amudsen Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 Refac cablajul, pun trafurile de putere sub cablaj, castig din lungime, s-ar putea sa-mi incapa si radiatorul H, mai "decupat" iar sub el vad cum poate sa incapa droselul. Link spre comentariu
piratu2ro Postat Noiembrie 1, 2012 Partajează Postat Noiembrie 1, 2012 Am reușit sa finalizez si eu primul invertor, pt al doilea as vrea sa folosesc platbanda de 120mm x 10mm, ce părere aveți?? Link spre comentariu
amudsen Postat Noiembrie 1, 2012 Partajează Postat Noiembrie 1, 2012 120x10 mm? nu e cam mare?Eu sunt la faza de proiect si achizitie piese. Pentru mine: o parere la ce ar trebui sa fie placa de forta la invertor (specific - dublu placat)? Link spre comentariu
CIBY2 Postat Noiembrie 2, 2012 Partajează Postat Noiembrie 2, 2012 120x10 mm? nu e cam mare?Eu sunt la faza de proiect si achizitie piese. Pentru mine: o parere la ce ar trebui sa fie placa de forta la invertor (specific - dublu placat)?Cam subtirele traseele de forta!La 160A pe iesire, curentul mediu pe ramura de 300V este de 13-14A, deci impulsurile or sa aiba undeva pe la 30 si ceva de amperi!!!Pentru siguranta ar trebui cam 1mm latime traseu pentru fiecare amper, peste care adaugi niste cositor, vreo 0,5 - 1 mm grosime. Latime minima 12-13 mm.Parerea mea!@Piratu2ro Felicitari!Pe cand poze? Cum merge? Nu fi zgarcit cu amanuntele! Link spre comentariu
amudsen Postat Noiembrie 2, 2012 Partajează Postat Noiembrie 2, 2012 Asa este, cam subtiri pentru instalatia de forta, vreau sa lipesc deasupra cablajului de forta sarma de 3 mm, un fel de "dublare" a acestuia. Deocamdata astept data de 15 (atunci am resurse ) pentru comanda piese (numai diodele sunt 150 lei) si tot atunci astept sa-mi vina si TOPul, ca la noi in oras nu s-a auzit la magazinele de specialitate, asa ca tot netu' e la baza. Asa ca, odata pe luna completez piesele (si resursele ). P.s. la trasee - caut sa "ajustez" marimea cablajului de forta functie de spatiu, odata finalizat le ingros cat pot. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Noiembrie 2, 2012 Partajează Postat Noiembrie 2, 2012 Cu ce program lucrezi? Asta nu are posibilitatea de a creea zone?La dublu placat se simplifica destul de tare traseele si ai spatiu cacalau.De ce nu faci traseele pentru colector si emitor suprapuse, dar pe fete separate? Apoi vii cu + 300V pe o fata si cu minusul pe cealalta, dupa cum ai traseele C si E eferente. Iesirea catre traf la fel. Link spre comentariu
amudsen Postat Noiembrie 4, 2012 Partajează Postat Noiembrie 4, 2012 Cred ca cam asa ar arata varianta finala a placii de baza. Azi am gasit autotransformatorul in garaj, trebuie sa-l sterg de praf, sa-l mai remediez pe ici-colo si sa-l probez (e cam greu, are vreo 13 kile). Evident, pentru martisor . Stiu ca nu am respectat intocmai sfaturile lui Ciby2, dar am sa dublez cablajul de forta si mai tai din H-ul final, din 11 cm o sa ramana 9 cm in lungime, dar are suficienta suprafata radianta pentru diodele finale. PLACA FORTA CU AMBELE CABLAJE.pdf PLACA FORTA CABLAJ SUS.pdf PLACA FORTA CABLAJ JOS.pdf Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 4, 2012 Partajează Postat Noiembrie 4, 2012 Cred ca cam asa ar arata...Astfel de cacofonii, se pot evita Ai fi putut formula, spre exemplu: "Cam asa cred ca ar arata..." Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 4, 2012 Partajează Postat Noiembrie 4, 2012 Si eu as putea spune ca sunteti off topic;poate ar fi bine sa nu cautati tot timpul nod in papura.Scuze de off topic,dar nu vad rostul postarii anterioare. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 4, 2012 Partajează Postat Noiembrie 4, 2012 Eu am militat pentru folosirea limbii romane pe forum , mi se pare o chestie de bun simt fata de posibilii interlocutori , am si semnalat unui moderator postari mai rau decit " la misto " , dar am fost pus la punct ... " nu e asa grav , sint putini care fac asa ceva , daca mai continua o sa - l atentionez ... etc. " ... solutia - cine nu e de acord cu siluirea limbii pe care s-a straduit s - o invete corect , sa nu posteze sau sa nu citeasca , fiindca daca are ceva de zis e off - topic , oricum practicantii limbii romane vor constitui curind o minoritate , ...... fiiiindka e mai kool sa scri la intimplare aka corecte ... nui asa , a ... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 4, 2012 Partajează Postat Noiembrie 4, 2012 Daca n-as avea ce face,si-as cauta prin postarile onorabililor iubitori ai limbii romane,am convingerea ca as gasi pe ici pe colo greseli inerente.Dar am ce face...si n-o sa caut.Promit ca ma opresc cu off topicul aici. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 4, 2012 Partajează Postat Noiembrie 4, 2012 ... 3.13 -In postarile voastre incercati sa scrieti CORECT Romaneste, limbajul de CHAT cu tz si alte prescurtari sunt strict interzise... Acesta este articolul din regulament, care aduce ontopic acest tip de observatii. Ele sunt permise oricarui utilizator. Bineinteles ca greseala de scriere, este inerenta si se pot gasi litere lipsa sau alte greseli asemanatoare cam pe la toti. Nici acestea nu sunt scuzabile, ca orice greseala. Trebuie insa sa recunoastem, ca anumite greseli sunt disgratioase si de aceea ar trebui evitate. Link spre comentariu
amudsen Postat Noiembrie 5, 2012 Partajează Postat Noiembrie 5, 2012 Ok, imi cer scuze pentru cacofonie, trebuia sa pun ghilimele ........ iesea mai bine Acum ..... offtopic..... (se poate sterge). Un individ cu un caine intra intr-un bar. Comanda o bere si zice: - Am un caine foarte destept! Dupa cateva minute: - Cainele meu este cel mai inteligent! Lumea din jur se uita deja urat la el. Paharul s-a umplut de tot cand el afirma: - Cainele meu vorbeste! - Dar, bine, omule, ne crezi tampiti?! Cum sa vorbeasca un animal? - Hai sa facem pariu! Voi ii puneti o intrebare si daca nu raspunde ma scoateti de aici in suturi, dar daca raspunde, faceti cinste! - Bine, ma! Ia sa vedem! - Ma animalule, cum se cheama chestia aia din piele cu care tii calul?! Cainele se uita in ochii lor si spune: - Ham! - Asta a fost un latrat!, si-l scot in suturi pe individ afara. Cainele se duce docil dupa el si-l intreaba: - Trebuia sa spun capastru? Link spre comentariu
andreigradu Postat Noiembrie 5, 2012 Partajează Postat Noiembrie 5, 2012 Proiectarea cablajului depinde si de grosimea cuprului de pe sticlotextolit.Trebuie stiut ca exista grosimi uzuale de 18 um, 35 um, 70 um, 108 um.Fiecare grosime implica o limitare legata de grosimea minima a unui traseu si distanta minima intre trasee.De asemenea daca acoperi cu solder-mask distanta minima intre 2 trasee poate fi mai mica.Se poate acoperi si cu un spray de tip lac protector care se poate curata la nevoie cu alcool izopropilicAcele suprafete imense pe care le-ai creat nu sunt neaparat necesare si utile. Directia de curgere a curentilor in suprafata are comportari diverse.Cel mai bine ar fi sa se acorde atentie pad-urilor la fiecare tranzistor si dioda, acelea trebuie sa suporte curentul si de asemenea tot ele contribuie si la racirea terminalelor componentelor.De asemenea ar trebui sa se ia in consideratie si posibilitatea montarii unor placute de cupru, 20x30mm si grosime 3-5 mm sub fiecare tranzistor, astfel se grabeste disiparea calduriiTransformatorul de impulsuri si circuitul electronic dintre transformator si tranzistoare e mai bine sa fie pe placa de comanda. Pe placa de forta trebuie sa fie dioda tranzorb 1.5KE18 si rezistenta grila sursa. Legatura se face cu fire torsadate.Astfel se poate castiga spatiu si trafo impulsuri e mai protejat.De asemenea daca doriti ca puntea sa suporte cu usurinta curent mai mare alegeti o varianta cu papuci, nu cea din desen care are terminale . Astfel terminalele vor suporta mai usor curentul si bineinteles daca veti face pad-uri mai mari puteti asigura o parte din racire prin terminale.Nu am acum timp ca sa va atasez imaginile cu invertoarele demontate de mine, ca sa va dati seama cum sunt proiectate acelea. Sper in cateva zile sa le incarc undeva si sa va pot oferi in link.De asemenea daca aveti acces la colectia de reviste " Conex Club" o sa gasiti un set de articole despre proiectarea cablajelor, curgerea curentilor, trasee paralele sau suprapuse etc prezentat de Conf. Dr. Ing. Norocel Dragos Codreanu de la Facultatea Electronica si Telecomunicatii Bucuresti.P.S. Un cablaj trainic ar trebui sa fie pe sticlotextolit FR4 de 2,5 mm grosime , dubla fata cu grosimea cuprului 108 um. Cine fabrica la noi asa ceva, nu mai stiu, macar placi sa se gaseasca si ar fi bine. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Noiembrie 5, 2012 Partajează Postat Noiembrie 5, 2012 Foarte interesant! Multumim Andrei Gradu!Cablaj dublu placat de 3 mm se obtine foarte usor prin lipirea a doua placi de 1,5 mm simplu placat. Chiar se pot coroda independent si abia pe urma lipite, folosind gauri de reper pe fiecare dintre ele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum