Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Inteleg ca finalii nu sunt montati.

Miezul trafului nu trebuie sa aiba intrefier

Verifica in ordine urmatoarele:

- Sensul de montare al diodelor puse in paralel pe primarul trafului driver (D14, D15 si D16);

- Valoarea rezistentei R25, eu am schimbat-o cu 47 ohmi pentru un FET IRF520. Dar, in paranteza fie spus, aceasta nu influenteaza amplitudinea semnalului pe primarul trafului, ci doar forma acestuia, respectiv fronturile crescatoare si descrescatoare ale impulsurilor;

- corectitudinea montarii componentelor din driverele finalilor, inclusiv valoarea corecta a rezistentelor si sensul diodelor.

Eu in locul diodelor D14 si D15 am montat una bucata P6KE18. Poate fi uni sau bidirectionala, nu conteaza, dioda D16 isi face treaba.

D52, D53, C18 si C19 nu se monteaza.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Dar diodele din primar, le-ai verificat?

Care este amplitudinea semnalului in grila? Dar in primar? Dar cea masurata intre masa si drena FET-ului?

Posibil sa existe un scurt in traf, sau sa nu fi fost atent la fazare si in loc de forward sa lucreze in modul flyback. Dar pana sa te apuci sa rebobinezi traful, mai trebuiesc facute verificari. O oscilograma dublu spot, cu un canal pe primar si unul pe secundar spune multe.

Link spre comentariu

Acuma sunt la servici dar dupa masa o sa fac masuratorile. Am un traf si de la Ciprian si o fac masuratorile si cu ala.

Oscilograma dublu spot nu pot ca nu am decat o sonda.

Link spre comentariu

Am schimbat diodele din paralel cu trafu, am pus BYV26 si P6KE18CA.

Am reusit sa fac urmatoarele masuratori la alimentare cu 14V:

1. semnal G-S 

2. semnal primar traf driver

3. semnal secundar traf driver fara driver 

post-233067-0-67407200-1434723558_thumb.jpg

post-233067-0-85676200-1434723574_thumb.jpg

post-233067-0-47553000-1434723583_thumb.jpg

Link spre comentariu

Revin cu ultimele masuratori dar de data asta cu traf driver UTK TI120303 cumparat de pe forum, se pare ca am un scurt sau ceva pe placa deoarece acuma am alta tensiune si cu trafu facut de mine dar am pus tranzistoru IRF pe o placa de test si am urmatoarele valori: 

1. semnal primar traf

2. semnal secundar

3.semnal cu driver

post-233067-0-31503700-1434737923_thumb.jpg

post-233067-0-62002500-1434737953_thumb.jpg

post-233067-0-67347100-1434737956_thumb.jpg

Link spre comentariu

Poate ca mosfetul nu se deschide destul. Incearca sa micsorezi putin rezistenta din poarta mosfetului driver, sau sa maresti putin valoarea bleed-erului (astea doua inpreuna formeaza un divizor). 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

O intrebare : care este schema pana la urma? Vreau sa construiesc si eu unul, am aproape toate componentele, dar nu stiu care este schema. Pana acum am realizat doar partea de alimentare si redresare. Redresarea e facuta cu 4 punti de 25A legate in paralel, iar filtrarea e facuta cu 6 condensatori de 470uF/450V. A rezultat o placa destul de mare. Transformatorul de putere si bobina de soc sunt recuperate de la un ups. Ele sunt realizate cu cate 4 miezuri u 46/40/28 ( http://www.megatron.ch/downloads/pdf/corepdf/u464028.pdf ). Din calcule, reiese ca un "set" de 4 miezuri are sectiunea mai mare decat un ee71 . Miezul pentru bobina de soc are un intrefier de 13 mm . Nu mi-am dat seama daca fereastra unui ee 71 este mai mare decat fereastra miezului care vreau sa il folosesc. 

Si inca o nelamurire. Detin 6 miezuri u intregi . Celelalte 2 sunt "taiate" pentru intrefier. Daca as face o combinatie intre ele sa maresc sectiunea, s-ar schimba numarul de spire? Problema e ca fereastra ar ramane aceeasi. 

Link spre comentariu

De fapt tu ai doua percehi de miezuri fara intrefier, bune pentru traf si doua cu intrefier, bune pentru bobina de iesire.

Sectiunea totala, pentru doua perechi, de peste 780 mmp, este mai mare intradevar decat la un E71 si la o frecventa de 40-50 kHz, vei obtine (asa, ochiometric) fara probleme peste 150A la electrod cu o durata activa peste 75% (bineinteles ca se poate si mai mult dar cu o durata activa mai modesta). Fereastra de 51x18 mm este mult mai mare decat la E71 (13x45 mm) si-ti va permite sectiuni mai mari ale conductoarelor. Singura problema ar putea sa fie ferita, despre care nu ne-ai spus nimic (sau probabil ca nici tu nu stii nimic). Totusi, in calculul trafului, foloseste o inductie maxima in miez mai  mica de 0,2 Tesla (0,16 - 0,18) si o sa fie bine.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Doua mici constatari ( scuze Mr.Ciby2 dar sunt carcotas) 

-Pentru trafuri UTK , stiti voi de unde, primarul (sau ambele secundare) au pinii inversati pe cablaj. In poza stanga e amplasarea originala, in cea din dreapta am inversat ambele secundare .

Posted Image

-Rezistorul de 1K nu e amplasat simetric la High-side si Low-side. E necesara o gaura in traseul vecin in loc de cea din pad.Posted Image

Editat de bolek
Link spre comentariu

Corecte ambele afirmatii ale colegului Bolek. (nu este nevoie de scuze, corectia este bine venita!)

Traful UTK a fost introdus pe cablaj pentru ca este oferit de Ciprian123 in kiturile de reparare pe care le vinde (sursa mea de SGW30N60). Dar, personal, in acest invertor am folosit traf confectionat pe miez E25. Efectiv, traful UTK este pus inversat (in oglinda). 

Greseala cu rezistenta de 1K se perpetueaza de la prima varianta de cablaj si acum imi dau seama ca invertorul rosu prezentat in acest topic, functioneaza de la inceput cu rezistenta montata asa.

O sa remediez greselile si o sa postez varianta corecta a cablajului.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări