Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Va trebui sa masori practic inductanta rezultata a bobinei; intrucat ai folosit miezuri diferite, probabil ca si AL-rile sunt diferite, deci va fi mai greu de calculat, asa ca masurarea e mai sfanta daca afli L-ul necesar.Cred ca ar fi util pentru cei care vor sa lucreze dupa modelul in discutie, ca Ciby sa le precizeze valoarea masurata a inductantei bobinei facute practic de el (doar aproximativ, val nu e critica), in acest fel cei care au diferite tipuri de miezuri vor avea un reper, in fond daca aveti destula sarma se poate si fara miez, daca se obtine inductanta necesara.

Din nefericire nu am cu ce sa masor inductanta. Dar daca ne luam dupa schema, valoarea acesteia trebuie sa fie de 15 microHenri. Practic, am bobinat 11-12 spire, nu mai retin exact, dar nu cred ca valoarea ar fi cea din schema. Nu am nici-un fel de informatii despre miez din care sa pot calcula o valoare aproximativa.La functionarea in gol (doar rezistenta de 2,2K dupa bobina) forma de unda la bornele de iesire este dreptunghiulara. Pe masura ce creste curentul prin bobina riplul scade si se apropie de curent continuu.
Link spre comentariu

...Nu am nici-un fel de informatii despre miez din care sa pot calcula o valoare aproximativa...

Bobina pe care ai realizat-o, este originala. Ea insa nu are o inductanta prea mare, atata timp cat circuitul magnetic se inchide prin aer. Pentru a avea un oarecare control asupra valorii inductantei, puteai sa realizezi o bobina pe un simplu miez din ferita utilizat la bobinele de FI, ale receptoarelor de radio mai vechi. Exista o bibliografie destul de bogata, despre calculul de dimensionare al unei asemenea bobine.
Link spre comentariu

Bobina pe care ai realizat-o, este originala. Ea insa nu are o inductanta prea mare, atata timp cat circuitul magnetic se inchide prin aer. Pentru a avea un oarecare control asupra valorii inductantei, puteai sa realizezi o bobina pe un simplu miez din ferita utilizat la bobinele de FI, ale receptoarelor de radio mai vechi. Exista o bibliografie destul de bogata, despre calculul de dimensionare al unei asemenea bobine.

Aici vorbim de bobine de curenti mari, care inmagazineaza multa energie in perioada activa a finalilor, energie pe care o elibereaza prin circuitul format de sarcina si dioda de dinaintea bobinei (cea cu anodul la masa), in perioada cand finalii sunt blocati . De aceea intrefierul folosit este imens, peste 7 mm la un miez E65. In cazul de fata intrefierul este distanta dintre capetele H-ului.Ce miez de FI poate fi bobinat cu sarma se 20-25 mmp? Manunchiul de fire (75 x 0.65mm) folosit la constructia bobinei de iesire din invertorul pe care l-am prezentat, are 6-7 mm grosime, cu cateva ordine de marime peste diametrul celui mai gros miez de FI pe care l-am vazut. Cat despre valoarea inductantei, nu ma astept sa aibe fix 15 microHenry, dar nu mai putin de 10.
Link spre comentariu

...Aici vorbim de bobine de curenti mari, care inmagazineaza multa energie in perioada activa a finalilor, energie pe care o elibereaza prin circuitul format de sarcina si dioda de dinaintea bobinei...

Din moment ce aceasta energie este asigurata in principal prin aportul curentului, dupa relatia W=0,5LI^2, nu conteaza cum vei obtine cei 15 µH ai bobinei. Ea poate fi chiar si fara miez, asa dupa cum sugereaza domnul @em2006. Un intrefier atat de mare, reduce permeabilitatea relativa echivalenta a mediului magnetic de la cateva sute (eventual mii) de unitati la una de ordinul unitatilor, cel mult zecilor. Deci o bobina de 15 µH poate fi facuta efectiv in aer, sau poate avea un simplu miez feritic cu un diametru de 5...10 mm. Poate fi eventual utilizat un fragment de ferita de la o antena recuperata de la vre-un radioreceptor cu tranzistori.
Link spre comentariu

In pozele atasate se pot vedea exemple de bobine de iesire, executate fara miez.Sunt 2 invertoare de sudare, un Solter (150A/35%, 120A/60%, 100A/100%) si un Eltika 2171 (150A/30%, 130A/35%, 110A/40%), pe care le am momentan in reparatie.Am masurat de curiozitate inductantele respective, fiind de circa 9...10 microhenry.Bobinajul e in 2 straturi, cate 9 spire pe strat, diametrul exterior find comparabil cu lugimea, ca asa e frumos si sanatos.E sarma din cupru-email groasa, strabatuta de curentul de sudare, racita cu aer (ventilatorul invertorului).post-7511-139829315883_thumb.jpgpost-7511-139829315887_thumb.jpg

Link spre comentariu

aveti dreptate,d-le em2006,dar acele aparate lucreaza la frecvente mari.placa din prima poza,care am vazut ca ati primit-o sub brandul ELTIKA,aceeasi placa se gaseste si sub alte branduri-FEMA,TECHNOWELD-PWI160 si altele.va spun sigur ca aceasta eltika lucreaza la 75-80khz iar tranzistorii sunt mosi(aceasta neavand nici o relevanta in cazul de fata).solter-ele nu mai stiu eu bine cam pe ce frecvente lucreaza,dar cred ca peste 60khz.la invertoarele care lucreaza la frecvente de 40-45khz(cum ar fi TECHNOLOGY 210 sau TECHNOLOGY220) bobinele au miez de fier(tole de traf cu intrefier).daca va uitati in acea schema de invertor de la lincoln(pe care am pus-o in alt topic)veti vedea ca bobina este notata cu valoarea de 7uH,LINCOLN-urile lucrand pe 80 khz.trebuie corelata valoarea bobinei de iesire (acumulare)cu frecventa la care lucreaza invertorul.

Link spre comentariu

...trebuie corelata valoarea bobinei de iesire (acumulare) cu frecventa la care lucreaza invertorul.

Asa e, dar aici se vorbeste de o bobina de 15 micro, si asta se poate face fara miez ori cu miez deschis.Daca informatia despre inductanta e corecta, atunci problema se poate rezolva in modul prezentat.Deci e vorba de context.
Link spre comentariu

...la invertoarele care lucreaza la frecvente de 40-45khz(cum ar fi TECHNOLOGY 210 sau TECHNOLOGY220) bobinele au miez de fier(tole de traf cu intrefier)....

Nu stiam ca merg pana la 40-45khz, eu am intalnit astfel de bobine la invertoare care merg doar pana la 20khz: Lincoln Invertec (EWS), Stel (140, 161), Miller (Goldseal 140,160) si altele. Daca-mi amintesc bine, inductanta masurata la astea era circa 80-100 micro.Tecnology n-am avut, nu-mi plac Telwin-urile, dar am vazut unele romanesti, prin 1999-2000 inspirate din acesta, atat la 20KHz cat si 40KHz, dar drosselul era din ferita EE-55 de Urziceni (nu din tole).Pun si niste poze edificatoare.post-7511-139829315905_thumb.jpgpost-7511-139829315912_thumb.jpgpost-7511-139829315918_thumb.jpg
Link spre comentariu

Sa va mai arat o antichitate din domeniu, momentan nu stiu exact, dar cred ca e vorba de anii 1984-1985.Cele 12 spire ale bobinei sunt din teava de cupru, la care sunt cositoriti 2 papuci de cablu.Miezul e format din oale de ferita fi34 suprapuse, fabricate la Urziceni, pe atunci lucra fabrica.post-7511-139829316211_thumb.jpgpost-7511-139829316215_thumb.jpgAm scos-o de la colectie si i-am masurat inductanta, presupunand ca e in domeniul din discutie.Dupa cum se vede in poza atasata in continuare, are doar 16 micro.post-7511-139829316219_thumb.jpg

Oare asta "15 мкГн, 8-10 витков" nu se traduce prin "15 microHenri, 8-10 spire"?Este vorba despre schema de 160A.

Ba da, asa se traduce.

http://i52.tinypic.com/sd37ef.jpgO bobina realizata pe 2 perechi miezuri de ferita . Are 12 spire cu 4 fire 4x1,5 mm izolate cu fibra de sticla , impregnata cu rasina epoxi . Impedanta masurata cu punte RCL - 15 microH .

Se vede ca bobina @nicusor1961 are inductanta apropiata de de cea din exemplul meu (cea din colectie) care intamplator are tot 12 spire.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

scuze, nu am verificat posibilitatea de descarcare folosisem siteul repectiv mai inainte fara probleme iar pe forumul asta nu am putut sa incarc documentul pdf, am cautat o posibilitate de transmisie dar vad ca nu am nimic util fara ca sa imi creez un nou cont care sa imi bombardeze mailul cu spam, trimite-mi pe PM o adresa de mail pe care sa iti trimit documentatiile respective in atachment

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări