Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Buton push ON/OFF!


Cilibiu

Postări Recomandate

Vreau si eu o schema mai simpla cu tranzistori sau vreun Ci care mar ajuta in a opri si porni ceva de la un singur buton push adik>>>> cand apas o data pe el activeaza un releu iar cand apas a doua oara pe acelasi buton sa dezactiveze releul. :nas:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mikrosha

    8

  • Stefan

    6

  • Cilibiu

    6

  • em2006

    5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am mai atasat schema asta de cateva ori, se gasesc pe net de toate formele cu tranzsitoare sau integrate, (cmos/555), mai simple sau mai complexe, mai asa si mai pe dincolo s.a.m.d

Link spre comentariu

mi-i rau :jytuiyu Am incercat si eu schema pe vremea cand nu stiam ce-i aia debounce, cu un ?555??2 (latch TTL LS). Un montaj de debounce RC ca-n schema asta nu a fost suficient. Cel mai nasol este debounce-ul pe clock, unde este nevoie de un front abrupt, sigur, mai mic de 15us, fara oscilatii. Circuitul RC care are constanta de timp de 0,1s care se manifesta pe frontul descrescator. De asemenea orice oscilatie (e.g. inductanta parazita pe firul de legatura), iar orice palier mai lung de ~20ns schimba valoarea logica la iesire. Practic tu vrei sa trimiti _/''''''''\_ si ajunge spre exemplu_/\/\/'''''\__, unde ultimul front are un timp de 100ms, care sta mult in regiunea "nesigura" intre 1 si 0 si poate determina alte comutari nedorite. Adica apesi odata pe buton si in unele cazuri comuta o data sau de numar impar de ori (ceea ce e bine) si-n alte cazuri comuta de 2 sau numar impar de ori, adica la iesire ai aceeasi valoare ca-nainte de apasarea butonului.Schema este buna din pdv didactic, se numeste "toggle", divide un ceas la 2, totusi nu-i bun in aplicatie. Cel mai bun circuit de debounce pe care l-am vazut, si care CRED c-ar merge aici, este facut cu un 555. Daca-i cineva interesat il caut si-l postez. Nu vreau sa supar pe nimeni, eu doar am zis la ce sa te-astepti facand schema asta...

Link spre comentariu

Mikrosha am montahul asta realizata in doua exemplare, unul SMD si unul THD. (cel SMD il folosesc la o lanterna "de cap", din motivul asta trebuia sa fie ceva fff mic, si celalalt la un ceas electronic de masa.)

merg perfect ambele montaje fara rateuri: http://i35.tinypic.com/2poy4xd.jpg

traseele mele sunt destul de scurte si folosesc asa ceva Posted Image

desigur ca depinde foarte mult de conditiile de lucru ala montajului/zgomot parazit, schema se poate imbunatatii dar ne complicam prea mult.

vreau sa vad eu scheme cu 555 ? :da - am gasit ceva pe net dar toate nu ce trebuia.

Link spre comentariu

A, ma bucur ca ti-a mers asa. Deci se poate si cu circuit RC ca debounce :d

Acum observ ca schema pe care o vazusem e ceva gen un banal bistabil si ca are nevoie de semnal de retriggerare.

Posted Image

Link spre comentariu

... schema se poate imbunatatii dar ne complicam prea mult...

Eu cred ca n-ar fi foarte mare complicatia, daca am specula faptul ca 4013 contine 2 bistabile si, oricum, unul sade nefolosit in capsula. Am putea folosi unul din ele pentru debounce, generand un impuls curat, iar celalalt sa fie toggle.N-am incercat practic schema in varianta data de tine, dar cred ca daca am avea fire mai lungi la buton si in medii mai perturbate ar fi probleme. Bistabilul nefolosit din capsula ar trebui dezactivat prin legarea la masa a pinilor R, S, D si CLK, iar pinul Q in aer, ca sa nu mai creeze si el eventuale probleme (probabil ai luat aceasta masura in montajul tau).
Link spre comentariu

Ha, uite ce-am gasit!

Posted Image

Impulsul care vine de la buton este dat de condensatorul de 470nF care se descarca prin 220K, si este destul de scurt, asa incat nu are de unde sa mai apara oscilatii. Portile Schmitt asigura paliere abrupte. Starea este mentinuta prin reactie pozitiva de catre U1:B.

Dupa umila mea parere, pare mai de incredere decat cel care s-a discutat mai sus...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări