Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

De regula schimbarea unui miez cu sectiunea dubla fata de original se face cu recalcularea datelor :da :dauite aici :http://www.tme.eu/ro/details/e55_28_21-3c90/miezuri-de-ferita/ferroxcube/si aici :http://www.tme.eu/ro/details/e71_33_32-3c90/miezuri-de-ferita/ferroxcube/daca difera sectiunile e clar ca trebuie recalculat.Sectiuna mai mare la fereastra de bobinaj duce la usurarea bobinajului si cu alt tip de conductor.

Link spre comentariu

....Numarul tranzistorilor finali,ar putea fi majorat,pt a mari siguranta in functionare?...

Deja sunt 3 perechi prevazute pe cablaj. Cat despre traful cu E71, gasesti informatii in prima sau a doua pagina a topicului.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Informatiile despre traful cu E71,le gasisem;eram insa nelamurit de ce s-a renuntat la el,in favoarea a doua trafuri conectate in paralel.Multumesc frumos de raspunsuri....

Link spre comentariu

Le-am primit cadou de la un user si trebuiau folosite.Stiam despre ele ca au fost construite pentru 175A in secundar (legate in paralel).Celelalt traf se incalzea destul de tare si nu aveam protectie termica montata, asa ca am decis sa reconstruiesc invertorul si sa folosesc trafurile primite iar pe celalat sa-l folosesc la o alta aplicatie. Acesta a fost motivul.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Va salut.

Deoarece in viitor vreau sa realizez un astfel de aparat am zis sa reinviu acest subiect.

Au aparut destul de multe scheme de astfel de aparate, dar probabil fiecare are avantaje si dezavantaje. De aceea sper ca cei care au realizat astfel de aparate sa posteze in continuare problemele intampinate la realizare sau in functionare.

Priectul de aici

http://www.electrik.org/forum/index.php ... opic=25898

a fost incercat de cineva?

A realizat cineva si are schema vreunui invertor in configuratie half bridge sau full bridge?

In configuratia forward se pare ca puterea maxima ce poate fi realizata cu un E65 la 40KHz este undeva la 2000W si pentru E71 la 2500W, deci nu inteleg cum se pot obtine 140A sau 160A cu un astfel de invertor. In configuratiile half bridge, full bridge puterea este dubla si numarul de spire pare sa fie mai mic, deci mai usor de bobinat.

Multumesc celor care vor posta in continuare informatii despre acest subiect.

Link spre comentariu

Pentru puteri mai mari se pot pune "module" in paralel.....

La schema vehiculata aici: http://www.electrik.org/forum/index.php ... opic=25898 ma poate cineva lumina cum poate controla un microcontroler acel UC in vederea reglarii curentului de sudura? Din cite stiu eu la pinii respectivi ai UC-ului pentru reglajul curentului se foloseste o tensiune fixa (referinta propie de 5V de exemplu) trecuta printr-un divizor sau foarte uzual un potentiometru, scazind sau crescind acea tensiune se poate regla caracteristica UC-ului, implicit curentul......

Cum se poate face asta cu un microcontroler? Atmega8 nu are iesire DAC, cea ce ar explica o tensiune reglabila.....

Rog pe cineva sa ma lumineze, pentru mine e foarte important....

Link spre comentariu

Cred ca iesirea Atmega8 a fost configurata in modul PWM, ceea ce explica si prezenta filtrului R34-C20. Prin modificarea factorului de umplere se variaza tensiunea de iesire.

De PWM se ocupa clar UC-ul, Atmega ii comanda doar pinul 2, la respectivul pin daca se conecteaza un potentiometru intre referinta sa de 5V si masa se poate regla curentul de sudura, in aceasta schema incep sa cred ca Atmega citeste puls cu puls iesirea (tensiunea de iesire a invertorului de sudura) si in functie de asta aplica la pinul 2 "o tensiune" pe unitatea de timp, cred, totusi asa se obtine o sursa de tensiune stabila cea ce in cazul unui aparat de sudura cu electrod invelit nu este cazul, trebuie musai o sursa de curent constant, eu asta nu inteleg cum se realizeaza, daca citirea se facea pe un "shunt" mai intelegeam dar astfel inca este o dilema pentru mine.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

As zice ca Atmega e doar un moft,vad ca realizeaza temporizarea necesara incarcarii capacitatilor pe 300V,cupleaza un ventilator;singurul semnal ce-l primeste de la invertor e tensiunea de iesire.Asa cum ai spus UC-ul face tot;el primeste pe pinul 3 o tensiune proportionala cu curentul din primar traf forta,citit clasic cu traf curent.Primeste de la Atmega,doar tensiunea din pin 2,ce regleaza umplerea de la zero la aproape 50%. Filtrului R34-C20 are o constanta de timp mult prea mare,pentru o comanda suficient de rapida a umplerii,ca sa faca ce zici tu,sa citeasca puls cu puls tensiunea pe iesire.Cel putin aceasta e parerea mea,dupa ce am aruncat o privire pe schema respectiva.Nu ma pricep la rusa,la microprocesoare nici atat...

Link spre comentariu

Puls cu puls cam putin probabil cred si eu insa se pare ca e totusi vorba de PWM, se foloseste iesirea OC2 de la PB3 capabila de PWM vad ca si aici: http://www.electrik.org/forum/index.php?showtopic=13202 cu trimitere de la site-ul de mai sus se discuta in acelasi contest si e o schema de proba in Proteus unde se foloseste PWM de acea presupun ca e vorba de comanda in PWM cum banuieste si cristi, ramine de vazut (daca e vorba de control cu sau prin PWM) daca e totusi puls cu puls (la 40/50 KHz parca e frecventa) sau altfel....

Acel Mc nu e tocmai un moft, ca se poate face tot ce face el cu "analogice" e altceva insa sa faci totul dintr-o singura capsula e al naibii de tentant plus ca din aceasi capsula ai afisajul prereglajului curentului, ar mai trebuii un shunt pe iesire si astfel ai si afisarea lui in timp real, tot din aceasi capsula, plus alte nenumarate obtiuni posibile a fi implementate in timpul crearii softului... In ultimul timp nu prea mai gasesti un invertor "de firma" si nu numai fara control cu Mc, deci nu e tocmai o complicatie in plus totusi.....

Singurul mare neajuns e ca daca "se duce" acel Mc nu-l poti repara, deci te aflii la mina celui ce a "creat" aparatul, dar asta este de asemenea alta poveste, deocamdata tare mult m-ar incinta sa "descifrez" cum anume e comandat UC-ul prin Mc.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Gata, m-am prins, este evident ca factorul de umplere generat de UC se poate modifica (si) actionind" asupra pinului 2 cu o tensiune intre 0V si 5V (ma rog, trebuie gasita plaja in care functioneaza optim) insa nu gaseam cum se poate face asta cu un Mc fara iesire DAC, teoretic e simplu, la iesirea PWM a Mc-ului se genereaza un semnal PWM, evident, cu factor de umplere variabil, transformarea din "semnal pulsat" in tensiune continua se ocupa grupul R34/C20 (nu intelegeam de ce are valoare asa mare) si astfel se obtine o tensiune variabila care poate "ataca" pinul Uc-ului. Bineinteles ca partea "interesanta" revine softului incarcat in Mc si care trebuie creat, sau respectat proiectul de pe sit-ul rusesc si poate sint sanse sa functioneze, eu sint multumit deocamdata ca stiu cum functioneaza.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna ziua,Am inceput sa strang piese pentru un invertor sudura dupa schema de comanda cu Ne555, cd4093, partea de forta dupa schema lui CIBY2, a carui ajutor il rog sa mi-l acorde in timp.Invertorul am sa-l amplasez intr-o carcasa de Ups de 700W, cu dimensiunile de 300x140x140 (L,l,H).Primul pas fiind facut (adica carcasa :rade: ), radiatoare, am comandat traf-uri ferita .... dupa ce strang toate piesele, intocmesc cablajul (partea de alimentare, partea de comanda, si partea de forta) am sa caut pe cineva din iasi cu un osciloscop, daca nu, apelez la metoda cu tensiunea crescatoare (fara montarea igbt) masuratori ..... si la ajutorul celui de sus.Prima intrebare ar fi..... pot sa schimb cele 6 SGW30N60 cu 4 buc SGW50N60HS?Multumesc.

Link spre comentariu

Ma bucur ca mai exista un amator de a construi un invertor.In masura timpului te ajut cu cea mai mare placere.In faza proiectarii cablajului, ar fi bine sa separi partea de comanda de partea de forta. Pune comanda separat, chiar si montata pe spatele panoului frontal. Va fi mult mai simplu de inlocuit in cazul in care vrei sa-i faci un upgrade (poate vreun microcontroler, poate alta schema de comanda cu facilitati mai multe).

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

...am sa caut pe cineva din iasi cu un osciloscop, daca nu, apelez la metoda cu tensiunea crescatoare (fara montarea igbt) masuratori ..... si la ajutorul celui de sus.Prima intrebare ar fi..... pot sa schimb cele 6 SGW30N60 cu 4 buc SGW50N60HS?Multumesc.

Fara osciloscop e dificil de pus la punct comanda IGBT;referitor la inlocuirea dorita,2 SGV50N60HS,in paralel,sunt mai buni ca 3 SGW30N60.Pana si capacitatea de intrare e mai mica,ceea ce asigura pierderi pe comutatie mai mici.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări