CIBY2 Postat Februarie 27, 2013 Partajează Postat Februarie 27, 2013 Multumesc pentru informatii, am sa cumpar o sonda mai de doamne ajuta, deja sunt in tratative........ CIBY2 ce fel de folie cupru ai folosit?Folie de 0,25mm, initial avea latimea de 45mm si nu incapea in fereastra E71 si am taiat-o cu foarfeca la 40 sau 42 mm (nu mai retin dar se masoara).Primar 1 bucata (40*0,25=10 mmp) iar in secundar 3 bucati in paralel (30 mmp).La secundar, iesirile sunt din tabla de 0,7 mm din teava de instalatii si au cam 22-24 mm latime. Cea de la inceputul secundarului este scoasa in ambele parti ale bobinajului, in partea de jos merge la cablaj unde se lipeste si in partea de sus se monteaza termostatul de 70-90 grade. Probabil ca mai sunt pierderi termice iar interiorul trafului va avea mai mult decat termostatul, dar am un control asupra temperaturii.De ce sa cumperi alta sonda?Asta nu are trim de reglaj? Trebuie sa fie o gaura in corpul sondei unde introduci surubelnita si reglezi stanga - dreapta pana obtii maximum de semnal. Teoretic ar fi trebuit sa fie gata compensata din fabrica, dar mai stii ce-a facut chinezul acolo?Osciloscopul mai are compensari si in atenuatorul pe verticala. Este posibil sa fi fost umblat si pe acolo. Dar nu cred sa fie o asa mare problema reglajul. Incearca sa folosesti semnal din pinul 6 al UC-ului. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 28, 2013 Partajează Postat Februarie 28, 2013 Poze, dupa cum am promis. Facute cu telefonul. - Sensibilitate verticala 5 V/div - Baza de timp 5 microsec/div - Comutator intrare pe DC - Frecventa 50 kHz - Trafo driver in topologie Fly-back cu diode pe primar - tensiune alimentare 12V dar o voi mari la minim 14 - Drivere cu PNP bipolar Ar mai fi de bibilit la drivere pentru a mai diminua varful de pe palierul pozitiv din grila IGBT-urilor, dar in acest stadiu il consider functional (inca nu am alimentat partea de forta) Pinul 6 al UC3845 Grila MOS driver Drena MOS driver (intre primarul trafului si masa), trasa mutata jos pentru a se incadra in ecran Gila IGBT (un singur IGBT in montaj) Grila IGBT (un singur IGBT in montaj, celelalte 2 simulate cu cate un cond de 2,2 nF, conf. datasheet-ului capacitate maxima G-E pentru SGW30N60 este de 1.92 nF) Schema driverelor este de la un Telwin Technology 210 in care am inlocuit MOS-ul cu IRF520 si Zennerele cu P6KE18 bidirectionale. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2013 Partajează Postat Februarie 28, 2013 Pentru ca apreciez mult aceste realizari,interventia mea trebuie inteleasa numai ca o dorinta de a gasi un limbaj comun.Citat:- Frecventa 50 kHz- Trafo driver in topologie Fly-back cu diode pe primar- tensiune alimentare 12V dar o voi mari la minim 14- Drivere cu PNP bipolarTrafo driver este forward,adica atunci cand conduce mos-ul driver conduc si tranz de forta.Este ceea ce am numit eu cu transfer direct.Trafo driver flyback se fol la comanda tranz bipolare baleiaj linii,atat tv cat si monitoare.Acolo timpul de conductie este constant si nici nu deranjeaza daca variaza putin pt ca se da comanda on a finalului in timp ce inca conduce dioda de recuperare.Pe cand la invertor timpul de conductie este controlat permanent de modificarea sarcinii prin traful de curent. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 28, 2013 Partajează Postat Februarie 28, 2013 Pentru ca apreciez mult aceste realizari,interventia mea trebuie inteleasa numai ca o dorinta de a gasi un limbaj comun.Citat:- Frecventa 50 kHz- Trafo driver in topologie Fly-back cu diode pe primar- tensiune alimentare 12V dar o voi mari la minim 14- Drivere cu PNP bipolarTrafo driver este forward,adica atunci cand conduce mos-ul driver conduc si tranz de forta.Este ceea ce am numit eu cu transfer direct.Trafo driver flyback se fol la comanda tranz bipolare baleiaj linii,atat tv cat si monitoare.Acolo timpul de conductie este constant si nici nu deranjeaza daca variaza putin pt ca se da comanda on a finalului in timp ce inca conduce dioda de recuperare.Pe cand la invertor timpul de conductie este controlat permanent de modificarea sarcinii prin traful de curent.Forward este, dar mi-a iesit "porumbelul", stii dumneata vorba!Scuze! Link spre comentariu
nel65 Postat Februarie 28, 2013 Partajează Postat Februarie 28, 2013 D52,D53,C18,C19 sunt nemontate ?Schema este cu comanda negativa de blocare?Ar dauna cu ceva daca as monta un zener de 5v paralel pe C 16 si altul pe C17 ,si cate o rezistenta (22-100 ohmi?)serie cu D17,D18? ...zic si eu Link spre comentariu
CIBY2 Postat Februarie 28, 2013 Partajează Postat Februarie 28, 2013 Asa este, nu sunt montate. Nici in invertorul industrial, din care am preluat schema nu erau. Pentru orice eventualitate am lasat loc pe cablaj pentru diode, dar nu le-am montat. In schimb pentru condensator nu, dar este loc pe verso. Schema este cu negativare, dar in acest moment nu va pot spune cat este valoarea. Din oscilograme asa reiese, dar in foto de mai sus, nu stiu cum a fost pozitionata trasa. Aseara nu am avut timp de facut foto cum promisesem cateva posturi mai sus, asa ca am facut repede cateva de dimineata la o cafea. Cablajul este postat cateva pagini mai in fata, ceva de vreo 30/20 cm. Schema partii de comanda este cea postata de @piratu, cu UC3845 si CD4093, putin modificata. Partea de forta are 3 condensatori de 680 uF/400V, 2 punti de 50A, doua relee de 16A, trei perechi de SGW30N60, traful din doua perechi E71, topologie clasica forward duble ended. Diodele de recuperare sunt de 30A/600V iar cele din snubere de 15A/600V iar pe iesire sunt 4X150EBU04. Bobina de iesire, 12 spire cu 3X40mmX0,25mm. Este gandit pentru minim 200A dar il voi limita pe la vreo 150 - 160 din rezistenta de sarcina a trafului de curent, nu cred ca voi putea trage din retea 6-7 kW. Este putin off-topic aici, nemaifiind o schema clasica ruseasca ci mai mult un colaj in care este si ceva rusesc. De fapt nici nu am pus schema pe hartie ci l-am lucrat din bucati. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 D52,D53,C18,C19 sunt nemontate ?Schema este cu comanda negativa de blocare?Ar dauna cu ceva daca as monta un zener de 5v paralel pe C 16 si altul pe C17 ,si cate o rezistenta (22-100 ohmi?)serie cu D17,D18? ...zic si euIata o poza cu semnalul in grila IGBT: Osciloscopul setat la fel ca in postul de mai sus, doar am reglat trasa fara semnal pe 0. Tensiunea de alimentare reglata la 15V. R25 inlocuita cu 47 ohmi pentru a scapa de rampa de pe frontul pozitiv din grila MOS-ului. Semnalul s-a imbunatatit considerabil. Dupa cum se vede, palierul pozitiv are un varf pe la vreo 18V si se stabilizeaza la vreo 13-14. Palierul negativ, dupa varful de -12V se stabilizeaza la -10. Avand in vedere ca SGW-urile suporta +/- 20V pe grila, precum si zennerele sau supresoarea de 18V bidirectionala, montate pe grila IGBT, nu cred ca ar mai fi nevoie de o limitare cu zenner a tensiunii. Presupun ca asta doresti prin montarea zennerului pe cond. C16 si C17. Link spre comentariu
nel65 Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 ma gandeam ca ar fi suficient incarcarea lui c16 si c17 la -5 v ,precum si limitarea tensiunii de deschidere la mai putin de +18 v.18 (sau 19,e cam ascutit acolo) V ,e periculos de aproape de limita de 20V suportata de G-E a IGBT-uluiTraful ,cum adica e din doua perechi E71?Doua seturi puse impreuna sau doua trafo separate cu combinatii serie paralel a bobinajeler? Am si eu doua seturi de E 71 si sunt in asteptare pana ma documentez.cu off-topicul,poate rezolva moderatorul scotand cuvantul "rusesc" din titlu Link spre comentariu
CIBY2 Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 Am folosit miez dublu, doua perechi E71 si un singur bobinaj, calculat pentru sectiune dubla. De aceea mi-au iesit doar 11 spire in primar si 3 in secundar. Vezi poza pe pagina anterioara.Cat despre tensiuni periculoase, pot sa reduc putin alimentarea, de la 15 la 14V, am semireglabil in sursa auxiliara, dar am spus ca mai am putin de bibilit la drivere. Probabil voi monta un snuber RC in primarul trafo driver si voi modifica ceva din valorile componentelor din driverele din secundar. In orice caz, ceea ce se vede in poza este cu un singur IGBT montat. Cu toate trei, datorita capacitatii mai mari, acele spike-uri se mai diminueaza. Link spre comentariu
mecomanv Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 O intrebare : (Ieri am reparat un aparat de sudura tecnica 164 ,in care s-au dus igbt-urile si aproape toate piesele intr-o ramura pana la trfo driver .... ) Am vazut ca bobina de iesire bobinata in aer are in jur de 6uH... Ce s-ar intampla daca acea bobina ar fi bobinata pe miez ,si numarul de spire ar fi mai putin, dar cu o inductanta tot de 6 uH.Ar afecta functionarea?PS .Ups .Inca ceva : Aparatul mai are loc de inca doua IGBT-uri care nu sunt monatte . Dac amai pun inca doua tranzistoare ,are ceva ? Driver-ul poate sa duca capacitatea suplimentara? Link spre comentariu
amudsen Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 Felicitari CIBY2!!Eh, mai am de invatat. Am confectionat pana la urma o sonda compensata x10 dintr-un cablu de 50 ohmi (folosit la antena). Am folosit ca etalon semnalul de la UC3845, atasez semnalul de la iesirea de la mos driver (grila igbt) - nu am mai reusit sa fac alte poze... m-a lasat acumulatorul de la aparat.. Pana la urma raman in dilema..... folosesc ce am sau sa folosesc varianta cu driver tranzistori npn? Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 Montajele functioneaza dupa formule.Cineva a facut un calcul(trebuie sa avem incredere in el pt ca produsul este la vanzare):daca vreau curentul de sudura X la frecventa F si reteaua de alimentare R,ce bobina trebuie la iesire?Si a rezultat 6microH.Acum vine tehnologul:ce variante de bobine se pot folosi?Dupa ce cantareste avantajele si dezavantajele solutiilor folosite de diversi proiectanti/producatori alege una.Generalitati:o bobina cu aer nu se poate satura,este stabila in timp dar consuma mult cupru;o bobina cu miez are volum mic dar miezul este casant,uneori scump si necesita atentie la proiectare pt ca la saturare arde mos/igbt.Chiar si strangerea lui trebuie bine gandita pt ca valoarea bobinei variaza mult cu intrefierul. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 Felicitari CIBY2!!Eh, mai am de invatat. Am confectionat pana la urma o sonda compensata x10 dintr-un cablu de 50 ohmi (folosit la antena). Am folosit ca etalon semnalul de la UC3845, atasez semnalul de la iesirea de la mos driver (grila igbt) - nu am mai reusit sa fac alte poze... m-a lasat acumulatorul de la aparat.. Pana la urma raman in dilema..... folosesc ce am sau sa folosesc varianta cu driver tranzistori npn? Multumesc.Daca este vorba de MOS-ii aceia imensi de care spuneai, nu o sa mearga. Trebuie sa aiba capacitatea G-S cat mai mica. In pozele de mai sus, in grila MOS-ului de dupa UC se vede in partea superioara a frontului pozitiv o atenuare. Cauza este valoarea capacitatii G-S mai mare la trz. folosit de mine fata de cel pentru care a fost gandita schema. Am remediat prin inlocuirea rez. de 220 ohmi inseriata cu grila cu una de 47 ohmi.Daca driverele sunt pe modul separat fata de circuitul de forta, este foarte simplu sa le inlocuiesti. Nu mai stiu cum erau fazate infasurarile la schema rusului de 160A, dar este posibil sa treci de la varianta rusului la varianta prezentata aici doar deslipind dioda de intoarcere, din cea de a 4-a infasurare a trafului driver si inlocuirea modulului cu unul cu PNP.Mai vorbim luni. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 ...Traful ,cum adica e din doua perechi E71?...Doua seturi E+E adaugate astfel incat sa se dubleze sectiunea miezului. Link spre comentariu
costi_b Postat Martie 1, 2013 Partajează Postat Martie 1, 2013 Multumesc pentru informatii, am sa cumpar o sonda mai de doamne ajuta, deja sunt in tratative........ CIBY2 ce fel de folie cupru ai folosit?Folie de 0,25mm, initial avea latimea de 45mm si nu incapea in fereastra E71 si am taiat-o cu foarfeca la 40 sau 42 mm (nu mai retin dar se masoara).Ne puteti spune si noua de unde ati luat folie si eventual la ce pret?Am facut recent un E42 pentru un incarcator auto si am bobinat cu 4*0,4in primar si 20*0,4 in secundar. Dupa ce am terminat de cositorit capetele firelor mi-a pierit cheful de bobinat trafo in comutatie. Cu fir mai gros nu am reusit sa ma incadrez in fereastra, nu pot (sau nu stiu) sa bobinez suficient de strans. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum