Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce este "Floating Transformer Technology" ?


vzsolt

Postări Recomandate

Salut!La Electrocompaniet am citit acest marketing slogan the Floating Transformer Technology (FTT) "... which is capable of delivering twice as much current as conventional power supply designs"Stie cineva/are o idee cum functioneaza acest FTT ? Sau este doar un slogan de marketing pentru ceva obisnuit ?Eu ma gindesc ca este ceva asemanator cu sursa ce am vazut la Quad 606...909 (vezi imaginea atasata). Idei?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zal

    5

  • vzsolt

    5

  • mișa

    3

  • Sharky

    2

Top autori în acest subiect

Mai mult decît poate debita trafo nu se poate scoate din el... poate cînd ia foc. O fi una din variantele de alimentare cu mas? flotant?. Dac? se comport? aiurea, cum am constatat la ultimul Sansui reparat (AU-G77X), nu va sta la 0 nici de fric?. O fi bun? ptr scheme cu consum foarte diferit pe ramuri ?i alimentare anemic?. :sparge:

Link spre comentariu

Un exemplu, cu selectarea tensiunii ptr 4-8 Ohmi:

Ciudat circuit, pare un redresor dar totusi diodele nu sint legate ca la o punte redresoare.

 

Pare asemanantor cu circuitul postat de mine in primul post. Acolo masa este "creata" in mijlocul celor doua condensatoare de filtraj + circuitul din jurul lui T15 si T16. Daca cap de filtraj ar fi perfect egale (dar nu sint) atunci nu ar fi nevoie de T15 si T16.

 

Dupa nume FTT nu este floating ground technology, ce am descris mai sus.

 

Daca cineva are un Electrocompaniet care are aceasta technologie si o desface sa faca niste poze cu cablajul sursei am putea desena o schema sa vedem ce au debitat designerii de la EC :da

Link spre comentariu

Circuitul clasic ca sa zic asa, desenat de mine in Fig1, are inconvenientul ca daca traful nu e PERFECT simetric, semnalele dupa redresare arata ca in poza, ceea ce duce la o filtrare deficitara. (se comporta aproape ca un redresor monoalternanta, cond. de filtraj se incarca numai pe semialternantele mari). Un transformator normal pare a fi perfect simetric in gol. In sarcina, deoarece lungimea firului difera, chiar daca numarul de spire e acelasi, caderile de tensiune pe rezistentele secundarului vor fi diferite.Cu condensator de filtraj, fenomenul e mai putin pregnant si pentru majoritatea aplicatiilor e nesemnificativ, dar el exista.Pentru a inlatura acest neajuns, unii au ales acea "Floating transfer technology" (super pretentioasa denumire...) Pretul platit e cel spus de Zal - pot sa apara dezechilibre, si chiar apar. Eu personal nu voi folosi asta niciodata.Metoda care inlatura ambele fenomene e cea din Fig2. Fie cu 2 transformatoare, fie cu un singur transformator cu 2 secundare identice complet separate. La varianta cu un transformator cu 2 secundare, caderea de tensiune diferita in sarcina are ca efect scaderea diferita a tensiunii de iesire, nu aparitia unui riplu suplimentar ca in Fig1. Oricum e mult mai bine.

Link spre comentariu

Cit de asimetric poate fi in sarcina un transformator (sa zicem unul de 2x24V)?Daca mergi pe doua punti, nu e riscant sa alimentezi un amplificator cu tensiuni diferite pe cele doua ramuri?

Link spre comentariu

Asimetria nu poate fi mare. Daca e mai mare de 10% e ceva defect sau traful e groaznic de prost. Daca componentele sunt in halul asta de proaste nu mai are nici un sens sa-ti pui problema variantei de sursa.De obicei amplifurile nu se distrug la asimetrii ale alimentatii. Unele au chiar cite o siguranta pe V+ si V-. Cum ar fi sa se arda ampliful daca se arde o siguranta? (discutam de amplifuri nu de experiente nereusite)

Link spre comentariu

Se poate intampla ca un filtrajul de pe o alimentare sa cedeze cu timpul si in sarcina creste diferenta dintre alimentari, dar la fel de bine se poate ca cineva sa verse vaza cu apa peste amplif.Gluma:Dar configuratia schemelor de la qsc nu va place? La iesire innebunesc tensiunea dintre conzii de filtraj care o muta intre alimentari in functie de semnal?Doar se stie ca un condensator afecteaza mult mai putin semnalul decat infasurarea unui transformator, iar prin aceasta configuratie transparenta sunetului este garantata. :rade:

Link spre comentariu

Varianta cu doua punti ca in Fig2 al lui misa am vazut-o in mai multe scheme. Se obtine o redresare mai buna pentru fiecare ramura dar nu are nimic cu tehnologia floating, sau ce-o fi, din schema lui zal sau ce-a postata de mine. Curentul se reintoarce la traf direct prin doua diode, nu "pluteste" dupa voia consumatorului.

S-ar putea spune c? e o improviza?ie ridicat? la rang de ultimul r?cnet, în materie de fi?e.

Atita timp cit ii putem gasi o explicatie plauzibila, ex: redresare mai buna; stres mai mic pe puntea redresoare, consumul fiind impartit intre doua punti; si nici nu costa mai nimica, eu o voi incerca/folosi. Fite inseamna cabluri rca de 300euro sau potmetru de 700euro :rade:
Link spre comentariu

Normal ca fig2 nu are nimic cu floating. Nici nu am zis asta. Am facut doar niste comentarii despre surse. Un amplificator cu consum identic pe ambele ramuri va merge bine si pe floating. Unul cu simetrie totala si generatoarele de curent constant bine echilibrate de exemplu. Oricum, daca incerci spune-ne si noua cam cum sta cu echilibrul tensiunilor in diferite conditii. Succes.Ca observatie iti spun ca sursa din fig 1 cu un traf bobinat cu 2 sirme deodata in secundar asigura o simetrie suficienta incit sa se comporte la capitolul simetrie la redresare ca o sursa floating, eliminind totodata eventualele dezechilibre. Cred ca sursele floating au aparut datorita faptului ca un traf cu un singur secundar e mai ieftin decit unul cu priza mediana, mai ales daca acesta din urma e construit simetric sau bobinat cu 2 sirme deodata.In schema prezentata de tine, echilibrul e mentinut electronic cu cele 2 tranzistoare. Sigur metoda are adepti, altfel nu s-ar fi folosit. Eu nu sunt printre ei, dar asta nu are importanta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări