Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Cu multumiri pentru Andrei Gradu!Refac cablajul, terminalele de la igbt si diode aveam de gand sa le matisez asa cum a spus d-l Ciby2, ideea ar fi ca fiecare pad sa aiba cate o placuta de cupru lipita pentru disiparea caldurii? S-ar putea lasa terminalele ingrosate lungi astfel incat sa pot lipi cate o placuta mica de cupru pentru disiparea caldurii, iar pe spatele fiecarui igbt si dioda cate o placuta de cupru (fata fiind lipita de radiator). Am sa suplimentez cu inca o punte redresoare, avand in vedere ca scot traful de impulsuri de pe placa. Ideea lui Ciby2 privind utilizarea a 2 cablaje ca "sandwich" este excelenta.

Link spre comentariu

Doar cu titlu informativ, dores sa stiu daca cineva e interesat de platbanda / folie de cupru cu grosimi de 0,10 mm , 0,12 mm , si 0,20 mm la latimi diferite. Materialul se afla sub forma de banda cu latimea de 300 mm si rola de 2 tone. Din aceste role se poate taia la cererea clientului.Din cate am inteles e bine sa se cumpere intreaga latime de 300mm si sa fie fasiata dupa nevoi, iar lungimea o alege clientul, dar cam trebuie sa treaca de 10-15 kg ca sa renteze fasierea, altfel nu prea doresc sa fasieze la kg, lucru care m-ar fi bucurat.P.S. Legat de matisare, la capsula TO247 terminalele sunt destul de groase, eu cred ca cel mai bine suplimentezi numarul de dispozitive semiconductoare, altfel exista riscul sa obtii jumatate invertor si jumatate resou. Nu cred ca ai nevoie de caldura, desi vine zezonul rece.Oricum ai privi, daca ingrosi terminalele si nu faci calculele corect, tot vor crapa piesele.Cred ca o parere mai avizata poate fi a celor care repara curent invertoare, sa spuna ei daca intalnesc aceste matisari cu lita pe terminale.Placute de cupru lipite pe terminale nu am auzit.Eu am vazut doar o placuta din cupru intre tranzistor si radiator, care disipa mai repede caldura, practic capsula e din cupru, placuta fiind din cupru face corp comun cu capsula.Radiatorul din aluminiu e lent la disiparea termica fata de cupru.Acest exemplu il puteti vedea la radiatoarele procesoarelor de PC care au miezul din cupru in mijlocul radiatorului de aluminiu.Ideea de sandwich facut acasaa nu am auzit-o, eu am zis de FR4 gros de 2,5 mm, care se gaseste ca atare. Are depunere de cupru de 35, 70, sau 108. Atunci cand folosesti dubla fata se pleaca de la 70um si prin metalizarea gaurilor se obtine 108um pe ambele fete. Trebuie sa se aiba in vedere ca peretele din gauri e maxim 35 um si are in general o forma conica in functie de ariile de pe cele 2 suprafete si dispunerea desenului, asta apropo de curgerea curentului prin placa de cupru, deci cand se trece curentul de pe o fata pe alta trebuie calculat numarul de gauri pentru a suporta curentul.

Link spre comentariu

Despre "matisarea" terminalelor semiconductoarelor de putere, MOSFET-i, IGBT-uri..., sa mai discutat pe acest forum din pacate sa impamintenit aceasta idee precum ca e mai bine daca se matiseaza terminalele deoarece rezista mai bine curentului ce le strabate, adica "eu" cumpar un IGBT iar producatorul i-mi recomanda "calduros" sa-i matisez eu piciorusele acasa, la toate invertorele care mi-au trecut prin mina, fara exceptie, terminalele ereu lasate in pace asa cum lea facut mamica lor, mai curind fiti atenti la ce cumparati, la caracteristica lor, nu la matisarea picioarelor....... dar cum am mai spus sa mai discutat si fiecare e liber sa faca cum crede.... In cea ce priveste racirea, asigurati-va ca partea metalica a capsulei face contact ferm cu radiatorul, e destul atit fara alte complicatii cu nu stiu ce placute de cupru, radiatorul de asemenea trebuie sa aiba suprafata de contact curata si fara zgirieturi, uitati-va la suprafata metalica a capsulelor cit de lucioasa este, tot asa ar trebui sa arate si suprafata de contact a radiatoarelor si sa fie plana, nu uitati sub nici o forma de pasta termoconductiva, nu montati capsulele fara aceasta, si nu in ultimul rind nu stringeti "cu disperare" capsula cu surubul pina ce "crapa", in mod normal in fisa tehnica a componentelor e dat si forta cu care se stringe cu o cheie dinamometrica si fiti siguri ca aceasta recomandare nu e trecuta acolo doar de "fite". Cred ca am batut recordul de "NU-uri" dar acest ultim paragraf am punctat un "mic secret" cunoscut de producatori, racirea e esentiala.....

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nici eu nu vad rostul matisarii terminalelor;in primul rand,indiferent de curent caderea de tensiune pe un terminal e infima raportata la caderea de tensiune EC,sau DS.Adica puterea disipata de capsula,la un anumit curent ,e sensibil mai mare decat puterea pierduta pe terminale.Pe de alta parte,nici disiparea de caldura dinspre capsula spre cablaj,prin terminale,nu mi se pare semnificativa.Majorarea nr de tranzistori e benefica insa;disiparea caldurii la acelasi curent,se face pe o suprafata dubla,tripla,etc.Apare aici o problema,cea mai mare problema de care eu m-am lovit,la constructia unui invertor;comanda corecta a tranzistorilor,influentata de capacitatea de intrare a acestora.Aceasta capacitate va creste proportional cu nr tranzistorilor folositi,ceea ce va influenta negativ comutarea din on in off si invers.Adica fara o comanda corecta,iar prin ata inteleg un semnal perfect dreptunghiular,ce se castiga pe mere,se pierde pe pere.Aici ar fi de discutat,am facut ceva experiente pe tema asta,ca sa pricep cum sta treaba,rezultatele fiind postate pe forum.Daca sunt interesati,le pot cauta..

Link spre comentariu

sa-mi spuna si mie cineva daca poate gasi pe undeva vreo bucata de cablaj(nu conteaza grosimea stratului de sticlotextolit) cu grosimea foliei de cupru mai mare de 35uM...EU AM CAUTAT DE MI-AU SARIT OCHII SI N-AM GASIT.

Link spre comentariu

sa-mi spuna si mie cineva daca poate gasi pe undeva vreo bucata de cablaj(nu conteaza grosimea stratului de sticlotextolit) cu grosimea foliei de cupru mai mare de 35uM...EU AM CAUTAT DE MI-AU SARIT OCHII SI N-AM GASIT.

Eu am intrebat aseara la Adelectro si tipul a parut foarte mirat de faptul ca cineva poate cere asa ceva. 35 um este grosimea standard ce se gaseste pe la noi. Si nici cablaj cu grosime mai mare de 1,5 mm nu se gaseste usor.Candva, pe vremea lui ceasca, sursa mea de cablaj era Palatul Telefoanelor. Aveam un var ce lucra acolo si mi-a adus o perioada un sticlo ce se coroda foarte greu. Nu prea eram multumit de el din cauza asta, dar, in schimb, nu se exfolia prea usor. Era, cred, de 70 um.
Link spre comentariu

Doar cu titlu informativ, dores sa stiu daca cineva e interesat de platbanda / folie de cupru cu grosimi de 0,10 mm , 0,12 mm , si 0,20 mm la latimi diferite...

Eu sunt interesat. Nu ai spus pretul, insa cred ca daca mai gasesti 10...15 amatori, as lua 1kg. Nu neaparat pentru cablaje. tabla/banda subtire de cupru este excelenta pentru etansari la presiuni mari. Mai sunt si alte aplicatii intr-un atelier electomecanic.
Link spre comentariu

Informatiile despre pret sunt relative, adica conteaza cantitatea. Exact nu stiu nici eu vreo 60-70 lei + tva / kg, pretul e stiut cand lansezi comanda. Totul depinde de cantitate. Ce grosime si latime v-ar interesa? Am postat aici intrebarea pentru ca e domeniul unde se foloseste acest material.Eu voi face un efort sa cumpar de 0,12 si 0,20 si voi oferi si celor care doresc.Cotele de taiere vor fi pentru E 42, E 55 si E 65, E 85, si ETD 49 si 59.Asta deoarece am deja 100 perechi de E42 si inca 100 perchi de E55 pe care le voi utiliza la diverse prototipuri.P.S. Cablaj de 2,4 mm ( rectific grosimea anuntata anterior ), cumpara firma la care lucram de la ISOLA.Acum trebuie gasit importatorul de la noi.Din intrebarile adresate s-ar aduce pe comanda la panel de 1000x1000 mm . Pret nu stiu si nici timp de livrare.

Link spre comentariu

Doar cu titlu informativ, dores sa stiu daca cineva e interesat de platbanda / folie de cupru cu grosimi de 0,10 mm , 0,12 mm , si 0,20 mm la latimi diferite.

Buna ziua,Ma pot inscrie si eu pentru 1 kg (desi imi trebuie doar 1/2 kg) banda cupru 0,2 mm, 35 mm latime (E55), ma gandesc la pretul acesta de 70 lei+tva (adica aproape 90 lei/kg) e un pret super ok. Problema este ca o pot lua in luna decembrie (o problema conditionata financiar).
Link spre comentariu

Am retinut, nici la mine nu e graba pana in decembrie, sunt ocupat cu o renovare.Discutia despre latimi o vom stabili de comun acord.Trebuie mentionat doar ca la fiecare miez, folia de cupru trebuie sa fie mai mica cu 2-3 mm in fiecare parte. Adica scadem 5-6 mm din fereastra existenta. Acest lucru se face din 2 motive: 1. - In timpul proiectarii se recomanda un anumit spatiu care se calculeaza, de obicei el e deja ocupat de carcasa din textolit care are peretele de 1-2 mm si un mic spatiu pentru ca ati observat ca joaca putin carcasa daca nu e fixata cu lac.2. - Atunci cand bobinezi cu folie transparenta trebuie ca folia sa iasa putin mai in exterior fata de tabla de cupru. Daca sunt la acelasi nivel exista risc de scurt intre spire, sau chiar sa se atinga.P.S. Poate vom face o discutie separata pe aceasta tema la momentul oportun, ca sa nu aglomeram subiectul.

Link spre comentariu

In principiu sunt si eu interesat. Latimea, pentru miez E65 sau E71, in jur de 40-42 mm.Dar asa cum spune si Andrei ar fi bine sa discutam separat, eventual sa facem un grup buy, parca era candva o sectiune cu asa ceva.

Link spre comentariu

Buna ziua,Varianta n+1 la placa de forta. Am adoptat solutia trafului driver si a mosfeturilor comanda pe placa de comanda (daca imi aduc bine aminte asa era facut un invertor de sudura rusesc). Acum caut sa adaptez cablajul pentru comanda (schema cu 555).Undeva se spunea de diode zenner pe comanda IGBT, il rog pe CIBY2 daca se pot pune.Precizez ca la varianta finala voi face o delimitare pentru punte pe (+) pentru inserarea becului.Acum repar autotransformatorul (imi pare rau ca nu am facut o poza sa vedeti ce de-a paianjeni avea). Intensitatea maxima a autotransformatorului este de 8 A, sper ca este suficienta pentru teste.

post-48875-139829518275_thumb.jpg

post-48875-139829518291_thumb.jpg

Link spre comentariu

Trebuiesc montate zennere pe grilele finalilor. Rusii folosesc KC213 parca, iar noi punem P6KE18A, supresoare bidirectionale, adica, oricum le-ai alimenta, ele au la borne + sau - 18V. Sau doua zennere obisnuite de 15-18V inseriate in antifaza.Ce dimensiuni are cablajul? Poti sa le treci pe desen?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări