Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Buna ziua,Cablajul are dimensiunile 180x125 mm, placa de comanda cu 555 vreau sa o fac de 125x125.Referitor la diodele zenner,KC213 Z-Di,13V,5mA,0.15WSa folosim doua diode zenner de 12-13V catod comun? (dvuanodnii stabilitron)Referitor la igbt - vor fi cate doua SGW50N60HS. Multumesc.

Link spre comentariu

Referitor la dioda, aceste diode sunt special construite sa suporte puteri mari pe timp scurt.

1.5KE18 e uzual folosita si are o putere totala disipata 1500W la impuls - 1 ms - fata de 6KE18 care are 600W

Diodele zener clasice nu suporta asemenea curenti de impuls. Daca totusi alegeti varianta cu 2 diode zener inseriate folositi versiunea de 1W, acelea mai mari.

ATENTIE la terminatia codului. Cele cu A sunt unidirectionale, cele cu C sunt bidirectionale.

Noi avem nevoie de cele bidirectionale.

Deci alegeti 1.5KE18C, 1.5KE18CA, ....

De asemenea trebuie analizata terminatia din cod pentru ca aceste diode au un interval de activare, adica cativa volti, nu se deschid fix la 18V, a se analiza pdf-urile fiecarei variante.

Cele intalnite in invertoare sunt C si CA.

ATENTIE la folosirea lui 1.5KE15 la intervalul de deschidere si tensiunea cu care atacati diodele / tranzistoarele, sa nu cumva sa se deschida diodele si sa puna in scurt driverul.

http://pdfdata.datasheetsite.com/pdf1/T ... -5KE91.pdf

http://www.tme.eu/ro/details/1.5ke18c-l ... /15ke18c/#

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cred ca se exagereaza importanta acestor zennere.Amplitudinea maxima a semnalului de comanda aplicat GE,este aproximativ egala cu tensiunea de alimentare a primarului traf driver,oricum mai mica decat tensiunea de deschidere a zennerul-ui.Atata timp cat invertorul functioneaza normal,diodele nu fac nimic.Ele au mai degraba rol de protectie,in caz de intrare in scurt a IGBT;atunci ele nu vor pemite distrugerea componentelor conectate in secundar traf driver,limitand tensiunea,sau intrand pur si simplu in scurt.Posibil sa ma insel;cei ce repara invertoare, pot insa spune daca au gasit vreodata aceste diode in scurt,fara ca IGBT-ul aferent,sa aibe aceeasi soarta.

Link spre comentariu

Aceste diode au 2 roluri:1. - protejeaza grila tranzistorului de oscilatii parazite sau cresteri din orice motiv a tensiunii de comanda peste 20V, cam cat au aceste tranzistoare tensiunea maxima acceptata.2. - Protejeaza driverul atunci cand se distruge tranzistorul.Conditia e ca intre driver si tranzistori sa existe sigurante. Astfel, cand dioda intra in scurt se scurtcircuiteaza driverul si dioda se intrerupe. In acest fel scapa driverul.Acum depinde de ce doreste fiecare sa faca, dar nu cred ca cineva care proiecteaza si repara invertoare de sudura considera ca acea dioda e inutila, cei care repara pot sa iti spuna mai multe despre rolul ei. Si sincer, daca producatorii de echipamente industriale o pun acolo inseamna ca este necesara. Ei nu ar pune pe placa ceva in plus pentru ca ar creste pretul produsului nejustificat.

Link spre comentariu

pt cei ce vor sa realizeze un invertor de sudura:-cautati pe electrotanya schema invertorului ESAB ORIGO150.folositi cu incredere acea schema de drivere IGBT(asigura si tensiune negativa de blocare) si uitat-va atent cum sunt legate diodele transil(scapati de snubbere).

Link spre comentariu

Aceste diode au 2 roluri:2. - Protejeaza driverul atunci cand se distruge tranzistorul.Conditia e ca intre driver si tranzistori sa existe sigurante. Astfel, cand dioda intra in scurt se scurtcircuiteaza driverul si dioda se intrerupe. In acest fel scapa driverul.

putini producatori de invertoare de sudura folosesc sigurante in driver(ESAB la unele modele..).majoritatea pun un rezistor 0,25w de valoare mica(1......5ohm) pe post de siguranta,dar de fiecare data cand am gasit ars acel rezistor era dus si driverul...
Link spre comentariu

.............................putini producatori de invertoare de sudura folosesc sigurante in driver(ESAB la unele modele..).majoritatea pun un rezistor 0,25w de valoare mica(1......5ohm) pe post de siguranta,dar de fiecare data cand am gasit ars acel rezistor era dus si driverul...

Aceasta comanda cu front negativ nu e folosita doar la acest tip de aparat, se foloseste cam la toate inclusiv la vechile LHN (Caddy) si in mod deosebit este folosita la comanda Mosfetilor, dar tot pleznesc cind le vine si pentru ca mi-am adus aminte iata aici: http://www.2shared.com/file/GnlvvC-e/Placa.html cum am reparat la vremea respectiva un astfel de aparat, pentru ca pretul componentelor noi erau foarte mari (ca si acum dealtfel), atunci a fost din ambitie, azi nici "impuscat" nu as repeta operatiunea.Acele zenere sau mai bine diode transil au rol de protectie intradevar dar mai curind protejaza transformatorul de comanda, intre acesta si IGBT sau Mosfet componentele tot crapa, mai mult sau mai putin, incercati totusi sa folositi tot clasica comanda cu traf, ce s-ar intimpla se opreste in acesta, la varianta cu CI in marea majoritate a cazurilor "scurtul" se duce aproape pina in steker.
Link spre comentariu

Acele zenere sau mai bine diode transil au rol de protectie intradevar dar mai curind protejaza transformatorul de comanda, intre acesta si IGBT sau Mosfet componentele tot crapa, mai mult sau mai putin, incercati totusi sa folositi tot clasica comanda cu traf, ce s-ar intimpla se opreste in acesta, la varianta cu CI in marea majoritate a cazurilor "scurtul" se duce aproape pina in steker.

Exista niste drivere din seria HCPL cu optocuplor incorporat.Solutie mai ieftina si mai simpla, cred eu, decat transformatorul de semnal + componentele aferente.Succes!
Link spre comentariu

la driverele cu optocuploare(gen HCPL J-312) la care se referea colegul joe,nu are cum sa se duca trozneala pana in comanda....cum zice colegul nickrvl.aceste optocuploare scot si impulsul de comanda foarte curat(aproape dreptunghi).dezavantajul-se complica sursa de alimentare a invertorului-trebuiesc (inca)2 tensiuni izolate pentru alimentarea driverilor.

Link spre comentariu

Sint "`nspe" modalitati de comanda care mai de care si bineinteles ca prin acele opto nu o sa treaca o supratensiune (si aici depinde totusi de tip si model), deasemenea cum zice Ciprian trebuiesc doua "alimentari" separate galvanic dar alt dezavantaj este ca pot ramine "blocate" pe On de fapt comanda lor le poate pune printr-un accident pe deschis si ghiciti ce se intimpla pe cind la traf chiar daca tranzistorul care-l comanda devine sirma acesta nu este capabil (prin natura transformatoarelor) sa ramina pe "deschis".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări