Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Citesc tot forumul si vad numeroase linkuri la poze cum sa realizat transformatoare si cablaje,  dar meru vad un videoclip cu un om ca se da jos din pat ,trist cred ca tot ar fi bine puse aici scheme cablaje sa fie vizibile pentru cei ce sau inscris pe forum .Asa e pe alte forumuri sa poti posta simplu ce ai realizat ,Daca apuc sa realizez cel mai simplu desi credeam ca fac cel mai bun, voi pune poze de la inceputul placi de baza pana la finalizare sa poata realiza si alti mai simplu si pe inteles deoarece uni suntem pasionati de electronica alti o practica si na e mai anevoios pentru cei pasionati .Fac apel la schema mai simpla a schemei rusesti mai simpla din pagina unu postata sa postati cablajul real realizat datele transformatoarelor cu toate modificarile si date de contact ca la greu sa avem la cine apela ,sa ne ajutam uni pe alti .

Link spre comentariu

Calculatorul pe care l-am facut in Excel nu calculeaza si puterea functie de miez, sau invers.

...........................

In calculele pe care le-ai facut in vederea calcularii transformatorului pentru tensiunea de intrare minima respectiv maxima ce valori ai luat, 220V, 330V?

Asta in cazul in care te-ai cramponat de asta deoarece vad diverse formule (pe net) care cer asta.

Link spre comentariu

Citesc tot forumul si vad numeroase linkuri la poze cum sa realizat transformatoare si cablaje,  dar meru vad un videoclip cu un om ca se da jos din pat ,trist cred ca tot ar fi bine puse aici scheme cablaje sa fie vizibile pentru cei ce sau inscris pe forum .Asa e pe alte forumuri sa poti posta simplu ce ai realizat ,Daca apuc sa realizez cel mai simplu desi credeam ca fac cel mai bun, voi pune poze de la inceputul placi de baza pana la finalizare sa poata realiza si alti mai simplu si pe inteles deoarece uni suntem pasionati de electronica alti o practica si na e mai anevoios pentru cei pasionati .Fac apel la schema mai simpla a schemei rusesti mai simpla din pagina unu postata sa postati cablajul real realizat datele transformatoarelor cu toate modificarile si date de contact ca la greu sa avem la cine apela ,sa ne ajutam uni pe alti .

sunt total de acord...

Link spre comentariu

Pun cablajele de la schema rusului, cea din prima pagina, pentru ca vad ca esti hotarat sa te apuci de el. Dar, iti spun inca o data ca schema nu m-a satisfacut si de aceea am ajuns la ultima varianta realizata, cea cu CD4093 in comanda.

La schema rusului, trebuiesc cel putin doua perechi de finali, sau in cel mai rau caz, foloseste finali de putere mei mare, SGW50N60, sau mai buni. Eu sunt adeptul folosirii a cel putin doua perechi datorita transferului termic mai bun intre semiconductor si radiator. In plus, folosirea a doua radiatoare separate pentru fiecare ramura de finali, fara a mai pune izolatori, se recomandata.

placa forta var. 8.pdf

placa forta var. 8.2 BUN DE PRINTAT.pdf

Fata de schema rusului, pe cablaj ai temporizatorul si releul de softstart. Nu monta bucla de reactie negativa de tensiune de la iesire la UC3845. Nu pui rezistenta de 10K, zennerul de 62V si optocuplorul.

Link spre comentariu

Daca citeai topicul cu atentie ai fi stiut ca acel invertor nu mai exista. Nu am fost multumit de rezultate asa ca l-am reconstruit. In varianta originala suda si cu electrozi de 3,25 mm, dar se incalzeau transformatorul si radiatoarele, care erau subdimensionate. Am ars 2 sau 3 perechi de finali cu el, pana i-am montat 2 perechi in paralel. Dupa aceea s-a ars traful final si m-am hotarat ca este cazul sa construiesc un invertor mai rezistent. Asa a aparut varianta 2011 cu trei perechi de finali si doua trafuri finale in paralel, a carei schema si cablaj ti le-am trimis pe mail. Aceasta functioneaza OK, sudeaza si cu 3,25, dar cu acesti electrozi nu i-am facut o proba de anduranta. In schimb cu 2,5 am sudat destul de mult, fara a avea probleme (2-3ore). Il am si acum. Apoi am construit a treia varianta, cea prezentata incepand cu pag. 28, de care sunt intradevar satifacut. Pentru nevoile mele este mai mult decat necesar. Acesta poate suda cu 3,25 fara pauza. La ce radiatoare are si la modul cum a fost realizat traful, plus diodele finale de 300A, nici macar nu se incalzeste. Are termostate pe fiecare element de forta, toate la 80 grade, doua perechi de E71 la traf, sectiunea in primar de 10 mmp, in secundar 30 mmp si in bobina de iesire la fel. Urmeaza inca o varianta, putin diferita de cea de a treia, care inca nu este gata.

Link spre comentariu

Am si eu o intrebare pentru CIBY2...am realizat placa de comanda dupa schema rusului,cea de la inceputul topicului...au f bune sfaturile tale in legatura cu acel cuplaj,am folosit un semiregrabil de 50k in locul rezistentei de 10k.Problema e ca in pinul 6 al UC-ului am frecventa de 47 kHz,dar in pinul 4 nu am nimic...normal trebuia sa am dublul frecventei de la pinul 6...in pinul 8 am 5 v...stiti cumva ce poate cauza anomalia?...si inca ceva,pe iesirea mosului de comanda (irf630) multimetrul citeste o frecventa instabila...intrerupta...la poarta tranzistorului am frecventa stabila 47 kHz.

Link spre comentariu

Masori frecventa cu multimetrul si cred ca de acolo provine problema. In pinul 4 semnalul este triunghiular, iar in drena MOS-ului driver apar spike-uri si se poate ca aceasta sa fie cauza pentru rezultatele aiurea. Fara osciloscop o sa fie greu de pus la punct.

Link spre comentariu

Masori frecventa cu multimetrul si cred ca de acolo provine problema. In pinul 4 semnalul este triunghiular, iar in drena MOS-ului driver apar spike-uri si se poate ca aceasta sa fie cauza pentru rezultatele aiurea. Fara osciloscop o sa fie greu de pus la punct.

spike-urile pot proveni din cauza trafului driver?alte cauze nu vad deoarece am respectat schema intocmai...am inteles acum de ce nu vad semnalul de la pinul 4...nu stiam ca multimetrele nu vad semnalul in ferastrau(e bine de stiut)...osciloscopul trebuie sa il achizitionez...momentan e criza...problema e ca sunt presat de timp si trebuie sa il termin.

Link spre comentariu

traful driver l-am facut din traful mare de la o sursa pc,l-am bobinat pe rand cate 40 de spire cu em 0,4 mm cu izolatie intre spire...totusi mie mi se pare cam mult 40 de spire,si banuiala mea e ca miezul se satureaza...intrefier nu are,stiu ca nu e recomandat la trafurile driver intrefier....sursa auxiliara e dupa schema lui danyk,cehul...merge super bine,doar ca am modificat-o pt 14 v,dupa parerea mea e mult mai fiabila si nu necesita reglaje ca la cele cu TOP-uri...partea de putere o asigur cu 2 HGTG30N60AD,mi se pare suficient pt un curent de 16 A mediu...tine la 55 A la 100^C...bineinteles snuberele sunt altele,am un RC cu 1,5n si 8,2 R...deasemenea pe ramurile bobinei principale am un snuber RC cu 470 p si  12 R...valorile le am dintr-o alta schema care foloseste aceeasi tranzistori,in aceeasi tipologie si la aceeasi frecventa,doar ca foloseste ca driver un ir2110...dar daca vad ca imi face figuri cu traf driver o sa abordez ir-ul,si asa am cateva bucati.

Link spre comentariu

In pinul 4 al UC-ului este intradevar semnal dinte de fierastrau, dar nu este alternativ, nu trece prin 0. Valoarea minima este undeva in jur de 1,2V, iar cea maxima in jur de 2,9V. Spike-urile apar datorita trafului si elementului de comutare si sunt inerente. Nu poti obtine un semnal perfect folosind aceasta metoda, dar amplitudinea lor se poate diminua incat sa nu afecteze circuitele din aval. Un traf bine facut, o comanda a MOS-ului driver corecta si alegerea corecta a acestuia vor da rezultate bune.

Nu stiu ce intelegi tu prin "traful mare de la o sursa pc". Daca este vorba de miezul EI33, sau ceva asemanator, deja tractezi tricicleta copilului cu buldozerul!

Un miez E19 sau E22 este prea de ajuns. Eu am folosit E25 pentru ca aveam la indemana (mi-am facut provizii pentru surse de 20-30W, cum este si sursa auxiliara, am cumparat vreo 10 perechi) si duce trei perechi de IGBT, cu o capacitate totala grila - sursa de vreo 6 nF pe fiecare ramura.

Despre snubere, ce sa spun? Daca tu crezi ca este mai bine, OK. Dar se gasesc pe net tot felul de materiale despre calculul acestora si ar fi bine sa citesti.

Comanda cu IR2110 nu prea este recomandata. Este mai simpla si mai sigura, intradevar, dar un final ars inseamna scrum pana la potentiometrul de curent. Traful izoleaza galvanic.

Si inca un lucru: rusul a legat masa de forta cu masa circuitului de control si este periculos. Ar fi mai bine sa le separi!

Link spre comentariu

Mersi mult ciby....masa am separat-o,am vazut ca nu-i lucru bun cu ea la comun...deci sa inteleg ca miezul pe care l-am ales pt traful driver e cam mare.Miezul cxred ca e un EI33,cred,pt ca nu mai avea banda galbena pe care scria ce fel de miez e...de aceea am si ales traf in locul driverului cu ir,tot la izolarea galvanica m-am gandit...sa inteleg ca unul asemanator cu cel care l-am folosit la sursa auxiliara (4,5x4,5 mm)...sau poate chiar un tor de ferita,ca am vreo trei comandate,cred ca 3F3 materialul...daca le fac pe tor  pastrez numarul de spire?repet,mi se par cam multe totusi...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări