amudsen Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 Daca driverele sunt pe modul separat fata de circuitul de forta, este foarte simplu sa le inlocuiesti. Nu mai stiu cum erau fazate infasurarile la schema rusului de 160A, dar este posibil sa treci de la varianta rusului la varianta prezentata aici doar deslipind dioda de intoarcere, din cea de a 4-a infasurare a trafului driver si inlocuirea modulului cu unul cu PNP.Mai vorbim luni.Ok, voi trece de la varianta "mamut" la varianta cu pnp............ de curiozitate.... nu e mai putin fiabila? Apropo, am demontat sonda chinezeasca...... era un trimer "chinezesc"........... l-am inlocuit cu unul ceramic......... dar a trebuit sa-l polizez cu faiul....... prezint rezultatul luni......... dupa ce incarc si aparatul Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 3, 2013 Partajează Postat Martie 3, 2013 Oscilograme de la un aparat venit la depanatorizontala--2 microsec/divsus--drena driver1--poarta driver2--secundar driver3--poarta mos sus--10V/div4--poarta mos jos--5V/divAM UITAT CEVA:forta nu functioneaza,am alimentat separat numai comanda. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 3, 2013 Partajează Postat Martie 3, 2013 Ceva oscilograme,cat si alte informatii poate utile,care la vremea respectiva mie mi-au fost de mare ajutor,a pus @em2006,aici viewtopic.php?f=41&t=109432&hilit=invertor+sudura&start=165 Link spre comentariu
CIBY2 Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 Ne puteti spune si noua de unde ati luat folie si eventual la ce pret?Am facut recent un E42 pentru un incarcator auto si am bobinat cu 4*0,4in primar si 20*0,4 in secundar. Dupa ce am terminat de cositorit capetele firelor mi-a pierit cheful de bobinat trafo in comutatie. Cu fir mai gros nu am reusit sa ma incadrez in fereastra, nu pot (sau nu stiu) sa bobinez suficient de strans.Am cumparat de la un user de pe forum acum vreo 3-4 ani. nu-mi aduc prea bine aminte. Tipul este din Brasov si am vorbit pe PM sa mi le aduca la o adresa din localitate cand eram in vizita la un unchi. M-a costat in jur de 60 lei vreo 20 m. Folia este de 45mm latime si 0,25 grosime. El sustinea ca este de 0,4, dar nu este. Nu l-am mai vazut la vanzare de ceva timp.Dar am inteles ca are K-tronic ceva. Cauta dupa user la vanzari, are miezuri, tranzistori, dar folia nu este trecuta. Spunea un alt user caruia i-am dat link-ul ca a vorbit cu el si are.Cat despre bobinat, este mai bine sa nu rasucesti firele si sa bobinezi cu ele in paralel, ca si cum ar fi o platbanda, incercand sa le asezi cat mai strans. Conteaza si experienta, dar asta se dobandeste prin exercitiu. Si neaparat sa folosesti o masina de bobinat, chiar si un simulacru, asa cum este cea postata de mine pe la inceputul acestui topic.Ok, voi trece de la varianta "mamut" la varianta cu pnp............ de curiozitate.... nu e mai putin fiabila? ....NU vad de ce ar fi mai putin fiabila atata timp cat in invertoarele industriale se foloseste la greu si o mai recomanda si constructorii amatori de invertoare de pe net. Si daca este sa pice vreun final, o sa buseasca si driverele cu MOS si cele cu PNP. Mie mi s-a intamplat la primul invertor construit dupa schema rusului. Link spre comentariu
amudsen Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 Am schimbat "monstrii" din driver (cu altii mai mici .... capacitate 1,3 pf grila ceilalti mari aveau 4,1 pF), am semnal perfect dreptunghiular la iesire uc3845, semnal cu varf pe partea pozitiva iesire mos pentru igbt, exact ca la d-l CIBY2. De vazut cum atenuez varful de la iesirea driverului cu MOS. Cred ca trebuie sa intervin la intrarea semnalului la traful driver, la iesirea mos iesire uc3845 am si acolo un varf, care se duce pana la final...... desi la G mos iesire driver semnalul e relativ curat. Revin cu poze. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Martie 4, 2013 Partajează Postat Martie 4, 2013 Ai vrea tu capacitati de intrare la mosfeti sau IGBT,de 1-4pF;in realitate sunt nF.Daca ai un varf pe frontul crescator al semnalului din grila,nu e o problema daca amplitudinea lui e mai mica de 15-18V.Daca e mai mare,se poate micsora amplitudinea semnalului,micsorand tensiunea de alimentare a primarului traf driver,cu cativa volti.Cred ca te-am mai rugat o data,pune schema pe care o urmezi. Link spre comentariu
amudsen Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 Cred ca te-am mai rugat o data,pune schema pe care o urmezi.Scuze...... ma paste alzheimerul.......... partea de comanda dupa schema d-lui Mikati, iar partea de forta dupa schema d-lui CIBY2 (cu doua trafuri E55). Rezolutia e mai slaba, nu pot atasa fisiere care depasesc o anumita dimensiune. Asa este .....nF nu pF ....... schema aparat sudura var. 10.2.doc Link spre comentariu
CIBY2 Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 In aceasta schema am folosit 4 perechi E55. Asa ca atentie, mai mult de 80-90A din 2 perechi nu o sa scoti, cel putin nu la frecventa de 40 kHz. Daca vei ridica frecventa pe la 60, cred ca merge spre 120-130A, dar vei recalcula traful.Foloseste Excelul ce l-am postat pana vei ajunge la o varianta OK din punct de vedere al nr. de spire si al conductorului folosit pentru incadrarea in fereastra miezului. Link spre comentariu
amudsen Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 Asa am si facut, incerc sa sa ajung la 90 khz, maxim 120A. Adica am "tras" serios la calcule pentru incadrarea in fereastra cu folie cu de 0,2 si sa mai am rezerva in fereastra de 10%. La partea practica la bobinarea foliei, am sa fac un miez din fag la dimensiunile E55 plus jocul aferent pentru a intra, sa bobinez cat mai strans, eventual sa mai bat cu un ciocan din cauciuc din cand in cand pentru strangere. Acum ma gandesc ca doua folii in secundar cu sectiunea de 7mmp (total 7x2x2=28mmp) ar fi suficient si acoperitor pentru ce imi propun. La iesirea driver, pentru comanda igbt am pus diode transil 18v si sigurante fusibile. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Martie 5, 2013 Partajează Postat Martie 5, 2013 Asa am si facut, incerc sa sa ajung la 90 khz, maxim 120A. Adica am "tras" serios la calcule pentru incadrarea in fereastra cu folie cu de 0,2 si sa mai am rezerva in fereastra de 10%. La partea practica la bobinarea foliei, am sa fac un miez din fag la dimensiunile E55 plus jocul aferent pentru a intra, sa bobinez cat mai strans, eventual sa mai bat cu un ciocan din cauciuc din cand in cand pentru strangere. Acum ma gandesc ca doua folii in secundar cu sectiunea de 7mmp (total 7x2x2=28mmp) ar fi suficient si acoperitor pentru ce imi propun. La iesirea driver, pentru comanda igbt am pus diode transil 18v si sigurante fusibile.Doua folii de 35x0.2 fac 14 mmp nu 28, ceea ce este foarte putin. Iese o densitate de curent de peste 8,5 A/mmp. Sau ai vrut sa spui 4 folii in secundar? Link spre comentariu
amudsen Postat Martie 6, 2013 Partajează Postat Martie 6, 2013 Vreau sa utilizez 2 bucati E55 conectate in paralel (dupa schema postata), deci cu doua folii in secundar x 2 trafuri ar rezulta 28mmp, pentru densitatea de curent 8,5A/mmp ar insemna 238A. Dar ..... sa fac rost de folie. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Martie 8, 2013 Partajează Postat Martie 8, 2013 Vreau sa utilizez 2 bucati E55 conectate in paralel (dupa schema postata), deci cu doua folii in secundar x 2 trafuri ar rezulta 28mmp, pentru densitatea de curent 8,5A/mmp ar insemna 238A. Dar ..... sa fac rost de folie.Am crezut ca bobinezi pe doua miezuri o data. 4,25 A/mmp este acceptabil.Mai este o mica problema legata de folie. Nu prea se gaseste la dimensiunile dorite si de regula cumperi cam ce este pe piata si adaptezi. Cand am vazut ca tipul de care spuneam mai sus vinde folie de 0,4 mm imi si facusem planurile cu doua randuri de spire paralele de 20X0,4 mm. 10 spire pe rand, in total 20, iar in secundar 6 spire din doua bucati de 40 mm in paralel. Numai ca socotelile mi-au fost date peste cap cand am masurat folia deja cumparata.Cate spire au iesit din calcule? Link spre comentariu
cristi7521 Postat Martie 8, 2013 Partajează Postat Martie 8, 2013 In cazul bobinarii individuale in primar ar trebui folie de 0.1-0.15mm grosime. Este recomandat ca spatiul ocupat de bobina primara in fereastra de bobinare sa fie egal cu cel ocupat de bobina din secundar. Cred ca intra mai putina folie daca se bobineaza pe ambele miezuri (se face un singur trafo).A incercat cineva sa bobineze cu tabla de 0.4 de aici scule..echipamente.ro/Materiale-neferoase/Tabla-cupru-844.html?Secundarul s-ar incadra pe lungimea de 2m. Pretul ar fi sub 50 ron/Kg Link spre comentariu
amudsen Postat Martie 8, 2013 Partajează Postat Martie 8, 2013 La calcul imi iesise 17 in primar si 5 in secundar pentru frecventa de 90 khz, la o grosime a foliei de 0,2 cu 3 spire in secundar si un spatiu liber de 10% liber. Acum ca am renuntat la o infasurare, pot sa scad frecventa la 60khz si sa maresc nr. de spire. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Martie 19, 2013 Partajează Postat Martie 19, 2013 Am reusit sa termin si eu ultimul invertor realizat dupa schema de comanda postata parca de @piratu, cu unele mici modificari. Cablajele partii de comanda si a placii de forta le-am postat cateva pagini mai in spate. Schema comanda invertor sudura cu CD4093.pdf Antistick, ArcForce, Hotstart Curent maxim proiectat 200A cu limitare la 150-160 din motive de retea electrica si necesitati; Redresare cu 2 punti de 50A Filtraj 3X680uF/400V Sursa auxiliara cu TOP221 si traf E25 Frecventa de lucru 50kHz Driver cu MOS-FET si traf E25 cu diode in paralel pe primar urmat de drivere in grilele IGBT cu bipolar PNP si negativare 3 perechi SGW30N60 Traf din 2 perechi E71, 3C90 Primar: 11 spire, banda Cu 40X0,25 mm Secundar: 3 spire, banda Cu 40X0,25mm, 3 bucati izolate fiecare Redresare cu 4X150EBU04, cate doua in paralel Filtraj: bobina pe miez E65, 7 spire, banda Cu 45X0,25mm, 3 bucati izolate fiecare, intrefier 5mm Radiatoare generoase Protectie termica 80 grade pe fiecare radiator si traful final Racire fortata cu ventilator de 120mm alimentat la 14V Proba facuta de un vecin, de meserie sudor, cu electrozi supertit de 2 si 2,5 mm si bazic de 2,5 mm. Cu Supertit se comporta excelent, fara intreruperi iar zgomotul produs de arcul electric seamana cu un fasait La proba cu Bazic, se produceau unele intreruperi dar vecinul era multumit de cum a iesit sudura dupa ce a aflat ca electrozii aveau o provenienta dubioasa si o vechime de cativa ani in garaj, in conditii de frig si umezeala, fara ai usca. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum