Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pistol de lipit sau ledcon


vdingo11

Postări Recomandate

Salutare. Ma intereseaza si pe mine un aparat pentru uzul casnic (nu am treaba cu electronica) care sa permita lipirea unor fire, eventual pe la tv, etc. Initial stiam de pistol de lipit dar am aflat ca exista si un aparat numit ledcon. Intrebarea mea este care este avantajul/dezavantajul unuia fata de celalalt avand in vedere ca aparatul de lipit l-am gasit pe la 70 ron iar ledcon 23.Multumesc anticipat si sper ca am postat unde trebuie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • crispus

    3

  • yo9hnf

    3

  • blazeu

    3

  • vdingo11

    3

Top autori în acest subiect

Pistolul, teoretic , are poate disipa o caldura mare. Asta inseamna ca se pot lipii cu el piese mai maricele, mufe, papuci etc.Dupa ce a fost folosit (apasat butonul), ansa lui (varful) devine rece.Letconul este deobicei pt piese mici, care necesita o caldura mica pt. lipire....piese electronice, fire subtiri. Dar letconurile sunt intre 20-30W si 500W si mai mult....sunt unele cu care poti cositorii tabla zincata de pe casa. Dezavantajul lor este ca se incalzesc treptat , adica mai greu.Partea buna e ca dupa ce l-ai folosit, raman calde o vreme.Diferentele ar mai fi si de campul electromagnetic pe care il face pistolul si multe altele, dar, la subiect, cam asta ar fi diferenta. Depinde ce vrei sa lipesti cu el.

Link spre comentariu

Cineva mi-a spus exact pe dos: ca letconul are putere mai mare si este folosit pentru fire mai groase, dar are dezavantajul ca are varful grus si nu poate fi folosit pe circuite "foarte subtiri" (sper ca am spus bine). Pistolul poate fi folosit pe circuite mai fine dar nu poate lipi fire mai groase.Cel putin asa am inteles eu.Deci la letcon conteaza si puterea destul de mult?Ce putere ar trebui sa aiba unul pe care sa il pot folosi si la cositorit tabla zincata? (ma intereseaza sa il pot folosi in gospodarie la cat mai multe treburi). Nu stiam ca se poate folosi si la asa ceva si chiar am nevoie. Trebuie cositor special? Banuiesc ca ce am vazut eu la 23 este foarte slabut. Sincer nu am intrebat de putere ca eram in afara total.Merci.

Link spre comentariu

au mai fost zeci de discutii de acet gen :da pistol vs. letcon ? si una si alta. exista si letcon de 300W (ciocan) deci cand zici de putere trebuie sa specifici puterea.pentru un incepator pistolul e perfect: lipeste cu el cam orice (lipesti si ceva pasive SMD-uri cu o ansa buna si ceva experienta), daca e modelul vechi romanesc esti sigur ca nu te lasa la greu,se raceste repede (nu stai cu bestele peticite), cu 20m de conductor masiv de 1.5mm sau 2mm esti linistit pentru o buna perioada de vreme.daca lucrezi insa intens la componente ceva mai fine si pistolul pare destul de greu si te enerveaza ansa atunci cauta un letcon mai bunicel, nu unul care ramane fara pelicula pe varf dupa 50 de lipituri sau se arde dupa o luna

Link spre comentariu

Posted Image

Posted Image

Cel de sus e de putere mica, pt lucruri mici (ala e de 12V dar nu asta conteaza...poza asta am gasit-o).

Cel de jos este de putere mare. Observi diferenta.

Pe la Obor/targ/rusi/chinezi se gasesc letconuri de putere mare dar nu stiu un pret estimativ.

Dar pot spune ca am folosit un letcon imens (nu mai stiu puterea) pt. a lipi o mufa de o teava de Cu de instalatii si s-a incalzit cam in 15minute (fara exagerare).

Cred ca un letcon de 100W este foarte bun sa fie in casa.

Pt tabla trebuie sa fie cat mai mare. Se vede ca este f. gros din cauza rezistentei mari , iar varful de Cu este foarte mare de asemenea.

 

LE :

 

Asta e de tabla

Posted Image

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

pistolul are marele dezavantaj ca este foarte greu si nu are nici un control de temperatura, e mai mult pentru nostalgici, imi amintesc ca atunci cand eram mic transportam si fludorul si sacazul cu ansa la locul lipiturii, dar nu eram singurul. Weller fabrica inca un model destul de scump, dovada ca problema folosirii lui inca se pune, dar am vazut multe prastii facute de Weller si nu m-as mai arunca la primul letcon pe care scrie Weller sau Cooper tools, ultima achizitie a mea a fost o statie buget Weller care a costat 70 de dolari si avea doar un control de voltaj cu tiristor, eram deja acasa, prea tarziu.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Daca te mai intereseaza (sau intereseaza pe altcineva):Ciocanul de lipit (LETCON) incalzeste cu un rezistor (executat din fir de "nichelina"). Se incalzeste relativ lent (cu atat mai lent cu cat e de putere mai mare) si se foloseste incalzit pe durate relativ indelungate. Se construieste intre 25W pentru lipituri fine, mici, si 200-500 si unii sustin ca chiar 1000W pentru lipituri masive (tabla, tevi etc., desi pentru acestea e mai buna lampa cu gaz)Pistolul de lipit produce caldura prin trecerea unui curent de intensitate mare printr-o bucata de sarma (in esenta e un transformator coborator, un fel de transformator "tensiune-curent", infasurarea secundara furnizand ceva de ordinul 1 volt/100Amperi). Din aceasta cauza el se incalzeste si se raceste foarte repede. Ca la orice transformator, sectiunea miezului da puterea maxima pe care o furnizeaza scula; din grosimea si lungimea ansei se poate regla intre limite relativ restranse puterea de incalzire, insa implica anumita experienta din partea operatorului. Un inconvenient e greutatea relativ mare a transformatorului, avantajul fiind lipsa pericolului de incendiere si arsuri. In concluzie, majoritatea tehnicienilor sunt de acord ca pistolul e scula mai buna pentru depanari in teren, (lipituri mai putine) in timp ce letconul (ciocanul clasic) se preteaza mai bine pentru productie (lipituri numeroase, in atelier sau post de lucru)Alegerea depinde si de preferintele si obisnuitele fiecaruia (eu prefer de exemplu pistolul, caruia ii pot "modula" puterea de incalzire si din durata cat tin apasat "tragaciul" (execut un fel de modulare in durata a impulsurilor); de asemeni, cu ansa racita pot executa miscari asupra pieselor, lucru imposibil cu letconul care nu stie decat sa tina topit aliajul de lipire...Spor!

Link spre comentariu

O statie moderna de lipit se incalzeste foarte repede, e la moda sa aiba macar 50 de w, chiar daca arata ca un creion, ce ma impresioneaza la o buna statie e calitatea varfului de lipit care tine cat 10 prastii chinezesti, in plus poti sa fortezi mecanic , mai ales in cazul lui Weller, datorita sistemului de prindere. Pistolul de lipit nu mai are nici un fel de uz industrial, e bun de reparat fire si aparatura vintage, eu nu imi mai imaginez nici o reparatie a unui casetofon International cu pistolul, scuze daca am suparat pe cineva.

Link spre comentariu

Nu cred ca e caz de suparare. Am mai spus ca e si chestie de obisnuinta si preferinte. Si ansa se oxideaza si trebuie razuita si re-cositorita, dar varful letconului e alta mancare de peste:Letcoanele utilizate in mediul industrial (pe vremuri) sufereau de erodarea cuprului din care erau realizate (se produce o dizolvare a cuprului in aliajul de lipire). La sculele "moderne", pentru combaterea fenomenului se utilizeaza alte metale (de obicei otzeluri), acoperite cu alte metale, care ar trebui sa fie "udate" de alijul de lipit, dar sa reziste cat mai bine la dizolvare. Or asta e unul din secretele cel mai bine pastrate ale sculelor de firma, bune si (foarte) scumpe!!Cum eu nu sunt dispus sa dau 1000 ron pe o statie profesionala si nici chinezariile care se oxideaza de nu mai poti topi cositor dupa 10 ore nu intra in categoria de interes...Imi ramane pistolul, caruia trebuie sa-i schimb ansa relativ des (si cand purtam cravata preferam sa fac nodul si de 3 ori pe zi!), dar care-mi permite (prin exercitiul meu personal) ce nu face nici un letcon... Toate cele bune si spor!PS Eu am intervenit si pe SMD cu "vechitura" mea de pistol "Radioprogres", si am rezolvat. Desigur, mai trebuie si "mana"...

Link spre comentariu

PS Eu am intervenit si pe SMD cu "vechitura" mea de pistol "Radioprogres", si am rezolvat. Desigur, mai trebuie si "mana"...

Nu esti singurul, insa eu cu un letcon rusesc de 25W ma descurc mult mai bine decat cu pistolul. Fata de chinezariile la care se duce aliajul cu care e suflat varful si nu se mai lipeste nici cucu de el, la letconul meu, daca se oxideaza... il dau cu smirghel si gata. Nu de alta, dar ma cam plictisisem de schimbat anse. Cam in 2-3 minute se incalzeste. Intr'adevar se simte uneori ca e cam slab (am cositorit ieri o mufa de antena rupta pe un STB, a fost nevoie sa ma intorc la pistolul de lipit pt legatura la masa, care era legata la mai toata tabla aparatului). Dar astea sunt exceptii, la 90% din ce am de facut mere.Mai am unul de 65W cu varf lat, ala intr'adevar sta si 10 minute sa se incalzeasca, dar e numai bun de cositorit carcase si de zburat mosfeti SMD de pe placile de baza. Merge mai bine chiar decat statia de aer cald la capitolul asta.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Fiecare meserias cu tehnica lui! (Hai ca m-am dat meserias!)Ca fapt divers, prin anii '90 se facea reclama intens la letcoane de teren incalzite cu gaz (Portasol era marca de referinta). Avantajul era ca nu erai legat de priza. Dupa (multi) ani, m-am "lovit" de problema lipirii unui cablu pentru demaror (sectiune vreo 50-70mmp) de papucul de conectare la surub. Fiind cupru, "fura" caldura prea repede ca sa poata fi cositorit cu letconul sau pistolul! Solutia a fost echipamentul pentru instalatii hidraulice in teava de cupru: pasta din aia cu pilitura de staniu inclusa si incalzire cu lampa de gaz! (Puterea de incalzire e cred peste 1000W, adica 1kW!)Pentru cine lucreaza in depanare, pe teren, letconul cu gaz cred ca e interesant (gazul arde catalizat, la o temperatura mai joasa, evitand oxidarea (arderea) partii metalice incalzitoare (varful)!)Toate cele bune!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Puteti sa-mi recomandati si mie o modalitate de lipit pentru SMD-uri (gen LQFP, TQFP, etc) in regim amator?Si de ce scule as avea nevoie pentru lipire / dezlipire? Am vazut intr-un service GSM, ca reuseau sa lipeasca/dezlipeasca cip-uri BGA. Ce scule e nevoie? (In afara de indemanare si mana de chirurg :) )Daca s-ar putea si nu foarte scumpe.Daca diferentele ar fi semnificative, as putea sa fac partea de alimentare si comanda a unui letcon, dar nu stiu ce letcon e unul "bun".Multumesc.

Link spre comentariu

Puteti sa-mi recomandati si mie o modalitate de lipit pentru SMD-uri (gen LQFP, TQFP, etc) in regim amator?Si de ce scule as avea nevoie pentru lipire / dezlipire? Am vazut intr-un service GSM, ca reuseau sa lipeasca/dezlipeasca cip-uri BGA. Ce scule e nevoie? (In afara de indemanare si mana de chirurg :) )Daca s-ar putea si nu foarte scumpe.Daca diferentele ar fi semnificative, as putea sa fac partea de alimentare si comanda a unui letcon, dar nu stiu ce letcon e unul "bun".Multumesc.

Pentru capsule smd la dezlipit merge aer cald.Eu dezlipesc in general cu aer cald si lipesc cu letcon de la statie de lipit(nu recomand letcon necontrolat termic)uneori sub microscop digital dar la asta trebuie ,,mana,,si experienta,unde aerul cald nu face fata si in cazul BGA statie cu IR.
Link spre comentariu

Sunt la inceput de drum la electronica practica, ce mai stiu e mai mult teoretic si as avea nevoie de niste scule. Vreau sa investesc putin in scule...Ce statie de lipit - letcon si/sau aer cald ar fi la un raport calitate/pret bun? Care sunt criteriile pentru alegerea unui letcon? M-ar interesa sa gasesc cap de schimb cat mai subtire...Orice sfat e bine venit.Multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări