Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce se ard difuzoarele la capete la putere mare

Sharky

Postări Recomandate

• 8 ani mai târziu...
Vizitator avia

Am citit cit am putut si sincer nefiind fizician nu am inteles nimic. Pe mine ma intereseaza ceva de ordin practic. Ce fac sa nu ajung in situatia sa mi se arda difuzorul. Eu il consider un consumator ,. un bec de 5w care daca il cuplez la o sursa cu o tensiune asemanatoare isi ia energie cita are nevoie si nu se arde. exp. un bec de 12v avind 5w il cuplez la o baterie de masina si nu se arde. fac acelasi lucru cuplind un ventilator de 12v avind 100 w si functioneaza la fel de bine fara sa se arda. Ce se intimpla cu difuzorul? nu cumva sursa de alimentare e de vina? si de ce? Ce amplificator trebuie sa folosesc sa fiu sigur ca nu ard difuzorul. As fi foarte multumit daca cineva m-ar ajuta cu un sfat

Link spre comentariu

Singurul sfat este sa citesti cum functioneaza un difuzor. Deocamdata nu faci distinctie intre masini de curent continuu si masini de curent alternativ.

Nu e nevoie sa fii fizician, explicatiile sunt la nivelul clasei 10 sau cel mult 11 de liceu.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Vizitator avia

Domnule Shambala aveti dreptate. Refuz sa -mi amintesc dar vreau sa ma folosesc de cunostintzele celor care sint documentati. Va rog sa ma ajutati si sa-mi documentati ce amplificator trebuie sa folosesc pentru ca o pereche de boxe revox br 530 sa nu se arda oriunde as avea selectat volumul.va rog sa va luati raspunderea morala. Multumesc

Link spre comentariu

Cand pui o intrebare [tehnica] si chiar incerci un soi de explicatie /analogie si intrebi daca este ok, refuzul de a-ti aminti este deconcertant ... 

Orice explicatie va duce si la un soi de amintire a celor invatate candva.   In fine, in cateva cuvinte raspunsul este cel care urmeaza:

Difuzoarele functioneaza exclusiv in curent alternativ. Ca atare comparatia facuta anterior este gresita. Aplicand unui bec  o tensiune alternativa variabila (muzica) va palpai in functie de variatia acelei tensiuni. Nu "isi va lua energie cat are el nevoie" pt ca sursa de alimentare este permanent variabila; in plus rezistenta pe care o prezinta el sursei de energie este si ea variabila functie de nivelul sau de incalzire.

Revenind la difuzoare regula de aur este sa nu dai in ele cu distorsiuni perceptibile.

Asa ca se poate folosi orice amplificator, de la 5-6W (pe lampi, de ex) pana la unul de 500W (sa zicem). Totul este ca atunci cand dai tare sa nu apara distorsiunile. (Sau cand apar sa nu depasesti acel nivel.)

Pt a folosi la maxim o pereche de boxe - pt a obtine nivelul maxim de SPL de care sunt ele capabile, este recomandat un amplificator cu cel putin 30% mai puternic decat puterea "sinus" a difuzorului /boxei, pt a avea la dispozitie o rezerva de putere si a nu ajunge prea usor la distortsiuni datorate amplificatorului.

Un difuzor suporta lejer varfuri de putere cu 30-50% mai mari decat puterea sa nominala cand i se aplica un semnal nedistorsionat; daca acele varfuri sunt scurte nici macar nu vor fi percepute distorsiuni (ale difuzorului). Totusi nu e bine sa folosesti niste difuzoare in jurul sau peste puterea lor maxima mult tmp, se vor incinge si se pot strica.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Folosirea timp îndelungat a unor difuzoare la o putere apropiata de puterea lor maxima, chiar dacă nu se atinge niciodată o putere ce ar genera distorsiuni percepțiile, va duce în timp (ore zeci de ore) la uzura prematura a sistemului de suspensie a membranei și în consecință la degradarea difuzorului. Toate acestea fără a se atinge niciodată un nivel de redare cu distorsiuni percepțiile. Nu mai vorbim de cazul cind se pot auzi distorsiuni. 

Deci în concluzie un difuzor pt a avea viata lunga trebuie atacat cu o putere medie mult mai mica decit puterea lui maxima. De exemplu dacă avem un difuzor de 100W nu trebuie sa-l atacam cu mai mult de 30-50W putere medie tocmai pt ca la o putere medie de 30W și un CREST factor uzual al muzicii de 3-5  puterea lui maxima este deja depășită la virfurile din programul muzical. Pt virfuri scurte și rare asta nu va constitui o problema pt el dar dacă depășirile sint relativ dese (putere medie de peste 30-50W) atunci bobina se va supraincalzi iar suspensia se va degrada din cauza fortarii. 

Recomandarea de a folosi un amplificator de putere mai mare decit a difuzorului vine tocmai din cauza faptului ca difuzorul suporta virfuri scurte de depășire dar se poate arde imediat dacă este atacat cu un semnal limitat în cliping de la un amplificator de putere prea mica comandat supramodulat. 

Un scurt peak peste puterea difuzorului poate sa nu afecteze difuzorul dar un cliping scurt generat de un amplificator poate sa ardă foarte repede difuzorul, mai ales difuzoarele de inalte. 

De asta sculele profesionale au limitere care nu permit amplificatorului sa între în cliping iar puterea medie este (trebuie) sa fie limitata din mixer. 

Link spre comentariu
Vizitator avia

Scuze daca am deranjat, insa principiul meu este ca cel ce se pricepe sa-l  las sa-si faca treaba. Eu nu pot chiar daca as vrea sa le stiu pe toate. In problema mea inteleg ca amplificatorul la volum maxim distorsioneaza si asta deranjeaza difuzorul. Cred ca ar fi bine sa inventam un opritor mecanic potentiometrului de volum, in lipsa sintem tentati. Intrebare. amplificatorul pe lampi nu distorsioneaza? Totusi pina la proba contrarie ramin la ideea ca tesiuna prea mare emisa de amplificator arde un difuzor. Functie de lungimea si sectiunea sirmei precum si de intensitatea cimpului magnetic acel difuzor este caracterizat de o anumita putere. Daca depasesc o anume tensiune in amplificator pe care o suporta difuzorul face ca sa se depaseasca puterea consumatorului si implicit incalzirea si topirea conductorului.

Link spre comentariu

Bagi omul in ceata cu CREST FACTOR ...    Doar a spus clar ca nu vrea sa stea sa citeasca nimic  (definitii, etc).

Scrie si tu mai pe romaneste, mai simplu, ca pt umanisti     :rade:

Cand am scris ca se pot strica la ascultat tare ma gandeam si la suspensii.  Nu am mai precizat pt ca nu lungim discutia....  In urma cu doar 2 zile a trebuit sa ii explic unui vecin ce este suspensia unui difuzor ("marginea aia crapata" - erau din spuma).

Revoxurile acelea vechi de  + 40 de ani SIGUR nu suporta putere mare mult timp, trebuie pastrat un bun simt deosebit in folosirea lor. Sunt boxe de auditie decenta, nu merita solicitate spre limita. 

Aceasta ultima afirmatie este valabila pt foarte multe boxe vechi, chiar daca sunt de buna calitate.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Nu vrea sa citească atunci e problema lui și nu are decit sa ia de bune ceea ce-i spunem noi aici. 

Vrea sa înțeleagă ceva mai mult atunci pune mina și citește și eventual întreabă unii termeni pe care nu-i înțelege. 

Nu poti să-i bagi cu deasila omului cultura în cap. 

Link spre comentariu

Bobina mobila a difuzorului se deterioreaza la capete din cauza overexcursion si a faptului ca intrefierul (lungimea lui) este mult mai scurt(a) decit lungimea totala a bobinei.

Circa 1/6-1/8 din partea superioara a bobinei este "in aer" deasupra intrefierului, cea mai apropiata de suspensie, o parte sta in zona intrefier si restul sub intrefier catre backplate.

In general difuzoarele cu bobina mai lunga (pentru cursa lunga Xmax) au tendinta de a li se inegri bobina la capete, in special cele utilizate in subwoofere.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
On 11/13/2009 at 9:35 PM, ionescu liviu said:

Ma bag si eu ca musca-n lapte. Ca sa se arda bobina are nevoie de oxigen, nu? 

:rade: ca sa se arda are nevoie sa intre si sa iasa.

Subscriu si eu la explicatia ca racirea prin radiatie este mai buna la partea care se afla in interiorul pieselor polare.

Editat de one
Link spre comentariu

la un amplificator alimentat asimetric nu ti se ard defuzoarele dar la unul alimentat simertic pana culpeaza releul de protectie sa bulit boxele,deci cum este mai bine,ori ca ai 80v alimentare s-au +-40v nu este tot aia? acum intreb si eu cum poti obtine o asa imensa putere de ordinul sutelor de wati ca acesta tensiune nu iti permite sa obti decat maxim30w?

Link spre comentariu
Vizitator avia

Sint criticat ca refuz sa citesc, pe buna dreptate, daar asta fac citesc pe acest forum.  Ma chinui sa inteleg  de ce mi s-au ars inaltele si mediile la o pereche de boxe (la ambele in acelasi timp) REVOX BR 430 folosind un ampificator DENON 737 iar ca semnal un casetofon dec PIONIER cu DBX. Am tot citit pe forum dar nu am reusit sa ma dumiresc. Dar i-mi pun intrebari si nu gasesc raspuns. Sint "N" aparate radio si "N" televizoare nu am auzit ca li s-au ars difuzoarele. Multe mergind la maxim in zona de distorsiuni nu li se ard difuzoarele. Oare de ce? Sint radiouri stereo cu mai multe difuzoare stil boxe si numic. Am observat ca se dau sfaturi sa nu folosim sculele la maxim dar  ele sint facute  la valori in progres tocmai sa ne satisfaca dorintele in crestere. Cred ca Fabricanti respecta unele reguli la imperecherea amplificatorului cu difuzoarele si de aceea nu intilnim accidente la sculele compacte ,radiouri ,casetofoane , televizoare, s.a. Ca un novice eu cred ca de vina este tensiunea intre amplificator si incinte nu distorsiunile sau alte cauze explicate sofisticat. Ca ultima intrebare as dori sa stiu cum fac sa ard un difuzor a unui aparat de radio alimentat la baterii sau difuzoarele de la masina unde sursa este un acumulator folosite la maxim in zona de distorsiuni.

Editat de avia
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări