Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Acum ceva legat de o protectie la scurt circuit pe iesire (electrod lipit). Oare merita sa incerc proiectarea unui circuit bazat pe o tensiune martor pe iesire care sa-mi comande scoaterea din functiune a finalilor sau a circuitului de comanda, sau sa ma multumesc cu limitarea de curent pe care o face UC3845-ul? Avantajul protectiei cu tensiune martor ar fi ca atata timp cat electrodul este lipit, curentul prin el ar fi infim, cativa mA.

Uite manualul de utilizare al aparatului de mai sus, se fabrica in trei variante alege varianta cea mai simpla si vezi ce facilitati are, ca idee, sa-ti dai seama ce poti implementa la tine. Are Anti-Sticking si e de folos in situatia in care se lipeste electrodul in sensul ca dupa citeva secunde curentul scade la minim astfel incit poti desprinde electrodul din cleste fara a-l deteriora mai are Hot Start, Arc Force etc....
Link spre comentariu

Uite manualul de utilizare al aparatului de mai sus, se fabrica in trei variante alege varianta cea mai simpla si vezi ce facilitati are, ca idee, sa-ti dai seama ce poti implementa la tine. Are Anti-Sticking si e de folos in situatia in care se lipeste electrodul in sensul ca dupa citeva secunde curentul scade la minim astfel incit poti desprinde electrodul din cleste fara a-l deteriora mai are Hot Start, Arc Force etc....

Multumesc, dar ai uitat cumva sa pui manualul? Sau am eu vreo problema cu fisierele? :cry:
Link spre comentariu

Multumesc, dar ai uitat cumva sa pui manualul? Sau am eu vreo problema cu fisierele? :cry:
Aoleu, scuze, am uitat sa pun fisierul, oboseala e de vina, insa le-a postat em2006, inca o data scuze....
Link spre comentariu

Acum ceva legat de o protectie la scurt circuit pe iesire (electrod lipit). Oare merita sa incerc proiectarea unui circuit bazat pe o tensiune martor pe iesire care sa-mi comande scoaterea din functiune a finalilor sau a circuitului de comanda, sau sa ma multumesc cu limitarea de curent pe care o face UC3845-ul? Avantajul protectiei cu tensiune martor ar fi ca atata timp cat electrodul este lipit, curentul prin el ar fi infim, cativa mA.

Multumim mult pentru ce ati postat totusi nu puteti face un efort sa postati macar partea de comanda cu protectiile respectice ca sa aplicam si noi in invertoarele noastre asa am aplica noi dar pana acum nu ati pus decat schemele blocMultumesc mult
Link spre comentariu

Si nu te astepta la nu stiu ce protectie minune, cit de "protejat" ar fi el un aparat daca i se pune unui IGBT sa faca bum fi sigur ca asa face.Mai uite ceva tot ca idee nu pentru protectii ci vezi ca are implementat anti sticking si parca si acltceva, studiaza si tu schema si vezi ce e pe acolo si daca sti ceha(cred) o sa pricepi tot :rade: E tot de pe net, daca deja o aveai....asta e.[attachment=0]EDW_Gluszek_Spawarka_cz1.pdf[/attachment]

Link spre comentariu

Imi pare rau ca trebuie sa reiau subiectul firului de legatura, dar trebuie sa va prezint sursa teoriei prezentate cu cateva pagini in urma.

Posted Image

Din aceasta poza se vede clar cum s-a topit firul ce duce de la pastila de siliciu la emitor. Colectorul fiind legat direct la radiatorul capsulei nu prezinta pericol din acest punct de vedere, iar prin firul ce duce la grila nu circula curenti de valoare mare, asa ca si acesta iese din discutie.

Cine a vazut un tranzistor 2N3055 sau un ASZ17 deschis, isi aminteste cu siguranta de legatura din tabla de la terminal la pastila si asta pentru cativa amperi. :da Unde or fi vremurile acelea? :nas:

Link spre comentariu

Daca nu ma insel tranzistorul prezentat de tine este IRG4PC50U .Nu este esential cum e construit, ci doar cum e folosit. Adica daca respecti toate indicatiile si exceptiile producatorului.In imagine vei vedea cam pe unde trebuie folosit:1) La 40khz se poate undeva pe la 17A, asta cu temperatura jonctiunii de 125grade si a radiatorului de 90 grade, ceea ce e limita maxima suportata. La o tensiune de 60% din maxim suportat, adica din 600V, si o disipatie de 40W ( vezi ca aici la disipatie jonglezi din tensiune si curent la frecventa indicata pe curba punctata ).Asta e o incarcare a tranzistorului de 100%.2) Daca ii citesti specificatia, in hard switch merge intre 8-40khz si mai sus in rezonant. Tu il folosesti la circa 40khz in hard switch, deci la limita maxima.Cauta sa lucrezi cu orice dispozitiv electronic pe la 60% din parametrii nominali.Mai sunt inca multi parametri de luat in considerare , mai ales transformatorul de putere si filtrele.Pana acum din tot ce am analizat, e bine sa iei si sa diseci cateva aparate de sudura industriale si sa preiei din fiecare modulul care iti place, gata proiectat si calculat.Spre exemplu cei de la Telwin folosesc SGW30N60, SGW20N60, HGTG20N60B3 ( cate 2 in paralel, in total 4 bucati ) si ca diode RURP860. E posibil ca anumite tranzistoare sa fie facute la cerere de fabrici, iar piesele care nu sunt perfecte pe bancul de test sa ajunga pe piata, cele perfecte ajung in fabricile care le-au comandat. Asa cum vedeam fotografia de la acel v160 care are tranz marcate cu vopsea. ( acolo sunt ceva tranz facute si testate la comanda, poate chiar si imperecheate ca parametri ).Tranzistorul IRG4PC50U a fost folosit intr-un model Telwin 100 mai vechi, se gasea in comert prin 1997-1998. Acela avea 80A-35% si 45A-100%. Erau 2 tranz inseriate in forward . De aici iti poti da seama pentru ce putere este folosit acest tranzistor de catre o fabrica.

Link spre comentariu

exact asa este d-le andreigradu.igbt-urile vin sub forma de kit de reparatie,ambalate intr-o punguta,impreuna cu diodele de stingere,acestea fiind trimise direct de la fabrica catre producator, sortate pe caracteristici.de asemenea,in manualele de reparatie,producatorul recomanda expres schimbarea tuturor igbt-urilor(chiar daca au ramas 1-2 buc bune pe o ramura)si a pieselor din drivere(rezistentele din grila igbt-urilor si a diodelor zenner de limitare din grila).

Link spre comentariu

Daca nu ma insel tranzistorul prezentat de tine este IRG4PC50U .

Multumesc pentru explicatii. Am inteles acum de ce a pocnit. :da

Am o singura remarca de facut, este IRG4PC50W, care oricum lucreaza la frecvente putin mai mari decat cel cu terminatia "U" si ca sa mai lamuresc un lucru privitor la afirmatia Dr.L, este cumparat de la o anumita firma cu sediul in Calea Grivitei, ce aduce componente de la o alta firma cu "sediul" deasupra meniului acestui forum.

Dar dupa cum se vede in imaginea de mai jos, caracteristicile sunt cam aceleasi, tot 17A la 40kHz.

Posted Image

Din cauza lipsei de experienta in lucrul cu asemenea componente aveam tendinta de a le supraaprecia, dorind sa scot maximum dintr-o singura pereche. Am inteles ca nu este posibil abia dupa ce am montat doua perechi. Cert este ca acum sunt multumit de rezultate, chiar daca nu se compara cu unul industrial. Urmatorul va fi cu trei perechi de finali si cu racire generoasa. :da

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Cine stie daca la un transformator de forta de la un invertor de sudura care este bobinat cu platbanda subtire de cupru si sunt puse in paralel 2 ,3 sau 4 platbezi este izolatie intre platbenzi (intre fiecare)sau doar intre straturi?

Link spre comentariu

Nu este izolatie intre foile de platbanda ce reprezinta aceeai spira, doar intre spire.Practic se pun 2,3,4 foi de platbanda in paralel, se cositoresc la capat, se adauga un strat de material izolator de inalta temperatura ( care e mai lat decat platbanda de cupru cu 3-6mm in fiecare parte ) si se incepe bobinarea. ( daca consideri necesar poti sa pui 2 straturi de material izolator in paralel ).La sectiunea alimentatoare am desfacut un aparat de sudura si poti vedea acolo cum era trafulviewtopic.php?f=41&t=37893&hilit=releveu

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări