Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Ciby ,eu folosesc miez din pulbere ,T80-26,merge super .Nu se aude niciun sunet suspect in functionarea aparatului .Curentul se regleaza foarte frumos,de la foarte mic la mult peste necesar ,arcul nu se intrerupe niciodata.

De ce sa nu foloseasca miez de pulbere?

Pentru ca domeniul de aplicatie nu acopera si nevoile dintr-un traf de impulsuri, cum este traful de curent dintr-o sursa in comutatie.

Extrapoland putin, nu cred ca vei folosi vreodata la bobinatul unui transformator sfoara de polietilena in locul sarmei de cupru, doar pentru simplul motiv ca este infasurata pe un mosor si este tot un fir lung.

Toate aceste "inventii" nu vor face decat sa ingreuneze punerea la punct in parametrii doriti de functionare a invertorului pe care @The_reaper vrea sa-l construiasca. Si de aici si cheltuielile adiacente cu tot felul de componente explodate.

Daca nu gaseste si nu gaseste un miez toroidal satisfacator, poate folosi cu succes un miez E+I, sau E+E, cu o carcasa impartita in doua, pe care bobineaza, pe una din jumatati, un numar de spire conform schemei cu sarma de 0,3, CuEm, iar pe cealalta jumatate o spira cu un conductor cu sectiunea corespunzatoare curentului prin finali. O sa aibe rezultate mai bune decat cu un miez din pulberi metalice.

Si pana la urma de ce nu ia legatura cu @ciprian123 sa-i ceara un traf de curent, indiferent de raportul de transformare. Se gaseste si pe la TME daca nu ma insel. Se va recalcula rezistenta de sarcina, ceaq de 1,2 ohmi in cazul de fata.

Eu personal am folosit doar miezuri gri, cumparate acum niste ani de la Comet, ferita K2000, daca mi-aduc bine aminte.

Link spre comentariu

O sa mai incerc cu ce am prin casa, daca nu merge cumpar un traf de curent. Intre timp am mai lucrat la antistick . Am alimentat doar partea de comanda si am masurat VT8 BE 0v CE 3v, ceea ce pare ca antistick-ul nu functioneaza si nu stiu de unde am acei 3v intre CE VT8

Editat de The_Reaper
Link spre comentariu

In colectorul lui VT8 ai tensiunea pe pinul 1 al UC-ului, care cam pe acolo ar trebui sa fie, 2-4V, in functie de pozitia potentiometrului de reglaj al curentului. Atata timp cat tensiunea in baza este 0V, VT8 este blocat si nu conduce curent, actionand in circuit ca o rezistenta cu valoare spre infinit.

Citeste cu atentie si cu schema in fata postul cu functionarea antistick pe care l-am pus eu pe pagina dinainte. Fara a intruni cateva conditii la intrarea optocuploarelor nu va functiona antistickul. Apar niste fenomene concomitente de a caror prezenta este conditionata functionarea portilor DD1.1 si DD1.2 si a regimului tensiunii pe condensatorul de la intrarea portii DD1.3, care reglementeaza functionarea antistick-ului. Condensatorul trebuie sa aibe curenti de fuga cat mai mici, preferabil sa tinda catre zero absolut.

Nu ai citit sau nu ai inteles ce m-am chinuit sa explic eu acolo.

Am mai spus si alta data, cine vrea ca sursa asta sa functioneze va trebui sa viseze si ziua si noaptea functionarea lui UC3845 si a surselor forward, double ended in cazul de fata, cat si a functiilor specifice invertoarelor de sudura, Arcforce, Hotstart si Antistick, altfel nu va avea castig de cauza.

Link spre comentariu

Am citit postul, o sa cumpar cateva cndensatoare noi si il schimb, mai caut si un miez din becurile economice pentru traful de curent. Daca fac scurt pe iesirea invertorului nu ar trebui sa scada latimea impulsurilor de pe iesirea UC-ului?

Link spre comentariu

La scurt-circuit dispar impulsurile, apar la scurt timp si pentru o perioada de timp cu factor de umplere minim dupa eliminarea scurtului, dupa care revin la 50% factor de umplere, regim de mers in gol in conditii normale.

Iar condensatorul de 10 uF poate sa fie si recuperat, dar masoara cu un megaohmetru rezistenta pe care o are dupa incarcare. Este posibil ca un condensator vechi, de prin anii 80 sa-ti rezerve surprize mult mai placute decat chinezismele astea noi. Si pentru masurare poti folosi orice multimetru de bazar care are scala de minim 200 Megaohmi.

Link spre comentariu

Este satisfacatoare aceasta descriere de pe G ?

ARC-FORCE: favorizează transferul picăturilor de metal topit de la electrod la materialul de bază, prevenind de asemenea întreruperea arcului electric atunci când picăturile fac scurt-circuit între electrod şi piesa de sudat.

HOT START: favorizează amorsarea arcului electric prin furnizarea unui curent de sudură cu o valoare mai mare la fiecare nouă sudură.

ANTI-SCTICK: întrerupe automat curentul de sudură în momentul în care electrodul se lipeşte de piesa sudată, permiţând astfel dezlipirea uşoară a acestuia fără a-l deteriora.

Si de la altii:

Hot Start: Electrode Pre-heating on the weld start. Makes electrode priming easier and prevents it from sticking when cold.ArcForce:Provides the ability to weld with a very short arc even touching the welding material. Best for difficult positions/electrodes.AntiStick: Reduces the welding current when in SC. Prevents the electrode to get welded to the material when they stick together.

Sau:

Welding power sources may contain special devices whose functions is to facilitate their use. These devices are described as follows: arc force, hot start and anti-stick devices.
The arc force device eases the transfer of drops of melted material from the electrode to the base material, preventing the arc from extinguishing when the drops cause contact (i.e. a short circuit) between the electrode and the weld pool.
The hot start device facilitates the striking of the electric arc, by supplying an overcurrent every time welding restarts.
The anti-stick device automatically switches off the power source if the electrode sticks to the base material, thus allowing it to be removed manually without ruining the electrode holder clamp.
Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Corect! Sa vedem daca si colegii cu mai multa experienta in domeniul sudarii sunt de acord. Dar ceea ce-ati postat este la fel cu ceea ce citisem si eu!

Trebuie mentionat ca in cazul Arcforce, topirea picaturilor se face printr-un impuls de curent in timpul sudarii, inainte de stingerea arcului electric, sau in primele microsecunde dupa intreruperea lui, cand baia inca are temperatura foarte mare. Circuitul cu CD4093 asta face, prin poarta DD1.2, condensatorul de 10nF, dioda 1n4148, rezistenta de 1M si tranzistorul VT4.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Stiu ce rol au acele functii, ceea ce nu inteleg eu este de ce nu lucreaza antistick-ul. Acum am o retinere sa fac proba cu electrod sa nu ard iar tranzistorii.

Link spre comentariu

Am facut scurt si am vizualizat iesire uc-ului pe osciloscop si nu s-a modificat nimic, sa fie tensiunea de alimentare prea mica ( vreo 80Vca).

Pune oscul pe rez de 1,2ohm sa vedem amplitudinea in scurt.

REVIN: CITAT: Acum am o retinere sa fac proba cu electrod sa nu ard iar tranzistorii.

N-am inteles, ti-e frica cu electrozii dar ai facut scurt ? Ce poate fi mai solicitant fata de scurt ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

La postul #1231 , sonda a fost pusa pe pe secundarul trafului de curent, pe rezistenta de 1.2 ohmi nu era semnal.Acum am facut alt traf pe o ferita de pe un cablu de semnal video.

Sonda pe rez de 1.2ohmi, cu scurt pe iesire 0.5v/div

cvxv.jpg

Pana cand gasesc o ferita ok pentru traf de curent sau traf de curent gata facut, pauza.

P.S. daca are cineva ferita sau trafuri complete pentru aceasta aplicatie, vorbim pe privat.

Editat de The_Reaper
Link spre comentariu

pana te mai gandesti,baga un electrod si vezi daca se regleaza curentul de la mic la mare .In doua secunde te lamuresti ce si cum.Daca merge sa-l dai mic ,ai reusit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări