Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator cu 6H13C,6H9C,5T3C

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Sunt absolut constient ca 10cm patrati sunt mai ' suficienti ' decat 6,6cm patrati ai mei ,dar ai avantajul ca poti desface montura unuia dintre trafo si sa il reasamblezi cu intrefier ! Consider ca aceasta proba comparativa ar putea lamuri dilema intrefier sau nu la puteri mici si miez magnetic supradimensionat ! Exista posibilitatea ca trafo out de Rubin bobinat ruseste ( cu secundarul intre cele doua sectiuni de primar ) sa fie un compromis industrial exceptional pentru dimensiune , pret , puterea si banda de frecvente redate ( 100 Hz-7KHz ) perfect linear pana la 3W dar eu vreau mai mult , si recunosc ca amplificatorul cu EL12 zis si ladoiul se aude excelent ! As fi extrem de multumit sufleteste daca amplificatorul meu cu EL84 ar suna asemanator ! Probabil ca am de invatat in continuare....apropo , trafo out cu 5 primare si 6 sectiuni secundare nu sunt impregnate , doar lacuite pe exterior pentru rîgidizare !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 127
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

12

• Kosmin

11

• hpavictor

11

• sebi_c

11

Top autori în acest subiect

Viobio, stai linistit, domnule! Treaba facuta acolo arata f. bine pentru un SE. Nu am cine stie ce practica in SE, dar pot sa-ti spun din experimentele mele ca distorsiunile la SE provin din asimetria semilaternanteler, fata de PP, unde distorsiunile provin din imperecherea semilaternantelor si din faptul ca un sinus poate fi alterat de o explorare mai ampla a dreptei de sarcina (care nu e chiar dreapta). In orice caz, distorsiunile pe care le ai acolo, estimez a fi pe la 2%. Mie-mi place cum suna Oberon, SE cu EL84, care la 2.5W are 5% dist. Probabil ca la 2W are pe la 2%. Daca ma gandesc bine, 2.5W dintr-o lampa de 12W, pentoda. La o trioda de 13W, 2W este suficient in SE.Referitor la trafo de iesire, faptul ca ai fier mai mult este extrem de pozitiv. Asta inseamna bobina mai putina si inductanta satisfacatoare. Am povestit cat de nociv a fost cand am utilizat trafo cu bobina multa si fier mai putin (pentru aceeasi inductanta). Nu puteam sa trec de 10KHz la o neuniformitate de 1dB. La 20KHz, semnalele sinusoidale aratau f. rau.Bobina multa (spire multe) inseamna inductanta de dispersie mare, ceea ce creaza probleme de faza si taie banda sus extrem de puternic. Probabil din aceasta cauza aud aici ca nu se trece de 7KHz intr-un alt proiect.Banuiesc ca tolele nu sunt intretesute! Daca nu se ajunge la saturatie este in regula!

Link spre comentariu

Sa nu uitam destinatia unui transformator de Rubin si difuzorul original folosit. Credeti ca interesa pe cineva liniaritate sub 100 Hz? Intr-adevar, pentru un traf de televizor suna foarte bine, chiar neasteptat de bine. Mai sunt si in alte aparate trafuri destul de bune. Dar hai sa fim seriosi, aici e vorba de un amplif DIY, cu ceva pretentii nu? Prin faptul ca a fost bobinat cu mai multe sectiuni sigur a crescut banda in sus, dar in jos nu s-a schimbat nimic. Cu miezul de Rubin nu ai cum sa cobori sub 80Hz. Adica de pe la 80Hz incepe sa scada semnalul iar de pe la 50 incepe sa se strimbe vizibil. Asta e!Oricum, traful de Rubin nici nu se pune problema sa fie folosit cu tolele montate intretesut. De la 10 cm2 in sus se mai poate discuta de asa ceva (oricum depinde de curent, de numarul de spire si de calitatile miezului). Trebuie facute masuratori pentru fiecare caz in parte.

Link spre comentariu

EXCEPTIONAL ! se pare ca trafo out supradimensionat + lipsa intrefierului face ca acest amplificator +boxe +inregistrarea de calitate sa fie chiar ceea ce ne dorim cu totii sa ascultam . Urmeaza sa studiez problema amanuntit , nu se poate ca sa ramana asa , ori e ceva vrajitorie , ori reprezinta solutia viitorului........ FELICITARI !

Link spre comentariu

EXCEPTIONAL ! se pare ca trafo out supradimensionat + lipsa intrefierului face ca acest amplificator "+boxe" +inregistrarea de calitate sa fie chiar ceea ce ne dorim cu totii sa ascultam...

O concluzie interesanta ! care a inceput sa prinda !,mai ales cind expunerea a devenit practica !"It's a Long Way to Tipperary"

De altfel si tot ce a spus @misa este perfect adevarat

Sa nu uitam destinatia unui transformator de Rubin si difuzorul original folosit... Prin faptul ca a fost bobinat cu mai multe sectiuni sigur a crescut banda in sus, dar in jos nu s-a schimbat nimic. Cu miezul de Rubin nu ai cum sa cobori sub 80Hz. Adica de pe la 80Hz incepe sa scada semnalul iar de pe la 50 incepe sa se strimbe vizibil...

Oricum, traful de Rubin nici nu se pune problema sa fie folosit cu tolele montate intretesut. De la 10 cm2 in sus se mai poate discuta de asa ceva (oricum depinde de curent, de numarul de spire si de calitatile miezului). Trebuie facute masuratori pentru fiecare caz in parte.

As mai adauga pt numai 2w "transformator de Rubin...incepe sa strimbe vizibil" mult mai devreme de 50Hz chiar sinus.La 50Hz e PA !!!(ca sa nu zic mai mult).
Link spre comentariu

Cred ca m-am grabit cu exprimarea ! In realitate trafo out al lui 6H13 are intrefier , greseala de exprimare consta in faptul ca tolele intretesute totusi au un mic intrefier sa-i zicem tehnologic , iar supradimensionarea miezului nu poate fi decat benefica , si de aici probabil ca rezulta calitatea deosebita a redarii . Totusi pe alte meleaguri capitaliste umbla vorba ca trafo out manufacturate de Edcor sau Hammond pentru clasa de inalta fidelitate ( ? ) au 12 infasurari primar+secundar dar nu exista date confirmate . Cred ca este singurul aspect ce il mai studiez pentru amplificatoarele SE , va rog daca considerati ca mai sunt amanunte importante de care trebuie sa se tina seama diferit de ce s-a facut referire mai sus va invit la o discutie constructiva si pedagogica . Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate

Link spre comentariu

Cred ca m-am grabit cu exprimarea ! In realitate trafo out al lui 6H13 are intrefier , greseala de exprimare consta in faptul ca tolele intretesute totusi au un mic intrefier sa-i zicem tehnologic...

Domnule asa toate transformatoarele pot fi considerate ca au intrefier(in urma afirmatiei dumneavoastra)...intrefierul defineste o intrerupere clara a circuitului magnetic prin interstitiul creat de el...Interstitiul tehnologic de care faceti vorbire NU trebuie considerat ca fiind intrefier...
Link spre comentariu
Vizitator viobio

ultimele retusuriam modificat alimentarea,cite o punte redresoare pentru fiecare canalacum am Ua srpp-190v,Ua 6h13c 150va crescut sensibilitateaetajul srpp alimentat la tensiune mai mare are amplificare mai maresunt incintat de sunet,voi asculta zilnic acest amplificator!am pus XINDAK-MT3 si Yarland fv34 la naftalina,nu mi se mai par interesanteam inceput lucrul la doua monoblocuri cu trafuri de iesire de la amplificatorul Pribojam inceput lucrul la un pp cu 6p6c ,defazor cu doua pentode 6j8(metalice)luctez la ambele in paralelva voi tine la curentpentru cei care detin 6H13C sa incerce un final cu aceasta lampa,vor ramine uimiti de sunet!!!!este peste EL84(parerea mea),are o dinamica incredibila

Link spre comentariu

stiu ca este offtopic si imi cer scuze dar propun o schema cu 6P6/6V6 cred ca este interesant defazorul , in cuplaj galvanic si extrem de simplu , are calitatea ca atunci cand apare uzura lampii , defazorul nu se desimetrizeaza aiurea , in comparatie cu alte structuri de defazor.....

Link spre comentariu
Vizitator viobio

urmeaza schema , cu scuzele de rigoare

defazor catodinatuburile finale cuplate ca triodeputere mai mica de iesire,datorita cuplatii finalelor ca triodepersonal nu sunt adeptul cuplarii tetrodelor sau pentodelor ca triodedin experiente am constatat ca nu poti pacali lampa ,sa o faci sa functioneze ca altceva ce nu estefunctioneaza perfect pacaleala,dar tot nu este sunet de trioda!!!personal as fi folosit un traf cu 8k impedanta ,1608a Hammondo schema simpla ,recomandata si celor cu mai putina experientapostez mai jos schema din care ma voi inspira pentru construirea unui amplificator full pentodacu 6J8,6P6C
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări