Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

am si eu o intrebare despre acest invertor,poate suda si cu super bazic de 3,25sau cel putin de 2,5?

Este un invertor ca oricare altul, mai mult sau mai putin, si cu el se poate suda cu orice electrod ce merge in curent continuu. Dimensiunile folosite curent sunt de 2 si 2,5 mm, supertit fin. Am folosit si 1,6 mm doar ocazional, iar 3,25 nu am avut nevoie, dar cred ca merge. Bazic nu am folosit ci doar am facut proba cu 2,5 si merge. Numai ca electrozii bazici sunt mai sensibili la umezeala si la probe nu i-am uscat in cuptor cum am citit ca trebuie facut inainte de utilizare.Am mai probat electrozi de inox de 2,5, culoarea pastei verzuie, si merge si asta. Am sudat un gratar de aragaz din fonta cu niste electrozi, cred ca inox erau, de culoare vinetie, luati din Obor.Alte tipuri de electrod nici n-am avut pentru probe, dar nici nu am avut nevoie. Tensiunea in gol la iesire este in jur de 85-90V, arhisuficienta pentru initializarea arcului la bazic. Daca te pricepi la sudura cu electrod bazic, poate ne spui mai multe amanunte, secrete, etc.
Link spre comentariu

Am realizat un invertor oarecum asemanator,prin modificarea unei surse in comutatie;am ridicat si caracteristica de iesire U/I,asta ca idee de ce poate un astfel de invertor.viewtopic.php?f=41&t=109432&start=240

Am urmarit cu interes la vremea respectiva acest topic si nu pot sa nu remarc evolutia colegului Pisica-Matache de la incepator la avansat. Ambitia de a intelege fenomenele si ajutorul dat de cativa forumisti cu experienta, precum si modul de abordare, cu sau fara ajutor, a problemelor intalnite, impun respect.Stima colega! :aplauze
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Multumesc de aprecieri,dar vreau sa fac cateva completari.De profesie sunt electronit,chiar daca azi fac cu totul altceva...sunt pompier;asadar nu ma pot numi incepator.Intru ale comutatiei da;abia dupa ce am intrat pe forum am aflat cam ce face o sursa in comutatie si ce poate un mosfet.Pentru asta sunt recunoscator multora,dar in special @smilex si @miticamy,doi ''tatici'' intru ale comutatiei,dupa parerea mea.Fara ei si fara @em2006,alt ''tatic'' al invertoarelor sudura n-as fi dus la bun sfarsit acel proiect.Pe de alta parte,la vremea respectiva m-am inspirat in mare masura de pe acest topic. Cel putin partea de comanda,este cam aceeiasi...

Link spre comentariu

Acum , in era comunicarii , ar trebui sa luati legatura cu firma respectiva ... ei va pot lamuri , eu lucrez cu o alta firma , foarte prompta ... era prezenta pe bannerul de reclama al acestui forum , dar nimic nu mai e regula , ca in toate domeniile ...

Link spre comentariu

Cand ai dat comanda? Eu am fost joi la ei sa cumpar cateva chestii si am uitat sa dau o comanda pentru un STK. M-am dus vineri si doamna de acolo m-a cam mustrat, daca spuneam de joi, vineri as fi avut obiectul, asa trebuie sa astept pana la sfarsitul saptamanii urmatoare. Ieri (miercuri) m-a sunat ca a venit comanda. Cred ca am fost in acelasi "lot"!Off topic, se poate sterge!

Link spre comentariu

In calculul transformatoarelor de ferita, numarul de spire pe volt are o variatie liniara in raport cu sectiunea miezului? Am un miez BZ17 (sectiune masurata 5x15 mm adica 75mmp) si vrea sa-l folosesc pentru transformator driver (din ce imi aduc eu aminte tipul acesta au o influenta mai mica pe axa z).

Link spre comentariu

Cred ca am gasit ceva in "Switchmode Power Supply Handbook" de Keith Billings, Nsp/V = Ton / (deB * A) , Nsp = nr de spire pe volt, Ton = durata impulsului in us (cand tranzistorul conduce), deB = fluxul maxim admis in miez in T, A = aria sectiunii a miezului in mmp. Varianta optima ar fi caTR 2Miez E25 ferita 3C90 Ae=40mmp4 X 40 spire Cupru Email 0,4 mmFara intrefierconsultand "globul de cristal"TR2Miez BZ17 ferita Ae=75mmp4X 22spire CuEm 2x0,2fara intrefierCu mentiunea dupa executarea blocului de comanda si a driverelor, voi masura pe osciloscop valoarea si forma undei inainte de traf si dupa.

Link spre comentariu

Am introdus datele in tabel, a iesit exact cum am scris mai sus, inseamna ca ipoteza mea este valabila. Acum ma necajeste sursa, principalul vinovat cred fiind traful (am o tensiune prea mica pe secundar, aproximativ 2v). Bine ca nu a explodat top-ul :jytuiyu Demontez si refac, plus ca nu am luat in calcul dimensiunea radiatorului pentru TOP.

Link spre comentariu

Am respectat fazarea, dar nu am facut izolarea intre fiecare strat bobine. Adica am izolat intre primar si bias, bias si secundar si bobinat cu sarma de 0.1 (bineinteles pusa in paralel ca sa obtin sectiunea dorita). Deocamdata liniste de imi tiuiau urechile, top-ul s-a incalzit un pic, am pus mana pe radiator, foarte putin sesizabil. Oricum dau afara traful si il refac ca la carte, mai ales ca mi-a sosit banda de izolare kap....... Mai am o varianta de rezerva, modific o sursa EPS II...076 PSE, modific circuitul divizor (asta cand ajung acasa).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări