Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Invertorul pe care l-am depanat(singurul pana acum) mai avea loc de inca 4 mos-uri pe radiator.Si numai cu 4 sudeaza asa bine incat utilizatorul spunea ca parca-i "conducea singur mana"(probabil ca sudorii inteleg mai bine ce a vrut sa spuna).Eu ma autodefinesc ca un "mic meserias",un practician.Dar am tinut legatura cu doi ingineri de top din fosta fabrica unde am lucrat.I-am intrebat ce ar folosi la un invertor(le-am povestit in mare despre realizarile de pe forum) daca ar trebui sa-l construiasca singuri.Raspunsul a fost rapid si acelasi la ambii--MOS.Sa spun ce am inteles in mare de la ei:IGBT-urile se pot obtine ieftin la tensiuni mari iar la curenti foarte mari(mult mai mari decat la invertoarele deazbatute pe forum) au tensiunea de saturatie mai mica decat caderea de tens pe mos-uri chiar la Rds mici cum au fost obtinuti cu ultimele tehnologii.Principalul dezavantaj al IGBT-urilor este faptul ca nu au acces la baza bipolarului de forta ca sa se poate evacua rapid sarcina stocata si astfel nu pot fi folositi la frecvente mari in comutatie HARD.

Link spre comentariu

Dacă vreți careva să experimentați cu MOS, vă pun la dispoziție gratuit MOS-uri 500V/47A (poziția 19) și diode la alegere - vezi link.

Trebuie să prezentați ideea și rezultatele în acest topic.

Link spre comentariu

Daca vreti sa radeti un pic ................ am pus radiatorul H pentru diode si cele 3 din 4 pentru igbt............... restul e o problema de management............ :rade:.....

Nu se pune problema de ras, dar acel H ocupa mult prea mult spatiu pentru performantele sale. Si din cate se vede, carcasa ta este mai mica decat o garsoniera confort 3! :ras: Daca vei calcula suprafata radianta atat la H cat si la cel mic, de procesor, vei face o figura de genul :nebunrau: Mai bine descurca-te de unul din asta http://www.tme.eu/ro/details/rad-a5724_100/radiatoare/rada5724-100mm/# (gasesti si la Adelec..., pe Grivita) sau de vreo 4 din cele de procesor montate pe o placa de aluminiu de 4-5 mm grosime.Berea pune-o la pastrare pentru cand am sa ajung prin Iasi, ca voi veni sa probez invertorul!
Link spre comentariu

Adica la primavara prin mai ........ :smt103: , am pus si eu ce am...... acum am sa mai tai (nu sunt in Bucuresti sa ma duc la adelectrom, in Iasi reperele sunt suficient de scumpe pentru a ma uita cu atentie la recuperari)....... din H la jumatate, m-am gandit la diode ca acelea se cam incalzesc, radiatoarele pentru igbt-uri le-as pastra acelea de la coolere, intrebarea ar fi.... diodele ar trebui sa le montez pe radiatoarele de la igbt-uri, avand in vedere ca vreau sa pun radiator separat pentru ele..... cum sa fac?Referitor la partea de comanda, ai spus ca ai obtinut semnal bun cu schema lui piratu, mai ca ma bate si pe mine gandu...... :da

Link spre comentariu

Pai daca esti interesat de cablajul postat, spune ca sa ti-l trimit pe mail in format original. Eventual in locul iesirilor cu pini poti sa-l modifici pentru mufa.Despre care diode vorbesti? Despre finale? Acelea trebuiesc montate pe radiator sanatos. Si ce diode folosesti?La 140 A merg trei 150EBU04, una pe + si doua de la masa la +, sau sapte 60APU04, trei si patru.Daca este vorba de diodele de intoarcere, de pe primarul trafului, acelea se pot monta pe radiatoarele IGBT-urilor, cu izolatie, daca este cazul (vezi ca in functie de amplasarea pe cablaj a celor doua diode este posibil sa trebuiasca izolata una, sau in alta varianta, ambele).Adelectrocom trimite si prin posta.

Link spre comentariu

Avand in vedere ca are o serie de facilitati schema ....... sunt interesat, mai mult cu cat ai spus ca ai impulsuri bune la iesire. Acum stau cu picoarele in apa rece si caut sa aranjez placa de forta, dupa recomandarile tale si ale lui Negulaiev (citind cele doua carti m-am convins), fac intai o simulare de aranjare componente mari in autocad in "garsoniera confort 3" ..... ca asta o am. Pana la urma m-am convins si cu coolerele, am sa pun cate 2 igbt-uri pe cate un cooler (dimensiunile sunt de 90x70x45 doua bucati), diodele le pun pe H-ul taiat in jumate si si completat cu un radiator .... ca sa dea bine, astfel incat sa-mi incapa si droselul pe care vreau sa-l fac pe 3 miezuri de la trafurile de inalte ale unor monitoare. Sper ca saptamana viitoare sa fac sursa de 14v, am vorbit de platbanda....... sper sa decurga totul cum am planificat functie de resurse (mama ei de criza .... :sparge: )

Link spre comentariu

La invertorul ce l-am prezentat am folosit pentru diodele finale un radiator de cooler cu dimensiunile de 80/70/45 asa dupa cum se vede in poze. Pe el am montat pe o laterala si un termostat de 90 grade, mic de dimensiuni, recupreat dintr-o sursa antica de calc., inseriat cu cele de pe radiatoarele finalilor. Pana acum nu a declansat niciunul din termostate si au fost zile in care l-am muncit destul de mult cu electrozi de 2,5 mm. Parerea mea este ca poti renunta la H in favoarea celui mai mare dintre coolere, asezat impreuna cu celelalte parti fierbinti intr-o pozitie in care sa formeze un fel de tunel de racire cu ventilatorul intr-un cap si fante de admisie a aerului in celalalt capat. Doua placi de baza vor fi obligatorii, una sus cu partea primara a schemei, pana la traful final iar cealalta cu partea secundara, inclusiv traful si daca mai este loc, si alimentarea pana la puntea redresoare, inclusiv.IGBT-urile se vor monta doua bucati pe cate un radiator + o dioda de descarcare, Radiatoarele montate fata in fata sau unul langa altul pe placa. Cele doua placi, una jos si una deasupra, impreuna cu lateralele cutiei vor forma acel tunel de racire in care curentii de aer vor circula de la deschiderea de pe panoul frontal, printre radiatoare si traf, spre ventilatorul din spate.Pe viitor, la nevoie, va fi usor de depanat si de curatat.Asa vad eu ca ar fi cea mai buna varianta de amplasare a "mobilei in garsoniera confort 3".Te rog sa-mi trimiti pe PM adresa de mail pentru fisierul cu placa de comanda si eventual, daca nu-l ai, Sprint Layout.Schema functioneaza, in sensul ca am impulsuri la iesire ca si la cealalta, numai ca fara finali nu am avut cum sa verific in amanuntime toate facilitatile de genul Hot Start-ului, Anti Stick sau Arc Force.

Link spre comentariu

Va prezint si eu cateva documente pentru cei care doresc sa studieze mai in amanunt problemele discutate mai sus:

- comparatie pierderi (domeniu folosire) MOSFET si IGBT

http://www.powerdesigners.com/pdf/MOSFE ... Better.pdf

sau de la IRF

http://www.irf.com/technical-info/white ... wisely.pdf

Legat de curentii si tensiunile prin diode functie de curentul de sarcina a se vedea

http://www.fairchildsemi.com/collateral ... ochure.pdf

cu exemplu aici

http://www.st.com/internet/com/TECHNICA ... 270457.pdf unde, pentru un curent de sudura de 130A se folosesc doar 3 diode de 60A.

Am inceput sa adun piesele si sa desenez schema si pcb pentru un invertor asemanator cu

http://monitor.net.ru/forum/files/_____ ... 60_203.pdf

Este cu MOSFET, half bridge, frecventa 65KHz. Cel din schema este full bridge si lucreaza la 100kHz (???). Sper sa functioneze corect CI din intrare si la 65KHz, daca nu, o sa ridic freventa.

Din pacate am facut deja pcb-urile separate la comanda, alimentare si finali.

Cel de comanda este realizat si practic (fara plantare piese), deci il las asa. O sa incerc sa unesc alimentarea cu finalii asa cum recomanda CIBY2. Aproximativ aceeasi schema apare si la arc200 si la sai200.

O sa folosesc 4xIRFP460 pe fiecare ramura, E70 ca sa imi incapa bobinajul usor in fereastra, 6 diode de 60A (3 pe ramura) pentru un curent de 140-150A (conform Power-Supply-Topologies-Poster-Brochure.pdf ar trebui sa fie de ajuns 2 pe ramura). Nu cred ca o sa il pot termina anul acesta. Astept pareri si comentarii :da

Link spre comentariu

@cristi7521: Efortul de cercetare in domeniu, este remarcabil. Unele materiale, precum acel indrumar sumar de proiectare pentru diverse variante de comutatie statica, nu le-am mai intalnit pe Internet si mi le-am notat. Intrebarea este: Ai incercat sa faci o simulare a schemei?! Schema la care trimiti pe site-ul rusesc, este mai sofisticata decat multe scheme industriale. Ca sa te apuci sa construiesti asa ceva, presupune o cheltuiala enorma. De aceea nu ar fi rau sa ai unele garantii minimale ale functionalitatii montajului.

Link spre comentariu

Schema este complicata si din cauza modului de prezentare, aproximativ aceeasi schema mult mai simpla apare si aici:

http://valvol.qrz.ru/schems/ARC-200.djvu

http://valvol.qrz.ru/schems/sai200.djvu

Ultima are trecute si tensiuni, pare sa fie simulata, dar are un tranzistor in plus pe partea de comanda.

Nu am mai lucrat de mult timp in Spice, nu stiu daca ma mai descurc. Se pare ca modelele pentru CA3140 si SG3525 exista in spice (LTspice).

Link spre comentariu

Multumim pentru materialele prezentate! Interesant!

Referitor la unirea alimentarii cu partea de forta, este recomandat a se amplasa condensatorii de filtraj in imediata apropiere a finalilor pentru reducerea pierderilor si a emisiei de radiatie electromagnetica in timpul tranzitiilor ON-OFF, sau invers, ale tranzistoarelor finale. Puntea redresoare (sau puntile) se poate monta mai lejer, de la punte la conzi nu exista impulsuri de inalta frecventa ca intre acestia si finali.

Iata un exemplu despre care am vorbit si intr-un raspuns catre colegul Amudsen:

Posted Image

Link spre comentariu

Schita word versiunea 1 - incompleta - placa forta (amplasament piese mai mari) ..... pina la final, iarna e lunga. Referitor la droselul de iesire, nu se poate adapta solutia lui Negulaiev pentru cresterea tensiunii? Aceea cu schema dublorului de tensiune, faza tensiuniii dublate este defazata cu 180 grade.

post-48875-139829511059_thumb.jpg

Link spre comentariu

Asa este, folosesc doua transformatoare de iesire, relee 2 (am doua din dezmembrari de 20 A de forma aratata), unul pentru softstart, unul pentru o viitoare protectie termica, modificare turatie ventilator.Multumesc pentru sfat, voi muta cele doua MOS langa trafo driver si amplasarea condensatoarelor de decuplare, cablajul e doar la partea initiala, inca nu sunt trasate toate traseele. Cablajul ... incerc sa rezolv cu simplu placat, daca vad ca nu am succes .... trec la dublu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări