Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lungimea de unda si transmisia

Hubrus

Postări Recomandate

Salutare,Am o dificultate in a intelege niste lucruri legate de transmisii.Lungimea de unda este c/f; unde c este viteza luminii (3*10^8)Spre ex: Daca eu vreau sa transmit prin fm cu o purtatoare de 100MHz, lungimea de unda este 3*10^8/100*10^6 = 3mCum calculez puterea necesara pt a transmite pe o anumita distanta, un semnal cu o anumita lungime de unda? Sau mai generalizat, ce trebuie sa am in vedere cand vreau sa transmit ceva prin aer de o anumita frecventa?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Hubrus

5

• junior

3

• +_Florin_+

3

• EmyRulz

1

Top autori în acest subiect

Nu exista o formula simpla. Atmosfera are diverse atenuari la diverse frecvente. In plus conteaza foarte mult si modalitatea de transmisie,tehnica de modulatie, directionalitatea antenei, aplicatia propriu-zisa etc. toate astea(si multe altele) contribuie la alegerea corespunzatoare a puterii de emisie.

Link spre comentariu

Cu 15mW zeci de km???.... :ras: :ras: Daca imi demonstreaza cineva practic asa ceva eu mananc bucata cu bucata si emitatorul si receptorul si antena, chiar daca e vorba de vreo logaritmica impresionanta... :rade:

Link spre comentariu

Nu neaparat ce gasim pe net este si real. Nu vreau sa fiu "Gica-contra", dimpotriva, sunt foarte deschis la orice idee noua chiar neobisnuita atata timp cat se prezinta si argumente insa in cazul de fata mi se pare ridicol.Oricat de bune ar fi conditiile de propagare la un moment dat, atmosfera terestra este un mediu disipativ totusi, iar atenuarea nu poate fi aproape inexistenta asa cum sugereaza cifrele prezentate acolo - distante si puteri de emisie.Apoi nu se poate merge oricat pe linia maririi sensibilitatii receptoarelor, exista niste limite deoarece sensibilitatea este limitata de zgomotul benzii respective (oricat de DSB sau SSB s-ar transmite) si de zgomotul propriu al receptorului oricat de performant ar fi el.Nu trebuie sa se supere nimeni, este parerea mea. As fi curios sa aflu si parerea unor radioamatori experimentati vis-a-vis de aceste aspecte.

Link spre comentariu

Propagarea pe unde metrice (ultrascurte) se realizeaza cel mai bine in limitele vizibilitatii directe. Motivul principal este ca frecventele peste 30MHz nu sunt reflectate de ionosfera, trec prin aceasta si se pierd in spatiu oricat am mari puterea de emisie. Limitele vizibilitatii directe sunt cam 40km in jurul emitatorului considerand ca acesta se afla in camp deschis. In aceste conditii 4...5W sunt suficienti pt o transmisie corecta FM folosind un receptor clasic comercial.In marile orase se schimba situatia, datorita cladirilor inalte de multe ori semnalul nu mai ajunge la receptor "pe unda directa" ci prin reflexiile multiple de peretii cladirilor si alte obiect metalice radiante. Astfel, intensitatea campului electromagnetic trebuie sa fie mult mai mare deci puteri de ordinul zecilor de W (40...80W).La transmisiunile necomerciale (militare, radioamatori, etc) se poate lucra si pe distante mai mari decat vizibilitatea directa, in anumite conditii atmosferice ultrascurtele se reflecta de straturile superioare ale atmosferei neomogene care au densitati diferite, fenomen asemanator cu reflexia ionosferica. Este vorba de fapt de o curbare a traiectorie undei, care se intoarce inapoi pe pamant. Distantele pot ajunge si la 2000km.Sunt multe de spus, depinde ce te intereseaza.

Link spre comentariu

Ma intereseaza generalitati si poate si putin detaliat despre propagarea undelor, emitere, receptie pt diferite servicii in special radio comercial si telefonie. Ma puteti indruma spre o carte care sa contina cam ce ma intereseaza pe mine?Sunt sudent la telecomunicatii si vreau sa imi fac o imagine de ansamblu asupra ce se intampla in cadrul acestor servicii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări