Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema aparat sudura rusesc in cc

Vizitator

Postări Recomandate

Calculul exact il faci tu dupa ce iti calculezi sectiunea unei sarme, indiferent de diametrul ales.Densitatea de curent poate varia in functie de ce factor de utilizare vrei sa ai. Astfel vei alege sectiunea totala a secundarului. Aceasta sectiune determina cat de repede se incalzeste sarma la un anumit curent. De exemplu o densitate de 4 A / mm2 iti poate asigura un factor de utilizare de 100% .Poti alege sa ai 30mm2 si astfel ai 120A/100%.Apoi trebuie sa iti alegi configuratia F-B, forward, H-B.Asta iti va da nr de spire din secundar/primar.Acum ramane sa probezi daca iti incape primaru si secundaru.Daca imi amintesc, la un miez de 8 cm2 am intalnit 20 sp in primar si 6 sp in secundar. 30mm2 sectiune in secundar si 7,5mm2 in primar, miez E85. Calculele pentru grupul tau de miezuri trebuie realizat de tine dupa formulele existente deja pe net.

Link spre comentariu

M-am gandit sa folosesc sarma de 0,8 mm grosime ce are suprafata de 0,5mm2, care nu cred ca e afectata de efectul pelicular pe la 40 KHzPentru 7,5 mm2 respectiv 30mm2 rezulta cate 15 fire in paralel pt primar si 60 pentru secundarDar asta ar veni in jur de 6,5 cmp suprafata, iar la mine sunt doar 3,8 cmp deci exclusa variantaSingura varinta ramane platbanda, tot de 0,8 mm dar la 36 mm latime are aproape 29 mm2, ceea ce e acceptabilSi primarul la fel, platbanda 0,2 mm la aceeasi latime are 7,2 mm2acestea, fara izolatie au 8,8 mm,(la 20 spire primar si 6 secundar) deci imi mai ramane o distanta modica pentru izolatieIn legatura cu, configuratia, nu stiu exact ce sa aleg, preferabil acea care necesita spire mai putine, dar n-as vrea totusi sa ma complic inutil cu o schema extrem de stufoasaDaca mi-ati putea explica pe scurt avantajele/dezavantajele fiecarei topologii va raman recunoscator

Link spre comentariu

M-am gandit sa folosesc sarma de 0,8 mm grosime ce are suprafata de 0,5mm2, care nu cred ca e afectata de efectul pelicular pe la 40 KHzPentru 7,5 mm2 respectiv 30mm2 rezulta cate 15 fire in paralel pt primar si 60 pentru secundarDar asta ar veni in jur de 6,5 cmp suprafata, iar la mine sunt doar 3,8 cmp deci exclusa variantaSingura varinta ramane platbanda, tot de 0,8 mm dar la 36 mm latime are aproape 29 mm2, ceea ce e acceptabilSi primarul la fel, platbanda 0,2 mm la aceeasi latime are 7,2 mm2acestea, fara izolatie au 8,8 mm,(la 20 spire primar si 6 secundar) deci imi mai ramane o distanta modica pentru izolatieIn legatura cu, configuratia, nu stiu exact ce sa aleg, preferabil acea care necesita spire mai putine, dar n-as vrea totusi sa ma complic inutil cu o schema extrem de stufoasaDaca mi-ati putea explica pe scurt avantajele/dezavantajele fiecarei topologii va raman recunoscator

Nu prea vad eu cum calculezi tu numarul de spire daca nu stii inca configuratia , configuratia Frward e destuul de raspandita in invertoarele de sudura asigurand o implementare ieftina dar cu dezavantajul randamentului si puterii obtinute , eu unu as merge pe full bridge , se comolica putin designul si implementarea dar eficienta si puterea net superioare
Link spre comentariu

am o rugaminte pentru cel car a realizat aparat sudura in cc si anume de a putea lua legatura cu el. pentru a vedea ce modificari a facut,si daca se poate cablajele facute de el ,datele concrete ale tr.sectiune,nr.spire,tipul de bobinare si ce mai este necesar ptr. a executa si eu un convertor. Multumesc anticipat

La mine te referi?
Link spre comentariu

...La mine te referi?

@CIBY2: La sectiunea "Tehnica sudurii", exista moderator. Incearca sa iei legatura cu el si sa-i trimiti toate pozele - daca le mai ai - pentru a le reaseza la locul lor. Este pacat ca acest topic sa ramana gol de continut, datorita lipsei atasamentelor grafice. Dupa parerea mea, el ar trebui chiar sa primeasca caracteristicile unui topic "important".
Link spre comentariu

...La mine te referi?

@CIBY2: La sectiunea "Tehnica sudurii", exista moderator. Incearca sa iei legatura cu el si sa-i trimiti toate pozele - daca le mai ai - pentru a le reaseza la locul lor. Este pacat ca acest topic sa ramana gol de continut, datorita lipsei atasamentelor grafice. Dupa parerea mea, el ar trebui chiar sa primeasca caracteristicile unui topic "important".
Problema mea nu sunt pozele, care inca sunt pe forum, ci fisierele cu cablaje care au disparut.Acum pentru colegul Lorik199, care m-a contactat pe privat: linkul este inca activ pe prima pagina a acestui thread, in prima postare a mea, dar il mai postez o data http://www.y-u-r.narod.ru/Svark/Svark_13.GIFEste vorba de schema de 160 de amperi.Pe parcursul a cateva pagini am explicat cum am realizat toate trafurile, cel de forta, cel de alimentare, traful de curent.Intre timp am renuntat la prima varianta si l-am reconstruit. Am modificat cablajul, am modificat partea de reglaj a curentului, am pus protectie termica, trei perechi de finali SGV30N60 de la Ciprian123, doua trafuri realizate cu miezuri E55, radiatoare mari pe finali.Cand voi avea schema desenata, o sa incerc sa o postez impreuna cu cablajele.
Link spre comentariu
Vizitator valutz10

Ma scuzati ca intervin si eu aici

as vrea sa stiu ce parere aveti despre schema asta daca ar merge cu electrod de 2mm

si am o nelamurire ,ce reprezinta contactele alea din patratul rosu unde scrie ceva de 90 de grade ?

ce fel de diode sunt legate in paralel acolo ?

si ,daca releul de 12v/20A cupleaza contactele paralel cu rezistenta de 12Ohmi / 5W?

Multumesc .

Posted Image

Link spre comentariu

Contactul, sau mai bine zis intrerupatorul din patratul rosu reprezinta o protectie termica ce declanseaza la 90 grade celsius. Adica un intrerupator cu bimetal, normal inchis.

In schema este figurat doar unul, dar practic se vor monta mai multe inseriate pe oricare componenta ce se poate supraincalzi: radiatoare, traf final, punte redresoare.

Diodele acelea sunt diode chioare, poti monta 1N4001-4007.

Releul scurtcircuiteaza rezistenta asa cum spui.

Schema prezentata, sudeaza cu electrozi de 2 mm. Dar daca imi permiti un sfat, ar fi bine sa-l faci pentru un curent mai mare decat 100A ca sa il poti folosi in regim de 80-90% cu electrod de 2,5 mm sau un 50-60% cu electrod de 3,25 mm.

Si pentru ca am apucat sa promit o schema si un cablaj o sa le postez acum.

Poze cand le voi face, zilele urmatoare.

schema aparat sudura var. 10.2.doc

Posted Image

Link spre comentariu

Si cablajul in Sprint-Layout:Stergeti extensia .doc dupa descarcare, ca nu il pot incarca in format .lay[attachment=0]placa forta.LAY.doc[/attachment]

Multumesc pt schema si pcb postat, dar am cateva intrebari:Unde ai gasit diodele pt secundar si IRF120?Cu ce electrod l-ai testat maxim?
Link spre comentariu

De fapt nu am pus IRF120, am pus IRF 124, cand am fost la Ade.. pe Grivita, am intrebat de 120 si mi s-a raspuns ca au, dar ca nu se gasesc decat in capsula SMT. Am luat, le-am folosit iar mai tarziu cand mi-am cumparat o lupa am vazut ca sunt 124. Codul corect este de fapt IRFU 120 sau IRFD 120. Merge si IRF 540, 640, etc.Diodele 60APU04 tot de acolo. De cate ori am intrebat au avut pe stoc. Dar gasesti diode bune si la Ciprian123.Nu pot spune ca l-am testat in adevaratul sens al cuvantului, dar am sudat cordoane cu 2,5 cu potentiometrul cam la 2/3 si curentul era cam mare. Cu 2 mm merge pana la jumatate. Probabil merge si cu 3,25 dar nu am avut la indemana, iar unde l-am folosit trebuiau electrozi subtiri, 2 si 2,5.

Link spre comentariu

...Si pentru ca am apucat sa promit o schema si un cablaj o sa le postez acum....[attachment=0]schema aparat sudura var. 10.2.doc[/attachment]

M-am uitat si eu pe desenele postate, si ma bucur ca, incet, incet, realizarile tale incep sa semene cu unele industriale.Vreau sa semnalez ca in schema postata (var. 10.2.doc), pe iesirea de arc apar doar 3 diode paralel, iar in serie sunt 4buc.Daca diodele sunt toate de acelasi tip, era mai bine invers, probabil e o greseala de desen, iar in practica ai facut invers.Referitor la transformatorul de iesire, care de fapt e format din doua trafuri E55 in paralel, parerea mea e ca era mai avantajos (dpv al izolatiei) sa-l faci cu primarele serie (dimensionate la jumate din tensiune) iar secundarele in paralel.
Link spre comentariu

Mamaaaaaaa!Cozonac.E bun si de drossel, nu tre' sa-i mai faci nimic.PSM-am uitat intai la poza a2a si am zis ca e doar drossel.In prima poza mai vad 3 fire, primarul.Ce inductanta se vede la alea 3 borne (1-2, 2-3, 1-3)? Dar cu secundarul in scurt?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări