Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

The flashing heart

M1Hai

Postări Recomandate

Dorind sa fac un cadou mai "original" unei persoane deosebite am cautat si am gasit pe net aceasta schema. E simplu de realizat,doar ca nu am gasit (in Iasi) acel integrat,CD4047.Ca sa fac comanda doar pentru acest integrat ma costa mai mult transportul decat componenta in sine..... vazand ca in schema CD4047 functioneaza ca un astabil...m-am gandit sa realizez acest astabil din tranzistori.

Mai jos am atasat o varianta de schema.Sper ca e corect cum am (re)facut schema.

Cum as putea varia frecventa de clipire a led-urilor,fara sa inlocuiesc C1,C2,C3,C4 ? In montajul cu integrat se putea varia utilizand un semireglabil. La astabilul din tranzistori rezistentele R4,R5,R11,R12 pot fi inlocuite cu semireglabile pentru a putea varia frecventa astabilului?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• M1Hai

3

• Laci

1

• remus68

1

• __farad__

1

Top autori în acest subiect

As dori o idee cum as putea varia frecventa de clipire a led-urilor,fara sa inlocuiesc C1,C2,C3,C4.Daca la varianta de astabil cu tranzistori nu se poate varia frecventa de clipire fara inlocuirea acelor condensatori.... o sa incerc sa refac schema folosind LM555.

Link spre comentariu

Poti inlocui rezistentele R4 R5 R11 R12 cu semireglabili pt a varia frecventa.Sau sa folosesti doua 555.Si mi se pare ciudat ca nu gasesti CD4047(ai incercat MMC4047 este acelasi circuit)

Link spre comentariu

R4,R5,R11,R12 pot fi inlocuite cu semireglabile pentru a putea varia frecventa astabilului?

Da, insa pot apare anumite probleme : daca maresti prea mult valoarea rezistentelor si tranzistoarele nu au amplificare suficient de mare, s-ar putea sa nu mai vrea sa basculeze ; daca micsorezi prea mult valoarea rezistentelor ( poti avea chiar situatia zero ohmi !) vei creste enorm curentul de baza al tranzistoarelor si le vei distruge ! Chiar e asa de greu sa inlocuiesti niste condensatori ?
Link spre comentariu

Am inteles! Cum am zis...montajul respectiv vreau sa-l fac "cadou" cuiva... iar acea persoana n-are nici o treaba cu electronica... voiam sa se poata regla mai usor rata de clipire a led-urilor... voi mai cauta acel CD4047 sau voi reface schema cu LM555.Multumesc tuturor pentru raspunsuri!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări