Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Testarea selectorului de canale

Postări Recomandate

• Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• palcu ion

2

• manely

2

Pai sa zicem ca este montat in tv si vreau sa stiu daca este defect sau nu. Presupun ca tre sa fac niste masuratori. Eu stiu ca tre sa vad daca se alimenteaza in primu rand, si alte ce masuratori tre sa mai fac ca sa aflu daca lucreaza perfect? Multumesc!

Link spre comentariu

doar din masuratori nu iti poti da seama decat ca ar trebui sau nu sa functioneze,practic se verifica prin inlocuireunele sel,mai ales din generatiile noi se defecteaza partial,in sensul ca receptioneaza programe doar intr-o portiune de banda

Link spre comentariu

Poti sa-l verifici daca ai ceva aparatura de masura specifica si cunostinte elementare despre TV.Un generator de semnal TV cu nivel RF reglabil la iesire te poate ajuta cel mai mult.Uneori pot fi defecte ce au ca si manifestare reducerea sensibilitatii, uneori numai intr-o anumita banda. Acestea pot fi detectate usor cu generatorul, la reducerea nivelului RF din generator scade prea mult (si/sau prea devreme) raportul S/N al imaginii. Tot cu ajutorul nivelului variabil din generator se verifica functionarea RAA-ului, masurand variatia tensiunii de comanda RAA la variatia nivelului semnalului.Verificand pe mai multe canale se verifica comportarea in toate benzile TV si existenta unei eventuale probleme in comutarea benzilor, a preamplificatoarelor sau a oscilatorului. Desigur, existenta semnalelor externe de comutare este usor de verificat, iar simpla masuratoare a tensiunii RAA iti poate spune multe, cumva daca TV-ul "considera" ca semnalul RF este de nivel prea redus si deci mentine RAA-ul pentru amplificare maxima chiar si atunci cand nivelul RF la intrare este ok. Semnalul modulat de tip bare verticale color standard poate fi observat la iesirea FI a selectorului si cu un osciloscop decent (pe vremuri C1-99).Unele generatoare TV au iesire RF de FI TV (38,9 MHz) modulata (ca cel rusesc ce il aveam), deci poti substitui iesirea selectorului cu semnalul dat de generator, poti verifica astfel daca tot restul TV-ului incepand cu FI-ul sunt ok, respectiv indirect daca problema este sau nu in selector sau conexa lui...Altfel te lamuresti pur si simplu prin metoda substitutiei directe: inlocuiesti selectorul si vezi rezultatul... s-ar putea sa fie mai rapida si mai la indemana, mai ales azi cand un selector obisnuit nu mai costa asa de mult cum era odata ;-)Pe vremuri am practicat fiecare dintre aceste metode si masuratori, inclusiv substituirea tensiunii de comanda RAA sau a celei de acord cu tensiuni din sursa externa de laborator, sau chiar substituind semnalul de comanda a baleiajului cu semnal din generator extern... Crede-ma ca asa poti invata mai multe despre TV decat ai invata schimband ca un robot o mie de selectoare...Azi asemenea practici sunt de multe ori descurajate de catre "sistem", service-ul modern "oficial" in garantie in unele sectoare ale industriei de consumer ajunge uneori sa consiste in simpla inlocuire de module, placi sau a intregului produs, mana de lucru calificata si timpul fiind scumpe iar reparatia la nivel de componenta sau de sub-modul devine uneori nerentabila sau nefezabila...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări