kripton Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 ,@ selenaNu am sustinut contrariul ( privind profesionalismul ) dar asa a sunat intrebarea . cred ca a fost pusa fiindca se poate totusi, daca se face logic acordul considerandu-se initial ca aparatul este total dezacordat , normal ca in conditii de laborator rezultatele sunt , evident ( si posibil ) mai bune . Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 S-a omis un aspect, si anume posibilitatea de a obtine un "acord fals", mai ales daca aparatul este vechi si exista posibilitatea ca bobina sau condensatorul din filtrul de FI sa fie defecte. Un bastonas simplu de plastic, pe care montam la un cap un miez de alama si la celalalt unul de ferita ne ajuta sa descoperim daca acordul este unul fals: -cu voltmetrul electronic montat pe grupul de detectie (exemplu), injectand semnal modulat din generator si cu circuitul oscilant anterior dezacordat ori puternic amortizat, reglam miezul bobinei pana obtinem maximul de tensiune pe voltmetru;-daca acordul e corect, introducand pe rand in bobina (peste miezul original) miezul de ferita sau alama de la capetele betisorului indicatia VE va trebui sa scada in ambele situatii;-daca acordul este fals, cand introducem miezul de ferita indicatia VE va creste. In acest caz, verificam condensatorul si bobina din filtrul respectiv de FI. Link spre comentariu
Selena Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Am raspuns intrebarii: nu se poate face punerea la punct a mediilor frecventa fara, minim, generator de semnal Fi. Spui ca ar merge, la un aparat total dezacordat. Presupunem ca, prin incercari, ai reusit sa prinzi un post cunoscut si reglezi apoi mediile frecventa pentru auditie maxima, cum ai descris, dar le reglezi pe frecventa gresita. Ei, acum mergi mai departe, la oscilatorul local si apoi la intrare si incerci sa faci reglajele in trei puncte in banda. Nu vei reusi, nu vei obtine banda, sensibilitatea si celelalte. La orice radioreceptor gasit in talcioc, ma uit prima data daca s-a umblat la transformatoarele de frecventa intermediara, abia apoi la celelate maruntaie. Daca s-a umblat, sau nu s-a umblat, oricum, verific daca am frecventa intermediara corecta si abia apoi fac celelalte ajustari. Verificarea o fac, nu tot cu radioreceptorul in cauza, ci cu ceva independent de acesta, un GSS( nu poti rezolva o ecuatie cu doua necunoscute, mai trebuie o a doua ecuatie). Dar daca ne punem problema sa dibuim pe intuneric, la noroc, scuza-ma nu mai discut - doar din motivul ca cineva care citeste pe aici ar putea crede ca e de ajuns sa rotesti cu surubelnita crapaturile alea sexi. Scuze. Link spre comentariu
blue Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Selena are dreptate, orice receptor se poate alinia corect doar cu un generator de semnal cu posibilitate de modulatie in amplitudine si cu un milivoltmetru de banda larga (sute de Khz) Invirtirea miezurilor in lipsa acestora rareori rezolva ceva Link spre comentariu
feri.visky Postat Noiembrie 22, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Este clar ca pentru un reglaj profesional ai nevoi(e) de scule... In discutie a fost doar faptul ca se poate face si asa...Zgomotul (recunoscut) al tuburilor de amestec, fiind un semnal de banda (f.) larga, si care se poate asimila cu un zgomot alb* pe domeniul ingust considerat (in jurul I.F.), poate fi folosit lejer la a "centra" transformatoarele de F.I. pe maxim. Apoi urmand procedura de calibrare a oscilatorului cu un semnal baliza suntem deja cu un mare pas in fata. Apoi trebuie sa dezacordam (putin) cele doua transformatoare ca sa obtinem latimea de banada... Tot ce am zis mai sus este dupa "ureche" si amatoricesc dar care da rezultate si satisfactii.*zgomot alb = semnal cu densitate spectrala de putere egala pe un domeniu de frecventa. Cu alte cuvinte in componenta sa se gaseseste cu aceeasi probabilitate si un semnal cu frecventa egala cu F.I. Un asemenea semnal se foloseste si la testarea sistemelor audio, difuzoare, incinte etc. etc. Daca se raporteaza la octava devine semnal "roz"... etc... Link spre comentariu
Selena Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 Amatoricesc nu este egal cu aproximatie, slaba calitate, carpeala. Profesional inseamna, in plus, doar ceva din care obtii venituri constante (si platesti taxe) - in rest ambele categorii ar trebui sa coincida.Eu pun urmatoarea intrebare: cum se explica faptul ca un radioreceptor de renume are calitati remarcabile in privinta functionarii, etalonarii etc. (la aceeasi clasa de calitate, cam la aceeasi schema, la aceleasi piese)?Cum se explica faptul ca nu se aud fluieraturi, ca nu sunt scaderi de sensibilitate in banda, ca scala reprezinta intocmai frecventele inscrise si alte aspecte remarcabile? Link spre comentariu
blue Postat Noiembrie 22, 2009 Partajează Postat Noiembrie 22, 2009 In primul rind piesele sint de calitate in cazul unui receptor performant, fi sigur ca si un receptor mediocru la inceput nu fluiera si avea o anumita sensibilitate, in plus la receptoarele de calitate ,transformatoarele MF au de regula circuite cu factor de calitate mare cu circuite cuplate decalat , parte audio este mai atent construita etc Link spre comentariu
kripton Postat Noiembrie 23, 2009 Partajează Postat Noiembrie 23, 2009 Ar mai fi ceva de adaugat in legatura cu acordarea ''dupa ureche" :Constructiv, transformatoarele FI sunt prevazute de regula cu miezurile corespunzatoare care au doua pozitii extreme : 1 - complet iesit din bobina ( frecventa cea mai mare ) 2 - complet intrat in bobina ( frecventa minima )frecventa intermediara trebuie sa "treaca " prin acestea numai in intervalul dintre cele doua situatii ori daca tinem cont si de largimea benzii de trecere acest interval se reduce . am precizat acordul aparatului pe jumatatea scalei ( aproximativ ) . desigur , cei care stiu cate ceva , ( fara prea mari pozitii de profesionisti ) au inteles ca este pozitia unde C.V. are placile cam perpendiculare . Ori, daca in aceasta zona se receptioneaza un post cat de slab , este clar ca un prim pas este facut avand in vedere ca un "carpaci "grujuliu se gandeste sa fixeze miezurile de la trafo Fi cam la jumatatea celor doua pozitii extreme . Receptia este ceva la nimereala ( cum sustin profesionistii ) sau este impusa de niste reguli deja respectate ? mai ales ca aici este punctul de eroare zero de care am amintit si unde alinierea este aproape ideala obtinerii freeventei intermediare , este un punct din cele trei si face parte din " alinierea in trei puncte " care se utilizeaza la UL si UM . La US si UUS se efectueaza numai in doua puncte . stim de ce .Mai departe s-a aratat clar ce este bine de facut . Nu am afirmat ca aceasta metoda este infailibila ci am afirmat ca este perfectibila in conditii de laborator .Esentialul este daca se poate sau nu . pentru asta insa, nu e nevoie de carcase lucitoare si nici de miezuri erotice ci de altceva : experienta si bun simt .( fara scuze). Link spre comentariu
feri.visky Postat Noiembrie 23, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2009 Am observat ca amestecam notiunea de frecventa si spectru de frecventa... Am desenat mai jos ceva... sper sa nu creez confuzie mai mare.Am utilizat si reprezentarea temporala si in frecventa pentru a se vedea mai bine diferenta.Am considerat:-spectrul audio intre 0.1 kHz... 4.5 kHz-purtatoarea postului e emisie de 1000 kHz-frecventa intermediara de 110 kHz-latimea de banda 9 kHzDaca sunt neclaritati revin... Link spre comentariu
kripton Postat Noiembrie 23, 2009 Partajează Postat Noiembrie 23, 2009 M-am referit la trecerea prin ambele filtre Dupa unii autori , sarcina ideala pentru un SF ar fi rezistiva . admitand ca este posibil , ce credeti ca ar rezolva acest lucru ? ( doar in cateva cuvinte )P.s. mai sus am uitat sa pun in unele locuri ghilimele la ''profesionisti '' . cei adevarati nu fac asemanea aluzii. Link spre comentariu
kripton Postat Noiembrie 24, 2009 Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 Am gasit , textul este o copie la masina dupa o carte si este scris SF in loc de AF pe toata pagina , l-am retinut intamplator asa cum este fiind la inceputul paginii . Regret eroarea . Link spre comentariu
feri.visky Postat Noiembrie 24, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 24, 2009 ... asa da! m-am speriat ca mi imi scapa ceva.... Link spre comentariu
kripton Postat Decembrie 2, 2009 Partajează Postat Decembrie 2, 2009 In primul rind piesele sint de calitate in cazul unui receptor performant, fi sigur ca si un receptor mediocru la inceput nu fluiera si avea o anumita sensibilitate, in plus la receptoarele de calitate ,transformatoarele MF au de regula circuite cu factor de calitate mare cu circuite cuplate decalat , parte audio este mai atent construita etcAsa este , observatia este foarte reala .Pe langa piesele de calitate , ''cei de dincolo" ( firmele cu traditie ) au in primul rand ''scoala tuburilor" . aproape toate aceste firme au fabricat tuburi "pregatind terenul" prin experimentarea acestora inainte de lansarea in productia de aparate si pe piata. Un alt aspect:daca luam de ex . aparatele fabricate de Philips , se poate vedea clar ca si cele de clasa modesta au circuitele acordate inchise aproape etans . ( exceptie fac cateva mai ales "Matador'' care,desi nu este un receptor ''foarte modest'' are filtrele de F.I. complet "dezbracate'' dar si aici circuitele de R.F. sunt inchise ) . Tot firmele cu traditie au montat condensatori variabili in filtrele de la intrare care se pot regla din exterior ,functie de conditiile de receptie ale utilizatorului . Cred ca numai aceste doua facilitati constructive ( fara referinte la schema electrica ) sunt edificatoare . Ecranarea completa a circuitelor de R.F. impiedica depunerile de praf si alte impuritati care in combinatie cu umiditatea produc modificari ale acestor circuite , incarcarea cu praf fiind favorizata si de potentialul electric ridicat al unor asemenea circuite , fara sa mai amintesc de actiunea neplacuta a rozatoarelor si altor mici vietuitoare . Exista deci diferente si exista multe.@Feri visky,Si eu, mai ales ca scrierea este destul de veche si nu -mi apartine . posesorul nu fost prea incantat . Link spre comentariu
feri.visky Postat Decembrie 2, 2009 Autor Partajează Postat Decembrie 2, 2009 Sa nu se raceasca subiectul propun sa discutam despre schema Pionier S503A... S-au cum s-a ajuns de la 4 tuburi la 3, nesocotind redresoarea care, in functie de variante, poate fi tub sau seleniu... Link spre comentariu
kripton Postat Decembrie 2, 2009 Partajează Postat Decembrie 2, 2009 Reducerea numarului de tuburi ( din considerente economice ) a fost posibila datorita functionarii tubului 6b8c in montaj ''reflex'' . Aceasta configuratie de posibilitatea ca acest tub sa fie folosit de doua ori ca amplificator . O data este amplificator de frecventa intermediara , avand ca sarcina circuitul LC din anod ( acordat pe FI) .A doua oara acest tub lucreaza tot ca amplificator dar de aceasta data ( dupa procesul demodularii ) in audiofrecventa ( avand sarcina rezistenta de 100 K inseriata cu circuitul Lc mentionat ) cu functia de preamplificator audio . Tot in acest tub are loc si detectia , fiind singurul tub combinat din acest radioreceptor ( dubla-dioda - pentoda ).prin acesta modalitate s-a realizat reducerea numarului de tuburi sau folosirea unui tub combinat in A.F. ( care ar costa mai mult ). Este un procedeu foarte inteligent , economic si eficient , multe firme care l-au adoptat au folosit ca generic pentru acest tip de radioreceptoare , termenul ''super-reflex'' ceea ce inseamna ,in context, redioreceptor supeheterodina cu montaj ''reflex''.Radioreceptorul ''pionier 503 '' mai are avantajul unui consum redus fata de ''record -49u'' ( mai ales in cazul alimentarii la 220V ) datorita alimentarii prin autotransformatorul de retea . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum