Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

@CIBY - schema va fi a doua, cu toate briz-briz-urile posibile (HotStart, ArcForce, etc).

Si mie mi s-au parut mai buni HGTG-urile, dar, fiind incepator, e mai bine sa intreb. Legat de sursa, stiu ca de obicei Farn.. sunt mai de incredere, dar totusi sa ceara dublu la pret mi se pare cam prea mult.... . Am mai auzit plangeri si cu TM.., de Come... nu stiu ce sa zic. In afara ca am primit ferite sparte de la ei, mai mult nu stiu :bataie (e adevarat, si-au turnat cenusa in cap si mi-au trimis piesele sparte din nou, cu scuze de rigoare).

La o adica, fac un efort si iau de la Far.... . 240 RON vs 126RON (mai putin chiar pentru varianta fara D in coada, care nu are dioda, in rest au aceleasi caracteristici).

Intentionez sa bag cate trei pe fiecare ramura, sa fie acolo :).

Link spre comentariu

OK! Schema este buna si functioneaza destul de bine. Eu sunt multumit de ea. Pentru nevoile unui amator este prea de ajuns. Dar daca pui trei perechi de finali, foloseste SGW30N60, pe care ii ai deja, cu racier generoasa. La 50 kHz lucreaza  bine. Eu am pus tot trei perechi de la Ciprian123 si nu am avut nici-o problema pana acum. Daca vei simti nevoia, ii vei inlocui mai tarziu. Nu te arunca la cheltuieli inutile. Mai bine investesti in al doilea miez de ferita, cum se vede in pozele postate de mine.

Faci cablajul postat de mine? Este functional, doar ca finalii sunt asezati cam naspa. E greu de demontat!

Si diodele finale la fel!

Ai bobinat trafo? Daca nu foloseste termostate de genul http://www.tme.eu/ro/details/am03-80/termostate/tomic/am0380056060-5/#

Il introduci in izolatia dintre primar si secundar iar firele le scoti prin laterala carcasei. La fel si la bobina de iesire. Le inseriezi cu restul bimetalelor din schema si vei sta linistit!

O sa pun o poza diseara!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Traful principal l-am facut deja pe 2X E71, dar nu sunt incantat de el asa ca o sa fac altul pe 3XE80 si miezurile E71 le folosesc la bobina de iesire. Termostate din alea am deja, dar parca sunt la 85 de grade.

Cablajul il voi reface, nu se prea pupa cu radiatoarele mele RAD-A6023/300 .

SGW30N60-urile de la Ciprian nu par a fi HS, asta ar insemna ca la 50kHz duc cam 20A per bucata. De asta m-am gandit sa ii schimb. HGTG-urile duc lejer 50A (nu ca ar rezista terminalele la curentul ala, dar oricum, e mult mai bine decat 20A).

Schema va trebui sa o modific nitel. Vreau sa folosesc driver TC4421, plus ca vreau sa bag feedback si de pe iesire (am facut rost de shunt-uri de 200A).

Link spre comentariu

Am mai spus si o mai spun: nu te hazarda cu piese foarte scumpe in conditiile in care tu ai ceea ce este nevoie pentru un lucru bine facut.

2XE71 este deajuns iar E80 are sectiunea mai mica. Daca nu l-ai bobinat bine, il mai bobinezi o data. Iti spun din experienta, ceea ce am prezentat in paginile anterioare este mult peste ce gasesti la aceleasi costuri in magazine. Eu am folosit pentru bobina de iesire E65 si merge perfect. Daca ai rabdare sa o reglezi din intrefier vei obtine rezultate foarte bune.

Supradimensionarea finalilor nu te ajuta. Pune-l la punct cu ce ai si pe urma vorbim! Nu sunt 20A, sunt in jur de 25 si la trei perechi inseamna 75. Mult prea de ajuns, iar racirea face mai mult decat inlocuirea cu alti finali mai buni. Oricum vei face si probe si dupa aceea vei putea monta si HGTG-uri, daca tu consideri ca va fi nevoie.

Iar ideea cu feedback-ul pe iesire este super OK. Vezi MP!

Link spre comentariu

3XE80 au sectiunea putin mai mare decat 2XE71. Dar in schimb au fereastra mult mai mare. Si eu de asta am nevoie, pentru ca nu am decat platbanda de 0.4 (taiata din coala de cupru). Si tabla mai e si tabla tare, nu se indoaie cum vreau eu. Ies bobinele mult supradimensionate ca sectiune, dar posibilitatile de combinare sunt limitate. De asta e buna o fereastra mare. Tinand cont ca vreau sa mearga 100% DA la 200A (stiu, nu sariti ca la ce imi trebuie curentul asta) sunt fortat sa folosesc o fasie in primar (20mmp) si trei in secundar (60 mmp). Am storcit bobinajul asta in E71, dar foarte greu si nu sunt deloc sigur ca nu a facut scurt pe undeva. La secundar e OK, ca ai multiple fasii si verifici intre ele daca se ating. Dar la primar nu ai nici o sansa. Asa ca am trecut la E80. Bobina de netezire o fac pe E71 exact din aceleasi motive - fereastra.

Daca cineva stie o sursa de platband de cupru de 0.2, 0.3, lasati-mi si mie un PM , va rog.

Supradimensionarea finalilor ajuta in conditii de tensiune de alimentare scazuta. Pentru ca aparatul va incerca sa creasca curentul prin primar (mareste factorul de umplere). Cel putin eu asa am inteles. E adevarat, un active PFC ar fi mult mai elegant, dar si mult prea complicat la nivelul meu actual, asa ca mai bine fac finalii sa tina la tensiuni joase ( curenti mari). Calculul meu e cam asa: 200A * 27V => 5400W /0.8 randament = 6750 / (180V*1.4142) = ~27A (curent mediu prin finali) * 2 (maxim 50% factor umplere) = 54A => 60 A /3 finali = 20 A per final. Conform datasheet-ului, sgw30n60 tine cam 21-25A, prea aproape de limita. Si nu am luat in consideratie pierderile prin finali si diodele de rectificare, care la puterea asta, cred ca sunt de minim 2-300W. Si nici nu as pune pariu pe conformitatea componentelor.

Aparatul oricum va fi modular (comanda, sursa auxiliara, sursa principala (punti +condensatoare), traf comanda, driveri, placa putere, rectificare), deci pot in viitor sa interpun si un pfc, ceva.

Daca am gresit pe undeva la calcule sau am spus prostii, va rog sa ma corectati.

Editat de gap
Link spre comentariu

Cate spire are traful? Spuneai de doua perechi de miezuri E71. La ultimul invertor, tot pe doua perechi, am bobinat 11 spire in primar si 3 in secundar, pentru 50 kHz. Sectiunile sunt de 10 mmp in primar si 30 in secundar. Singurul lucru care se incalzeste sesizabil este miezul.

Cei 20 mmp din primar, care de fapt sunt in jur de 16 (40 mm x 0,4 mm = 16 mmp), sunt cam mult. Tine cont de faptul  folosesti racire fortata iar densitatea de curent se poate duce usor spre 6A/mmp. La cei 60A calculati de tine ar trebui maxim 10 mmp in primar. Daca vei bobina in doi galeti cu platbanda de 20-21X0,4 mm va fi foarte OK si-ti va ramane spatiu pentru doua platbande in secundar (doua nu trei). Eu asa as face.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

As avea o intrebare (creatza). Ma intereseaza un etaj de pfc pentru invertor. E bun si scopul primar al PFC-ului, dar si mai interesant e ca asigura o sursa de tensiune (relativ) constanta pentru etajul de forta, scazand stresul pe acest etaj. Sunt constient  ca la puterea asta insusi etajul pfc devine etaj de forta deci componentele vor fi cam scumpe. Dar nu ma intereseaza costul, ma intereseaza sa iasa ceva OK.

Intrebarea ar fi: cam cum s-ar putea face un asemenea etaj. Am citit AN la o carca de controllere PFC, dar toate sunt pentru puteri mici. Din ce am vazut, la puteri mari (800W in exemplele lor) se prefera interleaved sau bridgeless. Are cineva o schema, sau o idee de cum s-a putea face?

Link spre comentariu

Inmulteste 800 W cu 5 , pentru un minimum acceptabil la un aparat de sudura . Gandeste - te bine , si apoi renunta ... O firma celebra , care incepe cu E ..... b a dat chix cu invertoarele cu PFC . Este o parere personala ( chixul nu ... ) , asadar ... poate posteaza si alti colegi pareri avizate .

Link spre comentariu

Adevarul e ca si mie mi-a dat din calcule niste chestii.... inpractice. Dar am spus ca nu am gasit eu solutia corecta...

Din ce stiu, parca sunt invertoare comerciale care contin un boost pe intrare (cele gandite sa mearga pe generatoare).

Editat de gap
Link spre comentariu

Nu ... sau nu stiu eu . Alea care mi - au trecut prin mana cu functionare pe generator au inseriata pe alimentare o inductanta " babana " , mai fereste ( cat de cat ) aparatele de salturile de tensiune  ale generatoarelor . Fizica " chioara " , inductanta se opune variatiilor ... Boost ? nimic nu poate face energie mai multa din mai putina ... sper sa nu ma insel ...

Link spre comentariu

Singurele avantaje ale unui boost, in opinia mea, ar fi:

- posibilitatea de a lucra pe tensiuni de linie mici, binenteles, daca se asigura si puterea necesara

- posibilitatea de a lucra pe generator

- finali mai slabi in etajul de forta al invertorului (nu ca ar fi mare avantaj, tinanad cont de ce trebuie pus in etajul de boost)

- primarul din traful de forta poate fi dimensionat precis (tensiunea de intrare constanta, curentul prin primar constant pt o anumita putere)

- factorul de putere ~1, nu te injura vecinii cand sudezi.

Nu stiu daca avantajele oferite merita efortul insa...

Categoric un boost nu scoate energie din nimic :).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări