Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce se ard difuzoarele la capete la putere mare

Sharky

Postări Recomandate

Va rog sa va dati cu parerea despre urmatorul fenomen prezentat mai jos.Am tot citit ca portiunea de bobina iesita din camp magnetic se incalzeste mai puternic decat cea care sta in camp.Nu gasesc nici o explicatie plauzibila pentru asta decat daca cumva partea care sta in camp beneficiaza de o racire mai buna, desi dupa parerea mea lucrurile stau chiar pe dos.Explicatia ca in lipsa campului curentul este mai mare mi se pare gresita. Curentul este acelasi prin toata bobina, deci incalzirea este uniforma daca rezistenta si implicit racirea ar fi tot uniforme dea lungul bobinei. Evident ca daca e sa scoatem o parte din bobina afara impedanta scade si curentul creste, dar cresterea este pe toata bobina si nu doar local.Cum capatul dinspre membrana ia o gura de aer la fiecare oscilatie sigur sta mai rece ca si mijlocul si mai ales ca si capatul opus care e sufocat de piesele polare.Parerea mea ar fi in cazul unei puteri mari generate de un semnal de frecventa joasa ar trebui sa se arda bobina de la mijloc inspre fundul difuzorului.Astept explicatii daca se poate bazate pe rezultate practice. :multumesc

Link spre comentariu

Buna intrebare ! A patit-o si eu cu o pereche de difuzoare auto puse pe amplif.Eu ma gandesc ca odata ce bobina iese tot mai mult din camp , scade rezistenta acesteia , iar curentul din ce in ce mai mare incalzeste , macar pt inceput , capatul de intrare al bobinei . Am vazut mai multe rezistente denichelina , care odata bagatein priza , se incalzeau mult mai tare pe unul dintre capete ...si de aici am facut analogia...Astept sa vina cineva si sa faca lumina...

Link spre comentariu

mmm...da

Am vazut mai multe rezistente denichelina , care odata bagatein priza , se incalzeau mult mai tare pe unul dintre capete

asta se intampla daca spirele care se inrosesc sunt prea apropiatein legatura cu problema lui sharki ....bobinez de mult difuzoare si cam la toate cele cu bobina arsa sau desprinsa se intampla la fel capetele sunt mai innegrite decat mijlocul. Explicatia ai dat-o singur pt ca partea care sta mai mult in campul magnetic .....e greu de ezplicat dar circula un curent mai mic prin ea. daca vrei sa faci un experiment scoate tolele unui transformator si vei vedea cat de repede ia foc primarul . sau ca sa te convingi mai usor ia 2 trafuri pt 110v de aceeasi putere si cu aceeasi grosime a sarmei si pe unul din ele lasa-l fara tole, sa vezi ca repede se incalzeste, asta daca nu se lasa cu artificii. Deci cam asta ar fi explicatia , prin partea de bobina din intrefier trece un curent mai slab decat prin cea din afara intrefierului, inafara de asta gandestete ca o bucata din partea de mijloc a bobinei nu iese niciodata din intrefier.
Link spre comentariu

Good of bass, Te rog fii mai atent cand citezi. Nu eu am scris fraza respecitva.Am scris si eu ca fara miez curentul creste, citeste cu atentie primul meu post, dar asta nu inseamna ca obligatoriu se incalzeste la margini.

Eu ma gandesc ca odata ce bobina iese tot mai mult din camp , scade rezistenta acesteia , iar curentul din ce in ce mai mare incalzeste , macar pt inceput , capatul de intrare al bobinei .

Rezistenta nu se modifica din cauza campului. Inductanta poate. Si ma rog de ce nu ar incalzi mijlocul in loc sa se incalzeasca marginea?Ratza: Ce are a face indunctanta cu incalzirea? Teoretic o bobina ideala are inductanta L si rezistenta 0. Ea nu se incalzeste DELOC.Iar curentul prin bobina este acelasi in fiecare punct, deci de ce s-ar incalzi la capete si nu in mijloc sa zicem sau fix la 0.23456534353 de capatul dinspre membrana?Sunt de acord cu faptul ca intensitatea creste odata ce bobina iese la plimbare, dar asta nu implica faptul ca se incalzeste la margine si nu in mijloc.Va rog fiti atenti la tot postul meu si la ce am scris in el si incercati sa raspundeti la intrebarea mea. Nu repetati ideile care s-au scris deja. Vreau doar o explicatie pentru care s-ar arde marginile si nu mijlocul.Pana acum doar faptul ca racirea in acele puncte difera de racirea din mijloc mi se pare plauzibila.
Link spre comentariu

Eu zic ca este greu de explicat fenomenul daca consideram bobina ca fiind o singura rezistenta, si ar trebui sa disipe uniform, dar daca consideram bobina ca fiind formata din mai multe rezistente inseriate, sa zicem 3+1+1+3 ohmi atunci mi se pare logic sa se incalzeasca la capete.E teoria de mai sus cu modificarea inductantei dar alfel explicata.

Link spre comentariu

sharki citeste si tu mai bine ce ti-am scris acolo ca nu degeaba am zis ca daca ai avea doua trafuri de 110 volti de aceeasi putere si aceeasi grosime a sarmei .

am vrut sa iti dau un exemplu de o bobina in care jumatate a acesteia se afla in cimp el-magnetic si cealalta in afara campului el-magnetic .

Am mai zis si ca

o bucata din partea de mijloc a bobinei nu iese niciodata din intrefier.

Ia analizeaza ce am vrut sa zic prin asta
Link spre comentariu

Mai, am inteles ce spuneti voi, dar nu prea sunt de acord.Adica incalzirea sarmei este i*i*R...apoi I este U/Ztotal. I este curentul, care este constant in orice sectiune a bobinei si R este rezistenta pe o anumita lungime de sarma. Sarma presupunem ca este aceeasi si la mijloc si la capat si hai sa presupunem ca si racirea este identica(desi in realitate nu e), deci variatia rezistentei odata cu temperatura este identica pe fiecare spira.Eu sunt total de acord ca daca bobina nu mai pastreaza un numar constant de spire in campul magnetic e clar ca Z scade si I creste si de aici puterea disipata creste.Dar cum cele 2 bobine sunt in serie, la fel si cele doua trafuri de 110V, de ce ar crapa intotdeauna cel care e bobinat in aer si nu cel care este bobinat pe miez?Si atunci am eu alta intrebare. Sa spunem ca am un traf bobinat de 220V si ca un cioban ce sunt fac scurt pe el. In secundarul trafului nu are borne, pur si simplu iese din el sarma si mai merge inca la 20 metri departare de traf. Ei, daca eu fac scurt, si presupunem ca primarul nu se arde, conform teoriei tale ar trebui sa se arda sarma de afara si nu cea de dinauntru, ca aia nu e cuplata magnetica. Conform teoriei mele ar trebui sa se arda la intamplare, probabil in locul unde e rezistenta maxima, deci probabil inauntru pt ca sarma e mai calda acolo, oricum fara prea multa legatura cu cuplajul magnetic.Spune-ti-mi va rog unde gresesc, o formula, ceva, ca sincer nu-mi dau seama.ashky: in general bobina unui difuzor este uniform bobinata, nu se schimba pasul, nu se ingroasa sarma. In acest caz daca e sa impartim bobina in parti de lungime egala ar trebui ca acestea sa fie egale si din punctul de vedere al rezistentei electrice. Cu alte cuvinte rezistentele de 1ohm vor fi de 3 ori mai scurte in lungime ca si cele de 3 ohmi din modelul tau.PS, ratza, ii buna duma cu bobina se arde pt ca e de gen feminin. :ras: :ras:

Link spre comentariu

Oameni buni! Vorbi?i de asta ca ?i cum ar fi un fenomen instantaneu, în realitate iner?ia termic? a sîrmei e destul de mare. R?cirea e o problem? simpl?, nu are cum s? se r?ceasc? prima spir? mai u?or ca ultima, distan?a e mic? ?i bobina se mi?c? permanent cu amplitudine mare. Sau alimenta?i o bobin? lung? de 1m cu tensiune continu? ?i r?mîne în?epenit? într-o pozi?ie unde se coace în suc propriu? :rade:

Link spre comentariu

pai cand aplici 50Vrms unui dif incalzirea e rapida.Zal, nu stiu daca e chiar asa, adica ultima spira e inconjurata de piese polare, iar prima e la aer mai tot timpul.Cu timpul piesele polare se incalzesc, in schimb aerul din jurul suspensiei inferioare s-ar putea sa fie ceva mai rece, fiind tot timpul pompat.Iti dai seama si tu ca vorbim despre difuzoare mai avansate, nu despre cele din radioul lu' bunicu'.

Link spre comentariu

diferenta de temperatura intre capete mi s-ar parea normal sa apara doar cand bobina este lunga, nicidecum in cazul difuzoarelor de inalte.

Normal ca exista intertie termica, dar cand aplici un semnal puternic bobina se incinge rapid.

Uite aici niste masuratori. http://stereophile.com/reference/1106hot/index1.html

Daca e sa extrapolam valorile si sa folosim 600w in loc de 60w diferente s-ar putea sa apara, ce-i drept destul de mici.

Zal, te rog exprima-ti si tu opinia in legatura subiectul principal discutat. Merci!

Link spre comentariu

P?i nu prea am ce s?-mi exprim, mi se pare exagerat? problema. De aia exist? spa?iul acela între piesele polare, unul din roluri e acela de a l?sa aerul s? circule, o dat? ca s? nu amortizeze mi?carea bobinei, a doua ca s? realizeze o r?cire prin pomparea aerului. Ajut?tor se folosesc bumbi din pînz?, perfora?ii în membran? pe sub bumbii solizi, g?uri de aerisire prin bol? ?i materialul pe care se realizeaz? bobina pe foaie de aluminiu sau cupru. Ar mai fi ferofluid la difurile de înalte ?i mai rar la medii, toate tip calot?, din ce am desf?cut, iar ?sta are tot dublu rol, de cuplaj magnetic mai stîns ?i de r?cire. La difurile de bas sau de diametru mare exist? 2 tipuri de bobine: modelele vechi cum sînt cele lungi, de cele mai multe ori cu un singur strat, ptr o curs? mai lung?, dar pe bol? de diametru mic ?i care dep??esc în ambele capete l??imea pieselor polare ?i bobinele scurte de aceea?i l??ime cu piesele polare ?i mai multe straturi, curs? mic?, dar diametre mari. Poate de aici ni?te diferen?e de comportament la înc?lzire, mai ales c? cîmpul magnetic e concentrat diferit pe cele 2 tipuri de bobine. Cine are am?nunte mai multe s? complecteze sau s? corecteze ce am debitat aici.Un fenomen mai des întîlnit la difurile de bas (cred eu) e scurtcircuitarea sîrmei aproape de punctele de inser?ie pe membran?, unde se încruci?az? capetele bobinei. În leg?tur? cu înegrirea (oxidare de fapt) spirelor, diferit? între cele de la margine ?i cele din mijloc, asta e valabil la orice gr?mad? de sîrm? de Cu, mai ales la trafo sau electromagne?i ar?i. Totu?i trebuie luat în considerare ?i lipiciul de pe bobin?, care e mai gros pe marginile bobinei ?i care cred c? prin coacere d? o împresie fals?. :nebunrau:

Link spre comentariu

În leg?tur? cu înegrirea (oxidare de fapt) spirelor, diferit? între cele de la margine ?i cele din mijloc, asta e valabil la orice gr?mad? de sîrm? de Cu, mai ales la trafo sau electromagne?i ar?i. Totu?i trebuie luat în considerare ?i lipiciul de pe bobin?, care e mai gros pe marginile bobinei ?i care cred c? prin coacere d? o împresie fals?. :nebunrau:

OK, dar de ce se arde la margine, aia ma intereseaza.Alta chestie. Multe difuri au bobina mai lunga decat campul, deci o buna parte din ea sta tot timpul afara. Daca aplicam un sinus de 600Hz sa zicem, amplitudinea e mica, deci ar trebui sa se arda OBLIGATORIU partea de afara.E asa sau nu? Parerea mea ar fi ca nu.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări