Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

@Ciby2, crede-ma ca stiu destul de bine cum functioneaza UC384x. Am multe scheme concepute de la zero cu aceste integrate.

Un traf de curent corect realizat trebuie sa reflecte in secundar exact aceeasi forma de curent ca si cea citita pe rezistor ceea ce nu se intimpla.

Intrebarea mea se referea la faptul ca rampa de curent datorata incarcarii inductantei trafului de forta, cresterea "liniara" cu o anumita panta a curentului nu mai este vizibila in secundar si tocmai acea panta conteaza la invertorul de sudura.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

o filmare cu invertorul meu ,dupa schema lui ciby...

astazi am montat senzorii de temperatura ,cand mai am timp ,trebuie sa-i pun un intrerupator pe panoul din spate (cred ca voi folosi o siguranta automata,pe post de intrerupator dar si de siguranta) si sa-i fac o carcasa.

https://youtu.be/2V_24dzKAaU

Link spre comentariu

In primul rand, nu mai expune pielea la radiatiile arcului electric!

In al doilea rand, schema partii de comanda nu imi apartine. Eu doar am adaptat partea de forta la schema rusului.

In al treilea rand, imi place cum merge! Felicitari pentru realizare!

Nu ii dai gauri pentru ventilatie pe panoul frontal? Ai aranjat frumos modulele inauntru.

Siguranta automata este buna pentru intrerupator dar pentru protectie eu sunt putin sceptic. Am bagat odata un invertor defect in priza din garaj, fara bec inseriat si doua sigurante automate de 16A nu au declansat, nici cea din garaj, nici cea de la tabloul casei. In schimb s-a ars fuzibila de 25A din nisa. A fost o intreaga tevatura pana au venit cei de la Moreni sa o schimbe, ca nisa era sigilata.

Link spre comentariu

@nel65_in cite module a-ti impartit invertorul ?????___din cite videoclipuri am vazut cu invertoare made-home , a dumneavoastra are cea mai puternica ""flama"" si constanta in sudura . Cred ca incep sa string componentele sa fac si eu unul . IGBT-uri nu am decit SGP23N60UF (12A/600V) si STGF14NC60KD (14A/600V)

Link spre comentariu

@ciby,nu radiatiile pot fi problema (sunt aproape neimportante ,dupa multe studii de specialitate), ci caldura degajata si stropii care sar ,pot provoca arsuri -asta e rolul sortului de protectie ,nu protejeaza de radiatii fiindca nu contine plumb,e doar un sort de piele .

Tot consider ca e schema ta ,chiar daca esti modest.

Lucrez la carcasa ,o sa aiba si gauri ,sa vad unde pot indoi la 900 niste tabla ,daca nu reusesc ,fac cutia din parti distincte,doua laterale si capacul superior.

Ca si amplasare ,am un invertor chinezesc ,de duzina ,de unde m-am inspirat.In privinta sigurantei ,trebuie sa protejeze contra incendiu,IGBT-urile oricum se duc daca asta vor.Aceeasi poveste cu puntile redresoare.Sper sa fie potrivita o siguranta de 25A.

In fine ,mersi de felicitari si pentru multele explicatii din partea ta cu privire la functionarea schemei,mi-au fost de mare ajutor in punerea la punct a aparatului.

@spark,asa este ,aparatul meu este modular si l-am facut asa mai mult de frica ,si anume, ca n-o sa reusesc sa-l fac ,si va trebui sa-l depanez inca de la inceput.De unde rezulta manevrari multiple ,demontari de radiatoare pentru a ajunge la piesele ce trebuiesc schimbate,plus ca daca era monoplaca ,era si greu (si grea) de manevrat.la propriu.Deci invertorul propriuzis este din doua module ,placa de comanda si cea de putere.Cum am mai zis ,ele sunt amplasate una langa alta ,transformatorul driver fiind montat pe placa de putere .Un etaj mai jos este placa de redresare cu transformatorul de putere si inducanta de iesire de 12uH,facuta dupa cum se vede,din tolele de la un tv alb-negru ,puse invers ca sa faca un H.

Inca un etaj mai jos ,la baza cutiei,se afla placa de alimentare cu redresarea ,soft-startul si sursa in comutatie de 16.4V care alimenteaza placa de comanda.Tot jos se afla sursa in comutatie cu un 3845 ,de 24V pentru ventilator .Aceasta placa livreaza si 15V pentru placa de comanda ,dar nu folosesc aceasta tensiune ci pe cea de 16.4V din placa de redresare si alimentare,care e facuta cu TNY268 (asta cu TNY268 furnizeaza tensiunea de 16.4V pana cand tensiunea de pe condensatoarele de filtraj principale scade la 35V,la oprirea aparatului).

Link spre comentariu

@ciby,nu radiatiile pot fi problema (sunt aproape neimportante ,dupa multe studii de specialitate), ci caldura degajata si stropii care sar ,pot provoca arsuri -asta e rolul sortului de protectie ,nu protejeaza de radiatii fiindca nu contine plumb,e doar un sort de piele .

..........................

Faci o mare greseala, e vorba de radiatii, de ultraviolete, bineanteles ca si multa caldura (infrarosii :) ) si multi stropi, o sa simti pe pielea ta cum o ora de sudura intensiva te bronzeaza/arde mai mult decat statul la soare. In regim hoby nu par a fi cine stie ce radiatii dar cu prima ocazie de sudura intensiva o sa afli cat de de periculoase sant uv-urile, si da te poti proteja cu un sort (nu are nevoie de plumb :) ) iar daca e din piele cu atat mai bine, tine si la caldura/arsuri termice....

Link spre comentariu

Felicitari, arata super ca module, desi sunt de parere ca electroliticii trebuie sa stea cat mai aproape de alimentarea IGBT-urilor. Ce electrozi ai folosit? (cam stropesc). Sa stii ca radiatiile uv te ”prajesc”, am un coleg care a sudat cu ochelari pentru autogen, a doua zi arata ca un raton (imi pare rau ca nu i-am facut o poza, dar incalcam drepturile de autor ). Macar o salopeta cu pantaloni si maneci lungi, incaltaminte de piele, sa te protejeze (sa vezi ce bucurie ai cand iti pica un broc de la sudura in papuci :rade: .

L.E.

Sper ca ai cositorit partea de cupru care face contact cu radiatoarele de aluminiu, in timp fac reactie.

Editat de amudsen
Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru sfaturi,insa ...ce sa zic ,sunt sudor calificat cu carte de munca de mai bine de 30 ani,asa ca...Colegul a fost ars (la propriu) de caldura ,daca ar fi avut un brat mai de 1m lungime :rade: ,nu mai avea nicio problema.In fine..fiecare cu parerea lui,nu-i asa?

Langa igbt sunt 2x1uF /400V MKP (cred ca MKP10).De cositorit,n-am cositorit ca m-am grabit sa vad ce iese ,dar o sa rezolv si asta.

Electrozi de 3.25 mm,rutilici ,scanteile sunt una ,stropii sunt altceva ,sudura iese curata ,fara stropi pe piesa de sudat.

Link spre comentariu

Nu te cred ca dupa 30 de ani de munca nu sti efectele uv-urilor?! efectele erau prezentate inca din scoala, protectia muncii.....

Am si eu ceva ani lucrati in acel mediu si aveam probleme inclusiv de la "reflexia" din pereti, dupa o ora doua aveam ceafa rosie......, nici la ochi nu ai fost prins niciodata? tot uv-ul......

Poate ca ai lucrat mult in exterior si moderat, si doar cu electrod care oarecum din cauza fumului emite "mai slab", sau o fi si pielea din dotare :) .......

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Ba le stiu foarte bine ,atata doar ca nu ele au ponderea mare la arsuri ci caldura arcului.La fel de prins de sudura ,chiar mai rau, am fost de la autogen ,acolo clar nu mai e nicio UV.Nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu cu ochii si cu fata.Pur si simplu se arde pielea de pe fata si ploapele care fac basici pe interior ,de cate ori misti ochii ,parca ai nisip sub pleoape.De sudat am sudat in interiorul vagoanelor de marfa ,un sudor la fiecare 80cm ,daca nu te prindeai singur cu sudura,te pridea sudura colegului...

Link spre comentariu

Eu nu cunosc decat arsura de la ultraviolete (ochi, piele, haine decolorate/arse) si mi-a fost indeajuns, pe "cealalta" nu o cunosc...... dar oricum in cuvinte putine e groaznic.

Link spre comentariu

Pana la urma o minima protectie cu o salopeta este cu mult mai buna decat deloc. Si nu cred ca trebuie sa asteptam sa treaca anii sa ne convingem ca o teorie este adevarata sau falsa, mai ales ca o verificam pe propria piele!

Nel65, de curiozitate, cate kg are invertorul acum?

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări