Liviu M Postat Decembrie 11, 2011 Partajează Postat Decembrie 11, 2011 Si totusi, portul ala l-ai testat?Fiind un port ne-plug&play, atata timp cat nu ai conflicte windowsul o sa ti-l arate ca fiind OK. Asta nu inseamna ca si functioneaza.Asa ca pana nu testezi (si) cu alt dispozitiv (modem serial, ceva) si esti sigur ca portul functioneaza, cred ca discutia despre ce face programatorul e "grabita".A propos, cei de la Adelaida ce zic? Ar trebui sa ofere suport pentru produsele vandute, nu? PS Dupa cum vezi, sfatul meu cu USB-ul n-a fost chiar asa de deplasat. Lipsa porturilor USB mi se pare un argument slab.Da' din partea mea te poti chinui cat vrei tu. Sunt sigur ca atunci cand in sfarsit va merge (pentru ca pana la urma o sa mearga), satisfactia va fi mare. Link spre comentariu
grifonul_alb Postat Decembrie 11, 2011 Partajează Postat Decembrie 11, 2011 Citeste aici http://intashield.com/downloads/HyperTe ... 20Test.pdf sau aici --> http://interface.centraltreasure.com/fr ... tware.html si aici --> http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/3450 In linkuri iti arata cum sa faci un test pe COM-uri ca sa vezi daca functioneaza. Primul exemplu mi se pare cel mai simplu si l-am aplicat de cateva ori. Ar fi bine sa faci testul atat direct pe conectorul de la PC cat si pe cablul serial. O alta modalitate de a verifica un port serial este de a conecta si folosi un mouse serial (dar foarte greu de gasit in aceste timpuri - este o "antichitate") pe acel serial. Spune ce placa de baza ai la PC. Gica S. Link spre comentariu
1960 Postat Decembrie 11, 2011 Partajează Postat Decembrie 11, 2011 Am revenit. Salut! Liviu M., nu am cu ce să-l testez, nu am chiar nimic ce aş putea pune acolo şi, ca să fac legătura cu postul următor, am avut până acum o lună, două, un asemenea mouse, pe serial, din recuperări, era funcţional, dar tocmai l-am făcut bucăţi, pentru ir. Cei de la Adelaida, ca oriunde, ce ar putea să spună ? grifonul_alb - ţi-am răspuns fără a mă uita pe acele linkuri, sper să îmi fie măcar unul de ajutor, dacă voi înţelege totul, nefiind în română. Nu mă gândeam şi nu m-am gândit vreodată la acest fel de test, cu mouse, altfel respectivul mouse ar fi fost pus cu fundiţă, la loc ferit. Nenorocul meu. Am aruncat o privire fugitivă pe linkuri, în cel pe care îl foloseşti tu, nu înţeleg ce reprezintă lângă cablu, acel "hard disk". În cazul meu, portul fiind pe placa de bază, pun în scurt pur şi simplu 2 cu 3, la conectorul tată din spatele pc-ului, apoi urmez ce se explică în celelate fotografii. Sau mai am nevoie de ceva, fiindcă văd acel cablu cuplat în ceva ce aduce a harddisk. Între pinii 2 şi 3 am tensiune de 10,78 V! Pinul 2 negativ, 3 pozitiv. Un scurt acolo poate distruge ceva pe placă. E normal să am acolo acele tensiuni? Am întrebat aici, despre port serial şi cum se leagă. Cred că am întrebat şi de tensiunile în gol pe pinii mufei, fără o lămurire. M-am uitat de 10 ori şi am verificat ordinea pinilor, chiar să fi legat totuşi greşit mufa ? MB este ASUS M2N Rev 1.01G [sau 6 în loc de G?] Link spre comentariu
1960 Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Merge în sfârşit. A fost din vina mea şi a orelor târzii la care "bibilesc". Oboseala de la servici îşi arată colţii. O eroare de conectare a firelor la COM1, mulţumită neatenţiei mele. Chiar verificate şi răsverificate, uite că tot am greşit. Bine că este totul ok cu pc-ul, în primul rând. M-au luminat foarte mult în problema aranjării firelor la mufa serială, linkurile acestea : http://www.pccables.com/07120.htm http://www.pccables.com/07121.htm http://www.fixya.com/support/t164955-se ... otherboard http://www.scantips.com/serial-db9.html Am testat cu PICPgm Programmer. A recunoscut programatorul, a recunoscut şi flashul, cu detecţie automată, acum rămâne de văzut dacă flashurile mai sunt întregi. La o primă vedere se pare că sunt. Mulţumesc celor ce şi-au pierdut timpul cu mine. Link spre comentariu
1960 Postat Februarie 1, 2012 Partajează Postat Februarie 1, 2012 Am testat programatorul de la Adelaida, de care vorbesc aici, pe încă trei PC-uri, pe serial. Idem pe toate, recunoaşte programatorul şi PIC-ul. Programează, am încercat cu cel mai simplu cod, led flasher: :020000000328D3:100006000730831299008316850183120514033085:10001600DB008A30DC005530DD00DD0B1028DC0B00:100026001028DB0B10280000000005100330DB0051:100036008A30DC005530DD00DD0B1F28DC0B1F2865:0C004600DB0B1F28000000000828282801:02400E00E4319B:00000001FF, totul merge "brici" iar la final, când verific programarea, "'Code Error in address 0000h ", "Error writting address 0x0003FF Write 0x3480 Read 0x3FAF" funcţie de ce program utilizez. Şi cu pic-urile vechi şi cu cele noi, aceleaşi erori. Concluzia mea ar fi că nu este bun pentru 12F629, sau are un defect, programatorul, care de altfel, este o mare porcărie, ori nu reuşesc eu să fac paşii şi setările corecte. Mă muncesc cu realizarea manuală, a unui Multi PIC Programmer v5.2 în speranţa că va merge. Cablajul desenat cu marker Cablajul, corodat, cu clorură ferică Cam sărăcie pe net, despre 12F629, cum se programează. Ne-am născut învăţaţi, ce rost ar avea un tutorial stupid, de la a la z ? Nu am reuşit programarea, altfel, v-aş fi deranjat eu cu un tutorial cu toţi paşii şi setările optime. Poate totuşi... Link spre comentariu
Liviu M Postat Februarie 3, 2012 Partajează Postat Februarie 3, 2012 Desi o sa te superi iarasi pe mine *), iti repet ca tu esti singurul vinovat. Nu pentru ca nu stii limbi straine si nu poti gasi raspunsurile pe forumurile straine si primitoare, ci pentru ca ai ignorat cu incapatanare sfaturile binevoitoare pe care le-ai primit. Te-am avertizat ca o sa fii dezamagit de programatoarele seriale, te-am avertizat ca o sa cheltui mai mult daca incerci intai programatoarele alea pentru ca sunt sanse mari sa ajungi tot la programatoare USB. Te-am sfatuit sa iti iei o clona pickit2 de pe forum. Ai fi scapat de multe frustrari si te-ai fi bucurat de realizarile tale, da' ai preferat sa te legi de "greselile" mele gramaticale (controller). Acum esti suparat ca nu-ti scrie nimeni tutoriale de programat 12f629. Eu pot sa-l scriu, da' pentru prgramatorul meu. Eu am clona icd2, e usb si programez direct din mplab. Te ajuta un astfel de tutorial? Ma indoi. Operatiile sunt total diferite. Pot chiar sa-l scriu acum (poze n-am, ca sunt in linux): deschid mplab, in meniul "Configuration" -> "Device" aleg 12f629, in meniul "Programmer" aleg icd2, in "Programmer" (arata altfel acum, are mai multe optiuni) aleg Connect. In meniul "File"->"Import" incarc hexul si dupa aia apas butonul "Program". Si gata, am programat cipul.Nu trebuie sa-mi bat capul cu pastrarea cuvatului de configurare (adresa aia 0x3FF care-ti da tie batai de cap), face mplab totul pentru mine. Succes. *) Te rog, de data asta fara mesaje private. Ai ceva sa-mi spui, fa-o aici. Link spre comentariu
1960 Postat Februarie 3, 2012 Partajează Postat Februarie 3, 2012 Vedeţi aici mod de ajutor pentru cineva care este mai puţin pregătit: "să mă uit, să văd ce zice globul meu de cristal" Link spre comentariu
Liviu M Postat Februarie 3, 2012 Partajează Postat Februarie 3, 2012 Ma bucur ca posturile mele sunt asa de captivante incat le-ai facut fise bibliografice, da' mai bine ai scrie clar ce te-a deranjat la postul anterior. Ai primit, asa cum ai cerut, un "tutorial" pas cu pas despre programarea unui pic 12f629. La mine merge. Ti-ai pus (sau ai pus pe forum) intrebarea daca exista cineva pe forum care sa aibe acelasi programator, care sa foloseasca acelasi soft si care sa programeze 12f629? Poate ca nu exista nici un utilizator cu "configuratia" asta, asa ca nu inteleg de ce te superi.Da' ai dreptate, e mai usor sa dai vina pe "mentalitatea romaneasca", decat sa-ti pui intrebarea daca nu cumva problema e la tine. In acelasi ton as putea sa-ti spun ca e tipic romanesc sa dai vina pe coforumisti pentru insuccesele tale. Da' nu-ti spun, pentru ca din contactele cu oameni de alte natii am ajuns la concluzia ca nu e tipic romanesc, ci tipic uman.Pe de alta parte, cand am avut intrebari pe vreun topic, m-au bucurat toate raspunsurile cat de cat tangentiale subiecului, pentru ca mi-au aratat directii pe care poate nu le stiam. In mod sigur as fi stiut mai putine decat stiu acum daca ma "incrancenam" sa citesc/sa accept doar ce am cerut.PS Poate nu au parut, da' posturile mele catre tine au fost pline de bune intentii. Din pacate raspunsurile tale au fost destul de veninoase. Poate ar trebui sa-ti revezi putin atitudinea? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Februarie 3, 2012 Partajează Postat Februarie 3, 2012 @1960:Am o intrebare nevinovata: cand testezi programatorul ai 13V pe pinul MCLR al uC (atentie, valoarea difera functie de uC)?!Pentru ca, daca nu ai valoarea de mai sus nu programezi nimic.Daca nu ai schema programatorului, o gasesti in atasament. Link spre comentariu
1960 Postat Februarie 3, 2012 Partajează Postat Februarie 3, 2012 nico_2010 Salut şi mulţumesc. Ai şi continuarea la acel pdf, cu modul de programare ? Văd că se opreşte brusc cu "respectiv înscrierea noului conţinut în memorie, se utilizează......." Da, există acea tensiune, este un 13,3. Din ce am mai găsit pe net, se pare că este ok. Am mai citit şi prin alte topicuri, ca acesta de exemplu. Fiind la prima programare a unei memorii [ de orice fel ar fi], era firesc să nu reuşesc din prima. Dar deja, au devenit o ciudăţenie acele erori, repetate, la orice 12F629 aş programa [şi sunt vreo 14 !] Am ales acest pic, datorită faptului că am primit o donaţie de la cineva care ne-a părăsit, iar câteva le-am comandat pe urmă, văzând că cele primite dau eroare la verificarea programării. Am mai spus, poate este ceva ce ţine de softul de programare, dar m-aş mira, odată ce recunoaşte, şterge, scrie. Posibil ca vreo setare să nu fie pusă bine, având în vedere că nu le am deloc cu aceste programări. De la penultimul post de aici din 12 Decembrie 2011, tot am căutat informaţii pe net, cât mai clare despre programarea 12f629, dar ceea ce am găsit, sincer, mai rău m-a ameţit decât să mă lămurească. Tocmai de aceea, am trecut la producerea artizanală a unui alt programator, Multi PIC Programmer 5v2 care sper să meargă. Nu dispun de folie termo, de imprimantă [miră-te lume !] tocmai de aceea merge "producţia" aşa încet. Piesele le am, pentru încă n programatoare, dar teoria, mama ei, mă încurcă, în loc să mă descurce. Cu ceva timp în urmă, am pus şi poze cu acel programator, faţă şi verso: aici Am descoperit pe nu mai ştiu ce site, exact schema dată de tine, unde R7 are pe placă, valoare de 2,2k, iar în schemă, nu este dată nicio valoare. În pdf, nu se observă foarte clar culorile. Uite programatorul, la dimensiuni mari, cu toate piesele notate. Un singur lucru nu am făcut, după terminarea programării, care mă anunţă că este ok : Să testez acea sărăcie de cod introdus, dacă funcţionează, deşi la verificarea programării, îmi dă eroare mereu. Ar fi posibil să meargă, chiar dacă dă acea eroare ? M-aş mira. Hidden text: ONAvailable only to registered users. Hidden text: OFFLiviuM, nu te bucura degeaba, nu sunt interesat de postările tale în mod special, topicul unde faci pe marele vraci, l-am citit de la primul la ultimul post, pentru că m-a interesat ce se discuta, dar totodată, m-a deranjat că te-ai obosit să postezi acolo, doar ca să îl iei peste picior pe cel ce întreba. Probabil pe mulţi neştiutori i-ai ajutat la fel. Să ne oprim aici, te rog, fiecare le ştie pe ale sale. Link spre comentariu
MatyC Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 Fir-ar ea de treaba. Am pierdut o noapte intreaga sa ma lamuresc cu un programator la care am renuntat de mai bine de 2 ani. @1960: Programatorul care l-ai cumparat este un derivat din JDM Programer. Eu am construit unul acum vreo 10 ani, nu am avut ocazia sa-l folosesc prea des (cumparaturi online nu existau) insa cand am inceput sa-l folosesc pe Win Xp si IcProg am avut numai belele. L-am aruncat in sertar ulterior ceva cutii si am cumparat un ICD2 clona. Sa nu mai aud de programatoare seriale. Insa in seara asta uite ce am testat si am invat cateva lucruri (pana voi muri tot am sa invata cate ceva). Asadar uite cum sta treaba. Am scos JDM Programer -ul din cutie si am inceput sa testez pe Win 7 64 bit softul IcProg 1.05A pe un PIC12F675 (cine la pus sa fie la indemana??). Concluzia: luam IcPog si aruncam pe windows (fereastra) mai ales ca ultima versiune este din 2008. Cu softul PIGPgm Programer ruland-ul cu drepturi de Administrator (ca de .... Win 7) surpriza a fost ca a detectat programatorul ca fiind JDM si ca am conectat PIC12F675. Totul in regula, am citit, sters, scris si verificat uC. Mai sa fiu al naibi ca nu inteleg unde e problema la tine. Schimb PIC12F675 cu PIC12F629 si raman masca. Detecteaza programatorul dar de ce "Device UNKNOW!!". O fi defect uC nu cred dar hai sa schimb cu un PIC12F510. La fel. Caut explicatii googlind si aflu ca PIC12F675/629 folosesc un algoritm de programare diferit in sensul ca Vpp trebuie sa fie inainte de Vdd. Am gasit pe net si o modificare la schema de JDM. Am zis ca o las balta si ma culc. Dupa vreo cateva cani de vin mi-am zis sa vad un update la PICPgm. Ca sa vezi in soft la Help este o optiune de "Check for updates" si culmea ca era. Update de la 1.5.8.0 la 1.6.4.2 . Cu ultima versiune de la http://members.aon.at/electronics/pic/picpgm/download.html am reusit sa detectez, citesc, sterg si sa scriu codul tau de mai sus intr-un PIC12F629. Asa ca incearca sa vezi cum merge cu versiunea 1.6.4.2 de la PICPgm pe programatorul tau. La mine merge superb. Ma mira faptul asta :(. Sunt curios de rezultatele tale pe Win Xp. Bafta. Link spre comentariu
1960 Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 Salut MatyC ! În afara discuţiei de aici : Sper că nu te-a deranjat mesajul privat pe care ţi l-am trimis, în mare parte, identic cu cel trimis lui LiviuM, cu excepţia părţii de început şi sfârşit. Am spus, doar adevărul, doar că era offtopic şi de aceea v-am deranjat pe ambii, prin pm. Cu "winpicpgm_v1642.zip" am încercat de la bun început. Sunt aceleaşi, ca până acum. Cred că am omis să pun câteva imagini, aici Voi reîncerca, zilele acestea, ca să pot să vă arăt şi vouă imaginile cu erorile. PICPgm, în acea versiune beta, l-am folosit chiar de când v-am stresat pe voi cu acest programator, din decembrie 2011. Deşi versiunile beta, deobicei le ocolesc, am încercat şi cu acesta, aici. Am încercat şi cu cea mai veche versiune de ICProg, până la ultima găsită. PonyProg, un big şit. Neavând pe nimeni care să deţină un alt tip de programator, nu am cum să fac o testare a PIC-urilor 629. În rest, am cam folosit tot ce se putea folosi la acest ADPIC01S, ca software, ba chiar am instalat soft ce nu lucrează cu acel programator, neavând de unde să ştiu. După mine, cred că am consumat toate variantele ce le aveam, am schimbat chiar şi toate componentele de pe placă, acelaşi rezultat. Tocmai de aceea m-am apucat de acel programator, să-l fac "homemade". Nu ştiu dacă îmi primeşte pc-ul un Win98, aş încerca ca ultimă variantă şi asta. Am încercat pe XP pe "curat", fără niciun alt soft instalat, tot nu vrea. Cum spuneam mai sus, am încercat şi pe alte pc-uri [fără laptoape] Ştiu că pare enervant pentru cei cărora le merge programatorul x sau y, tot repetând că mie nu îmi merge, avem fiecare treburi personale, tocmai de aceea o scurtă perioadă nici nu am mai scris aici, ceva. Fără supărare, când cer ajutor, o fac în speranţa că cineva mă va lumina, sunt conştient că mulţi o pot face, dar prea puţini înţeleg termenul începător, nou, neiniţiat ori afon. Nu am forţat şi nu forţez pe nimeni să îmi răspundă. Eu, am mai spus-o, în privinţa programării şi a tot ce ţine de ele, sunt afon, bâtă, zero. Citind mesajul tău, de exemplu, "Vpp trebuie sa fie inainte de Vdd" mie, ca unul ce nu cunoaşte nimic, nu îmi spune ceva "palpabil", ci nu înţeleg. Iar ca să citesc nu ştiu câtă documentaţie legată de programare, e o mare pierede de timp, având în vedere scopul pentru care doresc programarea. Şi nici pe "goagăl" nu găsesc ceva pe limba mea. Poate sunt eu prost. E posibil. Aceeaşi problemă a fost şi cu MCLR, căruia i-am dat cu greu de cap, pe la începutul lui Ianuarie. Este prima dată când un lucru nu îmi merge, după atât de multe încercări şi timp pierdut. Totul a început cu dorinţa de a dota bicicleta cu nişte lumini mai aparte. Dacă flash-ul nu merge, atunci ce să mai zidc de un ministrobe. Trăgând linie şi făcând o comparaţie, nu am văzut utilitatea unui programator de 200-300 de lei sau mai mult, ori al unei clone, luată de aici, sau din alt forum [nu am încredere în astfel de vânzări / cumpărări], iar la momentul cumpărării acelui ADPIC, la Adelaida nu exista la vânzare ADPIC03 Easy care, spun "experţii" lor: "Controllere suportate (testate): PIC12F629, PIC12F675, PIC16F628, PIC16F819" Era exact ce doream, dar a apărut la vreo lună după ce am luat acea ciudăţenie. Acum, trag speranţa că va merge cel făcut acasă, dacă nu, poate voi găsi pe cineva cunoscut care să îmi programeze aceste memorii. Dacă nu, iau la rând toate miniprogramatoarele ce merg pe 12F629, în primul rând, cele pe serial. Cum nu am lanţuri la bicicletă şi nici plug de zăpadă la ea, timp am destul, până vine vremea de plimbat pe două roţi. !!! P.S. Observ că schema de ADPIC dată de nico_2010 a fost descărcată deja de 14 ori. Continuare acelui PDF, o are cineva ? R7, ce valoare o avea în schemă ? Pe placă la programatorul meu, este 2,2K. Numai bine şi spor la dat zăpada. Link spre comentariu
MatyC Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 JDM Programer a fost conceput in perioada cand se foloseau Pic16F84 si Pic12C508 si nu se stia de 629 sau 675 plus ca intre timp firma Microchip a modificat procedura de activare a modului de programare din uC. A fost pe timpul lui Win 98 cand nu erau restrictii in comunicatiile seriale asa cum au aparut la Win Xp. Eu personal cand am instalat Win XP nu mi-au functionat o multime de programe care folseau hardware pe COM. Ma refer la programe pentru decodat telefoane, citit EEPROM 24Cxx si altele. Insa pentru a nu ma lungi cu detalii sunt curios de un aspect. Win XP este foarte restrictiv la accesul softului catre porturile COM si LPT. Win 7 e si mai rau. Insa eu cunosc doua variante de a trece de ele si anume un program "User Port", daca tin bine minte, sau selectezi rularea programului (Ex. PICPgm.exe) ca user diferit si anume Administrator. In Win 7 mi-a functionat cu click dreapta si am ales optiunea "Run as Administrator" in ciuda faptului ca contul folosit de mine pe calculator are drepturi depline. In cateva zile am sa am un programator de la Adelaida si am sa fac teste pe el. În afara discuţiei de aici :Sper că nu te-a deranjat mesajul privat pe care ţi l-am trimis, în mare parte, identic cu cel trimis lui LiviuM, cu excepţia părţii de început şi sfârşit.Am spus, doar adevărul, doar că era offtopic şi de aceea v-am deranjat pe ambii, prin pm.Mesajul privat nu ma deranjat dar mai vorbim. Link spre comentariu
1960 Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 PC-ul este folosit doar de către mine, toate softurile sunt setate pentru utilizare de către "oricine foloseşte computerul". Nu utilizez parolă de deschidere, totul e la liber, sigur, nu şi pe reţea.Nu am folosit Vista şi nici Win 7. Chestie de asemănarea prea mult cu Linux.Deci, ar fi cazul să fac un test, dacă o vrea mb-ul, bios-ul şi procesorul cu un Win 98 şi poate am noroc.Urmează salvarea unei imagini de windows, apoi un fat32 cu win98.Cel mai sigur, mâine-seară, adică, diseară, că-i deja mâine... Link spre comentariu
nico_2010 Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Atasez intregul articol referitor la programatorul AD "nustiucat", la cererea userului 1960.Referitor la valoarea lui R7, aceasta este 3k3. la fel ca si R1 si R2 (vezi schema).Mai adaug o schema de programator pe portul serial, folosita de mine in trecut, care nu a dat rateuri cu WinPIc800. PIC_PGM.pdf PIC_PROG_V1-1.pdf Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum