Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator cu 6H13C,6H9C,5T3C

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

cum spuneam in alt topic am inceput constructia unui amplificator SE cu 6H13Cvoi folosi o schema mai putin intilnitapentru un SE stereo ,folosesc o singura dubla trioda,o trioda pe canalatacul este facut cu dubla trioda 6H9C ,pentru ca are amplificarea mai mare (70)redresarea tensiunii anodice este facuta cu dubla dioda redresoare 5T3C,am ales acest tub pentru ca poate sa asigure un curent mare,200mAnegativarea va fi facuta in varianta fixa+automataRa traf de iesire 1150ohmi la Ua 140v,la o intensitate anodica de aproximativ 80mAtransformatorul de iesire este bobinat pe un miez de 10centrimetri patratiprimarul are 4 sectiuni a cite 250 spire cu sirma de cuem 0,26secundarul 5 sectiuni a cite 25 spire cu sirma de cuem 1mm (Rs 4ohmi)bobinarea transfornatorului incepe cu o sectiune din secundarordinea este S1,P1,S2,P2,S3,P3,S4,P4,S5 toate infasurarile au acelasi senstraful este bobinat de Djdog(meseriasul de serviciu in trafuri de pe elforum)nu urmaresc obtinere unei puteri de iesire mari,daca obtin 2,5w curati sunt multumitrealizez acest amplificator doar de frumusetea tuburilor!sa vedem ce va iesi :nas:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 127
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

12

• Kosmin

11

• hpavictor

11

• sebi_c

11

Top autori în acest subiect

Acum daca ai sasiu.... si trafuri desigur, te apuci de treaba cu drag :dans:Sa incerci si cu 6N5S ori 6AS7 in loc de 6N13S, sa vezi cum sunaTrafurile de iesire presupun ca au intrefier(nu ai specificat mai sus), ca miezurile par cam mici pt varianta fara intrefier.

Link spre comentariu

...nu urmaresc obtinere unei puteri de iesire mari,daca obtin 2,5w curati sunt multumitrealizez acest amplificator doar de frumusetea tuburilor!sa vedem ce va iesi :nas:

Ei, asta-i ca la noi! Daca o sa obtii 4W, o sa ai motiv de bucurie! Eu am 2.5W la Oberonul meu, cu un traf mai mic si suna excelent. Nu mai spun de diferenta dintre lampi.
Link spre comentariu

@Viobio ai desenat din greseala o negativare fixa suprapusa peste una automata :limb: I-mi place proiectul tau, felicitari :101 @Sebi, si eu am avut un Oberon, acolo difuzorul suna asa de bine, cumva se potriveste si cutia, intradevar sunetul este super !

Link spre comentariu

Nu a gresit , se pot suprapune cele doua negativari , cum lampii 6n13 ii place negativarea automata dar atunci disipa foarte mult rezistenta si se pierd multi volti din tensiunea de alimentare , solutia este micsorarea rezistentei si adaugarea suplimentar si a unei negativari fixe . Cum s-ar zice se impaca si capra si varza :da

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Interesant, intradevar explicatuia este plauzibila...

cum a spus si depanatoru am ales aceasta varianta pentru a nu pune o rezistenta de resou in catoda!nu este gresala sau nimereala,este ginditala amplificatorul cu EL12 este folosita aceasi negativare,fixa+automataeste un artificiu prin care putem scapa de puteri mari disipate de rezistentele din catodul finalelor,rezistenta din catod va disipa maxim 2w!si fcon a testat in vara aceasta lampa,din discutiile avute se plingea de marimea si caldura care o disipa rezistenta din catodel negativa cu 130...150v,rezistenta avea cam 35w,eu am propus o negativare fixa+automata ,mult mai elegantatensiunea care apare pe rezistenta din catod se insumeaza cu cea pe care o aplicam in grila lampiinu am inteles fraza cu Oberonul?! :nas:
Link spre comentariu

nu am inteles fraza cu Oberonul?! :nas:

Pai faza ar fi ca Oberonul scoate tot o putere mica de ordinul watilor(asemanator montajului tau), si se aude bine pt acea putere; discutia cu oberonul se poate continua la vintage
Link spre comentariu

Nu a gresit , se pot suprapune cele doua negativari , cum lampii 6n13 ii place negativarea automata dar atunci disipa foarte mult rezistenta si se pierd multi volti din tensiunea de alimentare , solutia este micsorarea rezistentei si adaugarea suplimentar si a unei negativari fixe . Cum s-ar zice se impaca si capra si varza :da

nu stiam ca se poate face si asa, adica sa combinam negativarea fixa cu automata!!!!!! foarte interesant!!!!
Link spre comentariu

... si fcon a testat in vara aceasta lampa,din discutiile avute se plingea de marimea si caldura care o disipa rezistenta din catod

nu stiam ca se poate face si asa, adica sa combinam negativarea fixa cu automata!!!!!! foarte interesant!!!!

Dupa ce am ars cateva rezistente de 5W, copertile unui caiet si o cutie din plastic, am facut un carnat de rezistente-serie de 5W, prinse pe-un radiator, doarece nu aveam o rezistenta de aprox. 1,8 K, la 50W, cat necesita montajul.La sfatul lui , am pus in catod o rezistenta de cca 180 ohmi/5W si am aplicat negativare fixa, la aproximativ 140V (alimentam cu tensiune mare, de peste 300V), pentru un consum de cca 40 mA/trioda. Nu aveam aceasta tensiune pe traful de alimentare, asa incat am folosit unul auxiliar; mentionez acest lucru, deoarece, in decursul celor cateva zile de teste, o (singura) data am uitat se alimentez acel mic transformator pentru tensiunea de negativare fixa, obtinand distorsiuni serioase ale semnalului si o frumoasa inrosire a lampii, cu un consum de cca 450 mA/trioda. :bataie Lampa a supravietuit fara probleme, ceea ce mi-a aratat ca este solida si tine la tavaleala; daca era vreun amarat de tranzistor...
Link spre comentariu

Am mai gasit ceva pe la RUSI care se preteaza ca atac finale puturoase precum 6H13C,GU50,etc.Mai ales ca 6?4(6j4,pentoda de atac cu potential si curent pe masura,echivalenta 6AC7 americana care costa cam "Unused - Price: $35") se poate procura NOS la numai 2lei/buc(20.000 lei vechi)...chiar de aici de pe forum...mai mult costa soclul pt 6?4...Cred ca am sa fac si eu ceva SE cu 6?4 si 6H13C asa de amorul artei ...dar am sa caut sa storc tot(ca si putere utila vorbind) din 6H13C...

Link spre comentariu

Pacat ca nu se vede sticla! Am si eu cateva. Mie-mi place 6J9P. E o lampa foarte liniara, mai ales la curenti mici (0.5..2mA). Are o dinamica de exceptie si la panta ei nu e microfonica. Eu atac GU50 cu ea si-si face treaba bine. EF184 este in aceeasi clasa. Am incercat si 6J10P, se aude plat, fara culoare. Am de gand sa incerc si 6J51P. Mi se pare destul de buna, asa la prima vedere.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am mai gasit ceva pe la RUSI care se preteaza ca atac finale puturoase precum 6H13C,GU50,etc.Mai ales ca 6?4(6j4,pentoda de atac cu potential si curent pe masura,echivalenta 6AC7 americana care costa cam "Unused - Price: $35") se poate procura NOS la numai 2lei/buc(20.000 lei vechi)...chiar de aici de pe forum...mai mult costa soclul pt 6?4...Cred ca am sa fac si eu ceva SE cu 6?4 si 6H13C asa de amorul artei ...dar am sa caut sa storc tot(ca si putere utila vorbind) din 6H13C...

interesanta varianta cu 6j4am in plan sa fac si un PP cu 6p6 ,defazarea o voi incerca cu doua pentode 6j4sau 6j8(am o cutie cu 100buc din fiecare model,trebuie sa le pun la munca :freaza: )
Link spre comentariu
Vizitator viobio

cum spuneam in alt topic am inceput constructia unui amplificator SE cu 6H13Cvoi folosi o schema mai putin intilnitapentru un SE stereo ,folosesc o singura dubla trioda,o trioda pe canalatacul este facut cu dubla trioda 6H9C ,pentru ca are amplificarea mai mare (70)redresarea tensiunii anodice este facuta cu dubla dioda redresoare 5T3C,am ales acest tub pentru ca poate sa asigure un curent mare,200mAnegativarea va fi facuta in varianta fixa+automataRa traf de iesire 1150ohmi la Ua 140v,la o intensitate anodica de aproximativ 80mAtransformatorul de iesire este bobinat pe un miez de 10centrimetri patratiprimarul are 4 sectiuni a cite 250 spire cu sirma de cuem 0,26secundarul 5 sectiuni a cite 25 spire cu sirma de cuem 1mm (Rs 4ohmi)bobinarea transfornatorului incepe cu o sectiune din secundarordinea este S1,P1,S2,P2,S3,P3,S4,P4,S5 toate infasurarile au acelasi senstraful este bobinat de Djdog(meseriasul de serviciu in trafuri de pe elforum)nu urmaresc obtinere unei puteri de iesire mari,daca obtin 2,5w curati sunt multumitrealizez acest amplificator doar de frumusetea tuburilor!sa vedem ce va iesi :nas:

incepe sa capete forma :freaza: cea mai mare problema este TIMPUL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sparge:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări