yo2.080 Postat Septembrie 22, 2015 Partajează Postat Septembrie 22, 2015 Felicitari CIBY2 pentru noul invertor realizat! Schema de comanda cu TC4422 este cea propusa de smilex pe celalalt forum? Link spre comentariu
CIBY2 Postat Septembrie 22, 2015 Partajează Postat Septembrie 22, 2015 Da, schema este cea propusa de @smilex pe celalalt forum. Tocmai de aceea am multumit pentru inspiratie, nu este ideea mea, este ideea lui! @autom, am citit ce vrei sa faci, dar nu cred ca functia Arcforce iti va fi de ajutor. De ce? Pentru ca tu vrei curent constant reglabil, iar aceasta functie, asa cum bine a explicat un alt coleg, nu face altceva decat sa urmareasca tensiunea pe arc si sa creasca curentul prin sarcina in momentul in care electrodul se apropie prea mult de baie si tensiunea pe arc scade, doar pentru a mentine arcul electric aprins (saraca lege a lui Ohm, a fost data uitarii). Pentru sudura este foarte OK, dar in aplicatia ta mai mult te incurca. Din punctul de vedere al sudorului (eu fiind unul cu doua maini stangi), reglajul acestei functii poate fi folositor. Daca respectivul a lucrat fara aceasta facilitate, ii va fi usor sa puna potentiometrul pe "Soft" si sa-si vada de treaba. Daca se doreste taiere de material, atunci pozitia potentiometrului pe "Hard" va fi de mare ajutor. Nu sunt calificat in sudura, iar experienta mea practica nu este relevanta (trei hafturi si cinci cordoane le face oricine se straduieste) asa ca ajutorul celor care se pricep sa sudeze este binevenit. Noi, cei care credem ca ne pricepem sa facem un invertor, fara parerile sudorilor priceputi, nu facem mare branza! Link spre comentariu
autom Postat Septembrie 23, 2015 Partajează Postat Septembrie 23, 2015 (editat) @autom, am citit ce vrei sa faci, dar nu cred ca functia Arcforce iti va fi de ajutor. De ce? Pentru ca tu vrei curent constant reglabil, iar aceasta functie, asa cum bine a explicat un alt coleg, nu face altceva decat sa urmareasca tensiunea pe arc si sa creasca curentul prin sarcina in momentul in care electrodul se apropie prea mult de baie si tensiunea pe arc scade, doar pentru a mentine arcul electric aprins (saraca lege a lui Ohm, a fost data uitarii). Pentru sudura este foarte OK, dar in aplicatia ta mai mult te incurca. Multumesc de mesaj, Ai dreptate dar am vazut ca daca dau potentiometrul repsctiv pe pozitia 1, efectele sunt muuult mai mici. Am postat masuratorile mai inainte. MAi fac experimentari..... Editat Septembrie 23, 2015 de autom Link spre comentariu
bentanioan Postat Septembrie 23, 2015 Partajează Postat Septembrie 23, 2015 ''Da, schema este cea propusa de @smilex pe celalalt forum.'' Se poate pune un link cu acel forum? Link spre comentariu
CIBY2 Postat Septembrie 23, 2015 Partajează Postat Septembrie 23, 2015 Tehnium-azi Link spre comentariu
yo2.080 Postat Noiembrie 8, 2015 Partajează Postat Noiembrie 8, 2015 Aceasta este schema pentru comanda tranzistorilor finali? Link spre comentariu
bentanioan Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 (editat) Am si eu o problema,am terminat invertorul dar tensiunea pe iesire este prea mica (cred) si arcul electric se amorseaza f. greu. Cu aparatul de masura digital masor aprox. 43V. Cat masurati cu un astfel de aparat? In primar am bobinat 19 spire (atat a ajuns platbanda) iar in secundar 6 spire (dar tare mi-e teama ca am gresit si am bobinat numai 5 spire , alta explicatie nu am) a mers tare greu ca platbanda era din tabla de 0,5mm lata de 34mm si n-am avut unde s-o decalesc. In mod normal cu 19 si 6 spire trebuia sa am tensiune mai mare. Electrodul se lipeste , tessiunea masurata in acest timp intre minus si plus scade la aprox. 3.5V , masurat intre minus si iesirea din diode (inainte de bobina de iesire) este mai mare cu 0.2 0.3V. Cand reusesc sa sudez am cam 22V pe iesire dar arcul se intrerupe f. usor daca indepartez putin electrodul. Cand electrodul este lipit , curentul in primar este de 4 - 5 A (in secundar 150 - 200A) , cand sudez curentul in primar este 12 - 13A (in secundar 80 -100A electrod 2,5mm). Am incercat si cu 3,25mm , merge dar e greu de intretinut arcul. Am crescut frecventa de la 40,3Khz la 46Khz , tensiunea nu s-a modificat dar parca arcul se amorseaza ceva mai usor. Cam ce ar fi de facut? Postez si schema folosita precum si doua oscilograme facute cu Fluke (iesirea in gol) . INVERTOR SUDURA.pdf Editat Noiembrie 27, 2015 de bentanioan Link spre comentariu
amudsen Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Ai facut teste pe o rezistenta de sarcina? E ceva in neregula la curentii masurati de tine. Frecventa ar trebui sa fie in jur de 50-55 kHz.Ce igbt-uri ai folosit? Link spre comentariu
bentanioan Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Am facut teste pe rezistenta,am ajuns la 90A dar trafo nu era impregnat si fluiera tare. CIBY2 a facut invertorul la 40Khz. IGBT-urile sunt STGWT80V60DF IGBT Tranzistori 600V 80A 2buc. pe ramura. Nu se incalzesc mai mult de 30*C.Cred ca problema e de la raportul de transformare trafo din pacate. Link spre comentariu
daniel_88 Postat Noiembrie 27, 2015 Partajează Postat Noiembrie 27, 2015 Sa nu fie din antistik... Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 Incearca sa inversezi firele la sedundar trafo curent. Link spre comentariu
bentanioan Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 Am incercat si nu s-a modificat nimic.Am marit R4 la 2 Ohmi si limiteaza curentul mai jos , deci cred ca montajul functioneaza corect. Nu inteleg de ce se lipeste electrodul , sa fie oare diferenta de tensiune de la intrarea si iesirea din bobina de iesire prea mica (0,2 - 0,3V) cand se lipeste ? Link spre comentariu
amudsen Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 Am patit si eu la fel cu "fluieratul" trafului, aveam spatiu intre feritele de la traful final, a disparut odata cu strangerea acestuia. Ceva nu e in regula cu acesta, mai verifica-l, refa testele cu rezistenta de sarcina si pune niste oscilograme. Link spre comentariu
bentanioan Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 Dar tensiunea in gol vi se pare ca e buna? Link spre comentariu
amudsen Postat Noiembrie 28, 2015 Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 Da-l ......undeva de digital (nici nu spun de cate ori am 'binecuvantat' aparatele digitale) masoara cu unul analogic, eu am masurat cu un mavo, e cam singurul in care am incredere. Trebuie sa ai in gol pe iesire in jur de 45v, totusi caracteristica la tine e super cazatoare, bainuiesc totusi traful de iesire. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum