Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Cum ai legat primarul?

Inceputul bobinei nu are nici-o relevanta daca nu se respecta regula pentru toate infasurarile din traf. Importanta este fazarea si pentru a realiza asta conteaza sensul de bobinare. La terminalul notat cu punct pe schema, sau cu pad patrat pe cablajele mele, poate fi conectat inceputul infasurarii, sau, la fel de bine, poate fi si sfarsitul. Dar toate infasurarile respecta aceeasi regula.

Link spre comentariu

Primarul este cu mediana la +14v dupa schema urmatoare :

Posted Image

Si atat primarul cat si secundarul sunt bobinate in acelasi sens.

Eu nu mai stiu ce sa ii mai fac , oscilograme bune la tensiuni mai mici dar la retea ........UN MARE POC !!!

Am sa fac si schema modulului driver si am sa o postez , orcum este una cu bc 807

Ps: Si nu luati in calcul anti-stick`ul ca nu l-am folosit

Editat de parutzu
Link spre comentariu
Vizitator

Fazarea se face cu osciloscopul dar fara a alimenta partea de forta.

La osciloscopul cu un singur canal se foloseste sincronizarea externa.

O alta metoda este construirea unui oscilator--am pus in multe locuri o schema pe care o consider ff simpla si sigura--si apoi legarea infasurarilor pe rand cu una luata drept referinta. Nu da gres daca esti atent.

Probabil ca mie imi este mai usor sa fac diverse montaje pt ca am mii de piese recuperate.

Oscilatorul poate fi realizat cu un singur CD4049 sau pt bobine f mici cu un LM311 + IRF630 + IRF9520.

Link spre comentariu

Este buna si metoda prezentata de dl. Miticamy, dar eu consider ca NU TREBUIE SA SE AJUNGA LA EA.

Fazarea unui traf homemade se face din bobinare. Nu este deloc greu. Presupun ca tu, Parutzu, nu ai folosit un traf industrial caruia sa nu ii cunosti fazarea si sa fie nevoie sa apelezi la metoda de mai sus. Resetarea cu dioda si infasurare dedicata nu am vazut prin aparatele industriale.

Schema prezentata de tine este corecta, infasurarile sunt fazate bine, cu toate ca nu inteleg rostul reactiei cu optocuplu.

Acum, ca sa aflam daca ai bobinat corect, aplicam metoda propusa. Oscilator ai deja, functional, presupun. Un osciloscop cu doua spoturi ai? Daca da, pentru fazarea infasurarii de reset, cea cu dioda la masa, masele sondelor se pun pe firul de plus si varfurile la celelalte capete. Semnalele trebuie sa fie in antifaza. Pentru secundare, una din sonde o pui pe primar, cu masa la + si si varful pe drena MOSFET-ului. A doua sonda o pui cu masa pe firul cald al uneia din bobinele secundare si cu varful pe capatul ce duce la emitorul IGBT. Cele doua trase trebuie sa fie in faza si sa se suprapuna, cu mici diferente de amplitudine, bineinteles. La fel cu a doua infasurare secundara. Daca semnalele nu sunt asa cum am spus, se inverseaza infasurarea cu probleme. Este posibil ca doar primarul sa fie inversat si in acest caz, toate semnalele sunt pe invers.

Daca nu ai osciloscop cu doua spoturi, ii ofer mingea D-lui Miticamy, ca poate dansul explica mai bine. Eu nu am incercat-o niciodata si, dupa cum spune dansul, presupun ca se aplica metoda figurilor Lisajoux, sper ca am scris bine.

Link spre comentariu

Vorbesti despre alimentarea dintr-o sursa separata a partii de comanda, care sa aiba si o limitare de curent? Sfatul este foarte bun, nu numai pentru 3845! 3843 nu se foloseste in schema asta, iar busi finalii una-doua!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

In sursa MOS, asa cum e desenata schema pe hirtie nu apare ca ar fi limitare de curent .

La incercari preliminare eu am preferat sa fac limitarea pe o rezistenta in sursa .

E mult mai usor de calibrat si verificat.

Dupa aia se poate trece la faza finala.

Grig

Link spre comentariu

Aha! Acum inteleg! Vorbesti despre limitarea curentului prin MOSFET montand o rezistenta de cativa ohmi intre sursa FET-ului si masa. Valoarea impulsurilor se va diminua, dar asta nu conteaza in procesul de fazare! La fel de bine poate fi pusa rezistenta si pe ramura de + 14V sau in drena.

Felicitari pentru idee!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

... Resetarea cu dioda si infasurare dedicata nu am vazut prin aparatele industriale...

Pentru ca esti tanar.

Am intalnit-o frecvent in invetoarele anilor '95-'99.

Link spre comentariu

Nu sunt nici eu asa de tanar domnule EM2006. Inceputurile pasiunii pentru electronica sunt din vremea cand dumneata publicai diverse articole in Tehnium, prin anii '80, iar in anii '90, aveam alte orientari in electronica, nu ma pasionau sursele in comutatie.

Link spre comentariu

Va multumesc de sfaturi si de parerei , au fost excelente , asa mai invata omul si la 43 de ani cate ceva . am rezolvat dupa cum a spus Dl Ciby , sa tii cont de markerul de inceput sau sfarsit al bobinarii.

Semnalul corect era cel di a 2-a oscilograma postata , si nici nu imi mai incalzaste finalii.

Toata treaba e ca la tensiunile ce vi le-am enulerat merge super si nu este fortat , chiar si timp indelungat , dar mi-e teama sa il alimentez iar la retea. Cred ca o sa procedez cu protectia intre +300vcc si colectorul igbt a ramurei respective , si sa vad ce se intampla.

Raportul de transformare la invertorul asta este de 4 daca ne referim la tensiunea de alimentare pe alternativ , si nu pe C`urile de filtrare 470/450v.

deci la 50Vca am 12 / 12,5 V pe iesire , iar la 70Vca am ~ 17Vcc , dar atunci cand l-am alimentat la 220 , tensiunea pe iesire a urcat la 124 de volti . Deci , unde am gresit ?

Editat de parutzu
Link spre comentariu
Vizitator

Am pus oscilograme de la un inv sudura la "Totul despre surse".

Cand aveti osciloscop nu mai folositi voltmetrul. La un inv de sudura unde nu ai condensator pe iesire si cateodata nici soc, voltmetrul mai mult te incurca.

Se masoara amplitudinea impulsului pe iesire, se stie tensiunea de alim a primarului asa ca raportul de transformare rezulta cu precizie ridicata.

http://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/page-38

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Resetarea cu dioda si infasurare dedicata nu am vazut prin aparatele industriale.

Salut.Se foloseste inca,prin invertoare de sudura produse de EP-SYSTEMS(trafo driver),LINCOLN(trafo driver),iar pe partea de forta se foloseste in invertoare de max 80 amperi produse de TELWIN(TECNICA114 si FORCE125).

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna ziua....

Frumos proiect si foarte bun la casa omului si ca urmare as dori sa il incerc si eu.Am citit acest topic si am observat ca majoritatea colegilor care au incercat realizarea lui au ramas satisfacuti ..

Pentru inceput  as dori sa stiu daca dimensiunea miezurilor de ferita sunt standarde pentru acest proiect (e20, e25, e65) sau se poate adapta numarul de spire de pe miezurile avute prin sertare pentru a avea la final aceeasi valoare  necesara functionarii montajului..

Va intreb deoarece am gasit prin sertar un miez de ferita m-ai ciudat si v--as ruga sa imi spuneti daca se poate folosi in montajul de putere..are 77x46x16,5 mm cu o deschidere de 17x51mm...problema este ca o latura este 16,5x13 iar cealalta este rotunda de 16,5mm..

va multumesc..

http://i59.tinypic.com/9zps93.jpg

Editat de laurentiufocsani
Link spre comentariu

Acesta este de la un transformator de inalte tv, o sa-ti trebuiasca cam 6 bucati pentru traful de putere, vreo 4 pentru bobina de iesire, ideal ar fi ori 2 x E71 pentru traful de iesire (dar cel mai bine e sa stii de la inceput ce vrei, cu ce electrozi vrei sa sudezi,...... etc.). Sunt metode de calcul in paginile acestui topic. Spor la treaba!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări