danijblbass Postat Octombrie 30, 2009 Partajează Postat Octombrie 30, 2009 Salut. Vreau sa fac un montaj pe care sa il pun la un motoras electric de pe o masina de jucarie. Vreau sa maresc , sau chiar sa dublez, triplez, (pe perioade scurte) turatiile mtorului cu un potentiometru, printr-o schema cat mai simpla (ceva de genu ,un potentiometru, un tranzistor, un rezistor si un condensator ) cum se poate face asa ceva ?.Masina se alimenteaza de la 5 baterii de 1.5 V.Multumesc frumos Link spre comentariu
teoilca Postat Octombrie 30, 2009 Partajează Postat Octombrie 30, 2009 tranzistorul il alegi sa duca curentul necesar consumului motorasului , va trebui sa-l pui si pe un mic radiator. Link spre comentariu
danijblbass Postat Octombrie 31, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 31, 2009 multumesc frumos pentru schema.consumul motorasului am vazut ca ajunge pe la 1A.ce tranzistor ar trebui sa pun? ce nu am masurat, a fost tensiunea de pe motor, ca sa stiu ce tensiune ar trebui sa am daca e dublata triplata. Tensiunea de alimentare e de 7.5 V , dar iesirea pentru motor nu cred ca e atat. Link spre comentariu
teoilca Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 tranzistor poate fi un bd245 sau 2n3055. daca vrei o schema si mai simpla, cu un curent de pana la 1.5A , poti folosi circuitul LM317. e cea mai simpla varianta . toate aceste componente trebuie sa le montezi pe un radiator si daca vrei sa pui o dioda in paralel cu motorul (catod la + si anod la -) daca nu gasesti schema cu lm317 o sa postez una. Link spre comentariu
remus68 Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 Atentie totusi ! Montajul de mai sus nu i-ti va mari turatia actuala a motorasului, daca acum este alimentat direct de la acumulatori ! Ca sa maresti de doua sau trei ori turatia actuala , ar trebui ca motorasul sa fie supraalimentat cu o tensiune mult mai mare decit cea normala de alimentare , ceea ce ar putea fi foarte periculos pentru durabilitatea acestuia , existind chiar riscul de a se arde rapid... Montajul electronic de mai sus, permite ca sa alegi o tensiune da alimentare mai redusa pentru perioadele de functionare indelungata a motorasului si atunci cind e nevoie, sa cresti tensiunea de alimentare pina la cea actuala. Link spre comentariu
danijblbass Postat Octombrie 31, 2009 Autor Partajează Postat Octombrie 31, 2009 deci am banuit bine, in legatura cu schema de mai sus, adica nu imi va mari turatiile ci ma va lasa se le selectez eu cat vreau dar pana la puterea actuala.luni cred ca mai fac niste mici masuratori si va zic ce tensiune cade acum pe motor, si sa vad cum pot mari cu 2-3 V in plus ( daca se poate doar cu un tranzitor, doi ), avand in vedere ca nu cred ca isi ia puterea direct din acumulatori. Presupun ca parcurge un mic traseu pana ajunge la motor. Link spre comentariu
teoilca Postat Octombrie 31, 2009 Partajează Postat Octombrie 31, 2009 in acest caz e nevoie de o sursa in comutatie step-up dc-dc. poti studia de exemplu acest integrat http://www.national.com/ds/LM/LM1577.pdf .Sunt si altele, le gasesti pe google ... Link spre comentariu
remus68 Postat Noiembrie 1, 2009 Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 mai fac niste mici masuratori si va zic ce tensiune cade acum pe motorDupa ce faci masuratorile, ar trebui sa ne spui urmatoarele:- ce tensiune au acumulatorii - daca sint 5 baterii ne/alcaline de 1,5V, verifica ce tensiune dau in sarccina. - ce tensiune ai la bornele motorului atunci cind e alimentat.- ce tensiune nominala de alimentare are motorul - daca e trecuta pe vreo eticheta lipita pe motor. Link spre comentariu
teoilca Postat Noiembrie 1, 2009 Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 mai fac niste mici masuratori si va zic ce tensiune cade acum pe motorDupa ce faci masuratorile, ar trebui sa ne spui urmatoarele:- ce tensiune au acumulatorii - daca sint 5 baterii ne/alcaline de 1,5V, verifica ce tensiune dau in sarccina. - ce tensiune ai la bornele motorului atunci cind e alimentat.- ce tensiune nominala de alimentare are motorul - daca e trecuta pe vreo eticheta lipita pe motor.- si curentul daca se poate. te ajuta la dimensionarea componentelor. Link spre comentariu
danijblbass Postat Noiembrie 1, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2009 multumesc frumos pentru schema.consumul motorasului am vazut ca ajunge pe la 1A. Link spre comentariu
danijblbass Postat Noiembrie 2, 2009 Autor Partajează Postat Noiembrie 2, 2009 diferenta de tensiune care cade pe bornele acumulatorilor ( sursei ) si cea de pe motor este doar de 30 mV. atasez niste date . pe motor nu scrie nimic. eu am si inversat moatarele intre ele ( cel de directie cu cel de tractiune sa vad cu care merge mai tare dar l-am lasar tot normal) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum