validae Postat Decembrie 1, 2018 Partajează Postat Decembrie 1, 2018 Nu compara situația unui televizor cu boxe incluse sau radio, că acolo s-au ales difuzoarele după puterea amplificatoarelor și poți merge cu ele la maxim fără să arzi difuzoarele.Alta e situația cu sistemele formate din boxe cu specificații mai mult sau mai puțin realiste și amplificatoare care pot fi supramodulate din cauza unui nivel de semnal necorespunzător.Când bagi semnal într-un amplificator, trebuie să te asiguri că nu-i depășești nivelul maxim admis, altfel obții efecte pirotehnice din boxe. Poate părea simplu, iei semnal dintr-un radiocasetofon sau telefon și-l bagi prin mufa jack la intrarea de linie a amplificatorului. Dar dacă amplificatorul nu are VU-metru pe care să urmărești nivelul de semnal, poți depăși ușor nivelul maxim, mai ales cu telefoane mobile sau alte dispozitive al căror nivel e destinat ascultării în căști, nu intrărilor de linie... Link spre comentariu
Alphsoo Postat Decembrie 1, 2018 Partajează Postat Decembrie 1, 2018 (editat) De ex. in manualul ditton 66 percizeaza cum se alege un amplificator in functie de puterea difuzorului, problema e ca difuzoarele astea noi au wati fara numar... https://www.vintageshifi.com/repertoire-pdf/Celestion.php Acolo explica de altfel si fenomenul prin care se ard tiwterele. Editat Decembrie 1, 2018 de Alphsoo Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 1, 2018 Partajează Postat Decembrie 1, 2018 Nu vrei sa citesti iar ceea ce totusi citesti nu vrei sa intelegi.......dar intrebari aiurea pui in continuare. "ampificator DENON 737" are sensibilitate de intrare de 150mV, adica la 150mV a atins deja puterea maxima. "casetofon dec PIONIER cu DBX" nu ai specificat modelul dar la toate la care m-am uitat in specificatii este trecuta o tensiune de iesire intre 300mV si 500mV, preponderent 450mV. Asta inseamna ca dind semnal dintr-un astfel de casetofon si dind la maxim amplificatorul deja ceri de la amplificator o putere de iesire de 3 ori mai mare. La o astfel de cerinta nici un amplificator nu va reda nedistorsionat exceptind amplificatoarele profesionale de sonorizari care au limiter. Mai mult, la o cerinta de putere asa de mare peste capabilitatile amplificatorului se vor genera foarte multe distorsiuni de cliping , distorsiuni care vor distruge in special difuzoarele de inalte dar nu numai. Pt cei la care nu le mai ajung watii le recomand sa-si cumpere boxe de 5000W si amplificator de 6000W iar la amplificator sa bata un cui in panoul frontal in dreptul orei 10 de la potentiometrul de volum si un cui in butonul de volum in dreptul marcajului astfel incit sa nu poata trece niciodata cu pozitia potentiometrului peste acea valoare. In conditiile astea nu se vor mai arde difuzoarele. La aparatele la care se face referire in primul post de pe pagina asta, nivelele de semnal intre etajele componente sint astfel alese incit nu se poate ajunge la distorsiuni de cliping dar nici puterile nu sint de ordinul sutelor de wati ci este vorvba de numai citiva wati pe canal. 1 Link spre comentariu
Shambala Postat Decembrie 1, 2018 Partajează Postat Decembrie 1, 2018 Subiectul acestui topic este interesant si valoros si merita sa ramana asa. Il rog pe moderator fie sa stearga, fie sa mute off-topicul de pe aceasta pagina. Link spre comentariu
Vizitator avia Postat Decembrie 1, 2018 Partajează Postat Decembrie 1, 2018 Ce am vrut am obtzinut. Domnul VALIDAE si domnul SESEBE m-au lamurit. Din explicatiile acestor doi domni si cu bruma mea de cunostinte in acest domeniu am inteles ca un utilizator curent nu poate exploata la maxim un lant sursa-amplificator-boxa in asa fel sa fie sigur ca nu poate deterora ceva decit facind masuratori in laboratoare specializate. Va multumesc pentru intelagere. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 1, 2018 Partajează Postat Decembrie 1, 2018 (editat) Domnule Avia, cind eram in liceu am folosit echipamentele liceului pt a sonoriza evenimente organizate de liceu inclusiv "diskoteci" ca sa le zic asa. Nu am avut cum sa "fac masuratori in laboratoare specializate" si nici nu aveam la dispozitie macar un multimetru trueRMS ca sa masor tensiunea de iesire de atac a boxelor. Cu toate astea nu am avut nici un difuzor defect cit timp am fost eu responsabil cu utilizarea si reglarea lor. Amplificatorul avea si un un fel de mixer la intrare, mixer din care puteam sa supracomand oricit de tare as fi vrut eu dar cu toate astea eu, elev de liceu la vreamea aia, am stiut cum sa fac reglajele necesare astfel incit nu s-a ars nici un difuzor. Degeaba incerci sa fii ironic ca nu iti sta bine. Daca un elev de liceu se putea descurca sa regleze un sistem audio si a reusit sa nu defecteze nici un echipament timp de vreo 4 ani de utilizare sporadica, atunci sint sigur ca oricine altcineva care nu este complet surd sau afon si isi da si interesul poate realiza asa ceva, trebuie numai sa vrea. Editat Decembrie 1, 2018 de sesebe 1 Link spre comentariu
Haralambie Postat Decembrie 1, 2018 Partajează Postat Decembrie 1, 2018 (editat) Cred ca suna mai bine tensiunea la iesire. Am totusi o curiozitate, ca tot s-a pomenit. Cum s-ar traduce corect tehnic, notiunea de true RMS? Sa fie oare corect medie patratica efectiva? Curios si aici se pomeneste de dansa: Editat Decembrie 1, 2018 de Haralambie Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 1, 2018 Partajează Postat Decembrie 1, 2018 Acum 4 minute, Haralambie a spus: Cred ca suna mai bine tensiunea la iesire. Am totusi o curiozitate, ca tot s-a pomenit. Cum s-ar traduce corect tehnic, notiunea de true RMS? Sa fie oare corect medie patratica efectiva? Notiunea trueRMS nu se refera la o valoare masurata ci la o capabilitate a unui aparat de masura de a masura valoarea RMS Valoarea care se vrea masurata este valoarea RMS dar pt ca multe aparate ieftine masoara defapt valoarea (redresata) medie dar sint calibrate sa afiseze valoarea RMS - lucru valabil numai atita timp cit se lucreasa cu semnal sinusoidal, atunci a aparut "necesitatea" de a specifica clar care aparate masoara RMS si care nu masoara RMS dar incearca in anumite conditii limitate sa afiseze valoarea RMS. Nu stiu dece dar eu sint sigur ca tu defapt stiai acest lucru si ai vrut numai sa......faci trafic/postari in plus. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Decembrie 1, 2018 Partajează Postat Decembrie 1, 2018 13 minutes ago, Haralambie said: Cred ca suna mai bine tensiunea la iesire. Am totusi o curiozitate, ca tot s-a pomenit. Cum s-ar traduce corect tehnic, notiunea de true RMS? Sa fie oare corect medie patratica efectiva? Curios si aici se pomeneste de dansa: cred ca esti pus pe misto Link spre comentariu
Vizitator avia Postat Decembrie 1, 2018 Partajează Postat Decembrie 1, 2018 I-mi cer scuze domnule SESEBE nu am fost deloc ironic. Sincer am apreciat modul cum a-ti explicat pe intzelesul celor mai putin avizati, plastic. Domnul meu eu recunosc ca nu pot cuprinde toate domeniile existente ,in viata am ales si eu unu doua domenii in care pot spune ca multora le dau clase insa acest domeniu nu se afla printre ele. Am cochetat sporadic fara sa ma implic. Arzind mediile si inaltele unor boxe am vrut sa inteleg ce am gresit. Atita tot, si cum pe viitor sa nu mai patzesc necazul. Am obtinut gratie dumneavoastra si domnului VALIDAE ce am vrut. Nimic ironic chiar cu multzumirile de rigoare. Link spre comentariu
Haralambie Postat Decembrie 1, 2018 Partajează Postat Decembrie 1, 2018 Eu am intrebat doar care este o traducere corecta a termenului. 10 minutes ago, sesebe said: Notiunea trueRMS nu se refera la o valoare masurata ci la o capabilitate a unui aparat de masura de a masura valoarea RMS Link spre comentariu
Alphsoo Postat Decembrie 2, 2018 Partajează Postat Decembrie 2, 2018 Avia de ex. daca boxele tale au 100W peak sau aprox 50w rms , poti arde difuzoarele cu un amplificator de 50W si fara sa bagi distorsiuni. Trebuie tinut cont ca difuzorul de bass transforma cea mai mare parte din energie, mediile si inaltele au o putere mult mai mica iar tu daca umbli la functia de loudnes sau dai din corector inalte fara numar poti baga semnal mult mai puternic pe inalte decat duc acele difuzoare chiar daca nu depasesti 50W rms puterea totala. Unele firme consacrate precizeaza puterea difuzoarelor pt fiecare banda de frecventa in parte, de ex in linkul pus de mine mai sus in manual spune urmatoarele: Power ratings: Maximum Rated Power- 160 watts programme (without cliping) Continuous Sine Wave Rating 20 volts 20Hz-500Hz 16 volts 500Hz-3.8 kHz 7 volts 3.8 kHz- 20kHz Link spre comentariu
oldtronic Postat Decembrie 2, 2018 Partajează Postat Decembrie 2, 2018 Buna ziua, domnilor si LA MULTI ANI! Va salut cu respect si va rog sa-mi permiteti sa va expun si eu parerea mea cu privire la problema din titlul topicului care nu cred ca are de-a face prea mult cu racirea (indiferent daca e prin radiatie, convectie, conductie). 1.Curentul care circula prin TOATA bobina E ACELASI pe toata lungimea ei (am vazut ca cineva scria ca ar fi mai mic in zona bobinei care sta in camp, idee gresita dupa parerea mea). 2.Aici avem de-a face cu un circuit serie: o bobina fara miez + o bobina cu miez (portiunea din camp) + inca o bobina fara miez. Cele doua fara miez reprezinta portiunile de bobina din afara campului magnetic. 3.Bobina din campul magnetic are o reactanta inductiva MULT MAI MARE decat celelalte doua bobine din afara campului. Astfel ea se comporta practic, sub actiunea curentului sinusoidal, ca o bobina "mai aproape de o bobina ideala" inductanta ei fiind mult mai mare. Ea de fapt e cea care transforma energia electrica in lucru mecanic sub actiunea campului magnetic exterior (miscarea membranei si a ansamblului de suspensie). Celelalte doua bobine (de la capete) din afara campului au inductante mult mai mici- de aici reactante inductive mult mai mici- si se comporta preponderent rezistiv, transformarea energiei electrice in caldura fiind evidenta (aici analogia cu alimentarea cu tensiune alternativa a bobinei de transformator cu si fara tole este binevenita). 4.Curentul sinusoidal trecand dintr-o extrema in cealalta prinde ori un capat al bobinei ori celalalt in afara campului (datorita inertiei ansamlului mobil care nu se misca cu viteza luminii cum o face curentul). Asta "ajuta" la agravarea fenomenului... Practic, noi auzim un "ecou" al semnalului electric aplicat difuzorului. Ca sa fac o gluma, concluzionand: ca si bobina de difuzor, curentul electric alternativ- ori te misca ori te incalzeste, depinde daca esti in camp sau in afara. 5.Daca bobina nu ar iesi deloc din camp in timpul functionarii difuzorului atunci incalzirea ei ar fi uniforma? Nu, pentru ca aici apare fenomenul oscilatiei bobinei in jurul mijlocului campului magnetic care e de inductie zero (mijlocul magnetului). @jegster a pus punctul pe i in primul sau post dar fara sa ne dea si explicatia pana la capat. Inca ceva: -cum credeti ca ar fi afectata bobina difuzorului daca i s-ar aplica la borne tensiune continua de valoare corespunzatoare puterii incrise pe acesta? Unde ar aparea prima data efectele acestei "actiuni necugetate"? -Sau daca in timpul functionarii difuzorului la putere mare i-am bloca membrana sa nu mai oscileze (alta "actiune necugetata")? -Sau daca i-am aplica difuzorului o tensiune alternativa corespunzatoare puterii nominale dar de frecventa mult mai mare decat cea pe care o poate reda acesta? Nemiscandu-se membrana sa transforme energia electrica in energie mecanica (sub forma de lucru mecanic) nu se va transforma integral in energie termica (sub forma de caldura)? Daca am gresit va rog sa ma corectati! Va urez multa sanatate! 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 2, 2018 Partajează Postat Decembrie 2, 2018 (editat) Sint de acord cu mai tot ce ai scris dar ramine intrebarea: cu ce îl ajuta informațiile astea pe inițiatorul topicului? Problema este foarte complexa și nu are un răspuns clar pe care să-l înțeleagă ușor tot omul. Editat Decembrie 2, 2018 de sesebe Link spre comentariu
-Atlas- Postat Decembrie 2, 2018 Partajează Postat Decembrie 2, 2018 Buna Poi principala cauza este subdimensionarea. Spor Alex Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum