zal Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 OK, dar de ce se arde la margine, aia ma intereseaza.Alta chestie. Multe difuri au bobina mai lunga decat campul, deci o buna parte din ea sta tot timpul afara. Daca aplicam un sinus de 600Hz sa zicem, amplitudinea e mica, deci ar trebui sa se arda OBLIGATORIU partea de afara.E asa sau nu? Parerea mea ar fi ca nu.A luat cineva sîrma cm cu cm s? o verifice sau e doar o impresie ochiometric?? Logic e s? se ard? la mijloc.La a doua chestie: dac? fizic nu red? frecven?a respectiv?, sau foarte slab, energia electric? în loc s? se transforme în energie mecanic?, se transform? în energie termic?, poate de aici ar trebui continuat? discu?ia, ?inînd cont c? nu e vorba de curent continuu, sîrma are o rez specific?, bobina inductan?? ?i capacitate parazit?, bla-bla-bla...Plus locul ?i rolul difului într-un ansamblu de difuri/box?. Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 11, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Asa spun si eu, logic e sa se arda unde e rezistenta mai mare (din diverse motive: temperatura, diferenta de material), fara legatura cu pozitionarea in campul magnetic.Adica daca iese prea mult evident ca se incalzeste mai tare per total, dar asta nu inseamna ca e obligatoriu sa se arda la capete. Prinde curentul locul cu rezistenta mare, locul respectiv se incalzeste, rezistenta creste, se incalzeste si mai tare, si se tot ambaleaza termic pana crapa. Iar locul acela n-are nici o treaba cu campul.Cam asta tot incerc sa explic, dar pana acum se pare ca ard bobina la rece. Cu frecventa e altceva. Oricum randamentul difuzorului e prost, sub 5%, deci chiar daca energia se transforma integral in caldura tot cam aia e, atat doar ca racirea e slaba la 600Hz. Iar la frecventa mai inalta apare inductanta care impiedica disiparea excesiva, dar si de data asta la modul global, nu local, doar pt spirele aflate in camp. Un subwoofer care are la 1kHz 2mH nu mai disipa aceeasi putere ca si la 200Hz unde impedanta e aproape rezistiva.Daca aveti alte pareri sunt deschis sa le analizez, dar va rog argumentati-le. Link spre comentariu
c_anicai Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 bobinele se ard mai tot timpul pe margini datorit? r?cirii neuniforme, pe partea de la mijloc care e în intrefier circul? aerul în sens invers mi?c?rii bobinei de ex la 300 hz bobina nu are amplitudine maxim? ?i r?cirea se face numai pe partea din mijloc, r?cirea se înbun?t??e?te la frecven?e mai joase Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Eu pe vremea lui Ceausescu si putin dupa aia m-am ocupat si de rebobinari de difuzoare. Nu am observat aceasta preferinta de a se arde la marginea dinspre membrana. Daca totusi e asa, cred ca singura explicatie ar fi urmatoarea: La incalzire atit bobina cit si tubul se dilata. In zona dinspre membrana tubul e "tinut" de piesa de centrare si de membrana si nu se poate dilata. Asfel bobina care se dilata se desprinde de tub. Prin desprindere se pierde contactul termic cu tubul, respectiv apare un strat de aer care izoleaza termic. In zona desprinsa bobina se incalzeste si se arde. Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 11, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Teoria cu arsul la capete am vazut-o pe un alt forum. Pe scurt ideea era ca la semnale puternice de frecventa joasa bobina iese mult din camp, iar capatul care iese este supus incalzirii bruste.Nu am inteles de ce si nu mi s-a oferit un raspuns, de aceea am deschis aici subiectul.Multumesc pt raspunsuri, cred ca s-a lamurit problema!c_anicai: Nu sunt asa sigur ca racirea e mai buna intre piesele polare. Contactul nu este direct, se face tot prin intermediul aerului. Afara e ceva mai aerisita, iar cand diful pompeaza puternic aerul la frecvente joase ma gandesc ca ambele zone o duc bine. Link spre comentariu
Adi Florin Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Parerea mea...Partea de bobina care iese din campul magnetic incepe sa se comporte mai "rezistiv" decat partea care ramane in camp. Astefel, fiind mai mic unghiul de defazare dintre curent si tensiune, puterea electrica transformata in caldura si disipata pe acea zona este mai mare. In acelasi timp, desi curentul e acelasi prin toata bobina", e posibil ca tensiunea care cade pe acea parte de bobina sa fie mai mare datorita modificarii impedantelor celor doua parti ale bobinei (cea din camp si cea din afaraq campului). Astfel puterea pe acea parte de bobina iarasi creste.Cam asta e parerea mea. Despre ultima parte nu sunt foarte sigur, desi e plauzibila. Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Transformarea energiei electrice in caldura se face exclusiv pe componenta rezistiva. Componenta reactiva (incuctanta sau capacitate) nu disipa termic ci returneaza energia catre sursa. (ceva fizica din liceu, demonstrata ulterior si altfel...) Rezistenta si curentul sunt aceleasi, indiferent de inductanta pe zone ale bobinajului. Link spre comentariu
Adi Florin Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 E ceva gresit in ce am scris eu? Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 DA, ai spus gresit. Nu exista "mai rezistiv". Singurul lucru care se modifica prin iesirea de pe miez este scaderea inductantei pe acea zona. Impedanta pe acea zona scade deoarece scade reactanta inductiva. Toate aceste modificari ale inductantei respectiv ale reactantei inductive nu duc la variatii de transformare a energiei electrice in caldura. Efectul Joule apare pe rezistenta pura. El nu apare pe reactanta inductiva. In cazul nostru, impedanta bobinei e formata din rezistenta bobinajului in serie cu reactanta inductiva. (nu are rost sa tinem cont de reactanta capacitiva, mai ales la frecvente joase) Link spre comentariu
Adi Florin Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 M-am mai jucat cu creionul pe hartie si mi-am mai revenit in fire ca "ruginisem" in domeniul asta. "Mai rezistiv" exista in terminologia populara si in comparatie cu "mai inductiv" inseamna ca unghiul de defazare dintre tensiune si curent in circuitul serie este mai mic. Prin urmare puterea electrica de pe rezistenta creste procentual din puterea aparenta (care evident, scade). Asta se intampla si la un motor care-l pui in sarcina. Reactanta sa scade pana cand, la limita, se blocheaza motorul si impedanta sa se transforma in rezistenta pura. Revenind, ai perfecta dreptate. Energia se disipa sub forma de caldura numai pe elementul rezistiv al bobinei care ramane constant. Uitasem eu acest lucru si bateam campii...(scuze ). Deci ii rog pe colegii forumisti sa ignore postul meu de mai sus. Prin urmare nemodificandu-se rezistenta sau raportul rezistentelor partilor de bobina aflate in camp si in afara campului, nu poate exista alta explicatie decat una de natura evacuarii caldurii ori prin convectie ori prin radiatie, conductia termica a bobinei ramanand neschimbata in ambele cazuri. Iarasi, cum am spus mai sus cu punerea in sarcina, parerea mea este ca nu impedanta partii care iese in afara campului scade, ci impedanta partii care ramane in camp, si care astfel are o sarcina mai mare, scade. Deci datorita partii care ramane in camp creste curentul absorbit si nu invers. Link spre comentariu
Adi Florin Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Ba da?!? Ce inseamna "ba da."? Link spre comentariu
mișa Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Nu te supara te rog. Nu e corect ce spui.(dupa ce ti-ai cerut scuze pentru ca ai gresit ai spus acelasi lucru) Nu are rost sa pun un emoticon cu bataie de joc. Nu vreau sa fac asta. Link spre comentariu
GooD of BaSS Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 hai ca sa ne intelegem mai bine va spun altfel. Nici macar nu trebuie sa ne gandim la rezistenta bobinei , nu este corect, de fapt este vorba de impedanta, corect???pt ca e BOBINA. daca ne gandim sa zicem la valoarea ei "exprimata in ohmi "aceasta in cazul unui difuzor nu este aceeasi pt frecvente diferite. sa zicem ca exemplul meu nu a fost bun(sanki). facem altul: tre sa ai tu peacasa un ciuvei de difuzor pe care sa il maltratezi fara resentimente, da??? genereaza o fregventa de cat vrei tu da sa fie pana intr-un khz si masoti curentul care trece prin bobina, da fa in asa fel incat sa nu arzi bobina, dupa care pastrand acelasi volum si aceeasi frecventa, masoara curentul prin bobina dupa ce o scoti din cp el magnetic, adica dezansamblezi difuzorul si-i scoti bobina dar in asa fel incat sa o poti conecta la amplificatorul tau. vei vedea ca, curentul este semnificativ mai mare at cand bobina este afara din camp si diferenta este si mai evidenta cu cat frecventa este mai joasa. Link spre comentariu
AlpHso Postat Noiembrie 11, 2009 Partajează Postat Noiembrie 11, 2009 Lasand formulele la o parte zal zicea ca de obicei la capete e o cantitate mai mare de vopsea. Din cate stiu eu aceasta este un slab conducator termic deci o ipoteza (desi nu e prea plauzibila) ar faptul ca bobina la capete nu intra prea bine in contact cu aerul ea practic fiind izolata de vopsea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum