Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Ce inseamna alimentat separat ?

Sa spuna cineva povestea schemei-adica cum intra in actiune componentele in procesul sudarii. Asa se va afla de ce nu-si face treaba ANTISTICK.

INV_NEL.jpg

Link spre comentariu

Am si eu cateva intrebari despre bobinarea transformatorului de putere:

1. am banda de cupru 42x 0.25, am probat incape in fereastra lui E71, o pot lasa asa?

2. ati folosit carcasa la E71 sau ati facut bobinajul fara carcasa?

3. ce ati folosit pentru izolarea benzii de cupru?

4. Am niste banda kapton as vrea sa izolez cu ea, banda de cupru o izolez pe toate partile sau numai pe partea de sus si indoita putin pe dedesupt cum am vazut prin niste trafuri ATX?

Link spre comentariu

Eu am folosit banda de Cu de 0.25 mm.

1- Latimea de 42 mm este cam mare, tinand cont ca latimea ferestrei la E71 este de vreo de 45 mm. Am folosit carcasa din sticlotextolit din cablaje, cu grosimea de 1,5 mm. Asta va mai scadea din latimea disponibila inca 3 mm. Va trebui sa asiguri si o zona de garda pentru electrosecuritate intre marginea platbandei si carcasa pentru a evita conturnarile, adica descarcarile pe marginea bobinajului intre primar si secundar. Cartile spun de 3 mm minim. Scazand toate acestea din latimea de 45 mai ramam 36 de milimetri latimea disponibila a benzii de Cu.

2- Am folosit carcasa asa cum am spus mai sus, daca vrei iti pot da desenul la scara 1/1 in Sprint Layout pentru capace. Dreptunghiurile din interiorul carcasei sunt tot din sticlotextolit, doua cu grosimea de 1,5 mm, cele care sunt pozitionate in afara miezului, iar cele din interiorul ferestrei au grosimea de 0,75 mm, obtinute prin despicarea bucatii de sticlotextolit de 1,5 mm cu un cutter si un ciocanel. Totul lipit cu Picatura pentru rigidizare.

3- Am izolat cu un strat de banda de hartie pentru zugraveli, din cea galbena, cu latimea de 50 mm pe care am indoit-o pe marginile benzii. Din 2012, de cand am realizat invertorul, pana in prezent nu am avut probleme cu ea.

4- Daca vei folosi la marginea benzii de Cu fasii de 3 mm dintr-un material electroizolant cu grosimea benzii, bobinat odata cu aceasta, Kaptonul nu mai trebuie indoit pe margine, ci va acoperi toate cele trei fasii, adica prima fasie de 3 mm, banda de Cu si cea de a doua fasie de 3. Latimea benzii de Kapton va fi egala cu latimea carcasei. Daca o indoi vei pierde spatiu pretios pentru bobinaj.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nuuuu!...decat daca ai foarte mult timp liber, te plictisesti si n-ai ce face cu banii! Daca stau sa ma gandesc bine nici in cazul asta nu merita.... la cata munca se depune incepand de la constructia cablajului si terminand cu carcasa! Iesi mult mai scump decat achizitionarea unui aparat nou...parerea mea!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Depinde ce vrei. La acelasi pret, obtii un invertor mult mai bun decat cele de pe piata. Bineinteles ca n-o sa reusesti sa-l scoti la 500 de lei, dar pe la 7-8 sute il faci. Radiatoarele pe care tu le pui in banii astia nu se compara cu ce gasesti in cel industrial, si chiar daca pare o risipa,folosesti doua miezuri pentru traful final, trei perechi de IGBT-uri si diode de iesire cu un curent cu mult mai mare decat cel maxim prin electrod. Toate astea se vad in fiabilitate si in durata activa. Cand vei suda electrozi de 3,25 unul dupa altul fara sa intre protectia termica in functiune, vei constata ca de fapt, cel facut de tine are cel putin o clasa peste cel cumparat.

Dar asta este parerea mea dupa vreo 5 ani de utilizare a invertorului prezentat in acest topic. Fiecare este liber sa aleaga.

@The_Reaper sunt cam lenese IGBT-urile acelea.

Le ai deja, sau vrei sa le cumperi? Daca nu le ai, cumpara macar IRG4PC50W, sunt mult mai rapide.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Fix dioda chioara pusesem, acum ma duc sa modific.

L.E.

Am pus dioda zener , tot n-a vrut sa functioneze, am defrisat tot softstartul si l-am facut dupa schema de aici, varianta 10.2

screenshot_8.jpg

Editat de The_Reaper
Link spre comentariu

Ai gresit ceva la varianta originala. Este totusi un circuit simplu, nu vad de ce nu i-ai putut da de cap. Ce tranzistor ai folosit? Acolo era prevazut un darlington recuperat dintr-o imprimanta cu ace, parca BD651. Condensatorul de temporizare era OK?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări