Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Am bagat un electrod, dar nu se regleaza , nu merge sa-l dau mai mare, abia se aprinde electrodul de 2.5.

Intre timp dupa cateva incercari de a da curentul mai mare s-a auzit o bubuitura apoi, liniste. :mort Si asa s-au mai dus niste igbt-uri, asa ca pana la sfarsitul lunii, pauza. O sa refac placa de putere si ramane de vazut antistick-ul, daca nu merge jos cu el si fac altul. :96 .

Link spre comentariu

Am facut un montaj cu care se poate verifica daca tine miezul trafului de curent in conditiile de lucru (frecventa, sarcina). Am luat un miez de pe stabilizare 3,3V ATX (amplificator magnetic) pe care am bobinat un rand cu singura sarma ce o am--0,5mm. Au incaput 30 spire. Sarcina in secundar trafo curent am pus 6,8ohm in loc de 1,2 ohm. Sonda de sus este pe 6,8ohm iar sonda de jos in sursa MOS comandat de un UC3845 prin 12ohm in poarta. Am modificat apoi frecventa pana cand in sursa MOS am curent liniar in continuare iar in secundar traf se vede cum scade tensiunea, deci nu si-ar mai putea face functia de limitare.

IMG_7713mmm.jpgIMG_7714mmm.jpgIMG_7716mmm.jpg

Link spre comentariu

The reaper, e important de subliniat, aparatul tau nu "bubuie" din cauza antistic-ului, pur si simplu fal sa sudeze bine mai intai si dupa acea concentreaza-te asupra lui....

Link spre comentariu

E bine sa fie inductanta mare pt ca reduce curentul de magnetizare dar masuratoarea mea te ajuta cand ai miezuri necunoscute la indemana si vrei sa faci un montaj rapid dar sigur. E valabil insa pt electronisti nu pt cei ce fac montaje tip copy/ paste si se blocheaza cand nu le functioneaza.

Link spre comentariu

Am gasit un miez galben/alb gata bobinat cu 33 spire. Comparati cu miezul de la 3,3V.

miez_galben_3_3v.jpg

Curentul este aprox 6A, rez din sursa sunt chinezarii fuzibile cu toleranta ff mare. Am sa caut o rez calibrata.

Link spre comentariu

Am gasit un miez galben/alb gata bobinat cu 33 spire. Comparati cu miezul de la 3,3V.

miez_galben_3_3v.jpg

Curentul este aprox 6A, rez din sursa sunt chinezarii fuzibile cu toleranta ff mare. Am sa caut o rez calibrata.

Ce reprezinta poza de sus si cea de jos?

Daca este aceeasi configuratie ca la postul 1248, iar in poza de jos sonda de sus este pe rezistenta de sarcina a trafului de curent, atunci nu mai inteleg nimic. Curentul scade si nu creste cum ar fi normal. In cazul acesta limitarea curentului puls cu puls nu va functiona.

PS

La toate invertoarele construite de mine, si sunt cateva, nu am folosit niciodata miezuri de pulbere metalica pentru realizarea trafurilor de curent si nu am avut niciodata probleme. Intradevar, conteaza mult si fazarea corespunzatoare a infasurarii secundare.

PPS

Domnule Miticamy, fiindca tot aveti montajul realizat:

cuplati cele doua trafuri de curent in circuit cu redresarea si rezistentele de sarcina de aceeasi valoare si puneti o sonda pe unul din trafuri iar cealalta pe celalalt traf. Asa vom avea o imagine elocventa a diferentelor dintre cele doua miezuri.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Nu mai am dispozitie sa scriu dar cred ca am explicat clar la prima oscilograma. Jos este tensiunea din sursa MOS care va da imaginea corecta a curentului deoarece nu avem elemente reactive. Canalul de sus este tensiunea redresata din secundarul trafului de curent care arata comportarea miezului, adica ceea ce dorim sa testam. La #1258 jos avem tot semnalul de referinta din sursa MOS iar deasupra lui semnalul dat de traful de curent cu miez galben. Cu PAINT am adaugat o captura cu semnalul din traful de curent de la #1248 pt a fi mai usoara comparatia. Nu mai folosesc oscul cu 4 canale, este unul cu 2 canale si trebuie mixaje foto.

Am pus in sursa MOS 3 rez de 0,22ohm in paralel--sa zicem 70miliohm. Jos avem din nou tens in sursa MOS-- 0,5V/div--deci 0,8Vvarf. Ar rezulta un curent de aprox 11Av prin MOS. Acum am folosit un traf driver ATX EE19 cu o spira adaugata ca primar(3 fire de 0,5mm in paralel) si inf lui primare inseriate folosite drept secundar al trafului de curent (probabil 60 spire in total iar inductanta cam mica, in jur de 2miliH). Rez din secundar trafo curent a ramas 6,8ohm. Sus avem tens pe ea, 0,5V/div.

IMG_7723mm.jpg

REVIN: Citat: Intradevar, conteaza mult si fazarea corespunzatoare a infasurarii secundare.

Cum adica conteaza mult? Este o conditie obligatorie! Ca o gluma, este ca si cand ai spune "conteaza mult sa nu mergi descult prin zapada daca vrei sa nu racesti" (excludem pe unii din Tibet).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Acum este foarte clar. Oricum am inteleses dupa ce am postat ce ati vrut sa spuneti cu fotografia respectiva.

In ultima poza, semnalul este mai mult decat OK. Deci folosirea unui miez E25 sau mai mare pentru realizarea unui traf de curent este o solutie fiabila.

Vedeti ca am mai adaugat un PPS la postarea anterioara.

Revin si eu:

Exprimarea mea in legatura cu fazarea corespunzatoare nu a fost tocmai fericita si exacta. Este intradevar o conditie obligatorie.

Dar nu prea mai conteaza fazarea atunci cand nu stii ce rol are.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări