Vizitator duudu Postat Noiembrie 4, 2009 Partajează Postat Noiembrie 4, 2009 Salut, Vreau sa imi construiesc un shift light pt masina .Ceva de genul asta : In sensul acesta am achizitionat o placa arduino duemilanove (atmel 168) si led-urile necesare. Semnalul care il pot folosi pt a lua turatia motorului este un semnal de la unul din pinii bobinei de aprindere. Este un semnal dreptunghiular , doar pe front pozitiv, de ampl maxima constanta 24mv, latime a pulsului de 2.8ms la turatie mica si 1ms la turatii medii si mari. La 3000 rpm am masurat o frecventa de aprox 25 hz si la 5000 rpm o frecventa de aprox 40 hz. Problema mea este ca semnalul fiind de ampl atat de mica , adc-ul de pe atmega 168 nu are rezolutie destul de buna pt a-l citii si am o groaza de citiri false si nici frecventa de esantionare nu este stralucita. Am primit o sugestie sa folosesc un AO pt a marii semnalul la 5v si sa citesc pe pinii de intrare digitala ale arduino intreruperile. Cu programarea pe arduino sa zicem ca ma descurc dar habar n-am ce AO sa folosesc si nici ce rezistente,condensatoare sa folosesc pt a obtine valoarea dorita. Am sa postez acest topic in sectiunea de electronica auto si in sectiunea dedicata uC-urilor atmel . Link spre comentariu
nana Postat Noiembrie 4, 2009 Partajează Postat Noiembrie 4, 2009 Pai 1 nu trebe sa folosesti ADC ca sa citesti semnalul daca e de amplit constanta. Daca zici ca variaza durata impulsului adica e de tip PWM atunci folosesti un counter, care il initializezi pe rise-edge si il citesti pe fall-edge. Astfel poti sa faci o dependenta in functie de durata impulsului. Asta merge in cazul in care ai perioada constanta a impulsurilor variind doar factoru de umplere. Problema se schimba radical in cazul in care ai frec variabila si aici iti trebuie niste intreruperi care sa se declanseze dupa ce faci citirea impulsului pana la primu edge.Iar despre amplif semalului eu zic sa incerci cu un tranzistor. daca poti suge 500uA pui o rez de 5 omi. daca zici ca frecv sunt asa de mici... Link spre comentariu
Vizitator duudu Postat Noiembrie 4, 2009 Partajează Postat Noiembrie 4, 2009 Variaza durata impulsului dar nu este modulatie PW . Fiecare puls semnifica o scanteie deci este modulat in frecventa. Are frecv variabila pt ca motorul are regim de turatie variabil . 3000 rpm =50 hz dar cum motorul functioneaza in 4-timpi avem o scanteie la 2 rotatii complete ale arborelui cotit deci 25hz. Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 5, 2009 Partajează Postat Noiembrie 5, 2009 în concluzie ai luat arduino cam degeaba: ce vrei tu se poate realiza ?i cu un vumetru banal, pentru c? în esen??, vrei un turometru!!!dar dac? ai chef de joac? cu mcu-uri, arduino, indiferent varianta, e o platform? de dezvoltare l?udat? de mul?i... Link spre comentariu
Vizitator duudu Postat Noiembrie 5, 2009 Partajează Postat Noiembrie 5, 2009 Ca sa fiu mai clar in exprimare : am nevoie sa folosesc arduino pt a controla 5-6 leduri sa se aprinda secvential in functie de turatie si sa faca flash in momentul atingerii turatiei la care incepe sa scada cuplul. Am nevoie ca acest comportament sa fie controlabil, cand un alt sistem va fii operational pe masina mea , limita maxima de turatie va fii alta , ca si comportamentul ledurilor cand motorul va ajunge la aceasta limita. De asemenea voi avea nevoie sa mai citesc un alt semnal (maf-ul) si sa trimit un semnal pwm catre o pompa de injectie pe apa. As putea sa cumpar toate modulele dar vroiam sa le fac singur. Nedumerirea mea (din postul original) este doar primul pas in dezvoltarea sistemului....Any ideeas ? Please :cry: Deci cum fac arduino sa citeasca turatia...bag un convertor frecventa-tensiune? Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 5, 2009 Partajează Postat Noiembrie 5, 2009 ia-o cu începutul... pentru c? aici ai nu numai un montaj electronic de f?cut, ci ?i un soft, pentru c? 168-ul ?la nu-?i vine preprogramat, are doar un bootloader ?i atât, restul trebuie scris de tine: ia datasheetul lui mega 168, cite?te documenta?ia lui arduino, concepe ceva care s? se potriveasc? m?car teoretic cu ce vrei s? ob?ii, ?i posteaz?, s? vedem cum "se pup?" toate...sun? ironic, ?tiu, dar la un montaj cu un microcontroller, softul depinde de circuitele externe, dar ?i invers...?i la final... va trebui s? vezi cum po?i deparazita eficient firele "de date" ?i alimentarea lui arduino, astfel încât s? func?ioneze pe ma?in? la fel de bine ca ?i "pe mas?". Link spre comentariu
Vizitator duudu Postat Noiembrie 5, 2009 Partajează Postat Noiembrie 5, 2009 Deci in esenta ma trimiti sa citesc fisa de la atmega 168 si sa ma descurc.... Merci am citit si ras-citit fisa. Cred ca cel mai usor folosesc un AO ca sa cresc tens la semnal si dupaia un lm324 ca sa transform frecventa in tensiune...Am sa revin dupa ce imi procur AO si convertorul frecv-tensiune pt ca deocamdata nu vad alta sol. Link spre comentariu
MifTy Postat Noiembrie 5, 2009 Partajează Postat Noiembrie 5, 2009 nu uita c? trebuie "s?-i spui" ?i microcotrollerului cum trebuie s? citeasc? ?i ce s? fac? cu ce-i d? montajul ?la!!!deci vino cu ceva cât de cât concret, ?i apoi lu?m la puricat treaba, a?a vorbim vorbe.P.S. po?i ?i f?r? AO, exist? destule scheme de amplificatoare ?i comparatoare cu tranzistoare, precum ?i convertoare frecven??-tensiune cu unul sau dou? tranzistoare. Link spre comentariu
Vizitator duudu Postat Noiembrie 5, 2009 Partajează Postat Noiembrie 5, 2009 Stiu sa folosesc functia de analog-read din enviromentul arduino. Asta imi va returna un int de la 0 la 1023 corespunzand valorii semnalului aplicat pinului de intrare analog proportional de la 0 la 5v. 5v/1023 div = 4.9 mv rezolutie. Softul mi se pare usor de facut dupa ce voi avea posibilitatea sa esantionez semnalul... Link spre comentariu
sofian Postat Noiembrie 5, 2009 Partajează Postat Noiembrie 5, 2009 eu zic ca este mai bine sa masori frecventa ca sa determini turatia motoruluiconvertoarele de frecventa/tensiune sunt destul de instabile la variatia de temperatura mare, plus ca nu are rost sa te complici Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum