Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat spart nuci

Vizitator dorin15

Postări Recomandate

Vizitator dorin15

salut.....Poate nu este locul potrivit pt asa ceva dar incerc.......Imi puteti da niste idei despre o masina de spart nuci? :nebunrau: Adica sa nu tot iau fiecare nuca si sa dau cu ciocanul pe ea .....sa fie mai simplu... Help

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

3

• Purple

1

• miron1947

1

• tiovidiu

1

Top autori în acest subiect

• 2 luni mai târziu...

Cu muuuuulti ani in urma la Facultate la Sociologie ni s-a spus de cazul unei firme engleze care produce sortimente de ciocolata. Ei doreau desfacerea nucilor cu cat mai putine pierderi :speriat :nebunrau: . Solutia era ca se fac gauri in nuci si se UMFLA (desface... :limb: ) nuca cu aer comprimat sa se desfaca fara sa se sparga miezul...Nu am alte date despre problema , dar e interesanta ...

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator tglx2011

Cumpar NUCI , de ordinul tonelor sau sparg si aleg nuca (cu aparat de spart nuci) la pret negociabil. In caz de nevoie se asigura si transportul. Bistrita (Orheiul Bistritei, jud.BN)tel. 0752 53 89 59 (fam.Barsan), 0758 88 64 57, 054 34 59 00

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

La noi, erau candva niste italieni, care se ocupau cu afacerea asta, dar stiu ca le spargeau manual. In schimb, inainte de a le sparge, le opareau in apa clocotita. Astfel crapau mai usor, iar miezul ramanea intreg. Deci, faci o echipa de fete, cu ciocanele...si la spart la...nuciInchipuieti ca mergea repede. Unele spargeau, iar altele decojeau.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

@Legalcred ca am dat un raspuns pe la inceputul threadului.2 valturi = 2 cilindri metalici.Nucile e sorteaza dupa marime cu niste gratare in 2-3 categorii, apoi sunt trecute printre valturi care au intre ele cativa mm mai putin decat diametrul nucilor.Pentru un numar mic de nuci se utilizeaza un cleste de spart nuci. (vezi wikipedia).Nu are rost sa reinventam roata.Pe de alta parte, putine produse inglobeaza miezul de nuca intreg, asa ca daca se strica putin nu e mare pierdere. Ce rost are sa scoti miezul intreg ca sa il macini apoi?

Link spre comentariu

Pe de alta parte, putine produse inglobeaza miezul de nuca intreg, asa ca daca se strica putin nu e mare pierdere. Ce rost are sa scoti miezul intreg ca sa il macini apoi?

Daca vrei sa vinzi miez, se obtine un pret mult mai bun pe miez intreg decat pe bucati/sparturi. Odata, ca e mai aspectuos pe raft (pentru end-useri); a doua, cofetarii stiu un lucru: miezul intreg se pastreaza mult mai bine decat nuca macinata (sau sparta marunt). Nuca intreaga are un termen de valabilitate de 2 ani; miezul intreg are termen de valabilitate de cateva luni (parca 6 luni), iar cel macinat ... se acreste in frigider in cateva saptamani. Evident ca se poate comercializa orice, dar un miez mare, sortat si curat va avea trecere mai mare (si pret pe masura).Nucile intregi se spala (eventual se si oparesc) dupa ce se curata de coaja verde, in scopul de a elimina orice urma de coji verzi. Acestea din urma pot forma mucegai si compromite productia. Dupa spalare se usca, iar apoi se pot pastra pana la 2 ani.Nu vand si nu cumpar nuci. Dar m-a interesat subiectul.
Link spre comentariu

Inteleg ca miezul intreg este mai valoros... nu mi-am pus niciodata problema pentru ca nu am spart niciodata mii de nuci. Nu am mancat niciodata o prajitura sau altceva care sa aiba o bucata de nuca mai mare decat un sfert sau o optime din miezul unei nuci (sunt curios sa aflu contraexemple).

Pe de alta parte, nucile care erau la bunici la tara nici nu se compara ca si marime cu cele din supermarket (ultimile sunt mai mari si cred ca se si recupereaza miezul mai usor).

Nu cunosc care este starea agriculturii romanesti la capitolul nuci dar se pare ca SUA, Australia sunt tari cu traditie si cred ca succesul provine in primul rand din nuci mari si bune, iar recuperarea miezului devine o treaba mai usoara.

Am vazut in comert un cleste care are forma unui con. Am vazut si pe youtube o masinarie manuala care la baza avea un astfel de cleste.

AICI un exemplu.

Eu am acasa ceva de genul ASTA dar nu am spart nuci pana acum ci doar alune.

Pentru cantitati nu foarte mari merge bine spargerea manuala dar eu ziceam sa nu ne intoarcem in trecut (sau prezent, oare?) cand taranii curatau manual boabele de porumb de pe stiulete.

Automatizarea spargerii nucilor are rost daca vrei sa faci multe si atunci trebuie gasit un sistem rapid.

Am aruncat si eu o privire pe youtube si am ramas impresionat (controlul calitatii cu viodeocamere rapide, etc.)

Oricum subiectul este interesant si ma face sa ma gandesc la alte masinarii.

De exemplu masina de curatat usturoi... deja ma uit pe youtube la cum functioneaza!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări