Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

............ Si zana Maseluta a decis ca la reglaje sa mi se indeplineasca dorinta (din vina mea, bineinteles) adica cu reglajul la minim am pus un electrod de 3,2  si s-a auzit un poc frumos si apoi liniste. Bineinteles ca diodele transil nu au avut nici un efect (de fapt alea au facut poc) asa cu bine a sublinat mai sus CIBY2. Ramane saptamana viitoare sa inlocuiesc igbt-urile (si altceva ce o mai fi) si sa revin cu reglajele. Parca dupa pocul asta nu imi este asa de frica  :rade:  (o fi vreo metoda de tratament).

Link spre comentariu

Aici gasiti fisierele pentru invertorul rosu prezentat cu cateva pagini mai in urma.

Am recuperat si ultima varianta a placii de comanda prezentata in pag. 28 a topicului si pe care o postez in varianta Sprint-Layout.

invertor cu CD4093 varianta rosie.rar

Sursa auxiliara de 14V este varianta clasica a TOP201-202, cu TL431 in bucla de reactie.

Schema pentru partea de forta este clasica, forward duble ended, cu trei perechi de SGW30N60, locas pentru diode de intoarcere in capsula TO247 sau TO220, rezistente de 10W in snubere, 3 conzi de filtraj de 680uF/400V si un cond de decuplare de 1uF/400V.

Conectorii prezenti pe placa au urmatoarele destinatii:

Con 1 - Termostate. In functie de numarul de termostate vor fi ocupate o parte din conectori, restul se vor scurcircuita cu fludor pe cablaj

Con 2 - Este un strap mai lung de la iesirea placii de comanda, la care se adauga masa si +14V spre MOS-ul din primarul trafului driver

Con 3 - La potentiometrul si LED-urile de pe panou

Con 4 - La iesirea invertorului, cele trei intrari in optocuploarele din comanda

Con 5 - Alimentare ventilator

Alimentarea de la reteaua de 220V~ este in coltul din stanga sus la care se adauga alimentarea sursei auxiliare.

Traful final, am mai spus, 2 perechi E71, 3C90, are 11 spire in primar, platbanda de 0,25X40 mm izolata cu banda de hartie autoadeziva

In secundar 3 spire cu 3 bucati platbanda 0,25X40 mm, izolata fiecare cu banda de hartie autoadeziva, fara intrefier

Bobina de iesire, 1 pereche E65, 10 spire (din cate imi aduc aminte) cu 3 bucati platbanda 0,25X40 mm, izolata fiecare cu banda de hartie autoadeziva, intrefier de 7 mm

Traf sursa auxiliara: miez E25, primar 48 + 48 spire, 0,3 mm CuEm, secundar 14 spire, 0,6 mm CuEm, Bias 14 spire, 0,3 mm CuEm, bobinat jumatate primar, Bias, Secundar, cealalta jumatate primar, intrefier de 0,4 mm

Traf driver, miez E25, 3 infasurari a cate 35 spire, 0,3 mm CuEm, fara intrefier

L.E.

Rezistenta R25 de 220 ohmi din grila MOS-ului driver a fost inlocuita cu una de 47 ohmi.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Ciby, am doua intrebari, inainte de a trece mai departe :

1. Placa de forta are dimensiunile 300x202 mm. Ai folosit imprimanta A3 ptr. a tipari, sau ai facut o micsorare (97%) ptr. a incape pe un A4 ?

2. La trafo final ai folosit banda de hartie ptr. izolatie. Nu ar fi mai buna banda termorezistenta ptr. lipituri 300°C ?

multumesc

Link spre comentariu

Invertorul este cel la care face trimitere colegul @cristi7521, iar pe pagina urmatoare sunt doua poze cu el vopsit. Cablajul este postat in format bitmap la pag. 28.

@radu200v

1. Nu se micsoreaza dimensiunile cablajului. Pentru printare la scara1/1 se seteaza formatul paginii pe Legal, care este mai lunga decat formatul A4 cu cativa cm. Se taie hartia pe latimea A4 (21cm), lungimea de 34-35 cm si se introduce manual in imprimanta. Pentru posesorii de imprimanta laser cu format A3, este simplu.

2. Pentru izolatia trafului final poti folosi banda termorezistenta, eu nu am gasit la vremea respectiva, iar cand am gasit banda galbena m-a descurajat pretul (fara a  pune la socoteala latimea de 25mm total insuficienta!). Banda de hartie a fost la indemana si printre alte solutii disponibile din tot ce aveam, nu se strange la caldura. Rezista bine peste 100 grade.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Va salut

Sper ca nu deranjez prea mult dar am si eu o interbare legata de functionarea unui invertor,

Am pe banc un invertor Awelco, functioneaza dar nu merge "reglajul" e "blocat" pe minim, am masurat / testat si potentiometru (conectat in CN2) lucreaza, pe pinul 1 lui 3845 variaza tensiunea de la 1.6 la 4v dar la iesire nu se modifica nimic, testat cu osciloscopul nu scade/creste  frecventa.. nimic.. 

Ce face mai exact acest potentiometru ? nu regleaza frecventa /tensiunea pe iesirea lui 3845 ?

Posted Image

Editat de lucione_cip
Link spre comentariu

Ai incercat cu vreo sarcina decenta la iesire,presupun ca stii ca feedback-ul se face pe curent , nu pe tensiune ca la sursele reglabile, deci cu iesirea in gol nu trebuie sa varieze mult.

Link spre comentariu

am testat acum si cu sarcina (doua halogene de 150w/220v buc in paralel) si la minim am 37v apoi daca misc putin de potentiometru creste brusc la 49v si atat ramane..

totusi nu m-am lamurit.. ce anume face potentiometru ? ce modifica la 3845 de ar trebui sa scada/creasca curentul pe iesire..

LE: Am masurat cu multimetru pe iesirea lui 3845 si la minim am 1,6V apoi 2,2v    cat ar trebui sa am ? presupun ca mai mult... 

cred ca este uc3845 defect, pacat ca nu am altul sa il schimb sa vad cum se comporta..

Editat de lucione_cip
Link spre comentariu

Iti recomand cu incredere sa citesti datasheetul si notele de aplicatie pentru UC3845. Numai asa vei intelege care este fenomenul ce se petrece in interiorul integratului. Din schema bloc vei intelege foarte multe lucruri.

Revenind la problema expusa, fara o sarcina decenta, cum spune colegul Bolek, adica un 25V/100A=0,25ohmi, la o putere minima de 2500W, nu prea o sa vezi mari variatii ale factorului de umplere la iesirea invertorului, de la un capat la altul al cursei potentiometrului.

Faptul ca la o sarcina destul de ridicata ca valoare (ai masurat becurile la rece?) scade tensiunea la iesire la minimul cursei, inseamna ca el lucreaza.

O mica remarca: La curent minim reglat din potentiometru, tensiunea pe cursor este maxima.

Si inca una: La curent de iesire 0, factorul de umplere este maxim.

Dupa ce te vei pune la punct cu functionarea integratului, vom putea sa-ti raspundem la intrebari de finete!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna seara,

As avea si eu o intrebare. M-am apucat de invertorul dupa schema de la domnul CIBY. Initial am cumparat finali SGW30N60 (din kituri de reparatie Telwin, nu apare si HS-ul in coada) si ma gandesc sa folosesc totusi ceva mai rasarit. Initial ma gandeam sa bag SGW50N60HS, dar facand o comparatie cu HGTG30N60A4D observ ca ultimul e si mai ieftin si de doua ori mai rapid si mai are si dioda inclusa.

Care ar fi alegerea mai buna?

O alta problema: pretul la Farnn.... e dublu fata de pretul la Come... sau Tm.... . Asta inseamana ca primii sunt originali si la ceilalti fake-uri?

Multumesc!

Link spre comentariu

Care schema, prima sau a doua?

In oricare dintre ele merg mai bine HGTG-urile. Au tensiunea C-E de saturare mai mica, ceea ce inseamna pierderi mici in perioada cat sunt in conductie si au timpii de comutare mult mai mici, ceea ce inseamna pierderi in regim de tranzitie mai mici. Per total, sunt recomandate HGTG30N60A4D.

Dioda nu are o mare influenta in aceasta topologie si merge si fara ea.

Despre sursa si preturi, fiecare cum se descurca!

Link spre comentariu

Eu cumparam de la Far...ll . Anul trecut mi - au facut un pocinog ( a fost descris intr - un topic de la fosta Bodega ) , dar parca nu i - as abandona ... Si polonezii sant de incredere ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări