACESTIA!!!! :jytuiyuAm uitat sa zic ca amplifurile au fost alimentate la +/-40V si tda7294 a fost alimentat la +/-30V ! IMI PARE RAU DE OFFTOPIC!LA Alimentare din sursa nu ajung la temperatura asta doar farra radiator poate! Link spre comentariu
Stefan Postat Noiembrie 12, 2009 Partajează Postat Noiembrie 12, 2009 pai spune clar cand ai probleme cu zgomotul de ventilator.nu la alimentarea din sursa ATX/AT ?incerca si cu o dioda + 2 condensatoare 100nF respectiv 470uF - 1000uF.daca e vorba de sursa de PC alimeteaza ventilatorul din 5V (lfoloseam un ventilator de 12cm la 5V si era mai silentios si mai eficient ca unul de 8cm la 12V) Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 12, 2009 Partajează Postat Noiembrie 12, 2009 Ua eu am ajuns la 120 grade si inc amai functiona si protectia sia facut datoria! OF OF cu copiii astia!Ce destepti se cred uni, hahaha, ua tu sti ce este un TDA? eu cred ca nu sti, priveste imaginea de mai jos cu protectia, haha, esti varza prietene, mai lasama'n ...... ce draq ca nus singurul care scot 700W cu 8 TDA care vin 4 paralel puse in punte cu alte 4 in paralel, OF OF ce inseamna oameni astia care nu stiu ce este TDA, si daca vreis a sti TDA da clasa multor amp pe transiztori, asa ca mai lasama si nu mai vb ce nu sti.............. Si mai citeste ca acest TDA scoate max 120W cu 10% distorsiuni si 100W sacoti linistit cu putin peste 1%, ua mai pune in practica TDA si os a vezi ce surpize o sa ai , dar respecta schema si alimentarea ce sa mai zic de preu bun si fire ecranate cu filtraj bun, sa vezi ce fidelitate are , esti varza , ianafar de tranzistori nu sti altceva decat sa subestimezi TDA care este simplu de folosit de facut si mult mai fiabil decat anumiti amplifuri pe tranzistori.Amp este unu stereo , in totoal 16Ci , 8 pe canal cum am zis mai sus, sursaa este una in comutatie pana la 3,5KW si difurile sunt 4x350W RMS diful eminence cate 2 in paralel de 8ohm pe fiecare canal, asa ca mai tineti pliscul si stai sa vezi cand pun filmari sa le cac nasul la toti care subestimeaza TDA, cand mai vad electronicsti ........... care stie multe si defapt nu stie nimic, inafar de amp pe transitori care au facut si distorsiona din toate incheeturile si zice " ce belea se aude e facut de mine uaaoo" hahahahah, ma faceti sa rad, eu am cerut ajutoprul multora ca sa ma conving ca nu min si ca sustin ceva ce este adevarat nu ce zici tu domnule, daca nu ma crezi vezi ca e un subiect TDA parel punte si vezi ce a resuit ICEMAN ca dupa schema lui am facut si eu si am ajuns la aceleasi performante. Mai citeste inainte sa te lauzi cu vorbele care nu le cunosti, mai scos din sarite si le cer scuze adminilor si moderatorilor de pe aces forum care au fost si mai sunt de nota 10+ in fata mea, dar tu sincer te adaug pe lista neagra de increzut , ca voi ati inventat amp pe tranzistori si TDA sunt chinezari de 10 bani care scot 0.00000001 W PMPO pe un dif de 1000GW, daca ai auzit de asa ceva sau TW! , of of mam saturat sa cer sfaturi si sa se trezeasca unul ca tine sa imi strice ziua! esti varza :ras:La 70 grade intra protectia ...... Eu te-am întrebat frumos, nu m-am r?stit. Fiecare e liber s?-?i aleag? ceva. Pentru mine e foarte clar c? nu e?ti în stare s? concepi ceva singur de la 0, f?r? ajutor. Cînd pun întreb?ri a?tept r?spunsuri, nu le pun de dragul de a întreba. Cu ce ai m?surat temperatura ?i în ce punct? Înva?? s? cite?ti un datasheet ?i o s? vezi c? protec?ia la temperatur? ac?ioneaz? progresiv. La 10% distorsiuni o s? ai g?l?gie, acolo nu mai e de mult timp muzic?. Ia spune-mi ?i mie care e gainul minim pentru care amplificatorul mai e stabil. Cît estimezi c? trebuie s? fie marginea de faz? în acest caz? Restul care ?ti?i r?spunsul, l?sa?i-l pe el.?i nu tuburile sînt cele mai fidele. La orice circuit de amplificare conteaz? topologia folosit?. Nu mai vorbi din auzite dac? nu ca?ti urechile ?i nu în?elegi despre ce e vorba. Î?i dovedesc cînd vrei tu c? nu-mi ajungi nici la degetul mic în analogic?. Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 o capsula de genul TDA7294 (repet, e doar parerea mea) nu cred ca poate disipa atata putere termica pe un radiator mare, avand in vedere suprafata metalica de care dispune (radiatorul intern). Adica mi se pare prea mica capsula pt puterea de 100W. Parerea mea.Nici nu disip? atît. E interesant c? TDA-ul ?sta are randament supraunitar, disip? 50W maxim dar scoate 100W. Era s? zic sinus, dar la 10% distorsiuni e deja trapez.Cilibiu, hai s?-?i demontez toate teoriile tale cu cei 800W pe care îi sco?i tu cu 8 integrate.800W / 8 = 100W scos de fiecare TDA.100W sinus la un amplif clasa AB (randament maxim de 60%) înseamn? 167W putere disipat? de un singur integrat. Se poate scoate atît? Nu. Rezisten?a termic? a capsulei poate fi oriunde între 1C/W ?i 1,5C/W deci chiar dac? ai avea un radiator ideal ai ajunge la temperaturi ale capsulei de 167-250C. Din p?cate pentru sunet ?i din fericire pentru capsul?, la 150C ia mute, iar la 160C deja intr? în shutdown. În partea de "Absolute maximum ratings" scrie foarte clar c? puterea disipat? nu poate trece de 50W la 70C. Acum... alt? problem?. Dac? puterea disipat? e de 50W, înseamn? c? la ie?ire nu po?i avea mai mult de 30W din cauza randamentului (se bag? în seam? peste tot, al dracului). 30W * 8 buc??i = 240W ar fi puterea maxim?, cu cipurile la 70 de grade.Tu ai pus 4 în paralel pentru a avea un curent mai mare la ie?ire, ceea ce nu e un lucru r?u, ci dimpotriv?. La +/-40V excursia de tensiune de la ie?ire m? îndoiesc c? sare de +/-36V. Avem deci 72Vvv care înseamn? 25,45Vrms. Pe un difuzor de 4 ohmi vei debita teoretic 324W. Practic e?ti limitat la cei maximum 240W cu un radiator ideal ceea ce nu e cazul t?u.Mai ai ceva de comentat? Link spre comentariu
miron1947 Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 8 TDA care vin 4 paralel puse in punte cu alte 4 in paralelVerificati daca nu cumva debiteaza curent intre ele. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 13, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Ai dreptate teoretic dar practic nu e asa, daca un amp cu tda7294 care are max 100W, am pus 2 in punte la +/-30V si scotea 170W, deci am folosit 2 tda7294 la 100W, bun atunci la 8 TDA 7293 care are 120w si alimentare mai mare, adik +/-40V, cum poti spune ca max 240W, pai atunci ce draq cumpar 8 tda7293 care sunt mai scumpe ca tda7294 , atunci iau 2 tda7294 ies mai ieftin si ma apropi de puterea de 200W sa zic asa! Ia explicami mie faza asta cu numarul integratelor si inca ceva >>>>>> de la la amp pe tranzistori daca pui mai multi tranzistori poti suge putere mai mare? cu aceasi alimentare? pai pui boxe paralel serie si tot asa , sa zic 10 boxe de 350W una le pui paralel serie dar tot 2 ohm sa ai! vrei sa zici ca daca pui mai multi tra ca sa sugi mai multi A din amp >>>>>> nu se mareste puterea? amp nu consuma mai mult? nuti trebuie traf mai mare daca pui mai multi tr? ia sa te vad acuma!!! tare curios sunt sa vad cum explicia asta! plus ca pusi in pune amp scoate dublul V fata de un amp cu diful pus la GND, nu conectate la amandoua AMP! Deci dublarea V inseamna dublarea Puterei! exact cum ai pune o sura de +/-80V in loc de +/-40Vla un amp pe tranzistori , ca cu cati pui tranzistori mai multi si cresti U mai mult cu atat o sa ai puterea mai mare a amp.HAI SA TE VAD ACUMA>>>>>>>am explicat babeste! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 13, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 8 TDA care vin 4 paralel puse in punte cu alte 4 in paralelVerificati daca nu cumva debiteaza curent intre ele.Adik? nu am inteles la ce te referi! P.S am uitat sa zic ca gainul la amp tda este setat la 30db pentru o fidelitate mai mare si zgomot de fond mai mic, se poate modifica gainul cum vrei tu, mai mare sau mai mic! Link spre comentariu
miron1947 Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Adik? nu am inteles la ce te referi!Daca sunt in punte,deci fara condensator de iesire,aveti CC,la iesire,fiind si in paralel,datorita dispersiei parametrilor,1 sau mai multe integrate,pot avea tensiunea de repaus diferita si cel cu tensiunea mai mare sa debiteze in cel cu aceasi polaritate si tensiune mai mica,ar fi o explicatie pentru ce scriati ca la 1% din putere se incalzesc,fiind nevoie de racire fortata(ventilator). Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 13, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 pai spune clar cand ai probleme cu zgomotul de ventilator.nu la alimentarea din sursa ATX/AT ?incerca si cu o dioda + 2 condensatoare 100nF respectiv 470uF - 1000uF.daca e vorba de sursa de PC alimeteaza ventilatorul din 5V (lfoloseam un ventilator de 12cm la 5V si era mai silentios si mai eficient ca unul de 8cm la 12V)Mersi foarte mult de ajutor si dupa ce raspunde ratza la ce am postat ultimul poti sa stergi posturile OFF TOPIC care leam scris, ca sunt OFF TOPIC 100%, dar intai sa citeasca si dupaia poti sa inchizi si subiectul ca deja devine aberant, de la ce am plecat si unde am ajus!Multumesc inc ao data pentru ajutorul acordat si sfaturile date! Multa bafta! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Noiembrie 13, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Adik? nu am inteles la ce te referi!Daca sunt in punte,deci fara condensator de iesire,aveti CC,la iesire,fiind si in paralel,datorita dispersiei parametrilor,1 sau mai multe integrate,pot avea tensiunea de repaus diferita si cel cu tensiunea mai mare sa debiteze in cel cu aceasi polaritate si tensiune mai mica,ar fi o explicatie pentru ce scriati ca la 1% din putere se incalzesc,fiind nevoie de racire fortata(ventilator). Tda 7293 are un pin care este special pentru aplicatia paralel si aplicatie in punte nai cum sa ai CC deoarece un integrat da + iar celalalt in acelasi timp da -, deci nare cum sa dea amandoi + sau amandou _ deoarece al doilea integrat are intrarea in op pe pinul - nu pe pinul de + ca la primu integrat! Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Ai dreptate teoretic dar practic nu e asa, daca un amp cu tda7294 care are max 100W, am pus 2 in punte la +/-30V si scotea 170W, deci am folosit 2 tda7294 la 100W, bun atunci la 8 TDA 7293 care are 120w si alimentare mai mare, adik +/-40V, cum poti spune ca max 240W, pai atunci ce draq cumpar 8 tda7293 care sunt mai scumpe ca tda7294 , atunci iau 2 tda7294 ies mai ieftin si ma apropi de puterea de 200W sa zic asa! Ia explicami mie faza asta cu numarul integratelor si inca ceva >>>>>> de la la amp pe tranzistori daca pui mai multi tranzistori poti suge putere mai mare? cu aceasi alimentare? pai pui boxe paralel serie si tot asa , sa zic 10 boxe de 350W una le pui paralel serie dar tot 2 ohm sa ai! vrei sa zici ca daca pui mai multi tra ca sa sugi mai multi A din amp >>>>>> nu se mareste puterea? amp nu consuma mai mult? nuti trebuie traf mai mare daca pui mai multi tr? ia sa te vad acuma!!! tare curios sunt sa vad cum explicia asta! plus ca pusi in pune amp scoate dublul V fata de un amp cu diful pus la GND, nu conectate la amandoua AMP! Deci dublarea V inseamna dublarea Puterei! exact cum ai pune o sura de +/-80V in loc de +/-40Vla un amp pe tranzistori , ca cu cati pui tranzistori mai multi si cresti U mai mult cu atat o sa ai puterea mai mare a amp.HAI SA TE VAD ACUMA>>>>>>>am explicat babeste!Am un warn ?i presimt c? o s?-mi iau ban pentru asta, dar v?d c? nu te duce capul încît s? urm?re?ti ni?te calcule. Tu oricum nu faci diferen?a dintre marketing ?i datele reale. Sugestia mea e s? te apuci s? înve?i cîteva legi de baz? ale electronicii, m?car Ohm ?i Kirchhoff.Cum ?i cu ce ai m?surat 170W la +/-30V? Pe ce sarcin?? Î?i zic eu, sarcina trebuia s? fie de 2 ohmi iar tensiunea de ie?ire s? fie cît alimenatarea, adic? +/-30V. 729x nu e rail to rail (m? îndoiesc c? ?tii ce înseamn?). Deci cumperi 8 TDA de prost. Po?i pune ?i 100 de tranzistori pe ramur?: puterea de ie?ire are un prag peste care nu mai trece. Se pun mai mul?i tranzistori în paralel pentru a sc?dea puterea dispat? pe fiecare. ?i nu-?i trebuie traf mai mare. Nici de asta n-ai habar pentru c? nu ?tii legea lui Ohm.Dublarea tensiunii nu înseamn? dublarea puterii (pfff... iar Ohm ?sta ?i legile lui), ci de 4 ori mai mult. Cînd legi ceva în punte puterea pe sarcin? nu se dubleaz?, cre?te de 4 ori, asta dac? ampliful e capabil s? livreze curent într-o impedan?? de dou? ori mai mic?. Cînd o s? fii în stare s? proiectezi un amplificator de la 0, atunci s? vii s? m? înve?i cum se calculeaz?.A?a c?, pu?ulic?, înainte de a veni s?-mi dai mie lec?ii, mai bine pune dracului mîna pe carte ?i înva??. Nici s? scrii române?te nu e?ti în stare. Fac pariu c? nu scul?i altceva decît manele ?i house. Ia uime?te-m? cu calculele tale, punctual, cum am f?cut eu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum