Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

am in fata cele doua scheme,mi se par identice,cea a lui Narod si cea a lui Negulaev diferente nu sant decat la confectionarea tr. de putere si la 3845 c de la picior 4 mai mare respecti la Narod este de 2,2n, celalalteste de 3,3n.tu ai cele doua scheme?

Link spre comentariu

Nu ... nu doresc sa construiesc asa ceva ... raspunsul a fost din bruma de teorie ce o mai stiu ( cred ) ... Din experienta de depanare afirm insa ca fara cunoasterea si intelegerea temeinica a schemei si principiilor de functionare , rezultatul e sigur esec ... cel putin la primele tentative . Oricum discutia e de " palmares " , daca topicul si documentatia nu sant suficiente ...

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat legat de imbunatatirea semnalului (sonda x10) generat de mosfetul (irf540) din primarul driverului, la intrare semnalul generat de uc3845 este perfect dreptunghiular, in poarta mosfet idem, la iesire mosfet primar are o rampa dupa cum se vede in atasament, iar semnalul este preluat in secundar cu acea rampa. Mentionez ca este schema invertor (aproximativ mai putin partea de comanda) de la inceputul topicului.

Multumesc.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Traful driver nu colaboreaza, cred eu.

Inlocuieste pt inceput primarul cu un rezistor care sa solicite cam acelasi curent sa vezi daca mosfetul si sursa aux sunt capabile.

Daca se comporta bine , joaca-te cu numarul de spire.

Daca e schema cu driver forward, sectiunea si snubberul de pe primar sunt critice.

Pune ca sarcina in secundar un RC care sa simuleze toate portile impreuna.

Forma de unda se va modifica drastic pe o sarcina capacitiva, posibil chiar sa se imbunatateasca pe frontul descrescator dar se va incetini pe crestere...

Daca ai posibilitatea sa cumperi traf driver gata facut, nu ezita.

Ti-o spun dupa vreo cateva (zeci de) esecuri, nu exista o reteta de succes la tr drivere facute manual cu ce miezuri ai gasit prin cutii.

Sunt cerinte contradictorii la realizare: curent de magnetizare mic > spire multe sau miez mare > cuplaj bun > spire stranse > inductanta mare > autoinductie > varfuri > snubber > pierderi > straturi mai multe > probleme izolatie P-S > dureri de cap, pocnete si fum. Sau poate o sa ai mai mult noroc si iti iese usor din prima...

Incepe de aici:

http://omapalvelin.homedns.org/tesla/SS ... atedrv.htm

Link spre comentariu

Ok, sa ajung acasa sa inlocuiesc traful cu o rezistenta (mai bine sa caut un inel toroidal RF). E posibil acest lucru sa nu "colaboreze traful", alimentarea nu trage mai mult de 1 A, si nici nu se incalzeste regulatorul (un lm317). Multumesc.

Link spre comentariu

Nu am timp sa caut dupa scheme, dar care comanda ai facut-o? Ce topologie are etajul driver cu mosfet? E forward cu dioda pe a patra infasurare sau nu?Cum ai bobinat traful, pe ce miez? Presupun ca un E oarecare, daca spu ca o sa incerci cu toruri. Cum ai masurat, cu sarcina sau fara? Este important!Daca esti zgarcit cu amanuntele nu o sa te putem ajuta!

Link spre comentariu

Comanda am facut-o dupa schema binecunoscuta cu 2 ne555, uc3845 si cdb4093 (cea ungureasca). Etajul driver cu mosfet e forward cu dioda la a patra infasurare. Traful este unul de inalte din un monitor philips, dar, dupa ce am bobinat un alt traf pe un tor de inalte............. arata mai bine semnalul inainte, asa ........ cred o sa-l montez inapoi. Sunt montate doar mosfeturile de dupa traful driver, fara igbt-uri. Am montat o rezistenta in loc de traf, asa cum a sugerat bolek, consumul a crescut de la 0,16A la 0,25A, tensiunea a ramas aceeasi de 14v, semnalul s-a mai deformat, in sensu ca rampa s-a marit, palierul superior a mai scazut, dar varful de la inceput a ramas acelasi, sper sa pot pune o oscilograma. Curios ca chiar cu rezistorul in sarcina, semnalul de intrare in mosfetul driver irf540 a ramas perfect dreptunghiular. Maine caut un alt mosfet sa-l inlocuiesc........... vorba ceea...... ceea ce este improbabil este perfect posibil :rade:

Multumesc,

Traful pe tor radiofrecventa pe placa de baza

Posted Image

Consumul cu tor

Posted Image

Oscilograma cu torul, mi se pare mai aiurea decat cu traful de inainte

Posted Image

Oscilograma cu rezistenta in sarcina la mosfet

Posted Image

Scuze, cu blitz nu iesea nimic de pe ecranul osciloscopului, iar fara........... cam tremura mana.

....................................

dupa 1/2 ora, am avut o revelatie................ am inversat doua infasurari din drena mosfetului driver.............. acum semnalul e perfect....... cu un mic varf, cred ca o sa se diminueze dupa ce reabilitez traful driver vechi, ca l-am cam maltratat ...... saracu' de el. Poimaine revin cu noutati........... sa-mi ........ una.

Link spre comentariu

...joaca-te cu numarul de spire.

Daca e schema cu driver forward, sectiunea si snubberul de pe primar sunt critice.

...Forma de unda se va modifica drastic pe o sarcina capacitiva ... o spun dupa vreo cateva (zeci de) esecuri, nu exista o reteta de succes la tr drivere facute manual cu ce miezuri ai gasit prin cutii.

Sunt cerinte contradictorii la realizare: curent de magnetizare mic > spire multe sau miez mare > cuplaj bun > spire stranse > inductanta mare > autoinductie > varfuri > snubber > pierderi > straturi mai multe > probleme izolatie P-S > dureri de cap, pocnete si fum. Sau poate o sa ai mai mult noroc si iti iese usor din prima...

Cei care au intampinat aceleasi probleme, aveti oricand la dispozitie studiul schemelor pe simulatoare. Cum adica sa te joci cu "numarul de spire"?!?!?! La schemele de acest tip, o spira poate dezechilibra reteaua in sensuri diferite. Finalii se pot praji intr-o fractiune de secunda. Cine are zeci sau sute de lei pentru incercari?!?!?! Am deschis un topic specializat pentru cei care vor sa invete (printre altele) cum se face un model de transformator utilizabil in astfel de simulari de scheme. Este deschis de aproape 8 luni, dar nimeni nu a venit sa intrebe nimic. Daca credeti ca la sursele in comutatie, inca mai pot fi utilizate metode "babesti", atunci sa aveti spor la ele.
Link spre comentariu

Intrebare: Ce faci tu acolo cu cei 105 KHz? Unde ai masurat acea frecventa? Daca este frecventa de lucru a trafului, implicit la pinul 6 al UC-ului, eu spun ca te arunci foarte sus pentru experienta pe care o ai cu astfel de surse. Apar probleme inerente la comutatia de forta legate de timpii de deschidere si mai ales de inchidere a finalilor, precum si timpii de comutatie ai diodelor de pe iesire. Sfatul meu este sa te limitezi pentru inceput la un 40, maxim 50 KHz. Dupa aceea te poti juca si mai sus.

Link spre comentariu

Frecventa oscilatorului la UC3845 se masoara in pinul 4, unde se monteaza grupul RC. In interiorul integratului, pentru realizarea factorului de umplere de maxim 50%, se suprima impulsurile pare, sau impare, nu conteaza. Astfel, la iesire o sa avem frecventa divizata cu 2. Iesirea, dupa cum stii, este la pinul 6. Ceea ce masori in acest pin vei avea pe tot parcursul pana la iesire. Asa ca va trebui sa modifici dupa formula din datasheet, fie valoarea rezistentei din pinul 4, fie condensatorul, pentru un 40-50KHz la iesire.Atentie, in calcul se ia dublul frecventei de la iesire. Vrei 50k, calculezi ca in pinul 4 sa ai 100k. Asta in cazul UC3844 si 3845. La 3842 si 3843 nu se divizeaza frecventa cu 2.De ce nu folosesti pentru traful driver un miez E25 sau E30? Mie mi-au iesit intotdeauna cu 35-40 spire pe fiecare infasurare, cu sarma de 0,35-0,4 mm.La probe, vizualizezi semnalul in grila IGBT-urilor, cu ele montate, sau in cel mai rau caz, daca ai cate doua-trei in paralel, cu unul montat si celelalte simulate cu condensatori cel putin egali cu capacitatea G-E insumata a celorlalti. Asta in prima faza, fara a fi nevoie ca traful si snuberele sa fie in circuit si, mai ales, fara alimentarea de forta.

Link spre comentariu

Am inteles, modific la 50 - 60 khz, totusi as vrea sa pastrez traful initial (daca o sa arate frumos semnalul?), are 35sp. fiecare infasurare. Oricum, dupa amiaza fac din nou testul, dupa aceea trebuie sa dau gaurile pentru fixare igbt-urilor (sunt radiatoare de aluminiu procesor, cate unul pentru fiecare igbt - cate doua pe ramura). Trebuie sa mai exersez cu foto la osciloscop, era undeva pe forum un tutorial.

Link spre comentariu

Cand faci poza sprijina aparatul de ceva fix. Daca o faci din mana iese miscat.Din ce iese, decupezi in Paint sau Ms Office Picture Manager, daca-l ai, ecranul osciloscopului, dupa care salvezi la rezolutie 800/600 si gata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări