ionescu liviu Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Ma bag si eu ca musca-n lapte. Ca sa se arda bobina are nevoie de oxigen, nu? Deci probabil ca portiunea de bobina care iese in exterior are contact cu mai mult oxigen decat cea din interior deci se arde mai repde...?E doar o parere si chiar nu am idee daca e adevarata sau nu. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 hai sa ma bag si eu sa imi dau cu presupsul.Primarul unui traf se arde mai repede fara miez pentru ca, scotandu-l scade inductamta implicit scade impedanta, deci curentul prin bobina creste ceea ce duce la o disipare mai mare de putere activa pe partea rezistiva.Orice explicatie care adimite un curent diferit prin bobina in portiuni diferite vine din partea unor oameni care nu cunosc cat de cat legile fizicii. Daca nu este acelas curent prin mijloc ca si prin capat, atunci unde se duce restul?3. Eu vad problema de natura termica: mijlocul bobinei vede ca rezistenta termica asa: un gol mic de aer, apoi bucata de magnet/miez/sasiu care conduce de acolo caldura si o disipa in aer printr-o suprafata mai mare. Capatul bobinei va vedea o combinatie intre ceea ce vede si miezul si exteriorul adica un spatiu mare de aer. Aerul ala are o rezistenta termica mult mai mare decat ansamblul de mai sus. Deci rezistenta terminca bobina-ambient medie in acest caz e mai mare, implicit temperatura bobinei va fi mai mare aici deci se arde mai repede(admitem o disipare constanta de putere in lungul bobinei). Link spre comentariu
Den Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 hai sa ma bag si eu sa imi dau cu presupsul.Primarul unui traf se arde mai repede fara miez pentru ca, scotandu-l scade inductamta implicit scade impedanta, deci curentul prin bobina creste ceea ce duce la o disipare mai mare de putere activa pe partea rezistiva..Ok..si de aici rezulta acelasi lucru.Bobina nu se afla tot timpul in maximul de camp magnetic.Acel camp este concentrat doar intr-un loc intr-un difuzor.Rezulta disipare mai mare de temperatura pe extremitati.Altfel in mod logic nu ar trebui sa se arda doar in partea inferioara?Raman fara cuvinte. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Disiparea este cauzata de partea rezistiva a bobinei, rezistenta sarmei. Iar puterea disipata este R * I^2, curentul este acelas, rezistenta este aceeasi in toata bobina.Faptul ca bobina se afla in camp magnetic mai mult sau mai putin duce la o variatie a curentului prin ea, dar este acelas curent prin toata bobina, aceeasi disipare de putere de-a lungul ei. Plus mai faci o greseala capitala: nu este acelas lucru ca si la transformator. Aici pozitia bobinei depinde de tensiunea aplicata, in timp pozitia bobinei urmareste curentul. In cazul cu transformatorul ai o bobina prin care trece curent alternativ. Aici daca la un moment infinitezimal de mic ai un anumit curent constant prin bobina si o anumita pozitie a ei. Link spre comentariu
Den Postat Noiembrie 13, 2009 Partajează Postat Noiembrie 13, 2009 Bobina la difuzoare este parcursa si de curent alternativ.Eu consider ca "arderea" bobinei la extremitati este de natura electromagnetica.Ciudat este ca urmareste si liniile de camp.Posibil ca gresesc.Poate bobina baga caldura in intrefier prin inductie.Hai sa zicem ca eu nu am gasit raspuns.Poate vine altcineva cu o idee mai plauzibila ca pana acum. Si totusi : http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_radiation Link spre comentariu
bogdan_ Postat Noiembrie 14, 2009 Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Bobina la difuzoare este parcursa si de curent alternativ.Eu consider ca "arderea" bobinei la extremitati este de natura electromagnetica.Ciudat este ca urmareste si liniile de camp.Posibil ca gresesc.Poate bobina baga caldura in intrefier prin inductie.Hai sa zicem ca eu nu am gasit raspuns.Poate vine altcineva cu o idee mai plauzibila ca pana acum.Si totusi : http://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_radiationE parcursa doar de curent alternativ. (in mod ideal). Vorbeam de idea de a considera un interval de timp suficient de mic in care curentul nu variaza.Nu cred ca are de a face in vreun fel cu electromagnetismul. Imi sustin ideea, problema se poate explica simplu fiind de natura termica.In plus, este vorba si de o reactie in lant, o data ce o zona se incalzeste mai mult rezistivitatea firului in zona respectiva creste, deci puterea disipata creste care duce la cresterea rezistivitatii.... etc.. Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 14, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2009 Hai totusi sa nu batem apa in piua pe acelasi subiect.S-a discutat depsre modul in care se incalzeste bobina. Daca aveti alte argumente care nu s-au discutat le puteti scrie fara probleme, dar nu le repetati la infinit.Ma tem sa nu faca Vasile un referendum si sa ne scoata de pe forum, vorba aia : "De ce sa avem doi oameni care fac acelasi lucru." Deci sa indreptam discutia inspre modul in care se raceste bobina. Daca are cineva ceva materiale care sa explice acest fenomen e binevenit sa le posteze. Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 5, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2010 Pe un forum din tara s-au pus urmatoarele poze: http://i48.tinypic.com/20fbaeh.jpg http://i47.tinypic.com/2aj28ad.jpg http://i47.tinypic.com/2lxdxn8.jpg http://i49.tinypic.com/jt99wo.jpg Iar pentru cine are chef sa citeasca: http://forum.poweraudio.ro/viewtopic.ph ... babfe35416 Ideea e ca de ce s-a ars la capete? Si alt aspect care mi se pare ciudat e explicatia data: Bobina s-a dilatat in asa hal incat a atins marginile. Mie mi se pare trasa de par explicatia. Din cate vad suportul e intreg. Ma indoiesc ca spirele se dilata in asa hal incat ating fierul, si pe langa asta suportul de bobinaj arata asa bine ca si in poza. Din calcule, considerand 5" diametrul bobinei considerand un coeficient de diltatare de 22*10^-6m/m pt aluminiu si o incalzire de 400 grade mi-a dat abia o crestere de 1mm in diametru, iar la 400C tare ma tem ca bobina nu se mai tine bine. Explicatii de genul bobina s-a ars de la ditorsiuni (in special pe ampliful acela!) ma binedispun de-a dreptul dar asta e cu totul alta poveste. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 5, 2010 Partajează Postat Februarie 5, 2010 Probabil că bobina nu s-a deplasat constant pe axa înainte-înapoi şi a avut abateri în lateral, asta numai din suspensii neuniforme şi probabil firele de legătură care au tras într-o parte. O fi şi conul deformat... Link spre comentariu
GooD of BaSS Postat Februarie 7, 2010 Partajează Postat Februarie 7, 2010 din ce se vede in poza ma tem ca grosimea stratului nears este identica cu cea a grosimii intrefierului eu asa vad acolo si revin la ce am spus mai sus in topic si anume ca partea din afara intrefierului nu este in camp magnetic si de aceea se arde. Sau este in camp dar in perioade scurte de timp Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 7, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2010 Good of bass, si Dumnezeu s-a odihnit in a 7-a zi. Mai bine reciteste luni cu mintea proaspata toate posturile de la inceput si apoi daca ai ceva de adaugat posteaza.Ce ai scris tu e o tautologie. Eu intreb ca de ce se ard la capete si tu imi raspunzi pentru ca stau afara din campul magnetic. D'oooh, doar e un motor cu bobina mai lunga decat campul, e normal sa stea afara capetele. Ideea e ca de ce se incalzesc acolo si nu la mijloc.Daca ai alta explicatie inafara de faptul ca la mijloc racirea e mai buna te rog scrie-o, dar ar fi frumos sa fie alta decat prezenta/absenta unui camp magnetic pt teoria aia s-a demontat deja de 2 ori. Link spre comentariu
GooD of BaSS Postat Februarie 7, 2010 Partajează Postat Februarie 7, 2010 Good of bass, si Dumnezeu s-a odihnit in a 7-a zi. Mai bine reciteste luni cu mintea proaspata toate posturile de la inceput si apoi daca ai ceva de adaugat posteaza.Ce ai scris tu e o tautologie. Eu intreb ca de ce se ard la capete si tu imi raspunzi pentru ca stau afara din campul magnetic. D'oooh, doar e un motor cu bobina mai lunga decat campul, e normal sa stea afara capetele. Ideea e ca de ce se incalzesc acolo si nu la mijloc.Daca ai alta explicatie inafara de faptul ca la mijloc racirea e mai buna te rog scrie-o, dar ar fi frumos sa fie alta decat prezenta/absenta unui camp magnetic pt teoria aia s-a demontat deja de 2 ori. si eu ce am raspuns shark??da tie ti-e greu sa admiti o explicatie sau vrei sa inventezi tu una sau poate nu s-a scris varianta care ti-ar place tie??? nu e numai vorba ca se raceste ca sta in cimp el-mg eu ma refer ca impedanta in cimp e mai mare deci si curentul e mai mic si invers pt partea din afara campului. Daca esti asa sclipitor da tu explicatia corecta in loc sa ceri atatea explicatii. apropo ai vazut o bobina arsa de difuri la care bobina este mai mica scurta decat campul . tot la fel arata?? Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 9, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2010 Pai si normal ca nu imi place explicatia din moment ce incalca legile electrotehnicii care le stiu.Dar fie cum spui tu, prin spirele iesite afara circula un curent mai mare decat cele din campul magnetic. Insa cum se intampla asta nu am nici o idee.Totusi, eu n-am spus ca se raceste ca sta in camp electromagnetic, ci se raceste ca sta langa niste bucati de fier. La fel de bine puteau sa fie cupru acolo si camp magnetic zero si tot se raceau. Link spre comentariu
GooD of BaSS Postat Februarie 9, 2010 Partajează Postat Februarie 9, 2010 ''bai inteligentule''ia explica daca tot contrazici pe toata lumea si nu-ti plac explicatiile altora, inseamna ca stii tu '' de ce se ard difuzoarele la capete la putere mare'' . Ia zine de ce?? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum