Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

In ceea ce priveste piederile in comutatie nu ai dreptate, este IGBT de generatie noua (cred 2013).

Pe pagina ST prima aplicatie pentru aceste IGBT-uri este "welders".

Se poate sa ma insel,insa doar pentru ca zice ca e bun la sudura ,nu ma convinge.In pdf zice pierderi de comutatie de la 3.6mJ in sus,fata de HGTG30N60A4 ,care are pierderi sub 1mJDaca ma insel ...asta e .Spor la treaba

Editat de nel65
Link spre comentariu

Pe mine ma sperie din start tot ce e de "generatie noua", tot ce am incercat pana acum nu se apropie macar de vechile IGBT-uri, scoase din productie din pacate, dar cine stie poate merg totusi, e pe incercate......

Link spre comentariu

Cam ce dimensiuni ai prefera si ce intelegi prin monoplaca? Totul, dar absolut totul pe un singur cablaj, fara a face cel putin comanda pe o placuta montata vertical pe monoplaca, sau poate si sursa auxiliara?

Ma gandeam ca partea de comanda sa fie modulara, cu un singur conector pe placa de baza. Ocupa mai putin spatiu, poate fi usor de depanat, iar cum a gandit-o @nel 65, adica cu smd-uri, nu-i rau deloc.....montajul va fi foarte mic. Restul...sa fie puse pe o singura placa, cea de baza...care sa poata fi usor de montat intr-o cutie, sa nu se mai traga fire de la un modul la altul si sa se evite multiplele prinderi. Pe placa de baza sa existe posibilitatea realizarii unui montaj mai ieftin care sa mearga doar cu electrozi de 2,5.sau sa se poata modifica oricand si pentru electrozi de 3,25....in functie de cum vrea clientul. Placa de baza sa aiba dimensiunile cele mai mici posibile ( nu ma refer la un montaj inghesuit) si poate fi multiplicata si scoasa pe forum la vanzare...eu unul as cumpara oricand o placa sau doua la un pret corect.

La asta ma gandeam...la genul de constructie profi....cat mai simplu si usor de depanat.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Acesta a fost punctul de plecare pentru multi dintre colegii care au reusit sa construiasca si sa puna in functiune un invertor. Din ce stiu eu este prima realizare prezentata pe acest forum a schemei de comanda cu UC3845 si CD4093. Daca vei analiza putin cablajul partii de comanda realizat de @nel65 si pe cel prezentat de mine acum 5-6 ani vei constata o asemanare uimitoare!

https://drive.google.com/open?id=1jv0jTXPpUJneTK29JR8MeoHRDX-RfodZ

Iar aici ar fi un al doilea proiect, dubla placa, cu dimensiunea placii mari de 260/120mm.

https://drive.google.com/open?id=1O8usjvhTscwyfTaqSxHLO9BHCgruCk7v

Link spre comentariu

Păi este acelasi cablaj,doar ce l-am mai aranjat cum mi-a convenit mie si oricum o sa ma inspir din el si la varianta smd.Originalul nu-mi aparține,e făcut de ciby

Editat de nel65
Link spre comentariu

@nel65, vreau sa te cert si eu putin si sa nu crezi ca o fac cu rautate! Si eu am fost dojenit de cativa useri cu greutate, guru in comutatie, de la care am invatat multe pe acest forum, si carora le multumesc!

Nu lasi garda de siguranta intre partile legate direct la retea si partile care trebuiesc sa fie izolate (partea de comanda si partea de iesire la electrod si la masa de sudura).

Am analizat putin proiectul postat de tine la pag. 81 si am vazut distante pe cablaj intre acele parti de 2-3 mm. Ma refer in special la partea de redresare si filtrare de forta, unde traseele de 14V sunt foarte apropiate de traseele pe care sunt lipiti condensatorii de filtraj. Sau traseele ce vin la bobina releeului de softstart si partea de forta. Poate ca nici releul ales nu este cea mai buna solutie aplicabila din punctul de vedere al pozitionarii pinilor.

Trebuie tinut cont ca vei lucra cu acel invertor in conditii diferite, aer uscat, dar si umed. Va apare cu siguranta condens pe placi si conturnare pe placa cu pericolul de a avea faza retelei pe cleste sau pe masa.

Cand proiectezi cablajul, nu lasa mai putin de 6 mm intre aceste portiuni ale schemei. Daca nu ai cum sa faci asta, atunci sa prevezi canale frezate, le faci simplu cu gaura langa gaura si apoi frezate din bormasina, cu acelasi spiral.

Pe cablajele mele o sa observi siruri de paduri cu diametrul de 1,5mm, sunt pentru frezare.

In rest, imi place cum lucrezi si iti urez succes in continuare!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Nu e nicio suparare,de ce sa ma supar?Asa este ,am mai neglijat aspectul electrosecuritatii insa mi-am asumat asta pentru exemplarele mele de invertoare.Pe de alta parte ,proiectul nu l-am prezentat ca un dat ci direct in formatul de proiectare cablaje ,adica modificabil de cei care vor sa-l reproiecteze ,printre altele ,si din punct de vedere al electrosecuritatii.Asa ca cine poate si vrea si stie cum sa le rearanjeze ca sa respecte si acest aspect ,e liber s-o faca si sa-l prezinte pe sit ca o alternativa la proiectul meu.In fond ,totul (sau aproape totul ) e perfectibil pe lumea asta. :rade:

In fine ,daca nu ai fi prezentat tu proiectele tale de invertoare ,nu stiu daca m-as fi "luminat" vreodata in a face asa ceva si nu pot decat sa-ti multumesc pentru asta

le

idee de concept all inclusive INVERTOR SUDURA _v9.pdf

Editat de nel65
Link spre comentariu

Se poate sa ma insel,insa doar pentru ca zice ca e bun la sudura ,nu ma convinge.In pdf zice pierderi de comutatie de la 3.6mJ in sus,fata de HGTG30N60A4 ,care are pierderi sub 1mJDaca ma insel ...asta e .Spor la treaba

Pierderile sunt legate de anumite specificatii, la HGTG sunt date la 30A, la STGW la 80A.
In datasheet la STGW fig 15 se vede ca Eon este 2900uJ iar Eoff 1200uJ la 80A pentru R poarta 5 ohmi.
In datasheet la la HGTG fig 7 Eon este 2500uJ iar in fig 8 Eoff este 1200uJ la 60A R poarta 3 ohmi.
La curenti mai mici (30A) HGTG cred ca e mai bun, dar HGTG are temperatura maxima 150 grade iar STGW are 175 grade.
Adaug si eu un proiect cu poze de la rusi pentru inspiratie (este cu optocuploare). Comanda este pe o placuta separata, nu e in proiect.
Link spre comentariu

Ce curent de sudura maxim estimezi? pentru un 150A i-ti recomand sa folosesti doar 3 electrolitici de 470uF, sant arhisuficienti, pozitioneaza-i intre radiatoarele IGBT-urilor cat mai aproape de acestia si astfel scapi si de cond-ul de de 2,2uF, castigi spatiu. Puntea, foloseste de 50A/1000V cu pini lati, nu e scumpa...

Traseele de forta le vei ingrosa cu fludor/cupru dar cred ca sti asta.....

Link spre comentariu

Ingrosatul cu fludor nu valoreaza nimic din punct de vedere al rezistentei electrice.

Fludorul are rezistivitatea electrica de citeva zeci de ori mai mare ca a cuprului iar un strat de 1mm de fludor sa zicem, deabia daca redure rezistivitatea traseului cu 1-2%. Daca vrei sa reduci rezistivitatea traseului cu adevarat atunci lipesti fir de cupru pe spatele traseului nu pui numai fludor.

Link spre comentariu

Ingrosare cu platbanda 8.6x1.5=13mm2 ,dn secundar trafo sudura,lipita in dunga.De cupru ,evident.Daca ajung 3 conzi de 470uF/400V ,e ok ,poate fac loc la filtrul EMI tot pe placa.De condul de 2,2uF ,nici nu ma gandesc sa scap.

Curentul maxim va fi de 120-130A.Adica dat la maxim ,sa pot suda si cu 3.25 .oricum ,scopul este sudura cu electrozi de 2,5 mm.Am si punti cu pini lati ,dar nu prea le agreez :limb:

Acum am probat sursa auxiliara cu 3843 si traf EE25 ,merge perfect,17V la iesire si 14V alimentarea integratului,deci fara zener de 18V in pin 7 UC3845

Editat de nel65
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări