vdingo11 Postat Noiembrie 6, 2009 Partajează Postat Noiembrie 6, 2009 Buna ziua. Am cumparat si eu ieri o lustra care nu este ansamblata si vreau sa stiu daca fac bine. Ideea este urmatoare:- intrerupator cu 2 butoane- vreau ca un buton sa fie pentru un bec si altul pentru celelalte 2- am atasat imaginea de mai jos cu felul cum cred eu ca ar trebui legate.- pe imagine am gresit: impamantare=nul, iar fir1, fir2, etc=faza - cred ca asa este bine.Va rog sa-mi spuneti daca le leg bine.Multumesc anticipat Link spre comentariu
__farad__ Postat Noiembrie 6, 2009 Partajează Postat Noiembrie 6, 2009 Succes!Nu prea bine desenata schema ta dar e corecta Link spre comentariu
vdingo11 Postat Noiembrie 15, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 Multumesc mult pentru schema, dar am urmatoarea problema pe care nu stiu cum sa o rezolvLa lustra cred ca am legat bine: 2 becuri pe 1 faza, 1 bec pe a doua faza si nul-urile intre ele.Dar mi se intampla ceva foarte ciudat.Daca apas primul buton al intrerupatorului se aprinde un bec (corect), daca primul buton este apasat si il apas si pe al doilea se aprind 3 becuri (corect si aici), dar daca primul u este apasat si il apas pe al doilea ( ca sa aprind numai 2 becuri) nu se aprinde. Deci in concluzie al doilea buton depinde daca este apasat primul buton. Imi puteti spune ce am gresit? La mine in intrerupator imivin 3 fire(una este faza si celelalte doua sunt fazele care pleaca catre lustra cred) Nu stiu cum sunt legate in doza dar poate aveti idee unde este buba.Multumesc anticipat. Link spre comentariu
__farad__ Postat Noiembrie 15, 2009 Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 Buba este in intrerupator.Faza trebuie legata la contactul comun si retururile catre becuri la celelalte doua.iti pun schema mai jos.Identifica faza si contactul comun de la intrerupator si leaga-le corect Link spre comentariu
Spitfire Postat Noiembrie 15, 2009 Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 - vreau ca un buton sa fie pentru un bec si altul pentru celelalte 2Nu te supara, inteleg ca lustra are 3 becuri(brate), nu?Pai, nu ti se pare inestetic sa stea doua becuri aprinse, sau numai unul?!Mai bine pui un variator in locul intrerupatorului cu 2 butoane(daca folosesti becuri clasice, evident), si reglezi intensitatea luminii pt. toate cele 3 becuri aprinse.In felul asta folosesti un singur fir de faza, si cele trei becuri puse in paralel.Ma rog, parerea mea... Link spre comentariu
vdingo11 Postat Noiembrie 15, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 Ieri dupa ce am vazut ca nu imi iese cum le-am pus am incercat sa le permut intre ele sa vad poate iese cumva. Am incercat toate posibilitatile si tot nu a mers cum trebuie. Acum am inteles foarte bine cum trebuie sa le leg la intrerupator dar am urmatoarea intrebare: cum identific contactul comun de la intrerupator? Cu limbajul meu neadecvat acestui domeniu spun asa: exista doua surubele unul langa altul care cred ca ar trebui sa fie fazele care duc la lustra si un suruble in partea opusa care ar trebui sa fie faza/contactul comun/ Este bine ce am spus? Link spre comentariu
vdingo11 Postat Noiembrie 15, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 - vreau ca un buton sa fie pentru un bec si altul pentru celelalte 2Nu te supara, inteleg ca lustra are 3 becuri(brate), nu?Pai, nu ti se pare inestetic sa stea doua becuri aprinse, sau numai unul?!Mai bine pui un variator in locul intrerupatorului cu 2 butoane(daca folosesti becuri clasice, evident), si reglezi intensitatea luminii pt. toate cele 3 becuri aprinse.In felul asta folosesti un singur fir de faza, si cele trei becuri puse in paralel.Ma rog, parerea mea...Nu ma supar deloc, deoarece din orice punct de vedere poti invata un lucru. Este si aceasta o idee cu variator-ul (parca vazusem ceva de genul acesta prin magazine) dar pentru mine este ok si intrerupatorul deoarece imi este suficient un bec (chiar daca ai dreptate si este inestetic). Cand am nevoie de mai multa lumina sau sa fie estetic ca vin musafiri, etc le aprind pe toate si gata. Aici eu imi argumentez ideea pe consum cu toate a nu stiu daca cu un variator si lumina data la intesitate mai mica consumul nu ar fi acelasi la 3 becuri ca si la un bec la intesitate normala.Merci de sfat. Link spre comentariu
__farad__ Postat Noiembrie 15, 2009 Partajează Postat Noiembrie 15, 2009 Este bine in masura in care si constructorul intrerupatorului a gandit la fel.De obicei le noteaza cu F sau cu o sageata inspre interiorul intrerupatorului.Daca nu ai nimic langa surubele incearca asa:ai spus ca unul din butoane actiona doar daca era apasat si celalalt.Pe spatele intrerupatorului in dreptul butonului care functioneaza corect ai doua surubele.inverseaza firele intre ele.Unele intrerupatoare au contactul comun asezat in linie orizontala cu celalalt ca in figura Link spre comentariu
vdingo11 Postat Noiembrie 17, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2009 MUltumesc mult. Am reusit acum. Link spre comentariu
vdingo11 Postat Decembrie 27, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 27, 2009 Buna ziua si sarbatori fericite tuturor.Revin cu rugamintea de a imi spune daca schema de legare a unui bec cu un intrerupator este corecta:Mai am inca o intrebare: eu trebuie sa pun acest bec (este din acela cu glob de sticla) pe o suprafata de lemn. Imi puteti spune ce sa pun intre partea de plastic unde se leaga firele si lemn ca sa izolez foarte bine (eventual daca se gaseste ceva prin comert)Multumesc anticipat. Link spre comentariu
__farad__ Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Vdingo11 este corect practic intrerupatorul se inseriaza pe faza ce duce spre bec.Ca izolator pt suprafata de lemn ar fi bun azbestul(sau ceva similar)iar pt fire un tub siliconic(varnis)Azbest nu vei mai gasi pt ca a fost interzis dar exista materiale inlocuitoare rezistente la temperatura Link spre comentariu
vdingo11 Postat Decembrie 28, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Multumesc mult. Un nume de izolator de lemn, ca sa stiu dupa ce sa ma uit. (la fire nu cred ca mai trebuie ca daca izolez pe lemn, peste va veni aplica de plastic. Eu zic ca este suficient) Link spre comentariu
__farad__ Postat Decembrie 28, 2009 Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Sincer nu stiu.Intreaba la un magazin de electrice de azbest sau ceva similar. Link spre comentariu
vdingo11 Postat Decembrie 28, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2009 Multumesc din nou pentru promptitudine. Voi incerca pe la magazine. Link spre comentariu
vdingo11 Postat Decembrie 30, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2009 Revin cu o noua intrebare: cum este posibil ca daca am tercut faza prin intrerupator sa imi arate creionul de tensiune ca am curent pe una din lamelele duliii atat cand intrerupatorul este aprins cat si cand este oprit? Este posibil asa ceva? Sau am fost atat de zapacit ca dupa ce am verificat care este faza sa fi trecut nul-ul prin intrerupator, cu toate ca nu cred. Poate voi primi un raspuns si voi verifica din nou maine. Mentionez ca nu am un intrerupator de perete ci o chestie micuta pusa pe fir cu un buton care aprinde si stinge, dar cred ca tot intrerupator este. Si ca sa ma lamuresc ce se intampla cand se leaga nul-ul la intrerupator. Sa zic ca leg faza la bec si nul-ul il trec prin intrerupator. In acest caz daca intrerupatorul este apasat se va aprinde ca are legatura cu nul-ul iar daca nu este apasat nu se aprinde becul. Nu este asa? Gresec in rationament?Multumersc anticipat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum