Vizitator Postat August 26, 2011 Partajează Postat August 26, 2011 ...La fierbere s-a spart miezul in mai multe bucati...Nu mai fierbe ferita pentru recuperare. Ferita este o "sticla metalica" si ca orice sticla, formeaza la fierbere concentratori de tensiune locali si crapa. Documenteaza-te aici. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 26, 2011 Partajează Postat August 26, 2011 traful este probabil de la un invertor la care nu stiu tens de intrare si dupa componentele de pe placa cred ca scotea 220vac sinusera o placa cu multe compon. explodate,aruncata la gunoila servici nu am punte RLC,am sa masor inductantele acasaDa,e dintr-un UPS de putere (scrie pe el powerware,firma producatoare)Pare a avea 2-3kW,comparat cu altele de puteri cunoscute Link spre comentariu
CATA2003 Postat August 26, 2011 Partajează Postat August 26, 2011 ...Asa am facut cunostinta cu primul meu aparat de radio, la varsta ...Asa,trebe sa recunosc ca mi s-a intamplat si mie prin anii '70 cu primul aparat de radio, un Carmen3, dar e, binenteles, o exceptie... Acuma, revenind la subiect, am sa postez totusi o poza cu un exemplu de releveu al unui traf de la un invertor de 250A, care a scapat nefiert. Feritele erau E65 cu gros 27mm. Configuratia invertorului, tot forward, testat intre 20 si 40KHz.[attachment=0]arc5_mai2005.JPG[/attachment]Pare greu de crezut dar daca are in secundar 250A si raportul e de 3:1 atunci in primar ...80+A......aproape ca poti suda cu curentul din primar .... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 26, 2011 Partajează Postat August 26, 2011 ...Problema a fost la demontarea trafului pentru a "vedea ce este inauntru"....Am mai vazut remarca asta pe acest forum, legat de trafurile de iesire, si de fiecare data mi-a urcat tensiunea...Nu vreau sa va cresc tensiunea, dar atunci cand se recupereaza doar miezul, pentru o cu totul alta aplicatie, singura solutie este distrugerea bobinajului. Si nu oricum, ci in asa fel incat miezul sa nu suporte socuri. Modalitatea cea mai la indemana, este cu un polizor cu piatra bine centrata. Link spre comentariu
CATA2003 Postat August 26, 2011 Partajează Postat August 26, 2011 Pana acum am recuperat peste 10 miezuri , toate fara a le distruge , metoda fierbere 20 minute , am recuperat si un etd59 tot lafel .Nu sunt carcotas dar nici nu sunt de acord cu fraza "singura solutie este distrugerea bobinajului" , nici prin fierbere nu se distruge bobinajul , apa fierbe la aprox 100C izolatia de pe fire tine cu bine 140C , folia aceea izolatoare , cam 200C, daca vrem sa refolosim bobinajul practil il uscam ..... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 27, 2011 Partajează Postat August 27, 2011 ...metoda fierbere 20 minute...Discutia este offtopica. Totusi, exista mai multe topic-uri dedicate metodelor de recuperare a miezurilor. Cei mai multi spun ca folosind metoda fierberii, risti ca miezul sa crape asijderea sticlei. Iar chestiunea este logica, pentru ca ferita este un material asemanator din foarte multe puncte de vedere sticlei. Aici se pot citi cateva opinii in legatura cu aceasta metoda si/sau cu altele. De asemenea, exista chiar in postarea de destinatie o trimitere la un alt topic cu aceeasi tematica. In opinia mea, cred ca ai beneficiat de o mare doza de noroc, daca nu ai spart cel putin un miez din cele 10, pe care spui ca le-ai recuperat.In alta ordine de idei, la numarul mic de spire care se bobineaza pentru un transormator pentru sursele in comutatie, eu personal nici nu stau in cumpana, daca sa salvez miezul sau bobinajul. Intotdeauna aleg prima varianta. De altfel am mult mai mult de 10 incercari de recuperare si nu am avut chiar atat de mult noroc, sa nu crape nici unul. In atasament este un miez semitoroidal de la bobinele de deflexie ale televizoarelor. Este primul pe care am putut sa-l recuperez, datorita metodei "skaarj". Studiez posibilitatea utilizarii lui la un invertor. Link spre comentariu
em2006 Postat August 27, 2011 Partajează Postat August 27, 2011 ...Nu vreau sa va cresc tensiunea, dar atunci cand se recupereaza doar miezul, pentru o cu totul alta aplicatie, singura solutie este distrugerea bobinajului...In nici un caz nu era vorba de o alta aplicatie, si asta se poate verifica simplu, recitind pagina precedenta,unde discutia era inca on-topic, abia postasem un exemplu de releveu care putea evita distrugerea trafului (acum vad ca s-a axat pe tehnicile de recuperare ale feritelor). Era vorba, deci, de traful de iesire provenit tot din invertor de sudare. Daca-mi amintesc bine, cu ceva timp in urma am avut o remarca similara (sau cel putin intentia de a interveni), cand dl. Andrei Gradu si-a facut bucatele invertorul cumparat pt releveul pus la dispozitia userilor acestui forum. Asadar, nu sunt absurd si-i inteleg pe cei care recupereaza miezuri pt diverse aplicatii. Iar cele care se distrug pot fi considerate simple jertfe pe altarul stiintei... Va asigur ca in astfel de cazuri, riscul cresterii tens e exclus, gandul la scopul operatiei are efectul unui zenner bine polarizat, care mentine tensiunea in limite normale... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 27, 2011 Partajează Postat August 27, 2011 ...Va asigur ca in astfel de cazuri, riscul cresterii tens e exclus, gandul la scopul operatiei are efectul unui zenner bine polarizat, care mentine tensiunea in limite normale......Pai, cum altminteri?!... Link spre comentariu
caldararu Postat August 27, 2011 Partajează Postat August 27, 2011 pentru ciby 2 te rog pune si cotele la placile postate de tine pentru a fi copiate Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 27, 2011 Partajează Postat August 27, 2011 Cu riscul de a fi off totusi trebuie sa spun ca eu am reusit sa desfac ferite lipite dar am si spart pe la inceput.Ferita mai are inca o proprietate destul de pacatoasa , conductivitatea termica nu prea buna. Asta inseamna ca gradientul de temperatura care apare intre exteriorul miezuluisi centrul lui e mare daca ridicarea temperaturii se face repede sau se arunca miezul in apa gata fierbinte. Daca miezul e mare il bag in apa , dar pe un suport facut din sirma sa nu stea pe fundul vasuluisi`l incalzesc pina la fierbere cam intr`o ora.Asta e modul pe care`l folosesc si pt mine da cele mai bune rezultate.Grig Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 Cu riscul de a fi off totusi trebuie sa spun ca eu am reusit sa desfac ferite lipite dar am si spart pe la inceput...Tot cu riscul de a fi off. Sotia mea pune in fiecare an, borcane cu compot de prune, pe care le prepara prin fierbere intr-un vas mai mare cu apa. Borcanele le aseaza pe un strat textil pus la fundul vasului. Apoi fierbe totul lent, la foc mic. Sa intamplat, nu odata ca din cele 3...4 borcane procesate impreuna, unul sau chiar mai multe sa le gaseasca crapate la final. Fenomenul de slaba conductibilitate termica, pe care l-ai descris, exista si la sticla. Deci daca vrei sa-l inlaturi complet, impreuna cu riscul spargerii, atunci incalzirea trebuie facuta in mod uniform in toata masa miezului, precum la metoda pe care a prezentat-o pentru prima data pe forum (dupa stiinta mea) colegul skaarj. La ferita se poate, la sticla nu. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 Da , aia cu "baia marina " cam asa e , si daca le pui in ''pat cald '' tot mai se crapa dar mai putine.Incalzirea in toata masa miezului am " descoperit`o" accidental cind testam toruri de RF sa vedem daca merg sau nu in frecventa ridicata ( 30Mhz). Treceam firul cald al coax prin el si daca la 500W nu se incalzea treceam la faza 2`a , trafo 1:1 si treceam putere in functie de dimensiunea lui pe sarcina.In modul asta am desfacut 2 miezuri EE dar se pare ca temperatura a fost prea mare si au afectat caracteristica feritei. Din cauza asta am trecut la apa fiarta.Acuma asta e de domeniul trecutului , experientele astea fiind din zona '87-89 ca dupa aia nu a mai fost nevoie de invertoare pt neoane de la baterie! Acum e mai sanatos sa`l cumperi.Grig Link spre comentariu
CIBY2 Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 pentru ciby 2 te rog pune si cotele la placile postate de tine pentru a fi copiateDaca le vei tipari din Sprint Layout ti le va scoate la scara 1/1.Placa mare 162/256 mmSursa auxiliara 71/46 mmPlaca redresoare 120/161 mmPlaca redresoare se poate inlocui cu o mufa cu filtru EMI de 16A, iar puntea poate fi montata undeva in carcasa, cu radiator sau direct pe unul din peretii metalici ai carcasei. Eu am folosit aceasta placa si cu rol de suport pentru siguranta automata de 16A pe post de intrerupator, iar puntea cu radiator se afla pe traseul curentului de aer de la ventilator. Link spre comentariu
CIBY2 Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 Si acum ceva poze: Chiar daca pe maner scrie "DEKOR", considerati ca nu este adevarat! Animalul din fata: Aminalul din spate: Dupa proba cu 2,5 mm: Fara capace: Detaliu trafuri finale Traful de curent Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2011 Partajează Postat August 29, 2011 ...Acum e mai sanatos sa`l cumperi...Este, dar nu este. Hai sa vedem realitatea. Cei cativa lei, reprezentand pretul unui miez feritic, se apropie de 1% din salariul unui inginer roman. In Romania, in continuare salariile sunt orientale, iar preturile occidentale....ceva poze...Bravo @CIBI2! M-ar interesa ce tip de mufe folosesti pentru conectarea cablurilor de forta. Fa-le o poza demontate si comenteaza putin. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum