Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Nu exista asa ceva, nu comunici ceva, ai facut o nefacuta...Ai o sursa ATX functionala, o sursa de laborator de 3-5A? Faci un montaj in aer(10minute) cu 3845 si un mos de 10A/50V. Si maine faci teste cum am facut eu pa pag anterioare sa vi se clarifice ce face un traf de current, cum se comporta el. De fapt noi il numim de current, el e un traf ca oricare altul si merge dupa aceleasi legi. Acum plec sa-mi dezmortesc picioarele, am stat 10 ore pe scaun.

Link spre comentariu

Ca sa nu mai complicam lucrurile in drena mos am pus 6 ohm parallel cu 5,6 ohm.Alimentare de la 12V. Traful l-am pus intai fazat si apoi defazat. In serie cu diodele zener am pus 24 ohm ca sa se vada cat timp am current prin ele la fazarea inversa a trafului.

001mm.jpg003mm.jpg005mm.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sus iesire uc3845, 10v/div 20us, jos pin 3 UC 0.5V/div.

Sarcina 0.8ohmi , alimentare 60Vca

screenshot_57.png

O sa mai maresc tensiunea de alimentare pe la 100v si fac alte masuratori.

screenshot_58.png

sus 10v/div 5us iesire invertor , jos iesire uc 10v/div

P.S. Daca nu reusesc cu traful de curent, pot pune un sunt pe iesire??

Aici se vede ca de la iesirea UC-ului pana la iesirea invertorului transformatoarele sunt fazate corect.

Alimentare 60Vca, sarcina aprox 0.8ohmi , sus uc3845 10v/div 10us , jos secundar traf curent 1v/div

screenshot_56.png

Aici, dupa cum arata semnalul se vede ca exista o inversare, cel mai probabil iesirile secundarului trafului de curent sunt lipite invers. Incearca sa inversezi firele intre ele sau firul de forta, adica primarul, introdu-l prin partea opusa.

Link spre comentariu
scuze de off

ciby,poti sa-mi dai si mie ,daca-l mai ai, PI Expert Suite, var. 6? Pe mp nu poti primi mesaje.

Am niste topuri mai vechi si vreau sa le folosesc pentru o alta sursa auxiliara la urmatorul invertor de sudura.

Link spre comentariu

Am alimentat la reteaua de 220V si am sudat vreo doi electrozi.Am testat protectia, am alimentat invertorul prin traful separator cu rezistenta de sarcina functioneaza ok , cand depaseste curentul se aprinde led-ul error si se opreste uc3845.. Am lipit electrodul pe o placa intestionat dar nu a mai declansat protectia si am facut o victima , condensatorul de 1uf de pe alimentare. O sa pun doi condensatori mai de calitate.

screenshot_59.png

P.S. Din care semireglabil se regleaza curentul minim si maxim.

Link spre comentariu

Pe alimentare .foarte aproape de IGBT-uri ,eu am doi condensatori de 1uF/400V WIMA MKP10 :reytre .Poate ar fi suficient si doar unul singur,eventual pus pe spatele placii, daca nu e loc pe placa.

Link spre comentariu

Si e treaba ar avea lipsa protectiei cu condul de 1 micro?

Iar limitarea de current data de traful de current nu trebuie sa aprinda LED-ul de eroare.

Un invertor de sudura este un generator de current, deci in functionare normala traful de current decide oprirea conductiei la o valoare presetata din potentiometrul de control. Fiind un generator de current traful de current ar trebui sa fie cea mai importanta piesa dupa mine. De aceea am incercat sa arat prin masuratori cum trebuie sa dea semnalul la iesire. Ai spus ca vei face un test asemanator cu al meu dar... Spui ca a functionat protectia dar nu ai pus din nou o forma de unda. A explicat @CIBY ca la lipire intra antistik-ul nu traful de current.

CITATE:

Eu am folosit miez cu pulbere metalica si tot n-am avut probleme.Azi am vrut sa vad ce se intampla daca se lipeste electrodul ,asa ca am dat tare cu el in tabla pe care ma jucam si l-am lasat lipit fara sa mai tin mana pe cleste .S-a aprins ledul ERROR si la 5-6 secunde se stingea foarte scurt si iar se aprindea pentru 5-6 secunde ,s.a.m.d...

Electrodul rece .L-am desfacut din scurt ,s-a stins ledul si am sudat in continuare ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat fara sa trag aparatul din priza nuciun moment.

Oare...o functiona traful de curent cu miez galben cu alb?

CIBY: Traful de curent nu are absolut niciun rol in functionarea schemei cu Antistick-ul activat

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

... nu a mai declansat protectia si am facut o victima , condensatorul de 1uf de pe alimentare.

A zis ca i s-au intamplat doua lucruri ,nu ca e si vreo legatura intre ele, si nici eu n-am sustinut asta.

le

Oricum ar fi,pe perioada de activare antilipire ,se testeaza cam o secunda la fiecare 4-5 secunde daca electrodul s-a dezlipit .In acea secunda traful de curent functioneaza in toata splendoarea lui fortand impulsuri de iesire cu durata minima si deci cu amperi putini prin electrod .Daca n-ar avea niciun rol ,s-ar livra la iesire curentul maxim la fiecare 5 secunde .

Editat de nel65
Link spre comentariu

@nel65 in perioada de testare, asa cum ii spui tu, curentul nu se regleaza automat in functie de ce citeste traful de curent prin primarul trafului final, ci se limiteaza la o valoare dictata de rezistenta de 2K dintre pinul 6 al Uc-ului si colectorul lui VT6. In secundarul trafului de curent avem intradevar impulsuri dar nu ajung la valoarea de 1V ca sa basculeze iesirea UC-ului, din cauza impulsurilor sosite prin rezistenta de 2K de care am vorbit, care au o valoare mult mai mare si incarca mult mai rapid condensatorul de 2,7 nF din pinul 3. Asa a fost gandita schema. Cert este ca functioneaza bine si isi face treaba cu brio.

@The_Reaper, ce condensator ai folosit? Ar trebui pus un condensator de tipul MKP la minim 400VCC, asa cum a spus @nel65.

Reglajul curentului de iesire:

Semireglabilul dinspre pinul 8 al UC-ului regleaza Imin iar cel dinspre masa Imax. Reglajele sunt interdependente, adica odata ce ai umblat la unul dintre ele se modifica si reglajul pentru celalalt, asa ca de fiecare data va trebui sa refaci reglajele pentru fiecare dintre ele pana ajungi la valorile dorite.

O metoda simpla si rapida este sa reglezi independent limitele curentului la iesire in sarcina.

Cu potentiometrul la maxim, pui un electrod de 3,25 si din semireglabilul dinspre masa reglezi Imax pana cand curentul devine mai mare decat ii trebuie electrodului. Masori tensiunea la terminalul dinspre masa al potentiometrului mare si o notezi.

Apoi, cu potentiometrul la minim, incerci un electrod de 1,5 mm si reglezi Imin din semireglabilul dinspre pinul 8 al UC-ului pana ce curentul este mai mic decat decat necesarul si masori tensiunea la terminalul de sus al potentiometrului. Tensiunea la terminalul opus celui la al carui semireglabil umbli se va modifica in ambele cazuri, dar nu te intereseaza deocamdata. Tu trebuie doar sa stabilesti tensiunile la care ai limitele dorite ale curentului de iesire.

Dupa care, fara sarcina la iesire, umbli alternativ la fiecare semireglabil pana obtii tensiunile masurate in sarcina.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

OK,mersi,chiar nu intelegeam ce face VT6 si poarta aferenta.Schema e bine gandita.Ma gandesc daca s-ar putea adapta la o comanda cu UC3846,deci cu final in punte si redresare bialternanta!

E foarte clara metoda de reglaj a curentului de iesire,insa eu as propune alta varianta:cele doua semireglabile puse la zero si se masoara valorile tensiunii pe cursor ,pentru electrod de 2.5 si 3.25.Mai departe eu as regla din cele doua semireglabile astfel incat la aproximativ 20%din cursa potentiometrului sa am valoarea masurata pentru electrod de 2.5mm iar la aproximativ 75%din cursa sa am valoarea masurata pentru electrod de 3.25mm.Practic e acelasi lucru cu ce zici tu ,dar cred ca e mai simplu asa.

Link spre comentariu

Da este alta metoda de a face acelasi lucru. Importanta este reglarea tensiunilor la capetele potentiometrului pentru limitele curentului de iesire. Reglajul la invertorul rosu prezentat in topicul acesta, este pentru electrozi de la 1,5 mm la 3,25 mm, cu limite sub curentul minim necesar celor subtiri si peste curentul maxim necesar celor grosi. Cu potentiometrul la maxim poti taia cu 3,25. Reglajul pentru 2,5 mm este in jurul punctului de mijloc cu o marja de 10-15 grade a cursorului.

Cat despre VT6, la functionare normala este deschis, dand la masa impulsurile ce vin prin rezistenta de 2K. In acest timp, impulsurile ce vin de la traful de curent sunt blocate de dioda dintre colector si pinul 3 al UC-ului. Poarta care comanda VT6 introduce o intarziere fata de linia de activare a protectiei. Acel timp scurt in care LED-ul de avarie se stinge in timpul cat AntiStck-ul este activat, despre care spuneai tu (perioada de testare!), este de fapt temporizarea respectivei porti, in functie de rezistenta serie si condensatorul paralel cu intrarile.

Cat despre adaptarea lui UC3846, este o varianta ce trebuie studiata cu atentie. La un moment dat ma gandisem si eu la ea, dar n-am demarat nimic concret. Ar merge conceput un invertor in punte cu toate partile bune ale acestei topologii.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Da este alta metoda de a face acelasi lucru. Importanta este reglarea tensiunilor la capetele potentiometrului pentru limitele curentului de iesire. Reglajul la invertorul rosu prezentat in topicul acesta, este pentru electrozi de la 1,5 mm la 3,25 mm, cu limite sub curentul minim necesar celor subtiri si peste curentul maxim necesar celor grosi. Cu potentiometrul la maxim poti taia cu 3,25. Reglajul pentru 2,5 mm este in jurul punctului de mijloc cu o marja de 10-15 grade a cursorului.

Cat despre VT6, la functionare normala este deschis, dand la masa impulsurile ce vin prin rezistenta de 2K. In acest timp, impulsurile ce vin de la traful de curent sunt blocate de dioda dintre colector si pinul 3 al UC-ului. Poarta care comanda VT6 introduce o intarziere fata de linia de activare a protectiei. Acel timp scurt in care LED-ul de avarie se stinge in timpul cat AntiStck-ul este activat, despre care spuneai tu (perioada de testare!), este de fapt temporizarea respectivei porti, in functie de rezistenta serie si condensatorul paralel cu intrarile.

Cat despre adaptarea lui UC3846, este o varianta ce trebuie studiata cu atentie. La un moment dat ma gandisem si eu la ea, dar n-am demarat nimic concret. Ar merge conceput un invertor in punte cu toate partile bune ale acestei topologii.

pot sa pun condensatori de 3n3 in loc de 2n7?

pot sa pun condensatori de 3n3 in loc de 2n7?

si releele de citi amperi trebuie sa fie minim?

Link spre comentariu

Nu toti condensatorii pot fi inlocuiti cu 3,3 nano. Cei de la iesirea optocuplurilor pot fi inlocuiti. Cel din pinul 3 al UC-ului merge dar vor trebui recalculate rezistentele de 180 ohmi si cea de 2K dintre colectorul VT6 si pinul 6 al UC-ului, pentru a avea aceeasi constanta de timp. Cel din pinul 4 merge fie cu 2,2 nano, fie cu 3,3, dar trebuie recalculata rezistenta dintre pinul 8 si 4 pentru a pastra frecventa.

Mai bine cauta 2,7 nano si respecta schema daca nu stii ce trebuie facut.

Releele trebuie sa suporte 16A la 220V AC fiecare. Merge si doar cu unul, dar 5-6 lei cheltuiti pentru fiabilitate nu este un capat de tara.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări